ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΔΟΜΑΔΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Πλατύ μέτωπο πάλης στις πόλεις και την ύπαιθρο

Σε βδομάδα αγώνων αναδεικνύεται η βδομάδα που αρχίζει αύριο, καθώς ολόκληροι κλάδοι εργαζομένων, εργατικά κέντρα νομών, ομάδες εργατών που βρίσκονται υπό απόλυση, σε παράλληλη πορεία με τους αγρότες κατεβαίνουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις. Οι οικοδόμοι στις 10 του μήνα, τα Εργατικά Κέντρα στη Βορειοδυτική Ελλάδα την ίδια μέρα, μαζί με αγροτικούς συλλόγους της περιοχής, το Συντονιστικό ενάντια στις απολύσεις την επόμενη μέρα, η 48ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στους δήμους, στις 11 και 12, οι νοσοκομειακοί γιατροί επίσης στις 12 του μήνα, η παναγροτική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ το Σάββατο 13 Νοέμβρη, οι νησιώτες που παλεύουν για τα δρομολόγια, συγκροτούν αυτή τη βδομάδα το αγωνιστικό μέτωπο.

Ενα μέτωπο που αντικειμενικά το πυροδοτεί η ίδια αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, η επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γιατί και ο οικοδόμος που παλεύει για το μεροκάματο, για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, ο αγρότης που βλέπει την παραγωγή του να σαπίζει ή να μετατρέπεται σε «χαβιάρι» για τον καταναλωτή - εργαζόμενο όταν αυτός λιμοκτονεί, οι εργάτες που δίνουν τη μάχη για να αποτρέψουν απολύσεις, οι γιατροί που αντιστέκονται στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας, όλοι αυτοί - και είναι εκατοντάδες χιλιάδες - έχουν απέναντί τους τον ίδιο ταξικό εχθρό. Είναι το ίδιο χέρι, το χέρι των μονοπωλίων που απομυζά τον ιδρώτα του οικοδόμου, που κλέβει την παραγωγή του αγρότη, που εμπαίζει τον συμβασιούχο των ΟΤΑ, που εκμεταλλεύεται τον κόπο του γιατρού.

Είναι η ίδια τάξη, η τάξη των καπιταλιστών που εκμεταλλεύεται στυγνά την εργατική δύναμη εκατομμυρίων μισθωτών, είναι αυτή η ίδια τάξη, που κερδοσκοπεί από την εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, που κλέβει τις συντάξεις και τα αποθεματικά των Ταμείων. Που ξετινάζει το οικογενειακό εισόδημα μέσα από το καθεστώς της ακρίβειας που έχουν επιβάλει οι μεγάλοι εμπορευματικοί όμιλοι.

Αυτόν τον κοινό αντίπαλο δείχνουν σήμερα οι ταξικές δυνάμεις. Με τη δράση τους, τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες τους επιμένουν ότι το πλαίσιο των αιτημάτων, η κατεύθυνση των αγώνων πρέπει να αναδεικνύουν τις βαθύτερες αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η εργατική λαϊκή οικογένεια, να αντιπαλεύουν τα μονοπώλια και την πολιτική εκείνη που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Εξω απ' αυτή τη γραμμή αντίστασης και διεκδίκησης δεν υπάρχει σωτηρία για τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα. Ο κοινός βηματισμός, η κοινή πορεία, ο συντονισμός είναι βασικές προϋποθέσεις, για να γίνει η πάλη πιο αποτελεσματική, να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις εργαζομένων.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων και αγροτών αυτή τη βδομάδα δείχνουν το δρόμο. Μπορούν και πρέπει να γίνουν εφαλτήριο για αγώνες πιο μαζικούς, αγώνες που θα έχουν συνέχεια και συγκεκριμένη σκόπευση. Στις πλάτες των ταξικών δυνάμεων, είτε αυτές δρουν στο εργατικό είτε στο αγροτικό κίνημα πέφτουν μεγάλες ευθύνες. Γιατί μόνο αυτές μπορούν σήμερα να φέρουν σε πέρας αυτό το καθήκον. Να οργανώσουν και να κινητοποιήσουν την πάλη του λαού μας. Δεν μπορούν και δε θέλουν να το κάνουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Δε θέλει και δεν μπορεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που αν και διακηρύσσει τριήμερα «κινηματικής δράσης» με το πλαίσιο και τη στρατηγική της, επιχειρεί και πάλι - όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια - να κρατήσει υποταγμένη την εργατιά στα πλαίσια της «ανάπτυξης» και της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Ολα τα σφυριά για την απεργία

Στο ρυθμό της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας στις 10 Νοέμβρη βαράνε όλα τα σφυριά των οικοδόμων και συνεχίζουν την πανεξόρμηση τις τρεις μέρες που απέμειναν για την προετοιμασία και την επιτυχία της. Στους τόπους δουλιάς, αλλά και στις εργατογειτονιές, προετοιμάζεται και οργανώνεται η απεργία, αλλά και οι συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα με κεντρικές στην Αθήνα στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο και στην Πάτρα στις 10 π.μ. στη Πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Οι οικοδόμοι προχωρούν αποφασιστικά στην απεργία τους, έχοντας την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων. Η απόφαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων έχει μοιραστεί και έχει συζητηθεί γιαπί το γιαπί, οικοδόμο τον οικοδόμο σε περιοδείες, εξορμήσεις, συνελεύσεις στα συνδικάτα, στα παραρτήματα. Στο πλευρό τους την ίδια μέρα θα σταθούν προχωρώντας σε 24ωρη απεργία, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Μηχανικοί, Γεωλόγοι, Τεχνικοί, Σχεδιαστές), και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών. Ταυτόχρονα, σειρά μαζικών φορέων, συλλόγων γυναικών, μαθητών, γονέων, επαγγελματοβιοτεχνών έχουν πάρει αποφάσεις στήριξης της απεργίας και συμμετοχής στις κινητοποιήσεις.

«Να γίνει η απεργία σταθμός για κλιμάκωση του αγώνα»

«Την Τετάρτη κλείνουμε τα γιαπιά, τα εργοτάξια. Αφήνουμε κάτω τα σκερπάνια, τα μυστριά, τις τανάλιες και βγαίνουμε στους δρόμους του αγώνα», επισημαίνει μιλώντας στον «Ρ» ο Βαγγέλης Βακάλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας τρεις ημέρες πριν από την απεργία.

«Κεντρικό μας καθήκον, σημειώνει, είναι να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις για την απόκρουση της επίθεσης που δεχόμαστε σ' όλους τους τομείς της ζωής μας και το κυριότερο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ανατροπή των πολιτικών που γεννούν τα προβλήματά μας. Αυτός, λοιπόν, ο αγώνας απαιτεί τη μαζική συμμετοχή του κλάδου, αλλά και το συντονισμό και την κοινή δράση συνολικά των εργαζομένων.

«Χρειάζεται, λοιπόν, συνεχίζει ο συνδικαλιστής, να δούμε την απεργία σαν σταθμό στην πορεία κλιμάκωσης του αγώνα μας. Τις μέρες που απομένουν, οι πρωτοπόροι εργάτες του κλάδου θα εντείνουν την προσπάθειά τους για ενημέρωση των εργαζόμενων, για να πείσουμε ακόμη περισσότερους, ότι η μοναδική επιλογή που έχουμε είναι ο δρόμος του αγώνα».

Η απόφασή μας, τονίζει, πρέπει να είναι «δεν πάει άλλο»: Να πουλάμε τζάμπα την εργατική μας δύναμη, με την ανασφάλεια μπροστά στο φάσμα της ανεργίας που τρομοκρατεί εμάς και τις οικογένειες μας, την ανθρωποσφαγή στους τόπους δουλιάς, τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, της δημόσιας Υγείας - Παιδείας, της λαϊκής στέγης, την ακρίβεια που κάνει το βίο αβίωτο των οικογενειών μας.

«Αυτό το δεν πάει άλλο, αυτή η αγανάκτηση πρέπει να μεταφραστεί σε αγώνα για να υπερασπίσουμε τη ζωή και το δικαίωμα στη δουλιά. Να διεκδικήσουμε αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας», υπογράμμισε.


ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Μαζί στο δρόμο στις 10 Νοέμβρη

Εργάτες κι αγρότες σε κοινούς αγώνες

Με ένα ευρύτερο πλαίσιο αιτημάτων που αφορά όλους τους εργαζόμενους αλλά και τα λαϊκά στρώματα του πληθυσμού της Βορειοδυτικής Ελλάδας τέσσερα Εργατικά Κέντρα της περιοχής, Θεσπρωτίας, Αρτας, Ιωαννίνων και Αγρινίου προχωρούν στις 10 Νοέμβρη σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Εργάτες, αγρότες και κτηνοτρόφοι συντονίζουν τις κινητοποιήσεις τους με μέτωπο ενάντια στην αντεργατική πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ και μεγάλου κεφαλαίου, που είναι υπεύθυνοι για τα γενικότερα αλλά και ειδικότερα προβλήματα της περιοχής.

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου έχει κηρύξει 24ωρη απεργία για εκείνη την ημέρα και συγκέντρωση στις 10 το πρωί ενάντια στην ακρίβεια και την ανεργία, και στο κλείσιμο του εργοστασίου «ΦΛΩΡΑ». Είναι προβλήματα, όπως σημειώνει ο Χρ. Μπούρας, πρόεδρος του ΕΚ, που βιώνει όλη η εργατική τάξη. Κανένας κλάδος, σημείωσε, δεν είναι ξεκομμένος από αυτά όπως για παράδειγμα της ανεργίας που καλπάζει στην περιοχή. Σήμερα, όπως σημειώνει, από τους 33 χιλιάδες εργαζόμενους στην περιοχή οι 9.400 είναι άνεργοι και 2.500 εποχιακοί με μεροκάματο 12 ευρώ την ημέρα.

Στα Γιάννενα, το Εργατικό Κέντρο αποφάσισε 24ωρη πανεργατική απεργία και συγκέντρωση στις 9 π.μ. ενάντια στο ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ» στο κλείσιμο των «ΧΥΤΗΡΙΩΝ» με 50 απολύσεις αλλά και την ακρίβεια, την ανεργία που έχει φτάσει το 25% στην περιοχή, την ανασφάλιστη εργασία που στις βραδινές εργασίες κυμαίνεται στο 70%, την καταπάτηση των συλλογικών συμβάσεων και τα καθημερινά εργατικά ατυχήματα. Για όλα αυτά απεργούμε την Τετάρτη τόνισε ο Πέτρος Γιωτόπουλος, μέλος της διοίκησης του ΕΚ και στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Στην Αρτα, με απόφαση του Εργατικού Κέντρου, πραγματοποιείται τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 9 π.μ. στο κτίριό του ενάντια την ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ», την υποβάθμιση τον υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ, τα εργατικά ατυχήματα, την ακρίβεια, την ανεργία κ.ά. Η κινητοποίηση, τόνισε, ο Ν. Γλυνάτσης, πρόεδρος του ΕΚ, είναι μια απάντηση στις πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Σ' αυτές τις πολιτικές εντάσσεται και το ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ» το οποίο δεν αφορά μόνο τους κτηνοτρόφους αλλά και τους εργαζόμενους, ΕΒΕ και όλους τους κατοίκους καθώς θα τους χτυπήσει άμεσα και έμμεσα όλους.

Συλλαλητήριο στις 10 π.μ. στην Ηγουμενίτσα ενάντια στο ξεπούλημα του συνεταιρισμού της «Δωδώνης» διοργανώνει επίσης και το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας. Το ξεπούλημα της «Δωδώνης» είναι μια πολιτική κατεύθυνση με βαριές επιπτώσεις και στους αγρότες αλλά και στους ίδιους τους εργαζόμενους, σημείωσε ο Γιάννης Δημητρίου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
48ωρη κινητοποίηση

Από τις περσινές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ
Από τις περσινές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ
Σε 48ωρη απεργία προχωράνε οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στις 11 και 12 Νοέμβρη, διεκδικώντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Την πρώτη μέρα της απεργίας, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, οργανώνουν απεργιακή προσυγκέντρωση στην πλατεία Βάθης και ώρα 9.30 το πρωί, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά και να προβάλουν αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων.

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις αναδεικνύουν την ανάγκη η απεργία να γίνει εκδήλωση καταδίκης της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που μετατρέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε φορομπηχτικό και κατασταλτικό μηχανισμό, σε εργαλείο προώθησης αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών. Καταδίκης, ακόμα, των δημάρχων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, που βοηθούν αποφασιστικά στην υλοποίηση αυτών των πολιτικών. Γι' αυτό, η απεργία μπορεί να γίνει σταθμός κλιμάκωσης κοινών αγώνων, για μια ΤΑ που θα λειτουργεί προς όφελος όλων των εργαζομένων.

Η προσπάθεια για την επίτευξη αυτών των στόχων απαιτεί να μπει στο περιθώριο ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚ (ΣΥΝ) - που υπονόμευσε τους προηγούμενους αγώνες του κλάδου και στηρίζει τις αντιλαϊκές επιλογές. Να μπουν, ακόμα, στο περιθώριο οι δυνάμεις, που δηλώνουν ότι ο κλάδος δεν είναι έτοιμος για αγώνες. Είναι ανάγκη, λοιπόν, η απεργία να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων. Να συμπορευτούν με τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, για την οργάνωση αγώνων ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και για τη διεκδίκηση ενός πλαισίου πάλης, που παίρνει υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων: Κατώτερος μισθός 1.200 ευρώ και σύνταξη 960 ευρώ. Αμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους. Βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ένταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά με μειωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (50 για τις γυναίκες και 55 για τους άντρες). Δημόσια δωρεάν και αναβαθμισμένη Υγεία και Παιδεία, άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων των παιδικών σταθμών και όλων των εργαζομένων στην ΤΑ. Ματαίωση των ιδιωτικοποιήσεων στις υπηρεσίες των ΟΤΑ. Αμεσο «πάγωμα» των τιμών στα είδη πλατιάς κατανάλωσης.


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Την Πέμπτη έξω από τον ΣΕΒ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ την Πέμπτη 11 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις απολύσεις και το κλείσιμο επιχειρήσεων και καλεί όλα τα σωματεία της Αθήνας, εργαζόμενους και απολυμένους σε μαζική συμμετοχή, για να απαιτήσουν το σταμάτημα των απολύσεων.

Καλεί να απαντήσουν με τον αγώνα τους ενάντια στη λαίλαπα των απολύσεων που μόνο το τελευταίο διάστημα «έκαψε» στο πέρασμά της 90 θέσεις στη «Σόφτεξ» στην «Ντέλικα» 47, 100 στην «Πεταλούδα», 120 στην «Ελλατέξ», στη «Σεξ Φορμ» 10, στην «Κλάρτε» 40. Την ίδια στιγμή, έχουμε απολύσεις με το 2% στη ΦΟΚΟ, ενώ η «Ιντρακόμ» έβαλλε μπροστά «πρόγραμμα» 1.000 - 1.500 απολύσεις που τις βαφτίζει «εθελούσια έξοδος»! Τέλος, σε αβεβαιότητα συνεχίζουν να βρίσκονται οι 200 εργαζόμενοι της «Φυρογένης».

Ετσι σημειώνει η Επιτροπή στη σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα. «Οι απολύσεις εντείνονται, το δικαίωμα στη δουλιά χτυπιέται από την εργοδοσία στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης των κερδών. Η πολιτική της κυβέρνησης, η αποθέωση της οικονομίας της αγοράς που είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου, ανοίγουν και άλλο δρόμο για την ακόμα πιο άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων».

  • Εξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα βρεθούν την Τρίτη 9 Οκτώβρη οι απολυμένοι της «Σόφτεξ» και μαζί με το σωματείο εργαζομένων θα απαιτήσουν από την κυβέρνηση, για μία ακόμα φορά, δουλιά και όχι ανεργία. Οι απολυμένοι θα κάνουν προσυγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κολοκοτρώνη και από εκεί θα πάνε με πορεία στο υπουργείο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ

Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ