ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ενισχύεται η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα

Τοποθέτηση του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ για τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ

Motion Team

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, την πολιτική της εμπορευματοποίησης της υγείας, την ενίσχυση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και στο δημόσιο τομέα.

Η πολιτική της εναρμονίζεται με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, την αξιοποίηση αυτού του νευραλγικού τομέα ως πεδίου επενδύσεων και κερδοφορίας του κεφαλαίου και την περικοπή των κοινωνικών δαπανών.

Πάνω σ' αυτόν το βασικό άξονα κινούνται οι αποφάσεις που παίρνει και τα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Ανώνυμη Εταιρία ...εργαλείο ιδιωτικοποίησης

Η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή συστήνει Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) με μορφή Ανώνυμης Εταιρίας για τη διαχείριση μονάδων Υγείας και στους σκοπούς της συμπεριλαμβάνεται η πιλοτική λειτουργία της πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στους σκοπούς της Ανώνυμης Εταιρίας περιλαμβάνονται και μια σειρά άλλες υγειονομικές υπηρεσίες που μέχρι σήμερα ήταν κυρίως στην αρμοδιότητα του δημόσιου τομέα. Π.χ. ανάπτυξη νέων μορφών φροντίδας Υγείας, κατ' οίκον νοσηλεία, προληπτική ιατρική και αποκατάσταση, εκπαίδευση ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού (μέχρι τώρα απαγορευόταν η εκπαίδευση σπουδαστών και φοιτητών ΤΕΙ και ΑΕΙ στον ιδιωτικό τομέα), η προαγωγή της Υγιεινής και Ασφάλειας της εργασίας, η προαγωγή των Επιστημών Υγείας, η παροχή αντιντόπινγκ υπηρεσιών και η υποστήριξη των αθλητών κλπ.


Eurokinissi

Η εταιρία αυτή ανήκει (τύποις) στο δημόσιο, λειτουργεί με ιδιωτικά - οικονομικά κριτήρια, την εποπτεία θα έχει το υπουργείο Υγείας, το οποίο θα καλύψει το μετοχικό κεφάλαιο σε «χρήμα» ή σε «είδος». Το υπουργείο έχει το δικαίωμα μεταβίβασης μετοχών σε φορείς και επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα και ιδίως σε οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης σε ποσοστό μέχρι 49%.

Τα ασφαλιστικά ταμεία (σαν μέτοχοι) θα κληθούν να σηκώσουν νέα οικονομικά βάρη, που κατά κανόνα μετακυλίονται στους ασφαλισμένους. Για πρώτη φορά ταμεία κοινωνικής ασφάλισης γίνονται πωλητές υπηρεσιών Υγείας προς τους ασφαλισμένους τους, που θα υποστούν περικοπή παροχών και μεγαλύτερο χαράτσωμα.

Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για τη χρησιμοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σαν όχημα για την ιδιωτικοποίηση δημόσιων μονάδων Υγείας και μέσω της πώλησης - παραχώρησης μετοχών σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Το προσωπικό της εταιρίας με την επωνυμία «Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας» θα προσλαμβάνεται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, εκτός ΑΣΕΠ!!!

Είναι φανερό ότι η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για δημιουργία «Συνηγόρου Υγείας» δεν μπορεί να ξεπλύνει τις αμαρτίες της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης. Επί της ουσίας δικαιώνει τη λαϊκή ρήση.... παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του.

Δεν αντιμετωπίζονται τα ράντζα και οι λίστες αναμονής


Το σχέδιο εφημεριών που προτείνεται από το υπουργείο Υγείας διαχειρίζεται την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία και δεν αντιμετωπίζει ούτε στο ελάχιστο τις αιτίες που τη γεννούν. Η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία εντυπώσεων και διαφημίζει την πρόθεσή της για την κατάργηση των ράντζων, ενώ επί της ουσίας διαιωνίζει και ανακυκλώνει τα προβλήματα σε βάρος των εργαζομένων και των ασθενών. Στοιχειώδη μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ράντζων και των λιστών αναμονής, στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και στην ανακούφιση των εργαζομένων από την εντατικοποίηση της δουλιάς είναι η απαιτούμενη αύξηση του προσωπικού, η δημιουργία επαρκούς υποδομής και η ανάπτυξη της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Το φάρμακο ...σαν εμπόρευμα

Η κυβέρνηση προβάλλει την κατάργηση της λίστας των φαρμάκων. Ποια είναι η ουσία; Η κατάργηση της λίστας συνδέεται με την απρόσκοπτη πορεία του «ελεύθερου ανταγωνισμού» των φαρμακευτικών εταιριών. Το βασικό πρόβλημα παραμένει και αυτό αφορά την αύξηση, την επανακοστολόγηση της τιμής των φαρμάκων και τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στην αγορά τους. Στους στόχους της κυβέρνησης είναι ο καθορισμός πλαφόν δαπάνης φαρμάκων που θα δικαιούται ο ασφαλισμένος και όταν το ξεπερνάει, θα καταβάλλει το πρόσθετο ποσόν.

Με την κατάργηση της λίστας παραμένει κατάλογος μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ), τα οποία οι ασφαλισμένοι θα τα πληρώνουν από την τσέπη τους (αναλγητικά, αντιόξινα, αλοιφές, αντιβηχικά, βιταμίνες κλπ.), ενώ η τιμή αυτών των φαρμάκων και βιταμινών θα απελευθερωθεί και θα είναι ανεξέλεγκτη. Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η προγραμματική θέση της ΝΔ που προβλέπει: «Επανακαθορισμό των παθήσεων για τις οποίες θα αναλαμβάνει το κόστος των φαρμάκων ο ασφαλιστικός οργανισμός» κι αυτό σημαίνει επιβολή νέας οικονομικής επιβάρυνσης.

«Ελεύθερη επιλογή» χαρατσώματος και ταλαιπωρίας


Η κυβέρνηση μιλάει για «Ελεύθερη επιλογή γιατρού». Αυτό αφορά την παραπέρα επέκταση των συμβάσεων ανάμεσα στα ασφαλιστικά ταμεία με ιδιώτες γιατρούς και όχι ένταξη γιατρών στα Κέντρα Υγείας, στο «Εθνικό Σύστημα Υγείας». Ο ασφαλισμένος θα περιορίζεται σε συγκεκριμένο αριθμό επισκέψεων και εργαστηριακών εξετάσεων που θα αντιστοιχούν σε ορισμένα χρηματικά ποσά που έχουν προϋπολογιστεί (κλειστοί προϋπολογισμοί). Σε περίπτωση που συμπληρώνεται ο αριθμός των επισκέψεων ή το χρηματικό ποσό που προβλέπεται από τον προϋπολογισμό, ο ασφαλισμένος θα καλείται να αναλάβει το κόστος. Στην ίδια λογική κινείται και η θέση για οικογενειακό γιατρό.

Δημόσια αστικά Κέντρα Υγείας ...στα λόγια

Η καθυστέρηση στη δημιουργία αστικών Κέντρων Υγείας είναι μεγάλη. Επί της ουσίας παραμένει η πολιτική μετονομασίας των πολυιατρείων του ΙΚΑ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων σε Κέντρα Υγείας, με χρησιμοποίηση της ανεπαρκέστατης σημερινής υποδομής και του εξοπλισμού των ασφαλιστικών ταμείων από περισσότερους ασφαλισμένους.

Η ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική της ιδιωτικοποίησης του ΠΑΣΟΚ, προσανατολίζεται στην εκχώρηση δικαιώματος στους ιδιώτες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να αναλάβουν την ευθύνη λειτουργίας των Κέντρων Υγείας.

Στη λογική του μάνατζερ και της κατηγοριοποίησης των γιατρών

Η κυβέρνηση έχει θέσει θέμα διοικητικών και οργανωτικών αλλαγών στο ΕΣΥ. Προβλέπεται κατάργηση των 17 Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΠΕΣΥΠ), επιμένοντας στη λογική του «μάνατζερ» στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ στις επιδιώξεις της είναι η απαράδεκτη κατηγοριοποίηση των γιατρών και των εργασιακών τους σχέσεων. Η μία κατηγορία αφορά γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και η άλλη γιατρούς πλήρους απασχόλησης με δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου. Η κατηγοριοποίηση αυτή υπηρετεί το στόχο παραχώρησης φτηνού ιατρικού προσωπικού στις ασφαλιστικές εταιρίες που θα λειτουργούν και μέσα στα «δημόσια» νοσοκομεία χρησιμοποιώντας την υποδομή τους.

Τα χρέη των νοσοκομείων στην υπηρεσία της εμπορευματοποίησης


Τα χρέη των νοσοκομείων αποτελούν κομβικό ζήτημα, το οποίο εκφράζει την κρίση του συστήματος Υγείας και αποτελεί βάση προώθησης λύσεων στην κατεύθυνση της παραπέρα εμπορευματοποίησης.

Τα χρέη στους προμηθευτές υπολογίζονται (από την κυβέρνηση) στα 2,5 δισ. ευρώ.

Οι διοικητές των νοσοκομείων θεωρούν ότι οι ανεξόφλητες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την πρόθεση να ενεργοποιηθεί διάταξη του σχετικού νόμου του ΠΑΣΟΚ (Νόμος Παπαδόπουλου) για σύναψη συμβάσεων των νοσοκομείων με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Το παράδειγμα του Ευαγγελισμού δείχνει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ενεργοποίηση της βάρβαρης διάταξης του νόμου 2889/01 του ΠΑΣΟΚ, που προβλέπει καταβολή νοσηλίων κλπ. ανεξάρτητα αν είναι κάποιος ασφαλισμένος ή όχι.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αύξηση των νοσηλίων που καταβάλλουν τα ταμεία στα νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές.

Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται ότι θα κινηθούν στην εξής κατεύθυνση:

Τα δημόσια νοσοκομεία θα συνεχίσουν να υφίστανται τις συνέπειες της υποχρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα λειτουργούν με επιχειρηματικό προσανατολισμό, με ιδιωτικά - οικονομικά κριτήρια. Για να έχουν έσοδα, θα διαθέσουν ένα μέρος των κλινών στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, που εκτιμούν ότι με το νοσήλιο των δημόσιων νοσοκομείων θα αυξήσουν τα κέρδη τους.

Το άνοιγμα αυτό αφορά και τα επαγγελματικά ταμεία, τα οποία θα παρέχουν υγειονομική περίθαλψη μέσω ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών.

Τα ασφαλιστικά ταμεία θα κληθούν να πληρώσουν τη «νύφη» της καταβολής των οφειλών και της αύξησης των νοσηλίων και για να μην επιδεινωθεί η οικονομική τους κατάσταση προσανατολίζονται να λειτουργήσουν με ιδιωτικά - οικονομικά κριτήρια.

Επί της ουσίας δηλαδή τα βάρη θα τα πληρώσουν οι ασφαλισμένοι και οι ανασφάλιστοι, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι.

Από τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με επιχειρηματικό κριτήριο, θα ενταθούν οι διακρίσεις, οι ανισότητες και θα εκφραστεί στην πράξη η κατηγοριοποίηση. Δηλαδή, νοσοκομεία με ξενοδοχειακή υποδομή και υπηρεσίες ανάλογα με το τιμολόγιο των ασφαλιστικών εταιριών και από την άλλη φτωχοκομεία για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Συντονισμένη δράση με αιτήματα που απαντούν στις ανάγκες

Το δικαίωμα για πρόληψη, προστασία και αποκατάσταση της υγείας του λαού απαιτεί τη μαζική καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής, την οργάνωση της αντίστασης και της πάλης ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, την αποκάλυψη της δημαγωγίας του ΠΑΣΟΚ. Την ανάπτυξη πολύμορφης, συντονισμένης δράσης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, μαζί με τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας.

Η κατεύθυνση και οι στόχοι πάλης του ΚΚΕ απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση μιας αγωνιστικής - λαϊκής συσπείρωσης, που θα αντιπαρατίθεται με την κυρίαρχη πολιτική και θα διεκδικεί το δικαίωμα για πρόληψη, ουσιαστική προστασία της υγείας.

  • Αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε Υγεία, Πρόνοια, Φάρμακο.
  • Ανάπτυξη δημόσιας - δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας στις πόλεις και την ύπαιθρο, οικογενειακός γιατρός πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ενταγμένος στο σύστημα).
  • Πλήρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε δημόσια νοσοκομεία με 24ωρη καθημερινή λειτουργία.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους και τις βαθμίδες του συστήματος Υγείας ώστε να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών. Πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για όλους τους γιατρούς, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης - μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Ενταξη στα Βαρέα - Ανθυγιεινά και αντίστοιχη προσαρμογή στα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
  • Κάλυψη των αναγκών του συστήματος Υγείας με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση των νοσηλίων και κάθε άλλης πληρωμής των ασθενών. Κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Εκσυγχρονισμό των υποδομών και του εξοπλισμού των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.
  • Ανάπτυξη σε όλη τη χώρα δημόσιου, δωρεάν συστήματος ΕΚΑΒ.
  • Κρατικός οργανισμός φαρμάκου για παραγωγή, εισαγωγή, έλεγχο και δωρεάν διάθεση όλων των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα ιατρεία των ασφαλιστικών ταμείων κάνει αναγκαία την παρέμβαση πάνω σε ένα ευρύτατο φάσμα προβλημάτων όπως:

Προσλήψεις και εργασιακά προβλήματα του προσωπικού. Εναντίωση στις ιδιωτικοποιήσεις και την ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα, κατάργηση του εισιτηρίου στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, κατάργηση της αθλιότητας της εξέτασης των 10 λεπτών στο ΙΚΑ, το φακελάκι κλπ.

Εξοπλισμό με αξονικούς, μαγνητικούς τομογράφους, δημιουργία μονάδων εντατικής θεραπείας κλπ.

Απαιτείται δράση για όλα τα προβλήματα και διαφωτιστική δουλιά για να γίνει κτήμα πλατύτερων λαϊκών δυνάμεων η αναγκαιότητα μαζικής καταδίκης της πολιτικής που τα δημιουργεί και αλλαγής του συσχετισμού δύναμης. Να γίνει κτήμα των λαϊκών δυνάμεων η αναγκαιότητα ριζικών αλλαγών που θα επιτρέψουν να αντιμετωπιστεί η υγεία ως κοινωνικό δικαίωμα και όχι ως εμπόρευμα.

Γιατί αυτό είναι το βασικό πρόβλημα και η λύση του προϋποθέτει συσπείρωση δυνάμεων ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, οικοδόμηση του μετώπου των αντιμονοπωλιακών -αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων που θα διεκδικεί να περάσει η εξουσία στα χέρια του λαού ώστε να αναπτυχθεί η οικονομία, η κοινωνία με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, την ευημερία της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ