ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συρρικνώνεται το εισόδημά τους
  • Πρόβλημα διάθεσης και τιμής αντιμετωπίζουν όλα τα αγροτικά προϊόντα, εξαιτίας αποφάσεων και συμφωνιών που λαμβάνονται στην ΕΕ και τον ΠΟΕ
  • Συλλαλητήρια διοργανώνει η ΠΑΣΥ, στις 13 Νομέμβρη, σ’όλες τις αγροτικές περιοχές της χώρας

Eurokinissi

Σοβαρότατο πρόβλημα διάθεσης και τιμής αντιμετωπίζει φέτος το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα το αγροτικό εισόδημα, που είναι ήδη πολύ χαμηλό, να δέχεται συντριπτικό χτύπημα και να συρρικνώνεται. Μεγάλες ποσότητες της φετινής αγροτικής παραγωγής, είτε έμειναν αμάζευτες και σάπισαν στα χωράφια, ή παραμένουν απούλητες στις αποθήκες. Αλλά και όσοι παραγωγοί κατάφεραν, μετά κόπων και βασάνων, να βρουν αγοραστή, αναγκάστηκαν, κάτω από το βάρος των πιέσεων και των εκβιασμών των εμποροβιομηχάνων, να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές, που σε αρκετές περιπτώσεις δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής.

Μάλιστα, θα περιμένουν πολύ καιρό να πληρωθούν, καθώς είναι γνωστό ότι οι επιδοτήσεις των προϊόντων καθυστερούν. Να σημειώσουμε ότι μόλις τώρα τελείωσε η διαδικασία εκδίκασης ενστάσεων ελαιοπαραγωγών για την ελαιοκομική περίοδο 2002-2003, η καταβολή των πληρωμών για τη βιομηχανική ντομάτα θα ξεκινήσει από τα μέσα Δεκέμβρη, ενώ την εξόφλησή τους οι βαμβακοπαραγωγοί θα την πάρουν του χρόνου το καλοκαίρι!

Κι ενώ είναι εμφανές σε όλους ότι η όξυνση των αγροτικών προβλημάτων είναι το αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και απόρροια των συμφωνιών που γίνονται στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να «αθωώσει» αυτή την πολιτική και να φορτώσει τις ευθύνες για το πρόβλημα στους ίδιους τους παραγωγούς.


Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα της διάθεσης και της τιμής οφείλεται στην «υπερπαραγωγή» και στα «μεγάλα αποθέματα» που υπάρχουν στη χώρα μας, κρύβοντας το γεγονός ότι ο εργαζόμενος αγοράζει ακριβά τα αγροτικά προϊόντα, ενώ με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υπέγραψαν τις σχετικές συμφωνίες στην ΕΕ και στον ΠΟΕ, αυξήθηκαν ραγδαία οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες και μειώθηκαν εξίσου οι εξαγωγές της χώρας μας προς αυτές.

Η κυβέρνηση κρύβει, επίσης, ότι με δική της ευθύνη οι εμποροβιομήχανοι δρουν ασύστολα και ατιμώρητα, κερδοσκοπώντας σε βάρος των παραγωγών, αλλά και των καταναλωτών.

Η απάντηση που θα δώσει η μικρομεσαία αγροτιά στην κυβερνητική επιχείρηση εμπαιγμού της, θα είναι αγωνιστική. Η Παναγροτική Αγωνιστιτική Συσπείρωση, (ΠΑΣΥ), διοργανώνει, στις 13 Νοέμβρη, αγροτικά συλλαλητήρια σ’ όλες τις αγροτικές περιοχές της χώρας κι ήδη ρίχτηκε στη δουλιά για την επιτυχία τους.


Μας αποτελειώνουν!

Για τα πολλά και οξυμένα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, μιλούν στο «Ρ» παραγωγοί απ' όλη την Ελλάδα

Στο «Ρ» μιλούν, σήμερα, παραγωγοί από διάφορες αγροτικές περιοχές της χώρας και αναφέρονται στα πολύ οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας.

Ο Κ. Δοξαριώτης, σιτοπαραγωγός, ταμίας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, τονίζει: «Ούτε το 1/3 της παραγωγής σταριού δεν έχει πουληθεί ακόμα και σ' όλη τη χώρα κοντά στο ένα εκατομμύριο τόνους μένει στις αποθήκες. Και όσοι πουλήσαμε, μας τα πήραν με τιμή 0,11 και 0,12 λεπτά το κιλό, όσο δηλαδή είναι το κόστος παραγωγής, ενώ πέρσι η τιμή πώλησης ήταν περίπου 0,18 λεπτά το κιλό».

Ο Λ. Κουρέλος, καλαμποκοπαραγωγός, από τη Νίκαια Λάρισας, υπογραμμίζει: «Η τιμή του καλαμποκιού είναι ακόμα μικρότερη από άλλες χρονιές, αφού το πουλάμε με 0,13 λεπτά ανά κιλό, ενώ πέρσι με 0,15 λεπτά και μεγάλες ποσότητες του προϊόντος είναι στις αποθήκες».

Ο Γ. Ρίσκος, ρυζοπαραγωγός, μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κυμίνων, επισημαίνει: «Η πλειοψηφία της φετινής παραγωγής, που είναι, περίπου, 180.000 τόνους, παραμένει απούλητη και η τιμή παρέμβασης, με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, μειώθηκε κατά 50%. Πέρσι ήταν 0,30 λεπτά και φέτος είναι 0,15 λεπτά ανά κιλό. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, όμως, δε θα πουληθεί ούτε μ' αυτή τη μειωμένη τιμή παρέμβασης, η οποία θα ισχύσει μετά από οκτώ μήνες, καθώς αυτή αφορά σε ελάχιστους τόνους ρυζιού».


ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΣΒΑΡΝΑΣ

Ο Τ. Κωστούλας, πατατοπαραγωγός και μηλοπαραγωγός, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάς, λέει: «Η καλοκαιρινή σοδειά της πατάτας παραμένει στα ψυγεία. Τώρα αρχίζει η συγκομιδή της νέας σοδειάς. Και όσες ποσότητες δώσαμε, τις πουλήσαμε με 0,10 και το πολύ 0,15 λεπτά ανά κιλό, όταν το κόστος παραγωγής φτάνει τα 0,17 λεπτά, ενώ ο καταναλωτής έφτασε να την πάρει σε κάποιες χρονικές περιόδους ακόμη και με 0,80 λεπτά.

Η τιμή του μήλου φτάνει τα 0,50 λεπτά, στα ίδια, δηλαδή, επίπεδα με πέρσι. Μπορεί οι περισσότερες ποσότητες να πουλήθηκαν, όμως δεν ξέρουμε πότε θα πληρωθούμε. Πολλοί φοβούνται ακόμα και για το αν θα πληρωθούν, αφού στην περιοχή μας πολύ συχνά "σκάνε" διάφορα "κανόνια" μεγαλεμπόρων που εξαφανίζονται».

Ο Ξενοφών Μελισσάρης, κρεμμυδοπαραγωγός, συνδικαλιστής αγρότης από τη Βοιωτία, σημειώνει: «Πριν ακόμα ξεκινήσουμε φέτος τη συγκομιδή, ήδη είχαν γίνει στη χώρα μας αθρόες εισαγωγές κρεμμυδιών από χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία. Την παραγωγή μας την πουλήσαμε σε τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Τα κρεμμύδια πουλήθηκαν μόνο με 0,12 λεπτά το κιλό, πέρσι η τιμή πώλησης έφτανε τα 0,20 λεπτά και ο καταναλωτής τ' αγοράζει με 0,50 και 0,60 λεπτά».

Ο Γ. Σακοράφας, ροδακινοπαραγωγός και αχλαδοπαραγωγός, μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας τονίζει: «Τα ροδάκινα τα πουλήσαμε το περισσότερο με 0,22 λεπτά το κιλό, πέρσι πουλήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 0,40 λεπτά, ενώ το κόστος παραγωγής ξεπερνά τα 0,25 λεπτά. Τ' αχλάδια πουλήθηκαν με 0,25 λεπτά το κιλό, πέρσι πουλήθηκαν με 0,35 λεπτά και στον καταναλωτή κοστίζουν πολλές φορές και 1 ευρώ».

Η παραγωγή σαπίζει στα χωράφια, οι επιδοτήσεις καθυστερούν

Ο Ν. Μπαντόγιας, σταφυλοπαραγωγός, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, δηλώνει: «Τα προϊόντα μας κινδυνεύουν να σαπίσουν στα χωράφια, οι οινοβιομήχανοι μας εκβιάζουν για να τα πάρουν σε τιμές πολύ χαμηλές, που φτάνουν τα 0,22 λεπτά το κιλό, ενώ την ίδια ώρα εισάγουν σταφύλια, μούστο και κρασί από άλλες χώρες. Ζητάμε η τιμή πώλησης να φτάνει, τουλάχιστον, τα 0,35 λεπτά και όση παραγωγή μείνει αδιάθετη να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα από τον προϋπολογισμό».

Ο Δ. Σταμάτης, ντοματοπαραγωγός, μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, λέει: «Χιλιάδες τόνοι ντομάτας σάπισαν στα χωράφια, ακόμα δε γνωρίζουμε τίποτα σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών για όσες ποσότητες πουλήθηκαν, για τις οποίες θα πληρωθούμε στα μέσα Δεκέμβρη».

Ο Χρ. Γιαννόπουλος, ελαιοπαραγωγός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηλιείας, υπογραμμίζει: «Μας οφείλουν ακόμα επιδοτήσεις για την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο. Είχαμε πάρει το 60%, ενώ από το υπόλοιπο 40%, θα μας δώσουν μόνο το 20%, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τις εκ του αντιθέτου υποσχέσεις, κάνει ό,τι έκανε και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ. Εκτός αυτού μας οφείλουν και την εξόφληση για την παραγωγή της περιόδου 2002-2003».

O K. Αδάμου, καπνοπαραγωγός, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Ελασσόνας, αναφέρεται στα προβλήματα του καπνού: «Τα τελευταία χρόνια οι τιμές του καπνού διαμορφώνονται προς τα κάτω, για φέτος ακόμα δε γνωρίζουμε ακριβώς πού θα κυμανθεί, ενώ τα χειρότερα έρχονται με τον κανονισμό της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ. Επιπλέον, στην επαρχία μας το 30% της καπνοκαλλιέργειας καταστράφηκε από ιό που την προσέβαλε και διεκδικούμε από την κυβέρνηση να μας δώσει αποζημιώσεις».

Ο Β. Παπαλίτσας, βαμβακοπαραγωγός, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, σημειώνει: «Ολα δείχνουν πως η τιμή του βαμβακιού δε θα υπερβεί τις 230 δρχ., ενώ πέρσι ήταν 260 με 270 δρχ. και πως θ' αντιμετωπίσουμε εκτός από το πρόβλημα των επιλέξιμων ποσοτήτων και το αυτό των επιλέξιμων στρεμμάτων που πλασάρει η ΝΔ και το αποδέχονται οι αγροτοσυνδικαλιστές της. Η "ταφόπλακα" στους μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς θα μπει, εάν δεν αγωνιστούμε, με την εφαρμογή του νέου καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι».

Ο Ν. Γιαννούλης, παραγωγός εσπεριδοειδών, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας, επισημαίνει: «Τα τελευταία χρόνια οι τιμές των εσπεριδοειδών είναι καθηλωμένες στα ίδια επίπεδα, τα πορτοκάλια στις 28 με 30 δρχ. και τα μανταρίνια στις 50 με 60 δρχ. Την ίδια ώρα οι εισαγωγές εσπεριδοειδών κατακλύζουν την αγορά. Επιπλέον για μας πρόβλημα αποτελεί η καταστροφή της συντριπτικής πλειοψηφίας της περσινής παραγωγής από τον παγετό, για την οποία και δεν αποζημιωθήκαμε ακόμα».

Ο Ν. Χρηστάκης, κτηνοτρόφος, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ, λέει: «Οι τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων, τα τελευταία έξι με επτά χρόνια, είναι στα ίδια χαμηλά επίπεδα. Η τιμή του γάλατος φτάνει περίπου στις 280 δρχ. το κιλό, υπάρχουν ακόμα και παραγωγοί που το πουλούν και με 240 δρχ., ενώ οι γαλακτοβιομηχανίες "θησαυρίζουν"».


ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελένη ΤΖΗΚΑ


Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Μη τους γεμίζεις το όπλο που σε σκοτώνει!

Αν, αγόρι μου, την ώρα που εσύ σκαρφαλώνεις στις οικοδομές κυνηγώντας το μεροκάματο, κάποιοι βουτάνε ένα αεροπλάνο - μαζί και τον ιδρώτα σου - και τρέχουν για τις... Μπαχάμες, και εσύ δεν επαναστατείς αλλά απλώς τους παρακολουθείς να φεύγουν,

Αν, κορίτσι μου, την ώρα που εσύ αποκτάς φλεβίτιδα, αφού σε υποχρεώνουν να στέκεσαι 8 και περισσότερες ώρες όρθια, κάποιοι -αυτοί που σε υποχρεώνουν σε φλεβίτιδα - σπάνε τα μπιμπίκια τους στις σάουνες και στα ινστιτούτα αδυνατίσματος με τα δικά σου χρήματα, και εσύ το θεωρείς αυτό φυσικό,

Αν, την ώρα που εσείς σκοτώνεστε στα πανεπιστήμια, για να αποχτήσετε ένα πτυχίο αμφίβολης ποιότητας, που θα σας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην ανεργία, κάποιοι - αυτοί που δημιουργούν την ανεργία - ανεβοκατεβάζουν τις τιμές στα χρηματιστήρια θησαυρίζοντας σε βάρος σας, και εσείς λέτε «έτσι ήταν πάντα και έτσι θα είναι και στο μέλλον»,

Αν μετράτε τις πενταροδεκάρες της σύνταξης και στριμώχνετε τη ζωή σας στις εκατό, στις εκατόν πενήντα χιλιάδες το μήνα, την ώρα που κάποιοι ξοδεύουν το αντίστοιχο ποσό - που εισπράττουν από τις δικές σας κρατήσεις - μόνο για ένα πούρο, και εσείς συγκρατείτε την οργή σας λέγοντας «ε, πόσο θα ζήσουμε ακόμα»,

Αν, την ώρα που οι κάμερες, τις οποίες έχουν στήσει σε κάθε γωνία, σε κάθε στενό, στους χώρους δουλιάς, στα γήπεδα, στα σχολεία και φωτογραφίζουν κάθε σας κίνηση, κάποιοι - αυτοί που έστησαν τις κάμερες - βγάζουν τα χρήσιμα συμπεράσματά τους από τις κινήσεις σας, από τη συμπεριφορά σας, και εσείς απλώς χαμογελάτε την ώρα που σας αποτυπώνουν,

Αν, την ώρα που εσείς στέκεστε μπροστά στο κουτί και θεωρείτε τα ριάλιτι σόου αλήθεια, κάποιοι -αυτοί που εφεύραν τα ριάλιτι - τρίβουν τα χέρια τους γιατί εξασφάλισαν έναν ακόμα τρόπο να σας αποσπάσουν την προσοχή, και εσείς μακαρίζετε την τύχη σας που είστε «κάπως καλύτερα από αυτούς τους δυστυχισμένους που δείχνει η τηλεόραση»,

Αν την ώρα που εσύ θεωρείς το μετανάστη εχθρό σου και τα βάζεις μαζί του, κάποιοι - αυτοί που δημιουργούν τη μετανάστευση - θησαυρίζουν και από αυτόν και από εσένα, και εσύ, παρ' όλα αυτά, θεωρείς το μετανάστη υπεύθυνο για την ανεργία σου,

Αν, την ώρα που εσύ σκάβοντας, οργώνοντας, θερίζοντας, οικοδομώντας τον κόσμο, πνίγεσαι στον ιδρώτα, κάποιοι - αυτοί που σε πνίγουν στον ιδρώτα - εισπράττουν και θησαυρίζουν από τον κόπο σου, και εσύ πιστεύεις πως «έτσι είναι η ζωή και η φύση»,

Αν, για να μην τα πολυλογούμε, θεωρείς πως αυτό που βιώνεις λέγεται και είναι ζωή, ζωή για ανθρώπους, τότε, και συγχώρα με, είσαι άξιος της τύχης σου! Τέτοια, και χειρότερη, ζωή σού πρέπει. Ζήσε μέσα στην εξαθλίωση και στην αναξιοπρέπεια. Βουτηγμένος στην ανεργία, στην ανασφάλεια, στην εκμετάλλευση! Ζήσε με τον πόλεμο, με τη φτώχεια. Ζήσε στις ουρές για την υγεία σου, για τη μόρφωσή σου, για το μεροκάματο. Ζήσε για να βλέπεις τους άλλους να ζούνε και να απολαμβάνουν. Να ζούνε σε βάρος σου και να απολαμβάνουν σε βάρος σου. Ζήσε για να τους κάνεις πλουσιότερους, πιο άπληστους και, κυρίως, εκδικητικότερους και αγριότερους. Ζήσε να τους οργανώσεις καλύτερα. Να φτιάξουν καλύτερους στρατούς και καλύτερες αστυνομίες. Γέμισέ τους το όπλο για να σε σκοτώσουν!

Αν, όμως, πιστεύεις πως ο άνθρωπος δεν είναι αυτός που γνωρίζουμε σήμερα, γιατί αυτός που γνωρίζουμε σήμερα δεν είναι ελεύθερος άνθρωπος. Αν πιστεύεις πως ο πραγματικός άνθρωπος είναι αυτός που θα γνωρίσουμε αύριο, αυτός που θα αποφασίσει να μας δείξει τον πραγματικό εαυτό του πολεμώντας αυτούς που τον πολεμούν. Τότε ξεκίνα από το πιο μικρό, από το πιο ασήμαντο και φτάσε στο πιο μεγάλο, στο πιο σημαντικό. Θεώρησε τον εαυτό σου, γιατί τέτοιος είναι, τον μοναδικό υπεύθυνο για ό,τι στραβό και ανάποδο εμποδίζει την πρόοδο και εξακολουθεί να παραμένει στη θέση του. Πες «όχι» σε ό,τι δε σε αντιπροσωπεύει. Η ανοχή εξαντλήθηκε!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Μπορούν να δουν καλύτερες μέρες

ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, φέτος, οι αγρότες, είναι βέβαιο ότι θα τους βγάλει στους δρόμους του αγώνα. Ηδη, πραγματοποιήθηκαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις σιτοπαραγωγών, ρυζοπαραγωγών, πατατοπαραγωγών, σταφυλοπαραγωγών κι όσο περνάει ο καιρός και σωρεύονται κι άλλα προβλήματα, όλο και περισσότεροι θα «βγαίνουν στο κλαρί».Στις 13 Νομέβρη, στα αγροτικά συλλαλητήρια που διοργανώνει η ΠΑΣΥ σ’όλη τη χώρα, θα εκφραστεί η αγωνιστική διάθεση της μικρομεσαίας αγροτιάς, θα δοθεί η απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.Αλλωστε, άλλο τρόπο για να υπερασπιστούν το μόχθο τους και τα συμφέροντά τους δεν έχουν, καθώς «τίποτα δεν τους χαρίζεται».

ΒΕΒΑΙΩΣ, υπάρχουν δυσκολίες και εμπόδια στην οργάνωση και το συντονισμό των αγώνων - είναι γνωστό ότι οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων είναι υποτακτικές και συμβιβασμένες, ανάλογη είναι η κατάσταση στις περισσότερες από τις δευτεροβάθμιες, ενώ και στη «βάση» τα πράγματα δεν είναι καλά - αλλά οι αγωνιστές της αγροτιάς έδειξαν ότι μπορούν να τα ξεπερνούν. Αλλωστε, υπάρχει και δρα η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, (ΠΑΣΥ), που θέλει και μπορεί να τους εκπροσωπήσει επάξια και αποτελεσματικά.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ βλέπει «τα σύννεφα που μαζεύονται», ανησυχεί και προσπαθεί να προλάβει την «καταιγίδα που έρχεται». Εν πρώτοις, επιχειρεί να κρύψει τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, ούτως ώστε να μείνει στο απυρόβλητο η αντιαγροτική πολιτική της. Π.χ. ο υπουργός Αγροτικής Απασχόλησης ισχυρίζεται ότι για το πρόβλημα διάθεσης και τιμής των προϊόντων φταίει η «υπερπαραγωγή και το μεγάλο απόθεμα», αποκρύπτοντας πως υπάρχουν αποφάσεις για αυξήσεις των εισαγωγών από τρίτες χώρες, που ελήφθησαν, με συνευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, (ΕΕ) και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, (ΠΟΕ).

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιχειρεί να περάσει την αντίληψη στον αγροτικό κόσμο ότι όσα προβλέπονται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, (ΚΑΠ), της ΕΕ κι αποφασίζονται στον ΠΟΕ, «δεν αλλάζουν με τίποτε» κι επομένως ματαιοπονούν όσοι στρέφονται εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής, παλεύοντας να την ανατρέψουν. Σ' αυτή την προσπάθεια έχει τη συμπαράσταση των καλοπληρωμένων «καρεκλοκένταυρων» των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ και την αμέριστη βοήθεια γνωστών αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ, οι οποίοι είναι «ειδικοί με μάστερ» στον αποπροσανατολισμό και στην υπονόμευση των αγροτικών αγώνων, όπως απέδειξαν και με τη «δράση» τους επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟ την άλλη, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που περιοδεύουν στην επαρχία, δεν αναφέρονται στην ουσία των αγροτικών προβλημάτων - και πώς ν' αναφερθούν όταν οι δικές τους κυβερνήσεις ήσαν οι συνεπέστεροι διαχειριστές της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ - και οι αγροτοσυνδικαλιστές του είτε δεν εμφανίζονται, ή, όπου φανούν, συντάσσονται με τους συναδέλφους τους της ΝΔ.

ΚΑΙ ΜΕΝΕΙ το ΚΚΕ να στέκεται σταθερά κι αταλάντευτα στο πλευρό της μικρομεσαίας αγροτιάς, συμπαραστεκόμενο ενεργά στους δίκαιους αγώνες της και καταθέτοντας προτάσεις και θέσεις, που εγγυώνται ένα καλύτερο μέλλον για τη μικρομεσαία αγροτιά. Στο δρόμο του αγώνα για τα δικά τους συμφέροντα, για εισόδημα με το οποίο να μπορούν να ζουν και να καλλιεργούν φτηνά και καλά προϊόντα. Αγώνας που συνδέεται με την προοπτική της Λαϊκής Εξουσίας και Οικονομίας που θα διαμορφώνει τις συνθήκες για τον αγροτικό παραγωγικό συνεταιρισμό. Αγώνας που είναι κοινός με τους εργάτες, τους ΕΒΕ, στην κατεύθυνση του λαϊκού κοινωνικοπολιτικού μετώπου. Οι αγωνιζόμενοι αγρότες, λοιπόν, πρέπει να αντιληφθούν πως αν δε δώσουν «πολιτικό περιεχόμενο» στην πάλη τους, δε θα είναι αποτελεσματική κι αν δεν αποδεσμευτούν από τα «δόκανα» του δικομματισμού, δεν πρόκειται να δουν καλύτερες μέρες...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ