ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αιματηρές εκκαθαρίσεις

Η «ελευθερία» των τανκς και των μαζικών δολοφονιών...

Associated Press

Η «ελευθερία» των τανκς και των μαζικών δολοφονιών...
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Εκατόμβη νεκρών και τραυματιών άφησαν πίσω τους οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των κατοχικών δυνάμεων στη Σαμάρα, οι οποίες συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες βράδυ. Σύμφωνα με τις επίσημες κατοχικές ανακοινώσεις, στόχος των επιχειρήσεων, που άρχισαν αργά το βράδυ της Πέμπτης, είναι «να απελευθερωθεί η πόλη από τους τρομοκράτες και να διαλυθούν οι ομάδες που εξαπολύουν αντι-ιρακινές επιθέσεις». Τις τελευταίες μέρες, μέλη της δοτής ιρακινής κυβέρνησης έχουν διαμηνύσει ότι «μέχρι τις αρχές Νοέμβρη θα έχουν εκδιωχθεί όλοι οι αντάρτες από τα προπύργιά τους, κυρίως στο σουνιτικό τρίγωνο».

Η επίθεση των κατοχικών δυνάμεων στη Σαμάρα άρχισε από αέρος με ανηλεείς βομβαρδισμούς και συνεχίστηκε από ξηράς με ισχυρότατες στρατιωτικές δυνάμεις και τεθωρακισμένα να εισβάλλουν στην πόλη ενώ Αμερικανοί στρατιώτες πραγματοποιούσαν ελέγχους από σπίτι σε σπίτι. Επιβλήθηκε αυστηρή απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου ενώ όλοι οι κάτοικοι κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους. Παρόλα αυτά δεν έλειψαν και οι κατεδαφίσεις σπιτιών. Επίσης, η πόλη των 100.000 κατοίκων παραμένει χωρίς ρεύμα και νερό. Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες καθώς και δυνάμεις της ιρακινής εθνοφρουράς και του στρατού.


Associated Press

Οι κατοχικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι μέχρι χτες το μεσημέρι είχαν σκοτωθεί 109 αντάρτες και είχαν συλληφθεί περισσότεροι από 37. Νοσοκομειακές πηγές μέσα από την πόλη μιλούσαν για 90 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες, σε μεγάλο βαθμό αμάχους και γυναικόπαιδα, ενώ απηύθυναν εκκλήσεις για αίμα και για ιατροφαρμακευτικό υλικό. Μέχρι το απόγευμα οι οδομαχίες συνεχίζονταν. Το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών, με ανακοίνωσή του, υποστήριζε ότι το μεγαλύτερο μέρος της πόλης ελέγχεται από τις κατοχικές δυνάμεις που έχουν ανακαταλάβει την πλειοψηφία των κυβερνητικών κτιρίων.

Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, όμως, πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο αμερικανικός στρατός και στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης. Στις επιχειρήσεις χρησιμοποιήθηκαν αεροσκάφη και τεθωρακισμένα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κατά τις επιχειρήσεις σκοτώθηκαν 12 Ιρακινοί, εκ των οποίων οι 8 ήταν μέλη της πολιτοφυλακής του Μουκτάντα Σαντρ, και τραυματίστηκαν 11.

Ενταση επικράτησε, χτες, και στη σιιτική ιερή πόλη της Κούφα, καθώς απροειδοποίητα η ιρακινή αστυνομία, με πυροβολισμούς στον αέρα, δεν επέτρεψε σε χιλιάδες σιίτες να προσεγγίσουν το τέμενος της πόλης για τις καθιερωμένες προσευχές της Παρασκευής. Το μέτρο αυτό ισχύει τις τελευταίες βδομάδες μετά το τέλος των συγκρούσεων σιιτών μαχητών και κατοχικών δυνάμεων, στη Νατζάφ αλλά δεν είχε εφαρμοστεί στην Κούφα.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο θρήνος στη Βαγδάτη για τους νεκρούς, στην πλειοψηφία τους παιδιά, της τριπλής βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε στη συνοικία Αμάλ, την Πέμπτη. Με ανακοίνωση, της οποίας η αυθεντικότητα αμφισβητείται, στο διαδίκτυο η οργάνωση «Ταουχίντ ουάλ Τζιχάντ» αναλαμβάνει την ευθύνη για «τρεις ηρωικές επιθέσεις», χωρίς, όμως, να διευκρινίζει αν αναφέρεται στις επιθέσεις της Βαγδάτης. Υπενθυμίζεται ότι η «Ταουχίντ ουάλ Τζιχάντ» φέρεται να καθοδηγείται από τον Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, στέλεχος της «αλ Κάιντα».

Σύγχυση με τους Γάλλους ομήρους

Μαζί με τους δύο Γάλλους δημοσιογράφους διατείνεται ότι βρίσκεται, από χτες, ο Φιλίπ Μπρετ, ένας Γάλλος μεσολαβητής, ο οποίος μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο υποστήριξε ότι οι συζητήσεις για την απελευθέρωσή τους βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Οι ισχυρισμοί του δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν από άλλη πηγή. Το γαλλικό ΥΠΕΞ δηλώνει ότι δε γνωρίζει τίποτε και δεν έχει αναμειχθεί στις μεσολαβητικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Μπρετ μαζί με τον συντηρητικό βουλευτή, Ντιντιέ Ζιλιά, για την απελευθέρωση του Ζορζ Μαλμπρουνό και του Κριστιάν Σεσνό, που αγνοούνται από τις 20 Αυγούστου.


ΠΓΔΜ
ΕΕ και ΗΠΑ «υπενθυμίζουν» τις «υποχρεώσεις»...

ΣΚΟΠΙΑ.--

Το ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την προώθηση μεταρρυθμίσεων και λοιπών υποχρεώσεων των Σκοπίων για την ένταξή τους στην ΕΕ έδωσε χτες στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Χάρι Κόστοφ, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι. Η εξέλιξη θεωρείται επακόλουθο της απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλη, οπότε η ΠΓΔΜ είχε υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κατάλογος που επέδωσε ο Πρόντι στην κυβέρνηση Κόστοφ περιέχει περίπου 4.500 (!) ερωτήματα για τα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια τα οποία οφείλει να πληρεί μία χώρα που φιλοδοξεί να καταστεί μέλος της ΕΕ, καθώς και για την ετοιμότητα της υποψήφιας χώρας να εναρμονίσει τη νομοθεσία της σε αυτήν που επικρατεί στην ΕΕ. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει αναφέρει ότι θα έχει έτοιμες όλες τις απαντήσεις μέχρι το Γενάρη του 2005. Μέχρι το τέλος του 2005, η Κομισιόν θα γνωμοδοτήσει κατά πόσο η ΠΓΔΜ πληρεί τα κριτήρια για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόντι έδωσε το ερωτηματολόγιο προειδοποιώντας πως θα πρέπει, παρά τις αντιδράσεις για την αποκέντρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (και το σχετικό δημοψήφισμα της 7ης του Νοέμβρη) «να εφαρμοστεί μέχρι κεραίας» η συμφωνία της Οχρίδας του 2001. Κατέληξε λέγοντας πως τα Σκόπια βρίσκονται σε «πραγματικά σημαντικό στάδιο της πορείας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Ανάλογες ήταν οι παρατηρήσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Γκρόσμαν, που βρέθηκε και αυτός χτες στα Σκόπια. Ο Γκρόσμαν δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η αποκέντρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μία σκληρή δουλιά που ωστόσο θα πρέπει να ολοκληρωθεί για να ακολουθήσει η Μακεδονία το όραμα για δημοκρατία και πολυεθνοτική κοινωνία»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ