ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Επιμένουν στην «ανταγωνιστικότητα»

Ενώ η ανεργία τραβά την ανηφόρα. Στο 12% σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

To 12% και επίσημα έφτασε η ανεργία το πρώτο τρίμηνο του 2004 σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού που διεξάγει η ΕΣΥΕ. Την ανακοίνωση αυτή έκανε χτες, ο υπουργός Απασχόλησης Π.Παναγιωτόπουλος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, ύστερα από σχετική ενημέρωση που είχε από τον γενικό γραμματέα της ΕΣΥΕ Μ.Κοντοπυράκη. Σύμφωνα με αυτή και ενώ έχει ολοκληρωθεί το 90% του δείγματος της έρευνας, η ανεργία το πρώτο τρίμηνο του 2004 έφτασε στο 12%, δηλαδή παρουσιάζει αύξηση κατά δύο (2) ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003 (10%). Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΣΥΕ θα γίνει στις 6 Οκτώβρη.

Ο υπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει την εκτίναξη του ποσοστού της ανεργίας και παρέπεμψε στις τελικές ανακοινώσεις της ΕΣΥΕ, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα. Ανεξάρτητα πάντως από τον τρόπο μεθοδολογίας της έρευνας, το δείγμα που επιλέχτηκε, καθώς και το γεγονός ότι έγινε με βάση την απογραφή του 2001, το σίγουρο είναι ότι η «ανάπτυξη» που πρεσβεύουν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, αυξάνει και δε μειώνει την ανεργία, δε δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη τάση καταγράφεται και στα στοιχεία του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στις καταστάσεις του Οργανισμού, το πρώτο οχτάμηνο του 2004 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003, είναι αυξημένος κατά 50.000 άτομα. Ετσι το διάστημα Γενάρης-Αύγουστος 2004, ο μέσος όρος των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ ανήλθε στα 524.000 άτομα από 473.000 το αντίστοιχο διάστημα του 2003.

Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι το ίδιο ποσοστό ανεργίας 12% η ΕΣΥΕ είχε καταγράψει το πρώτο τρίμηνο του 2000. Μετά δηλαδή από τέσσερα ολόκληρα χρόνια διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ η ανεργία έφτασε στα ίδια επίπεδα παρά τη θεαματική και σταθερή αύξηση του ΑΕΠ. Παρά τις υποσχέσεις για τις περίφημες 300.000 νέε θέσεις εργασίας, αλλά και τα τρισεκατομμύρια δραχμές που σκορπίστηκαν στα προγράμματα κατάρτισης, εκπαίδευσης και επανακατάρτισης. Πόρους που ενθυλάκωσαν από τον ΟΑΕΔ οι επιχειρήσεις αλλά και οι «επιτήδειοι» μεσάζοντες!

Και όμως την αποτυχημένη αυτή πολιτική προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση (ΕΣΔΑ), το οποίο συζητήθηκε χτες για δεύτερη φορά στην Επιτροπή Απασχόλησης. Επί της ουσίας και το ΕΣΔΑ της Ν.Δ. συντάχθηκε σύμφωνα με τις επιταγές των αποφάσεων της Λισαβόνας. Αποτελεί επικαιροποίηση του ΕΣΔΑ 2003-2006 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και παίρνει υπόψη του, τις υποδείξεις της ειδικής ομάδας Κοκ που συγκροτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και τις συστάσεις της Κομισιόν για την πορεία εφαρμογής των αποφάσεων της Λισαβόνας.

Αν και ο υπουργός Απασχόλησης θέλησε να δικαιολογήσει το περιεχόμενο του ΕΣΔΑ ως «συνέχεια του Ελληνικού κράτους, αν και άλλαξε η κυβέρνηση»..! Στην πραγματικότητα πρόκειται για συνέχεια της ίδιας αντεργατικής πολιτικής, από άλλη κυβέρνηση.

Με το νέο επικαιροποιημένο ΕΣΔΑ, προωθούνται και ενισχύονται οι 10 κατευθυντήριες γραμμές, υλοποιείται δηλαδή στις ελληνικές συνθήκες η Στρατηγική της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της ευελιξίας της εργασίας. Πυρήνας αυτής της πολιτικής η επιδότηση των επιχειρήσεων και η περικοπή των επιδομάτων ανεργίας. Σε αυτά τα πλαίσια οι νόμοι του ΠΑΣΟΚ, για τη μερική απασχόληση, το επίδομα ανεργίας και τις ασφαλιστικές απαλλαγές όχι μόνο μπαίνουν σε εφαρμογή αλλά και διευρύνονται.

Εμφαση δίνεται και στην προώθηση της ανασφάλιστης εργασίας μέσα από τα προγράμματα Stage. Ειδικότερα στο υπό κατάρτιση Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας (Stage), 3.000 άνεργοι θα απασχοληθούν ανασφάλιστοι σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ).

Η «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο και αυτού του ΕΣΔΑ, γεγονός που βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και τους «κοινωνικούς εταίρους». Εξασφαλίζονται αφειδώς νέα προνόμια, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και παντός τύπου ενισχύσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο. Μέχρι και για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) το Σχέδιο εξασφαλίζει χρηματοδότηση 31,6 ευρώ!

Την υποστήριξη προς το ΕΣΔΑ εξέφρασαν εκτός από τον εκπρόσωπο του ΣΕΒ, οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Στο ίδιο πνεύμα και ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος δήλωσε ότι η πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας «δεν είναι αντίθετη στις επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών, με την προϋπόθεση να υπάρχει απολογισμός..!»

Ευγνωμοσύνη για την αλληλεγγύη

Επιστολή του αντιπροέδρου της Κούβας προς το ΠΑΜΕ

Τις ευχαριστίες του στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο για τη φροντίδα και βοήθεια που έλαβε η αθλητική αντιπροσωπεία της Κούβας κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αθήνα, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκφράζει με επιστολή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κούβας, Χ. Ρ. Φερνάντεζ.

Με επιστολή του προς το ΠΑΜΕ ο Χ. Ρ. Φερνάντεζ υπογραμμίζει την αξία της αλληλεγγύης που κατέδειξε το ΠΑΜΕ «για μια ακόμη φορά προς το λαό της Κούβας, καθώς και τη βοήθεια που δόθηκε όχι μόνο στους Ολυμπιακούς αλλά και στους Παραολυμπιακούς» διασφαλίζοντας την παραμονή και την ξεκούραση των Κουβανών αθλητών.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων σημειώνει: «Οι ενέργειες που έγιναν για να δημιουργηθούν συνθήκες διαμονής στο σχολείο που μας παραχωρήθηκε, με τρόπο που η παραολυμπιακή αντιπροσωπεία να μπορεί να διανυκτερεύσει εκεί, πράγμα που έγινε όπως έχω πληροφορηθεί με σημαντική προσπάθεια και οικονομικό κόστος για το ΠΑΜΕ, λένε πολλά για την κατανόησή σας και το πνεύμα που σας διακατέχει για τους αθλητές μας, για το οποίο σας εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας εκ μέρους τους και εκ μέρους του αθλητικού κουβανικού κινήματος γενικά». Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κουβανικής κυβέρνησης εκφράζει στο ΠΑΜΕ την ευγνωμοσύνη του αθλητικού κουβανικού κινήματος και του λαού της Κούβας για την αλληλεγγύη και την υποστήριξή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ