Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του Σαββάτου |
Στη συνάντηση συμμετείχαν Ελληνες, Κούρδοι, Αφγανοί, Αλβανοί, Αιγύπτιοι, Αφρικανοί εργάτες και όλοι έδωσαν ραντεβού για το πανελλαδικό πανεργατικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΚΚΕ στις 9 του Οκτώβρη στο Πεδίον του Αρεως. «Θα μοιράσω σε όλους τους συναδέλφους μου προκηρύξεις για τη συγκέντρωση, είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλ Γιάνο, Αλβανός οικοδόμος. Ολοι έχουμε συμφέρον να συμμετάσχουμε στο συλλαλητήριο, να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας».
Η ελπίδα φαίνεται ότι βρίσκεται μόνο στους κοινούς μαζικούς αγώνες. Στη δημιουργία μιας λαϊκής συμμαχίας ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται αδιάκοπη πάλη μέσα από τα συνδικάτα, τα σωματεία και τους συλλόγους. Αυτή ήταν και η βασική διαπίστωση από τη συζήτηση που έγινε το περασμένο Σάββατο. Μια διαπίστωση που «έρχεται» από την πείρα όλων των εργατών, Ελλήνων και μεταναστών.
«Μόνοι δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε τίποτα», τόνισε ο Χρίστο, Κούρδος, που ζει και εργάζεται εδώ και οχτώ χρόνια στη χώρα μας, χωρίς να του ανανεώνουν την άδεια παραμονής και εργασίας, σπρώχνοντάς τον έτσι στην «παρανομία». Και δίνει το σύνθημα: «Παλέψαμε και πήραμε κάποια ένσημα, χρειάζεται όμως δουλιά. Να βγούμε μπροστά, με δράση, όχι με λόγια».
«Είναι ο δεσμός της εργατικής τάξης ο πιο ισχυρός δεσμός. Είναι το κοινό αίσθημα ότι εμείς παράγουμε τον πλούτο και μας τον παίρνουν άλλοι... Αυτός είναι ο λόγος που εμείς οι κομμουνιστές νιώθουμε τόσο δεμένοι με όλους τους εργάτες, ανεξάρτητα από εθνικότητα, χρώμα ή θρησκεία», τόνισε ο Γ. Μερεντίτης, γραμματέας της Αχτίδας 5ου και 6ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ.
«Τώρα, μετά την Ολυμπιάδα, ξεκινά μια ακόμα πιο δύσκολη περίοδος τόσο για τους Ελληνες όσο και για τους ξένους εργάτες. Το κεφάλαιο δεν κάνει διακρίσεις. Θα δεχτούμε σφοδρό μίσος από ανθρώπους που δε γνωρίζουν τα αίτια της οικονομικής κρίσης και νομίζουν ότι εμείς τους "παίρνουμε" τις δουλιές τους». Με αυτό τον τρόπο ο Μουσταφά, Κούρδος εργάτης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν...
Ο Γ. Μερεντίτης στο τέλος της εκδήλωσης κάλεσε τους παραβρισκόμενους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στις 9 του Οκτώβρη. «Ολοι στο συλλαλητήριο. Και μεροκάματα θα χάσουμε και ζωές αν χρειαστεί. Ο αγώνας θέλει θυσίες. Και ζωή χωρίς αγώνα δεν είναι ζωή. Ολοι μαζί στο δρόμο! Ολους μαζί δε μας πειράζουν...».
«Ταξίδι μνήμης» για την προσφορά της γυναίκας στα 70 χρόνια του Δήμου Κερατσινίου πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή ο γυναικείος σύλλογος (μέλος της ΟΓΕ) «Στοργή του Παιδιού». Στην αυλή της παλιάς πέτρινης προσφυγικής πολυκατοικίας, όπου έγινε η εκδήλωση, με πλήθος κόσμου, ξαναζωντάνεψαν ο μόχθος της γυναίκας πρόσφυγα, ο πόνος των μανάδων της Κατοχής και του Εμφυλίου, ο στεναγμός της πολλαπλής καταπίεσης των εργατριών, η αντίσταση των γυναικών την εποχή της χούντας, η συμμετοχή τους στις μαζικές κινητοποιήσεις μετά τη δικτατορία, η ενεργοποίησή τους μέσα στο γυναικείο κίνημα, οι μάχες που έδωσαν για τα παιδιά τους, την ειρήνη και το περιβάλλον...
Τραγούδια, έκθεση φωτογραφίας, σκευών και χειροτεχνημάτων, έδωσαν την ατμόσφαιρα των εποχών που πέρασαν αφήνοντας ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους. Ο σύλλογος βράβευσε δέκα γυναίκες του Κερατσινίου για την προσφορά τους στα κοινά.
Βραβεύτηκαν οι: Αλεξάνδρα Οικονομάκου-Πλατατζή, που πέρασε τη ζωή της στις φύλακές και στις εξορίες - μέχρι το 1962 και 1967-1970. Διαμάντω Ροβυθάκου, στέλεχος της Νεολαίας Λαμπράκη, που εξορίστηκε κατά τη δικτατορία στα Γιούρα αφήνοντας πίσω της μικρό παιδί. Ολγα Τσολακίδου-Ζαζοπούλου, δημοτική σύμβουλος, που είχε καταδικαστεί σε είκοσι χρόνια φυλακή. Ελένη Παπαδοπούλου, σήμερα νομαρχιακή σύμβουλος Πειραιά, που υπήρξε και δημοτική σύμβουλος, αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κερατσινίου. Ευαγγελία Μαλλιαρού-Γκούμη, εκπαιδευτικός, λυκειάρχης. Αγγελική Ψαρού-Μελά, γιατρός, δημοτική σύμβουλος για τρεις τετραετίες και αντιδήμαρχος Υγείας. Κική Κοκκίνου, λογοτέχνιδα και βραβευμένη μεταφράστρια. Γεωργία Καταλυματία, για τον αγώνα της μέσα από τη Θεραπευτική Κοινότητα «Παρέμβαση». Ολγα Καϊδατζή, 25 χρόνων, αθλήτρια στίβου (200 μ.). Ευτυχία Μαρκογιαννοπούλου-Παρασχίδου, για την εθελοντική προσφορά της στο δήμο ως μουσικός.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντώνης Αντύπας, πρόεδρος του Παραρτήματος Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ, και ο Γρηγόρης Τουγλίδης, πρόεδρος του Πανελληνίου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Δ. Σαράφογλου.
Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ
Υπό έλεγχο μεν, αλλά σε συνεχή παρακολούθηση από μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκεται η δασική έκταση ανάμεσα στο Μαντούδι και το Προκόπι Ευβοίας, που έγινε στάχτη από πυρκαγιά που ξέσπασε από εμπρησμό, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Η φωτιά εκδηλώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στις 8.30 το βράδυ, αλλά έγινε αντιληπτή στις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, λόγω και των δυνατών ανέμων που έπνεαν, η φωτιά να επεκταθεί σε μεγάλη έκταση και μέχρι τη Δευτέρα που τέθηκε υπό έλεγχο, κατέστρεψε πάνω από 3.000 στρέμματα παρθένου πευκοδάσους, σε μία από τις πιο δασοκαλυμμένες περιοχές της Εύβοιας και της χώρας. Σύμφωνα πάλι με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκίδας, η φωτιά από εμπρησμό, ξέσπασε σε τρία διαφορετικά σημεία.
Αλλες απώλειες δεν υπήρξαν (κάψιμο μαντριών ή ζωικού πληθυσμού) παρότι η φωτιά αρκετές φορές πλησίασε σε κατοικημένες περιοχές, αποσοβήθηκαν επιπλέον δυσάρεστες καταστάσεις λόγω και της μεγάλης δύναμης πυροσβεστικών δυνάμεων. Την καμένη περιοχή και το Δήμο Κυρέως, θα επισκεφθεί σήμερα κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ, με τον βουλευτή Τ. Τσιόγκα.
Με αφορμή την πυρκαγιά στην περιοχή, η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας πως η «κυβέρνηση και πολύ περισσότερο οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί όλα αυτά τα χρόνια με την πολιτικής τους παρέδωσαν τα δάση στο έλεος των τσιφλικάδων, των καταπατητών, των οικοπεδοφάγων και όλων αυτών που θησαυρίζουν από την εμπορευματοποίηση της γης, προσαρμόζοντας την πολιτική για τα δάση στην οικονομία της αγοράς».
Παράλληλα, στην ανακοίνωση προτείνονται μέτρα προστασίας και καλεί το λαό να παλέψει για να τα επιβάλλει. Τα μέτρα, μεταξύ άλλων, έχουν να κάνουν με την πλήρη και ακριβή καταγραφή των καμένων εκτάσεων και να χαρακτηριστούν ως δημόσιες και αναδασωτέες, τη χρησιμοποίηση μέσων και έργων για να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την καταστροφή, την εφαρμογή και την ολοκλήρωση του δασικού κτηματολογίου καθώς και την ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας με βάρος στην πρόληψη, στην ενίσχυση και οργάνωση των επίγειων δυνάμεων.
-- Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου διοργανώνει σύσκεψη αντιστασιακών και των μελών του στα γραφεία του (Θεμιστοκλέους 48), την Τετάρτη 29.9.04 και ώρα 6 μ.μ. για την προετοιμασία της συμμετοχής του στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 9ης Οκτώβρη στην Αθήνα.
-- Την Κυριακή 3.10.2004 και ώρα 11 π.μ. στην Αμφίκλεια (Δαδί), ο Δήμος και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Αμφίκλειας και η Επιτροπή Μνημείου, κάνουν τα εγκαίνια του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στην απάνω πλατεία (Παρνασσού).
-- Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) διοργανώνει διήμερη εκδρομή, το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Οκτώβρη 2004, στη Μεσσηνία (Καλαμάτα, Πύργο, Μεθώνη, Κορώνη, Μεσσήνη). Πληροφορίες και εγγραφές στα τηλέφωνα: 210.5230.534 και 210.5230.526 και στα Γραφεία: Σωκράτους 79-81.