ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ»
Πραξικοπηματική μεθόδευση ξεπουλήματος

Η πρασινογάλαζη πλειοψηφία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρτας - Φιλιππιάδας αποφάσισε με το «έτσι θέλω» να παραχωρήσει το μερίδιο των μετοχών που κατέχει στην ΑΤΕ!

ΓΙΑΝΝΕΝΑ (Της ανταποκρίτριάς μας).-

Με μια αντικαταστατική και παράνομη διαδικασία, η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρτας - Φιλιππιάδας (ΕΑΣΑΦ), δηλαδή οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αποφάσισε να παραχωρήσει τις μετοχές της «ΔΩΔΩΝΗΣ», που κατέχει η Ενωση, στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (ΑΤΕ).

Η «Λαϊκή Αγωνιστική Ενότητα» (ΛΑΕ), παράταξη του ΔΣ η οποία στηρίζεται από το ΚΚΕ, καταψήφισε την πρόταση και καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, την πραξικοπηματική απόφαση των δύο παρατάξεων. Υπογραμμίζει, δε, ότι ποτέ δεν πάρθηκε τέτοια απόφαση από τη Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων και πως η εξουσιοδότηση που επικαλείται η πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ είναι πλαστογραφημένη. Τονίζει, ακόμη, ότι αυτό έγινε εν αγνοία των κτηνοτρόφων της περιοχής και της Ηπείρου γενικότερα. Από την πλευρά της, η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ καταγγέλλει στους αγρότες, κτηνοτρόφους και τους κατοίκους της περιοχής την πραξικοπηματική και πλαστογραφημένη απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΑΣΑΦ, που λειτούργησε ως εντολοδόχος της ΑΤΕ σε βάρος της Ηπείρου. Καλεί τους κτηνοτρόφους, τους αγρότες, τους συνεταιρισμούς και τους αγροτικούς συλλόγους της περιοχής, άμεσα, μαζικά και αγωνιστικά, να αντιδράσουν και να ματαιώσουν την υλοποίηση της πλαστογραφημένης απόφασης. Να πουν ΟΧΙ στο ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Να μην αφήσουν να περάσουν οι μεθοδεύσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ και ΑΤΕ.

Σημειώνεται ότι η ΕΑΣΑΦ έχει συνολικά 6,02% μετοχές στη «ΔΩΔΩΝΗ» και η πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ αποφάσισε να πουλήσει το 5,02% των μετοχών της, αξίας 1 δισεκατομμυρίου, 300 εκατομμυρίων ευρώ. Με αυτό το ποσοστό, δηλαδή, το 5,02%, η ΑΤΕ συγκεντρώνει το 65,7% των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ενωση Πωγωνίου του Νομού Ιωαννίνων διαπραγματεύεται να πουλήσει στην ΑΤΕ τις δικές της μετοχές που είναι το 4,80%. Αν συμβεί αυτό, τότε η ΑΤΕ θα έχει συμπληρώσει τουλάχιστον το 67% που της χρειάζεται ώστε να έχει την απόλυτη κυριότητα, γεγονός που θα σημάνει το ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ» στους ιδιώτες. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην τελευταία πενταετία έχουν γίνει επανειλημμένες μεθοδεύσεις ξεπουλήματος των μετοχών της ΕΑΣΑΦ από τις πλειοψηφίες των διοικήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Ομως, ποτέ δεν πέρασαν από τις Γενικές Συνελεύσεις των Αντιπροσώπων, και μάλιστα δεν έγινε καν δεκτό να μπουν ως θέματα στην ημερήσια διάταξη. Μεθόδευση ξεπουλήματος έγινε και από την πλειοψηφία της Ενωσης της Πρέβεζας, χωρίς, όμως, να γίνει δεκτό από τη Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων.

Η ΝΕ Αρτας

Η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά: «Το "έγκλημα" αυτό προετοιμαζόταν από καιρό με αγαστή συνεργασία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ, των διοικήσεων της ΑΤΕ και των στελεχών των δύο κομμάτων. Αίσθηση προκαλεί το μέγεθος της υποκρισίας του ΠΑΣΟΚ, που - πριν από ένα μήνα περίπου στα Γιάννενα - για το ίδιο θέμα κόμπαζε περί του αντιθέτου. Ο,τι δεν μπόρεσαν να πετύχουν τα τελευταία χρόνια μέσω της ΓΣ της ΕΑΣΑΦ, το έκαναν προχθές, αψηφώντας τη θέληση των αντιπροσώπων και παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας. Η πώληση αυτών των μετοχών ανοίγει το δρόμο για το ξεπούλημα της "ΔΩΔΩΝΗΣ" στον ιδιωτικό τομέα με τραγικές συνέπειες για την κτηνοτροφία της Ηπείρου και τα εισοδήματα όλων μας».

Επίσης, η ΛΑΕ καταγγέλλει τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που οδήγησαν τις συνεταιριστικές οργανώσεις στην οικονομική καταστροφή, εφαρμόζοντας πιστά τις εντολές των Βρυξελλών, που ενισχύουν τις ομάδες παραγωγών και τους μεγαλοεπιχειρηματίες αγρότες. Καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους: «Δυναμικά και μαζικά να αντιδράσετε στην παραπάνω απόφαση. Να ζητήσετε από τις παραπάνω παρατάξεις και τους εκπροσώπους τους στο ΔΣ της Ενωσης να ανακαλέσουν την απόφασή τους. Να απαιτήσετε από την κυβέρνηση τη λήψη άμεσων μέτρων ειδικής και προνομιακής μεταχείρισης των συνεταιριστικών οργανώσεων. Να αγωνιστείτε για να δοθεί η "ΔΩΔΩΝΗ" στις συνεταιριστικές οργανώσεις της Ηπείρου στην ονομαστική της αξία».

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΧΑΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Κάλεσμα αγωνιστικής αντίδρασης

Σύσκεψη αύριο, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του συλλόγου

Κάλεσμα αγωνιστικής αντίδρασης απευθύνει ο Αγροτικός Σύλλογος Λεχαίου Κορινθίας, προς τους άλλους αγροτικούς συλλόγους, τους συνεταιρισμούς και τους αγρότες του νομού. Αύριο, στις 7.30 μ.μ., γίνεται σύσκεψη στα γραφεία του Αγροτικού Συλλόγου Λεχαίου, με βασικό θέμα τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής και τους τρόπους επίλυσής τους.

Στη σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα τονίζονται ανάμεσα στ' άλλα τα εξής: «Βρισκόμαστε στην καρδιά της παραγωγικής περιόδου. Τόνοι σουλτανίνας παραμένουν αδιάθετοι, ενώ οι τιμές διάθεσής τους μέχρι στιγμής διαμορφώθηκαν κάτω από τις περσινές. Υπογράψαμε συμβόλαια για τη σταφίδα, παραδώσαμε το προϊόν και δεν ξέρουμε τι τιμές θα εισπράξουμε. Την ίδια ώρα, γίνονται αθρόες εισαγωγές σε νωπά σταφύλια (και άλλα αγροτικά προϊόντα) από τρίτες χώρες, που βαφτίζονται ελληνικά. Οι εμποροβιομήχανοι περιμένουν κι άλλο για να πιέσουν ακόμη πιο κάτω τις τιμές και κερδοσκοπούν σε βάρος μας. Τα χρέη τρέχουν, ενώ οι υπεύθυνοι υπουργοί και λοιποί τοπικοί παράγοντες μάς απαντούν με ευχολόγια και "συμπάθεια", χωρίς να δεσμεύονται για τιμές και απορρόφηση των προϊόντων μας. Χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σήμερα της ΝΔ, το αποτέλεσμα είναι ίδιο για τους μικρομεσαίους αγρότες. Οξύνονται τα προβλήματά μας, αυξάνονται τα χρέη μας, ανασφάλεια για μας και τις οικογένειές μας. Δεν πάει άλλο. Αν δεν αντιδράσουμε και τώρα, θα αναγκαστούμε πολύ σύντομα να εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειες και τα χωριά μας. Καμία εμπιστοσύνη δεν έχουμε στις Αγροτικές Ομοσπονδίες - σφραγίδες και στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, που βάζουν πλάτη να περάσουν οι πολιτικές αυτές».

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αναβαθμίζει τις «δουλιές» στα Βαλκάνια

Λουκέτο στα υποκαταστήματα του Παρισιού, της Φραγκφούρτης και του Αμστερνταμ αποφάσισε να βάλει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους, όπως αναφέρει, κατά 11 εκατ. ευρώ ετησίως. Αντίθετα, αποφάσισε να «αναβαθμίσει» τις δουλιές στη χρυσοφόρα, ακόμα, αγορά των βαλκανικών κρατών. Στο πλαίσιο αυτό, ανοίγουν νέα καταστήματα σε Ρουμανία, Σερβία και Αλβανία.

Η ΕΤΕ ανακοίνωσε την εξαγορά του 10% της θυγατρικής εταιρίας «Εθνική Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου» από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ανεβάζοντας το ποσοστό της στο 46,4%. Με την ενέργεια αυτή, αντίστοιχη με ανάλογες άλλων τραπεζών, μπορεί να αποκομίσει αρκετά κέρδη από το χρηματιστηριακό τζόγο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ