ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ - «ΤΡΙΚΟΛΑΝ»
Ολοι για έναν και ένας για όλους
  • Υπόθεση όλης της εργατικής τάξης η υπεράσπιση των εργαζομένων στην «Τρικολάν»
  • 24ωρη απεργία αύριο και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το αμέσως επόμενο διάστημα περιλαμβάνει το αγωνιστικό πρόγραμμα των εργαζομένων και του λαού της Νάουσας
  • Υπεύθυνη για το λουκέτο είναι η κυβέρνηση και όσοι στήριξαν και στηρίζουν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τονίζει το ΚΚΕ

Το μήνυμα στην πικέτα δεν αφήνει περιθώριο σε κανένα να σφυρίζει αδιάφορα

Motion Team

Το μήνυμα στην πικέτα δεν αφήνει περιθώριο σε κανένα να σφυρίζει αδιάφορα
Η Νάουσα ξανά στο πόδι! Η προχτεσινή απόφαση του Λαναρά να βάλει λουκέτο στην «Τρικολάν» στις 6 του Οκτώβρη πυροδότησε την άμεση αντίδραση των εργαζομένων του ομίλου στην πόλη, οι οποίοι, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, κατεβαίνουν αύριο σε 24ωρη απεργία, δίνοντας μια πρώτη δυναμική και συντονισμένη απάντηση στα σχέδια της εργοδοσίας να πετάξει στο δρόμο 98 εργάτες και εργάτριες. Η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, ενώ το Σάββατο, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου, οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια του Λαναρά και το ΕΚΝ καλούν όλο το λαό και τους φορείς της Νάουσας σε λαϊκή συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν από κοινού την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Μπαράζ απολύσεων στον ορίζοντα

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το επόμενο διάστημα αναμένεται μπαράζ απολύσεων σε όλα τα εργοστάσια της FANCO AE, στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης που προωθεί η διοίκηση της «Κλωνατέξ» στο εσωτερικό του ομίλου. Ηδη, στο εργοστάσιο παραγωγής καλτσών «ΚΝΙΤΜΑSΤΕR» στο Βαθύ Αυλίδας - το οποίο ανήκει στη FANCO AE - η «αποψίλωση» του προσωπικού έχει ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου, αφού από τους 75 εργαζόμενους που διέθετε η επιχείρηση πριν από μερικούς μήνες έχουν σήμερα απομείνει μόλις 25, οι οποίοι απασχολούνται στη συσκευασία προϊόντων από τα εργοστάσια του Λαναρά στην Αλβανία και στη Βουλγαρία. Ο εξοπλισμός της επιχείρησης έχει μεταφερθεί στο εργοστάσιο της «Σίσσερ Παλλάς» στην Κομοτηνή, το οποίο εξαγοράστηκε πρόσφατα από την «Κλωνατέξ», και οι εναπομείναντες εργαζόμενοι στο Βαθύ ζουν την ίδια αγωνία με αυτή των 98 συναδέλφων τους στην «Τρικολάν».

Ταξική αλληλεγγύη. Αίτημα που πρέπει να βρει την πιο πλατιά ανταπόκριση

Motion Team

Ταξική αλληλεγγύη. Αίτημα που πρέπει να βρει την πιο πλατιά ανταπόκριση
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Κομοτηνή, όπου, χτες, μέλη του ΔΣ του σωματείου, ύστερα από πίεση συνδικαλίστριας του ΠΑΜΕ, ζήτησαν από τη διοίκηση της επιχείρησης να πληροφορηθούν τις προθέσεις της αναφορικά με το μέλλον των εργαζομένων. Διευθυντικό στέλεχος της FANCO ΑΕ προσπάθησε να διασκεδάσει τις φήμες ότι επίκεινται απολύσεις, χωρίς όμως να τις αποκλείσει, ενώ αποκάλυψε ότι η δραστηριότητα στο κοπτήριο της Κομοτηνής θα περιοριστεί και θα πραγματοποιηθούν μεταθέσεις στο πλεκτήριο. Στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των εργαζομένων η εργοδοσία βρίσκει συμπαραστάτη την πλειοψηφία στο ΔΣ του σωματείου στη FANCO της Κομοτηνής και ιδιαίτερα την ίδια την πρόεδρο του σωματείου, Κατερίνα Ορφανίδου, η οποία χτες, σε ανοιχτή σύμπλευση με την εργοδοσία, αρνήθηκε οποιαδήποτε έμπρακτη αλληλεγγύη στις εργαζόμενες της «Τρικολάν», όπως είχε κάνει και κατά τη διάρκεια των περσινών κινητοποιήσεων στη Νάουσα.

H κυβέρνηση o πρώτος ένοχος

Ολα τα μέχρι τώρα στοιχεία συνηγορούν στο σενάριο που θέλει τον Λαναρά να ξεμπερδεύει με τις υπόλοιπες δραστηριότητες της FANCO AE στην Ελλάδα και, προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία του, να διατηρεί μόνο τα βαφεία και τα πλεκτήρια της εταιρίας, απολαμβάνοντας το προνόμιο της ασυδοσίας που του παρέχει απλόχερα η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει τη μαζική απόλυση τουλάχιστον 500 εργαζομένων το επόμενο διάστημα, χωρίς να υπολογίζει κανείς την απώλεια θέσεων εργασίας που θα προκύψει από το επιχειρηματικό σχέδιο εξυγίανσης των «Κλωστηρίων Ναούσης».

Το σύνθημα δηλώνει ένα βήμα στη συνείδηση: «Οχι άλλα προνόμια στους βιομήχανους, δε λύνεται έτσι η ανεργία»

Motion Team

Το σύνθημα δηλώνει ένα βήμα στη συνείδηση: «Οχι άλλα προνόμια στους βιομήχανους, δε λύνεται έτσι η ανεργία»
Μέτρα του σχεδίου αυτού έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται στις πλάτες των εργαζομένων, όπως φανερώνει και η χτεσινή πρόταση της εργοδοσίας για την καθιέρωση εξαήμερης εργασίας με 3,5 βάρδιες, στοιχείο που επιταχύνει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στα «Κλωστήρια Ναούσης» και καλλιεργεί το έδαφος για δραστικότερα αντεργατικά μέτρα.

Το γεγονός, εξάλλου, ότι η απόφαση για το κλείσιμο της «Τρικολάν» έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά τη συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών και «Κλωνατέξ» για την παροχή νέων δανείων στο μεγαλοεπιχειρηματία, γεννάει εύλογα ερωτήματα για το περιεχόμενο της συμφωνίας που παραμένει εφτασφράγιστο μυστικό για τους εργαζόμενους. Μετέωρο παραμένει και το ερώτημα για το κατά πόσο το λουκέτο στη Νάουσα ήταν σε γνώση της κυβέρνησης, βουλευτές της οποίας θριαμβολογούσαν τις προηγούμενες μέρες για τη συμβολή τους στον «τερματισμό» της κρίσης στα «Κλωστήρια Ναούσης».

Το ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ σημειώνει ότι «το ΚΚΕ όπως στο παρελθόν, έτσι και σήμερα βρίσκεται με πράξεις και όχι με λόγια στο πλευρό των εργαζομένων» και τονίζει: «Η ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων, που εξασφαλίζεται με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και που στηρίχτηκε και στηρίζεται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, επιτρέπει σήμερα στον όμιλο Λαναρά από τη μια να επιδοτείται με παχυλά πακέτα και από την άλλη να πετάει στο δρόμο τους εργαζόμενους για μεγαλύτερα κέρδη».

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να βαδίσουν το μονόδρομο του κοινού αγώνα με τους αγρότες, τους ΕΒΕ, τους συνταξιούχους και τη νεολαία για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής. Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους και στο λαό της Νάουσας να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που οδηγεί σε μαρασμό την περιοχή τους, με τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση την οποία διοργανώνει το ΚΚΕ στην Αθήνα στις 9 του Οκτώβρη για τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ