ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ «ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ»
Προαναγγέλλουν νέο κύμα ανατιμήσεων

Η κυβέρνηση ...ευλόγησε τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΣΜΕ, που προεξόφλησε αυξήσεις τιμών από τον Οκτώβρη, θεωρώντας τις ανατιμήσεις ...«φυσιολογικό» φαινόμενο!

«Το διάλειμμα τέλειωσε, τα κεφάλια μέσα». Αυτό με άλλα λόγια είναι το μήνυμα που στέλνουν κυβέρνηση, εμποροβιομήχανοι και μεγαλολιανέμποροι, προαναγγέλλοντας τη νέα συντονισμένη επίθεση ενάντια στα λαϊκά εισοδήματα από τον Οκτώβρη, μετά το υποτιθέμενο «διάλειμμα» των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) Π. Παντελιάδη, οι οποίες έγιναν μετά τη σύσκεψη που είχε χτες ο υπουργός Δ. Σιούφας με τους εκπροσώπους επαγγελματικών, συνδικαλιστικών και καταναλωτικών οργανώσεων και επιμελητηρίων.

Προαναγγέλλοντας τις μαζικές ανατιμήσεις του επόμενου διαστήματος ο Π. Παντελιάδης ξεκαθάρισε ότι οι ανατιμήσεις τον Οκτώβρη είναι ένα το κρατούμενο. Για... λεπτομέρειες σχετικά με το ύψος των ανατιμήσεων παρέπεμψε στις διαθέσεις των προμηθευτών τους βιομηχάνων. Μπροστά στη νέα λαίλαπα των αυξήσεων τιμών και ενώ είναι δεδομένο ότι οι ανατιμήσεις μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας σε είδη καθημερινής ανάγκης είναι αδιάλειπτες και τα λαϊκά νοικοκυριά βιώνουν τα αδιέξοδα που δημιουργεί η καθημερινή ακρίβεια, που λεηλατεί τα πενιχρά εισοδήματά τους τη στιγμή που εμποροβιομήχανοι και ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ μετρούν τα προκλητικά τους κέρδη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου δε δίστασε να ευλογήσει τα σχέδια των μεγαλοεπιχειρηματιών για νέες ανατιμήσεις.

«Οι ανατιμήσεις που κυμαίνονται στα όρια του πληθωρισμού κάθε χρόνο είναι ανατιμήσεις φυσιολογικές και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έχουμε έξαρση», είπε. Επικαλέστηκε, μάλιστα, τους επίσημους στατιστικούς δείκτες του πληθωρισμού για να ισχυριστεί πως «παρόλο που οι τιμές του πετρελαίου ήταν πρωτοφανείς και είχαμε και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο πληθωρισμός όχι μόνο δεν ανέβηκε, αλλά έπεσε»!

Είναι προφανής η προκλητική προσπάθεια κυβέρνησης και μεγαλοεπιχειρηματιών να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Αδιάψευστος μάρτυρας των ασταμάτητων ανατιμήσεων τα επίσημα στοιχεία που «παραλείπουν» να αναφέρουν οι κυβερνώντες, όταν μιλούν για το δείκτη του πληθωρισμού. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ τον προηγούμενο Αύγουστο σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2003 οι τιμές παρουσίαζαν αύξηση κατά:

  • 9,1% στο ψωμί
  • 15,3% στο ελαιόλαδο
  • 9,7% στη βενζίνη
  • 5,8% στα νωπά πουλερικά
  • 4,5% στο αρνί και το κατσίκι
  • 5,5% στα ενοίκια των κατοικιών
  • 8% στις δαπάνες ύδρευσης
  • 7,1% στις ιατρικές υπηρεσίες κλπ.

Επίσης, με τη «βούλα» της κυβέρνησης, από 1η Σεπτέμβρη, αυξήθηκαν κατά 25% (σχεδόν 10 φορές πάνω από τον πληθωρισμό) τα διόδια στην Αττική Οδό (εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερα κέρδη για τους ιδιώτες που εκμεταλλεύονται το έργο).

Κατά τα άλλα, οι συμμετέχοντες στη χτεσινή συνάντηση ευλόγησαν τα γένια τους για το ότι... πέτυχαν να λειτουργήσει «ομαλά» η αγορά στη διάρκεια των Αγώνων. Οτι, δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ κυβέρνηση και επιχειρηματίες «πέτυχαν» να διατηρήσουν τις τιμές «ομαλά» στα γνωστά επίπεδα ακρίβειας.


ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Ψευτομέτρα για τις εντυπώσεις

Ερμαια στις κερδοσκοπικές διαθέσεις των εμπορομεσαζόντων, παραμένουν οι πατατοπαραγωγοί της χώρας, που εκβιάζονται να πουλήσουν την παραγωγή τους με τις πλέον εξευτελιστικές τιμές των τελευταίων ετών. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Ευγ. Μπασιάκος, ανακοίνωσε χτες κάποιες αποφάσεις που όμως δεν πρόκειται να αλλάξουν τα δεδομένα σε όφελος των παραγωγών.

Πιο συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν αυστηρότεροι έλεγχοι στις εισαγωγές πατάτας από τρίτες χώρες, μέσω μιας εγκυκλίου, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα μειωθούν οι εισαγωγές και κυρίως οι ανεξέλεγκτες μαζικές εισαγωγές από την ΕΕ. Γιατί για παράδειγμα από πέρσι τον Νοέμβρη μέχρι τον περασμένο Ιούνη εισήχθησαν στην Ελλάδα περισσότεροι από 100.000 τόνοι πατάτας. Επίσης ανακοινώθηκε ότι αποφασίστηκε η διάθεση ελληνικής πατάτας μέσω επισιτιστικής βοήθειας προς τρίτες χώρες. Πρόκειται για μια ποσότητα που μπορεί να φτάσει μέχρι 5.000 τόνους πατάτας, δηλαδή καλύπτει ένα μικρό μέρος της παραγωγής. Και πάντα στα πλαίσια δημιουργίας προσδοκιών στους πατατοπαραγωγούς, ανακοινώθηκε ότι αποφασίστηκε η διάθεση πατάτας σε στρατόπεδα, νοσοκομεία και άλλα κρατικά ιδρύματα κοινής ωφέλειας. Οσον αφορά το τελευταίο, αυτό που γίνεται στην πράξη, είναι να αποσταλούν κάποιες επιστολές με παρακλήσεις για προτίμηση στην ελληνική πατάτα...

Το θέμα είναι ότι κι αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί βασικά με κινήσεις δημιουργίας εντυπώσεων να κουκουλώσει τα δεινά που προκαλούν οι νόμοι της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς και οι ανελέητοι νόμοι του κέρδους. Ως συνέπεια της συγκεκριμένης πολιτικής, η πατάτα έφτασε να πουλιέται φέτος προς 8 λεπτά το κιλό (τρεις - τέσσερις φορές πιο κάτω κι από την περσινή χαμηλή τιμή). Στα αξιοκατάκριτα επίσης είναι και το ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιχειρεί να δημιουργήσει την εντύπωση πως για τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν οι εμπορομεσάζοντες, φταίει η υπερπαραγωγή πατάτας. Ομως η φετινή παραγωγή πατάτας στην Ελλάδα δεν είναι μεγαλύτερη από την περσινή. Μπορεί να υπάρχουν αυξομειώσεις σε κάποιες περιοχές της χώρας, όμως όπως λέγεται από παράγοντες που γνωρίζουν το χώρο, δεν υπάρχει φέτος υπερπαραγωγή πατάτας.


ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
«Βλέπει» εξασθένιση της οικονομίας

Χειρότερες μέρες ετοιμάζουν οι κυβερνώντες για τα λαϊκά στρώματα της χώρας, αξιοποιώντας πλέον τα νέα δεδομένα και τις εκτιμήσεις για την «εξασθένηση» της οικονομικής δραστηριότητας. Η πλουτοκρατία επιδιώκει να αποσπάσει για λογαριασμό της ολόκληρη την αύξηση του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου, ο οποίος παρά τη μικρή υποχώρηση που προαναγγέλλεται για το 2005, θα συνεχίζει να αυξάνει με ρυθμούς διπλάσιους από αυτούς των άλλων κρατών της ευρωζώνης.

«Εξασθένηση» τόσο στους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ όσο και των επενδύσεων βλέπει και η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ). Σε μελέτη που αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2005, οι συντάκτες της μελέτης της ΕΤΕ επισημαίνουν πως η σχεδιαζόμενη πολιτική «δημοσιονομικής εξυγίανσης» - διάβαζε λιτότητας - βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, σηματοδοτεί «το τέλος μιας περιόδου θετικής συνεισφοράς της δημοσιονομικής πολιτικής στην εγχώρια ζήτηση».

Συμπερασματικά εκτιμούν πως ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για το 2004 θα προσεγγίσει το 4% για να πέσει στο 3%-3,5% το επόμενο έτος 2005. Ο πληθωρισμός στους επόμενους μήνες του 2004 θα ξεπεράσει και πάλι το 3% και θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα το 2005.

Η μελέτη της Εθνικής Τράπεζας εστιάζει στα παρακάτω:

  • Επενδύσεις: Εκτιμούν πως εισέρχονται σε μια «φυσιολογική φάση επιβράδυνσης», η οποία αντανακλά την εξασθένηση της δημόσιας κατασκευαστικής δραστηριότητας. Η λεγόμενη δημοσιονομική σταθεροποίηση θα περιορίσει «μεταξύ άλλων και την επενδυτική δραστηριότητα του Δημοσίου». Η συνολική επενδυτική δαπάνη θα πέσει το 2005 περίπου στο 25% του ΑΕΠ από 28% φέτος
  • Ιδιωτική κατανάλωση: Το 2005 θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος (περίπου 4% σε πραγματικές τιμές) και από τους συνεχιζόμενους ψηλούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης προς τα νοικοκυριά
  • Τουριστικός κλάδος: Οι συνολικές εισπράξεις αναμένονται «οριακά αυξημένες» σε σχέση με πέρσι. Περαιτέρω βελτίωση αναμένουν για το 2005 «εφόσον μειωθεί η διεθνής αβεβαιότητα».
  • Ναυτιλία: Αναπτύσσεται με «εντυπωσιακούς ρυθμούς» εξαιτίας της ανάκαμψης του διεθνούς εμπορίου, που εκτοξεύει τα ναύλα. Η «συνεισφορά» στην αύξηση του ΑΕΠ φτάνει στο «επίπεδο της τάξης της μιας ποσοστιαίας μονάδας».
  • Κατασκευή κατοικιών: Η διόρθωση στις τιμές των ακινήτων, κατά το α' τρίμηνο του 2004, αποτελεί «ένδειξη υπερβάλλουσας προσφοράς, χωρίς να θεωρείται πιθανή σημαντική περαιτέρω διόρθωση».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ