Ο πιλότος, όμως, είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο από την κακή τεχνική υποστήριξη
Eurokinissi |
Στην επιχείρηση αυτή πρωτοστατεί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος, προκειμένου να περισωθεί ο ίδιος, δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία, τα οποία, στην ουσία, εδραιώνουν την εκτίμηση ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την όλη κατάσταση. Ετσι, χθες ο υπουργός Αμυνας, μετά από σχετικά δημοσιεύματα με στοιχεία, τα οποία εξάλλου από το υπουργείο κυκλοφόρησαν, «έδωσε εντολή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, προς τον αρχηγό ΓΕΣ να διενεργήσει Ενορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να εξακριβωθούν τα παρακάτω εντός δεκαημέρου:
α. Γιατί έγινε η παραλαβή του υπ' αριθμόν ΕΣ 916 ελικοπτέρου τύπου CH-47D ΣΙΝΟΥΚ του ΓΕΣ/ΔΑΣ το Δεκέμβριο του 2001, παρά τη διαπίστωση ισχυρών δονήσεων σε ταχύτητες πάνω από 120 κόμβους;
β. Πώς επιλύθηκε το συγκεκριμένο πρόβλημα και ποιες ενέργειες έγιναν, μετά την πληροφόρηση από την κατασκευάστρια εταιρία τον Ιανουάριο του 2003 ότι τα πτερύγια του συγκεκριμένου ΣΙΝΟΥΚ ανήκαν σε παρτίδα με κατασκευαστικές ατέλειες;
γ. Γιατί το Δεκέμβριο του έτους 2003 έγινε δεκτή από την αρμόδια Υπηρεσία η επιμήκυνση του χρόνου επιθεώρησης των πτερύγων του ίδιου ΣΙΝΟΥΚ από τις τριακόσιες (300) ώρες σε τριακόσιες είκοσι (320) ώρες εκ μέρους της κατασκευάστριας εταιρίας;
δ. Γιατί δεν αντικαταστάθηκαν οι πτέρυγές του, παρά τη δεδομένη ύπαρξη επανειλημμένων τεχνικών προβλημάτων σε αυτές;
ε. Εάν παρουσιάστηκαν προβλήματα μετά τη γενική επιθεώρησή του, των τριακοσίων είκοσι (320) ωρών τον Ιανουάριο του 2004 από την κατασκευάστρια εταιρία».
Σημειώνεται, επίσης, ότι με την εντολή του υπουργού Εθνικής Αμυνας ζητείται επίσης «να πραγματοποιηθεί από τον ενεργούντα την ΕΔΕ και οποιαδήποτε άλλη ανακριτική πράξη κρίνεται ως αναγκαία για την εξακρίβωση των αναφερομένων στα παραπάνω ερωτήματα».
Στο μεταξύ και άλλη αποκάλυψη, που επίσης προέρχεται από επίσημες διαρροές, ήρθε να ενισχύσει τις εκτιμήσεις ότι υπήρχε καταγεγραμμένο πρόβλημα στο όλο θέμα της συντήρησης των ελικοπτέρων. Αποκαλυπτικό είναι έγγραφο - επιστολή, που αφορούσε στην επάνδρωση του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού (ΤΕΑΣ), που είχε στείλει στους ανωτέρους του στο ΓΕΣ ο άτυχος διοικητής της μονάδας αντισυνταγματάρχης Δ. Παπασπύρου, οκτώ ημέρες πριν από την πτώση του ελικοπτέρου όπου επέβαινε και ο ίδιος.
Συγκεκριμένα, στις 3 Σεπτέμβρη 2004, ο διοικητής του 4ου ΤΕΑΣ προειδοποιούσε τους προϊσταμένους του ότι με τους 20 μηχανοσυνθέτες που διαθέτει, είναι δυνατή η ταυτόχρονη επάνδρωση μόνο δέκα ελικοπτέρων από τα 15 που είναι διαθέσιμα. Το έγγραφο αυτό έφτασε στη Διεύθυνση της Αεροπορίας Στρατού στις 7 Σεπτέμβρη, τρεις μέρες πριν από την τραγωδία, και ήδη συμπεριλήφθηκε στη δικογραφία.
«Η εξαιρετικά μειωμένη, ανέφερε, δύναμη τεχνικού προσωπικού, το οποίο πλέον των βασικών αναγκών επάνδρωσης των ελικοπτέρων στις πτητικές αποστολές επιβαρύνεται και με το έργο της συντήρησης αυτών, είναι προφανές ότι δημιουργεί σοβαρές επιπτώσεις, στη διάρκεια των εργασιών, στην ποιότητα αυτών και ως εκ τούτου στην αύξηση των πιθανοτήτων για σφάλματα κατά την εκτέλεση της συντήρησης, στην ασφάλεια των πτήσεων, στην υπερβολική ψυχική και σωματική κόπωση του προσωπικού, στη δυνατότητα χορήγησης των δικαιουμένων, προβλεπομένων αδειών, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα ποσοστά, στη μείωση του ηθικού του τεχνικού προσωπικού, διότι, με βάση την προβλεπόμενη δύναμη, από τους 101 μηχανοσυνθέτες υπηρετούν μόνον 36. Δηλαδή, ένας μηχανοσυνθέτης προς 3,5 αεροπορικά μέσα».
Από την πλευρά του, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, μετά την αποκάλυψη αυτή, εξέδωσε ανακοίνωση, όπου ουσιαστικά επιβεβαιώνει την παραπάνω αναφορά και προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
Στην απάντηση του ΓΕΣ υποστηρίζεται ότι ναι μεν υπήρχε μειωμένη επάνδρωση σε τεχνικό προσωπικό στο 4ο ΤΕΑΣ, αλλά «υπάρχει διαθέσιμος αριθμός τεχνικού προσωπικού από εδρεύουσα στο ίδιο Αεροδρόμιο άλλη Μονάδα του Σώματος Τεχνικού, η οποία υποστήριζε και υποστηρίζει από τεχνικής πλευράς το 4ο ΤΕΑΣ και ενισχύει το πτητικό έργο της Μονάδας. Κρίθηκε και κρίνεται ως απόλυτα επαρκής ο αριθμός του τεχνικού προσωπικού».
Επίσης σημειώνεται ότι «η παραπάνω ενίσχυση σε τεχνικό προσωπικό προς το 4ο ΤΕΑΣ κρίθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού σαν η πλέον ενδεδειγμένη για την υπηρεσία λύση, καθόσον εξασφάλιζε το πτητικό έργο και τις ανάγκες συντήρησης των μέσων, σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη στην Ειρήνη επάνδρωση σε τεχνικό προσωπικό». Και καταλήγει: «Η υποβληθείσα αναφορά έγινε με πνεύμα ενδιαφέροντος του διοικητού για το προσωπικό και τα μέσα της μονάδος του, στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης που ενασκούσε και αποτελεί συνήθη υπηρεσιακή πρακτική».
Με σαφείς αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, παρέδωσε καθήκοντα χθες, παρουσία του υφυπουργού Αμυνας Β. Μιχαλολιάκου, ο απερχόμενος αρχηγός ΓΕΑ Π. Παπανικολάου στο νέο αρχηγό Γ. Αυλωνίτη. Στην τελευταία ημερήσια διαταγή που διάβασε ανέφερε: «Δεν αποδέχομαι να επιρριφθούν στην Πολεμική Αεροπορία και σε μένα ευθύνες που δεν υφίστανται». Επίσης, έκανε λόγο για «φημολογούμενη και μόνο καθυστέρηση στην ενημέρωση των αρμοδίων» και διατύπωσε σειρά από ερωτήματα, μεταθέτει τις ευθύνες στο Στρατό Ξηράς και αναρωτιέται «μόνο ο αρχηγός και το προσωπικό ευθύνονται για την καθυστέρηση ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας;».
Εντοπίστηκε, τελικά, η άτρακτος του μοιραίου ελικοπτέρου στο βυθό της θαλάσσιας περιοχής πέντε μίλια νοτιοανατολικά της Σιθωνίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, από το ωκεανογραφικό πλοίο του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών στις 17.20 χθες το απόγευμα «εντοπίστηκε το μεγαλύτερο μέρος των κυρίων συγκροτημάτων του ελικοπτέρου "Σινούκ" στη θαλάσσια περιοχή ΝΔ της χερσονήσου του Αθω και σε βάθος 866 μέτρων». Επίσης εντοπίστηκαν μέλη από δύο πτώματα.