ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απόπειρες εσωτερικής «εξισορρόπησης» από Σαρόν

«Περιποίηση» από τον ισραηλινό στρατό σε διαδηλωτές ενάντια στο «τείχος»

Associated Press

«Περιποίηση» από τον ισραηλινό στρατό σε διαδηλωτές ενάντια στο «τείχος»
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

«Ο Γιάσερ Αραφάτ θα διωχτεί σίγουρα από τα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά το Ισραήλ θα κρίνει πότε είναι η κατάλληλη ώρα, όπως το έπραξε και με τον θρησκευτικό ηγέτη της "Χαμάς" Σεΐκ Αχμάντ Γιασίν και τον διάδοχό του, Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι». Τάδε έφη Αριέλ Σαρόν και, μάλιστα, σε δύο διαφορετικές συνεντεύξεις που παραχώρησε σε ισάριθμές ισραηλινές εφημερίδες.

Πριν τον Σαρόν, το θέμα επανέφεραν, με διαφορετικές αφορμές, στην επικαιρότητα, ο υπουργός Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ και ο υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ. Μιλώντας, πάντως, σε δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Μοσέ Κατσάβ, εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο απέλασης του Αραφάτ, αν και τον χαρακτήρισε «εμπόδιο σε κάθε ειρηνευτική διαδικασία».

Νωρίτερα, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε, με 9 ψήφους υπέρ και 1 κατά, ένα πακέτο αποζημιώσεων και οικονομικής βοήθειας προς τους, περίπου, 8.500 εποίκους της Λωρίδας της Γάζας και ορισμένων εποικισμών της Δυτικής Οχθης, που θα μετακινηθούν στο πλαίσιο του σχεδίου ολικής ισραηλινής αποχώρησης από τη Λωρίδα. Το συμβούλιο ενέκρινε την παροχή, σε δύο έτη, οικονομικής βοήθειας 550-670 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή περίπου 200.000-350.000 δολάρια ανά οικογένεια.

Η έγκριση του πακέτου θεωρείται μια πρώτη νίκη του Αριέλ Σαρόν έναντι των εσωκομματικών του αντιπάλων στο Λικούντ, αλλά και τω ακροδεξιών και εποικιστικών κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού, που αντιτίθενται στο σχέδιο απεγκλωβισμού. Ο Σαρόν απέρριψε το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το σχέδιο, όπως πρότεινε ένα 24ωρο νωρίτερα ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου,σε μια προσπάθεια να προσεταιριστεί προς όφελός του τη δυσαρέσκεια εντός του Λικούντ, τονίζοντας ότι «γενικώς είναι αποδεκτό, αλλά όταν ένας υπουργός ανησυχεί για την υπάρχουσα ένταση, τότε ας προσπαθήσει να την κατευνάσει».

Προς το παρόν, πάντως, η γενική διεύθυνση της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ επιβεβαίωσε ότι διεξάγεται έρευνα και έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα,καθώς ο Αριέλ Σαρόν δέχεται τηλεφωνικές απειλές κατά της ζωής του, που πιθανότατα συνδέονται με το σχέδιο «απεγκλωβισμού».

Την ίδια ώρα, 3 Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν (ο ένας σοβαρά) και 2 Παλαιστίνιοι επίσης από επίθεση καμικάζι σε ισραηλινό στρατιωτικό όχημα, σε φυλάκιο της Καλκίλια. Την ευθύνη ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα», τονίζοντας ότι πρόκειται για μια «πρώτη απάντηση στη δολοφονία των 3 στελεχών τους, τη Δευτέρα, στην Τζενίν». Στη Ραμάλα, μέλη της ίδιας οργάνωσης, σταμάτησαν, υπό την απειλή όπλων, ένα περιπολικό, και αφού έβγαλαν τους αστυνομικούς, εκτέλεσαν έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο που μεταφερόταν στο δικαστήριο με την κατηγορία της συνεργασίας με τον ισραηλινό στρατό.

ΕΝΩΣΗ ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Ουγγρικές επιφυλάξεις για λήψη μέτρων στη Βοϊβοδίνα...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Επιφυλακτική προσπάθεια να πέσουν - σε τουλάχιστον λεκτικό επίπεδο... - οι τόνοι στην ένταση που χαρακτήρισε τις τελευταίες μέρες τις ουγγρο-σερβικές σχέσεις, με αφορμή τα κρούσματα επιθέσεων κατά της ουγγρικής μειονότητας στη βόρεια σερβική επαρχία της Βοϊβοδίνας, κατέβαλε χτες στο Βελιγράδι ο Ούγγρος Πρόεδρος Φέρεντζ Μαντλ.

Ο Μαντλ ξεκίνησε την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στο Βελιγράδι, συναντώντας τον Σέρβο Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς (που ταλαιπωρείται τις τελευταίες μέρες από πνευμονική λοίμωξη), δηλώνοντας πως έχει «πίστη στις ενθαρρυντικές ανακοινώσεις του Βελιγραδίου για το ταχύτερο δυνατόν αποτελεσματική ανάσχεση των βίαιων επιθέσεων» κατά της ουγγρικής μειονότητας... Επιπλέον, ο Ούγγρος Πρόεδρος δήλωσε «ενθαρρημένος» απ' τις διαβεβαιώσεις που του έδωσε και ο Πρόεδρος της Ενωσης Σερβία -Μαυροβούνιο, Σβέτοζαρ Μάροβιτς, καταλήγοντας πως το Βελιγράδι και η Βουδαπέστη «δεν έχουν μόνον κοινή ιστορία, αλλά και κοινό μέλλον στο πλαίσιο της ΕΕ»... Ο δε Μάροβιτς ανταπάντησε πως «η πολυεθνοτικότητα είναι το μέλλον της Σερβίας -Μαυροβουνίου και οιοσδήποτε επιτίθεται σ' αυτήν, επιτίθεται και κατά του ευρωπαϊκού μέλλοντος της χώρας»...

Ως γνωστόν, πριν δύο βδομάδες οι ουγγρικές αρχές έθεσαν θέμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με τα κρούσματα βίαιων επιθέσεων κατά της ουγγρικής μειονότητας στη Βοϊβοδίνα, κατηγορώντας το Βελιγράδι πως δε λαμβάνει τα προσήκοντα μέτρα στο πλαίσιο ευθυνών που έχει αναλάβει ως προς διεθνείς συμφωνίες... Το δε Βελιγράδι είχε εκδηλώσει την αντίδρασή του, κατηγορώντας την ουγγρική κυβέρνηση για υστερόβουλη «αναγόρευση» μεμονωμένων περιστατικών σε «ρατσιστικό ζήτημα με διεθνείς διαστάσεις», προκειμένου να εξυπηρετήσει εσωκομματικές σκοπιμότητες...

ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Νέες καταστροφικές πλημμύρες

ΝΤΑΚΑ.--

Νέες καταστροφικές πλημμύρες, που χαρακτηρίζονται «οι χειρότερες της δεκαετίας» πλήττουν το Μπανγκλαντές, που ήδη είχε πληγεί σοβαρά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν οι μουσώνες. Ολες οι κρατικές υπηρεσίες έκλεισαν στην πρωτεύουσα Ντάκα, η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση διακόπηκαν και πάλι, ενώ σχεδόν όλοι οι δρόμοι ήταν αδιάβατοι, καθώς έχουν πλημμυρίσει στο μεγαλύτερο μέρος τους. Η κυβέρνηση εξέταζε χτες τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης.

ΡΩΣΙΑ
«Αντιτρομοκρατικός» πακτωλός

ΜΟΣΧΑ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.- Τα, τουλάχιστον, 157 δισ. ρούβλια (4 δισ. ευρώ) θα αγγίξουν τα κεφάλαια που διαθέτει ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», που ο ίδιος αποκαλεί πρώτιστη προτεραιότητα. Δεν είναι, πάντως, σαφές αν οι χθεσινές σχετικές εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν αναφέρονται σε αυξήσεις των σχετικών κονδυλίων στον ήδη κατατεθειμένο προϋπολογισμό ή για νέα ποσά.

Από πλευράς τους, ΗΠΑ και Συμβούλιο της Ευρώπης πίεζαν τη Μόσχα να εμπλακεί σε «διάλογο» για το Τσετσενικό και αναλάμβαναν σχετικές «πρωτοβουλίες». Ενώ ο «εκπρόσωπος» του Ασλάν Μασχάντοφ στο Λονδίνο, Αχμεντ Ζακάγιεφ, «προειδοποίησε» ότι νέες τρομοκρατικές πράξεις, όπως η ομηρία παιδιών και γονέων στο Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας, «θα είναι αναπόφευκτες», εάν η Ρωσία συνεχίσει την ίδια πολιτική στην Τσετσενία.

Ολα αυτά, ενώ πληροφορίες, σχετικά με τους τραυματίες από τη σφαγή του Μπεσλάν, αναφέρουν πως τουλάχιστον 50 εξ αυτών παραμένουν σε «κρίσιμη κατάσταση»...

Χθες υπήρξε και έκρηξη βόμβας με έναν τραυματία στο Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας - ωστόσο, σύμφωνα με το Ιτάρ-Τας, η FSB έκανε γνωστό πως επρόκειτο όχι για «ενέργεια τρομοκρατών», αλλά για ενέργεια που εντάσσεται σε «πόλεμο εγκληματικών συμμοριών».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχείς μάχες

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Ενα 12χρονο αγόρι σκοτώθηκε χθες από «αδέσποτη» σφαίρα στα προάστια της Ουάνα, στο Νότιο Ουαζιριστάν, στη διάρκεια μαχών ανάμεσα σε στρατιώτες και μαχητές που φέρονται να «συνεργάζονται με την αλ Κάιντα». Υπήρχαν, παράλληλα, πληροφορίες ότι ο στρατός έπληξε ιεροδιδασκαλείο (μαντράσα) στην περιοχή, πράγμα που εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων διέψευσε. Επίσης χθες, ένας άνδρας των παραστρατιωτικών δυνάμεων του Πακιστάν έπεσε νεκρός και τρεις τραυματίστηκαν από ρίψη ρουκέτας στην περιοχή της Ουάνα, και στα πυρά που εξαπολύθηκαν σε «απάντηση» τραυματίστηκαν δύο φοιτητές.

Ενταση προκάλεσε για άλλη μια φορά στο Κοινοβούλιο του Πακιστάν το θέμα των επιχειρήσεων του στρατού στις ημιαυτόνομες περιοχές των φυλών, καθώς τα ισλαμιστικά κόμματα αποχώρησαν μετά την άρνηση του προέδρου του σώματος να συζητηθούν ερωτήσεις, σχετικά με το ότι στις επιχειρήσεις «σκοτώθηκαν γυναικόπαιδα».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αποσύρθηκε η διάταξη επαναποινικοποίησης της μοιχείας

ΑΓΚΥΡΑ και ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.- Η κυβέρνηση του «ισλαμοδημοκρατικού» κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης απέσυρε χτες, μετά τις διαστάσεις που έλαβε το θέμα σε ευρωπαϊκό (δηλώσεις Φερχόιγκεν) όσο και σε εγχώριο (διαδηλώσεις γυναικών) επίπεδο, άρθρο νόμου που θα επαναποινικοποιούσε τη μοιχεία - κάτι που είχε αρθεί το 1996. Η σχετική απόφαση ελήφθη με αφορμή το ότι η συζήτηση για την αναδιαμόρφωση του ποινικού κώδικα γίνεται σε «συνεννόηση» ανάμεσα στη συμπολίτευση και το (μόνο που βρίσκεται στη Βουλή) κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό.

Η απόφαση σηματοδοτεί μια επίσημη «πρώτη», καθώς ποτέ στο παρελθόν κυβέρνηση δεν είχε αποσύρει σχέδιο νόμου, εν μέρει ή εξ ολοκλήρου. Οι υπόλοιπες «μεταρρυθμίσεις» του ποινικού κώδικα, με σημαντικότερο κομμάτι τους αυτό που θέτει εκτός νόμου τα βασανιστήρια, θα συζητηθούν εντός της εβδομάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ