ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΗΒΑ - «ΜΙΣΚΟ»
Συλλήψεις εργατών για «διατάραξη οικιακής ειρήνης» του εργοδότη

Σε άγριους προπηλακισμούς και συλλήψεις εργατών της ΜΙΣΚΟ που διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλιά προχώρησαν χτες οι αστυνομικές δυνάμεις της Θήβας, ύστερα από εντολή του εργοδότη, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ - όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ - πίσω από το «εκσυγχρονιστικό» της πρόσωπο δεν είναι τίποτα άλλο παρά πιστός υπηρέτης του κεφαλαίου που δε διστάζει να «σπάει στο ξύλο» εργάτες όταν απειλούνται τα συμφέροντά των αφεντικών της. Τους συλληφθέντες απελευθέρωσαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές που συγκεντρώθηκαν έξω από την αστυνομική υποδιεύθυνση Θηβών, ύστερα από κάλεσμα της Γραμματείας Βοιωτίας του ΠΑΜΕ και τοπικών συνδικαλιστών. Αργά το απόγευμα, η Γραμματεία οργάνωσε δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στους δρόμους της πόλης. Επίσης, στο πλάι των εργαζομένων βρέθηκαν η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Βοιωτίας του ΚΚΕ και ο Λευτ. Χατζηπαυλίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χτες το πρωί, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι του εναπομείναντος τμήματος της «ΜΙΣΚΟ» στην Πάτρα (24 όλοι κι όλοι), που πραγματοποιούσαν 48ωρη απεργία, διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ, την υλοποίηση υποσχέσεων του εργοδότη για ανάπτυξη της εταιρίας, την απομάκρυνση των εργολάβων, το δικαίωμα στη δουλιά κ.ά. πήγαν στο εργοστάσιο της επιχείρησης στη Θήβα, προκειμένου να ενημερώσουν και τους εκεί συναδέλφους τους, αφού η εργοδοτική τρομοκρατία δεν επιτρέπει την ύπαρξη σωματείου. Μαζί τους, και εργάτες από το ΔΣ των σωματείων «Φρίγκογκλας» και «Κόκα - κόλα».

Αντί για εργάτες συνάντησαν ολόκληρη την αστυνομική δύναμη της Θήβας και άλλων περιοχών και αγκαθωτό συρματόπλεγμα να φράζει το δρόμο προς το εργοστάσιο. Παρά τα τρομοκρατικά μέτρα, οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από την Πάτρα παρέμειναν και με την αλλαγή της μεσημεριανής βάρδιας άρχισαν να μοιράζουν ανακοινώσεις, καλώντας τους συναδέλφους τους σε κοινό αγώνα. Τότε η αστυνομική δύναμη άρχισε να προπηλακίζει τους εργαζόμενους. Το μεσημέρι, ο επικεφαλής της, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Θηβών, κ. Αγόρης, επικαλούμενος εντολή της εισαγγελέα Θηβών (που προκλήθηκε ύστερα από μήνυση του εργοδότη για "διατάραξη οικιακής ειρήνης"!) προχώρησε στη σύλληψη των 21 εργαζομένων. Μαινόμενη η αστυνομική δύναμη έπεσε πάνω στους εργάτες. Κατά την ώρα της σύλληψής τους, μια εργαζόμενη λιποθύμησε ενώ μια άλλη την έσερναν τρεις αστυνομικοί. Με περιπολικά και μια «κλούβα» μεταφέρθηκαν στην υποδιεύθυνση Θηβών.

Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Βοιωτίας του ΠΑΜΕ και τοπικών συνδικαλιστών συγκεντρώθηκαν κάτω από την αστυνομική υποδιεύθυνση απαιτώντας και επιτυγχάνοντας την άμεση απελευθέρωσή των συλληφθέντων. Αργά το απόγευμα, η Γραμματεία Βοιωτίας οργάνωσε συγκέντρωση συμπαράστασης στην κεντρική πλατεία των Θηβών. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης με συνθήματα όπως: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» κ.ά.

Ο Γ. Πετρόπουλος, μέλος της Γραμματείας Πάτρας του ΠΑΜΕ, σε δηλώσεις του κατήγγειλε την αστυνομική βία και τόνισε ότι όσο η πολιτική που ασκείται είναι αντιλαϊκή θα συναντήσουμε και στο μέλλον παρόμοιες μεθοδεύσεις. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να συμπαραταχτούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Πάτρας δουλεύουν 25 και 30 χρόνια και διεκδικούν το δικαίωμα στην εργασία.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ «ΣΟΦΤΕΞ»
ΟΧΙ άλλη κοροϊδία

«Οχι άλλη κοροϊδία. Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία», απαίτησαν οι απολυμένοι της «Σόφτεξ» χτες το πρωί έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σε συγκέντρωση που διοργάνωσε το σωματείο εργαζόμενων. Οι απολυμένοι απαίτησαν από την κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που υπερασπίζεται και εφαρμόζει. Να σταματήσει τον εμπαιγμό και να υλοποιήσει το άρθρο 47 του νόμου 3220/2004, που ψηφίστηκε ομόφωνα στη Βουλή και προβλέπει την ασφαλιστική κάλυψη των περίπου 280 απολυμένων της επιχείρησης και εξασφαλίζει για τους περισσότερους συνταξιοδότηση με το καθεστώς των βαρέων ανθυγιεινών.

Στη συνάντηση που είχε, όμως, αντιπροσωπεία απολυμένων και συνδικαλιστών με το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Κ. Μέργο και το στέλεχος Σ. Σιδηρόπουλο πήραν και πάλι ...κοροϊδία. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου υποστήριξαν ότι η διατύπωση του νόμου δεν τους υποχρεώνει να τον εφαρμόσουν και ότι αναφέρεται μόνο στους απολυμένους του εργοστασίου της Δράμας κ.ά. Η νέα άρνηση της κυβέρνησης αντιμετωπίστηκε με αγανάκτηση από τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι επιτόπου αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με συγκέντρωση κάθε Τρίτη έξω από το υπουργείο. Στο πλευρό των απολυμένων βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, δηλώνοντας τη στήριξη του κόμματος στον αγώνα τους, τονίζοντας όμως, ότι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματά από το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά τα προβλήματα μένουν άλυτα.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΒΕΚΚΑ
Εχουν ανάγκη την εργατική αλληλεγγύη

Να εκφράσει την ταξική της αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στην αλλαντοβιομηχανία ΒΕΚΚΑ στην Κόρινθο, καλεί την εργατική τάξη και το σύνολο της κορινθιακής κοινωνίας η Γραμματεία Κορινθίας του ΠΑΜΕ και παράλληλα καλεί τους αντιπροσώπους στη Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Κορινθίας (ΕΚΚ), που θα γίνει σήμερα Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη, να απαιτήσουν να παρθεί απόφαση για άμεση παγκορινθιακή απεργιακή κινητοποίηση.

Είχε προηγηθεί επιστολή του Τάκη Αλωνιστιώτη, μέλους της Γραμματείας Κορινθίας του ΠΑΜΕ και μέλους της διοίκησης του ΕΚΚ, για έκτακτη σύγκληση της διοίκησης του ΕΚΚ, με θέμα την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης ως έκφραση στήριξης και αλληλεγγύης του αγώνα των εργατών στη ΒΕΚΚΑ, για το δικαίωμα στην εργασία ενάντια στην ανεργία, για την υπεράσπιση των εργατικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι εργάτες στη ΒΕΚΚΑ, από την πλευρά τους, συνεχίζουν πεισματικά την επίσχεση εργασίας, στην οποία βρίσκονται από τα μισά του περασμένου Αυγούστου και διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες περίπου.

Στο πλευρό της εργοδοσίας, στέκεται μέχρι τώρα η πλειοψηφία της διοίκησης (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) του Εργατικού Κέντρου. Ο πρόεδρος Νίκος Πετρόπουλος και το μέλος της διοίκησης του ΕΚΚ Γιάννης Κωνσταντέλλος (ΠΑΣΚΕ) καλούν τους εργάτες να σταματήσουν την περιφρούρηση του αγώνα μπροστά στις πύλες του εργοστασίου. Μάλιστα, ο τελευταίος προειδοποίησε τους εργάτες να συμμορφωθούν σε τυχόν εισαγγελική εντολή και να ανοίξουν το εργοστάσιο, γιατί παράλληλα με τα δικαιώματα των εργατών υπάρχουν και τα δικαιώματα της εργοδοσίας! Οι εργάτες αποδοκίμασαν έντονα τους Ν. Πετρόπουλο και Γ. Κωνσταντέλλο για τη στάση τους αυτή. Το σκηνικό της ντροπής, στο οποίο έστησαν τους εαυτούς τους τα προαναφερόμενα στελέχη του ΕΚΚ, ολοκληρώθηκε όταν αξιωματικός της αστυνομίας που συναντήθηκε με την εργοδοσία ενημέρωσε τους εργάτες ότι το θέμα τους «βρίσκεται σε καλό δρόμο» και ότι «μέχρι την Παρασκευή θα έχει λυθεί!».

Στη Ρίλκεν

Να απαλλαγεί από τους περίπου 100 εργαζόμενους της παραγωγής και τα δικαιώματά τους προσπαθεί η ιδιοκτησία της πολυεθνικής RILKEN. Το γεγονός καταγγέλθηκε χτες από το εργοστασιακό σωματείο και την Ομοσπονδία Φαρμάκου. Η εταιρία μεθοδεύει την απαλλαγή της από τους εργαζόμενους, μέσω της μίσθωσης της παραγωγής της ΦΑΜΑΡ.

ΚΚΕ
Δυναμώστε τη δύναμή σας

Την αστυνομική βία και τις αντεργατικές ενέργειες της εργοδοσίας κατήγγειλε σε δηλώσεις του ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Βοιωτίας του ΚΚΕ, Γ. Παναγής. Τόνισε ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται και σήμερα με την κυβέρνηση της ΝΔ και πάντα θα συνοδεύεται με κατασταλτικά μέτρα η επιβολή της. Οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να περιμένουν μια διαφορετική στάση από τα κόμματα της πλουτοκρατίας. «Αντίπαλο δέος» σ' αυτήν την πολιτική μπορεί να είναι το δυνάμωμα της πάλης των εργαζομένων, ο συντονισμένος αγώνας. Να δυναμώσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και η πολιτική δύναμη, το ΚΚΕ, που με συνέχεια, συνέπεια και αταλάντευτα βρίσκεται στο πλάι των εργαζομένων, παλεύει για τα δίκια τους. Ανάλογη ανακοίνωση, που εξέδωσε η ΚΟ Θήβας του ΚΚΕ, μοιράστηκε στους κατοίκους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ