ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Με τους αθλητές της κουβανικής παραολυμπιακής αποστολής

Μια σημαντική εκδήλωση με τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας της Παραολυμπιακής Ομάδας της Κούβας και θέμα την «Κοινωνική πολιτική και τον ειδικό αθλητισμό στη Σοσιαλιστική Κούβα» διοργανώνει η Αχτίδα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ τη Δευτέρα 13 Σεπτέμβρη και ώρα 20.00 στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Πλ. Κανίγγος). Το θέμα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον καθώς θα γίνουν γνωστές σημαντικές πτυχές για το σύστημα κοινωνικής μέριμνας που εφαρμόζεται στο Νησί της Επανάστασης και όπως τονίζουν και οι Κουβανοί αθλητές αυτό είναι που αποτελεί τον αρωγό για τις επιτυχίες του σε διάφορους τομείς αλλά και τον αθλητισμό. Η πολιτική της κουβανικής κυβέρνησης κάνει τα άτομα με αναπηρία να έχουν τις ίδιες δυνατότητες με όλους σε τομείς όπως η μόρφωση, η δουλιά, ο αθλητισμός, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας όπου τα άτομα με αναπηρία είναι με ευθύνη των κυβερνώντων πολίτες Β` κατηγορίας.


Υποτέλεια και στον αθλητισμό

Μετά τις πιέσεις από ΦΙΦΑ και ΔΟΕ η κυβέρνηση υποχώρησε στο θέμα της εκλογής διοικήσεων των αθλητικών ομοσπονδιών

Γρηγοριάδης Κώστας

Η εξάρτηση της χώρας από τους διάφορους «διεθνείς παράγοντες» και η υποτέλεια των διάφορων κυβερνήσεων αποκαλύφθηκε χτες στη Βουλή για μια ακόμα φορά με αφορμή τη συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου.

Οι πιέσεις της ΦΙΦΑ κυρίως, αλλά και της ΔΟΕ αποδείχτηκαν τόσο δυνατές, ώστε να αναγκάσουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει άτακτα από τις διατάξεις της τροπολογίας που αφορούσαν το νέο τρόπο εκλογής της ηγεσίας των αθλητικών ομοσπονδιών.

Ετσι όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Ορφανός, οι νέες διαδικασίες εκλογής (ένας αντιπρόσωπος ανά 10 σωματεία) θα ισχύσουν από την 1η Γενάρη του 2005. Με δεδομένο ότι μέχρι το Δεκέμβρη θα έχουν γίνει εκλογές σε όλες τις Ομοσπονδίες και θα αναδειχτούν διοικήσεις με τετραετή θητεία, είναι φανερό ότι οι διατάξεις του νέου νόμου θα ισχύσουν από το 2008 και μετά. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πιέσεις της ΦΙΦΑ (που ενδιαφέρεται για τις εκλογές στην ΕΠΟ που έχουν προκηρυχτεί για τον Οκτώβρη) έφτασαν μέχρι το επίπεδο του πρωθυπουργού, με απειλή ότι σε περίπτωση αλλαγής της διαδικασίας εκλογής της διοίκησης της ΕΠΟ, τότε θα αποβληθεί η Εθνική, αλλά και οι άλλες ομάδες από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις. Ετσι οι εκλογές στην ΕΠΟ θα γίνουν με το παλιό σύστημα δηλαδή θα ψηφίσουν 54 αντιπρόσωποι από τις ισάριθμες ενώσεις της χώρας. Με το παλιό σύστημα θα γίνουν οι εκλογές και στις άλλες Ομοσπονδίες, κάτι για το οποίο πίεσαν ιδιαίτερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αφού η πλειοψηφία των διοικήσεων είναι «πράσινες».

Βέβαια και οι αλλαγές που προωθούσε η κυβέρνηση δεν έλυναν το θέμα του εκδημοκρατισμού στον τομέα του αθλητισμού. Εκαναν ένα βήμα διεύρυνσης των εκλεκτορικών σωμάτων αλλά, όπως τόνισε και οι εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, μέχρι του σημείου για να ελέγξει την κατάσταση η νέα κυβέρνηση.

Αυτό που χρειάζεται, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι η καθιέρωση παντού της απλής αναλογικής και όχι του ενιαίου ψηφοδελτίου, που αποκλείει κάθε αντίθετη φωνή. Οι δε εκπρόσωποι των ομοσπονδιών, είπε, πρέπει να αναδεικνύονται ανάλογα με τους ψηφίσαντες.

Σχολιάζοντας την υποτελή υποχώρηση στις απαιτήσεις των διεθνών ομοσπονδιών τόνισε: «Θέλετε δημοκρατία; Κάντε την απλή αναλογική και να γίνουν εκλογές σε όλα τα σωματεία από τη βάση μέχρι την κορυφή. Αυτή είναι η λύση, αλλιώς θα κερδίζει κάθε φορά αυτός που έχει τις κατάλληλες "άκρες" στις διεθνείς ομοσπονδίες, οι οποίες τελικά είναι πάνω και από τη Βουλή».

Χτες ψηφίστηκαν οι τροπολογίες για τη μείωση της θητείας των διοικήσεων της ΕΠΑΕ και της ΕΣΑΚΕ από τέσσερα σε δύο χρόνια και σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη οι εκλογές σε αυτές θα γίνουν ένα μήνα μετά το Γενάρη του 2005. Καταψηφίζοντας και αυτή την τροπολογία ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι πρόκειται για μια διαπάλη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το ποιος θα ελέγξει αυτές τις ενώσεις και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν μπαίνει σ' αυτό το παιχνίδι.

Σχετικά με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), όπου καταργήθηκε η τριετής προϋπηρεσία σε οποιαδήποτε ομοσπονδία ως προϋπόθεση για την εκλογή στην ΕΟΕ, ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι πρόκειται για αποσπασματική ρύθμιση και όχι για πραγματικό εκδημοκρατισμό. Απαιτείται, συνέχισε, να αρθούν όλα τα εμπόδια για την εγγραφή κάποιου στα αθλητικά σωματεία, που σήμερα λειτουργούν σαν κλειστές λέσχες.

Οσον αφορά το πριμ των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ στους ποδοσφαιριστές της Εθνικής (ολόκληρο θα το πάρει και ο Ρεχάγκελ) για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού κυπέλλου, ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε: «Εμείς ξεκινάμε από το γεγονός ότι ο επαγγελματισμός οδηγεί σε ακραία φαινόμενα, τα οποία είδαμε τον τελευταίο καιρό είτε πρόκειται για το ντόπιγκ είτε για το φανατισμό. Γενικά κινείται στη λογική "πάση θυσία πρωταθλητισμός". Εάν δεν το δούμε διαφορετικά αυτό το ζήτημα, δε θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τίποτα σε σχέση με τον πραγματικό αθλητισμό και με αυτήν την έννοια δεν μπορεί να αποτιμάται ούτε το χρυσό μετάλλιο, ούτε το κύπελλο σε χρήμα. Η προηγούμενη κυβέρνηση αποτίμησε τα χρυσά μετάλλια σε χρήμα και η σημερινή κάνει ένα βήμα για ένα πολύ μεγάλο ποσό, που γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν λάβουμε υπόψη ότι η ΕΠΟ μοιράζει άλλα 11 εκατομμύρια, την ίδια στιγμή που ο κατώτερος μισθός είναι στα 560 ευρώ το μήνα. Δε συμφωνούμε με την τροπολογία».

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που δεν τοποθετούνταν με σαφήνεια πάνω στο θέμα αλλά αναλώνονταν σε διαδικαστικά ζητήματα τόνισε χαρακτηριστικά: «Να μας μιλήσετε επί της ουσίας και αφήστε τα περί διαδικασίας, για να ξέρουμε ως ΚΚΕ τι αντιπολίτευση κάνουμε και προς τα δύο κόμματα και προς την αξιωματική αντιπολίτευση και προς την κυβέρνηση. Να ξέρει ο ελληνικός λαός και να σταθμίζει τις θέσεις των κομμάτων».


ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Προθεσμία για τη Δευτέρα ζήτησε ο Χρήστος Τζέκος

Τη Δευτέρα 13 Σεπτέμβρη θα καταθέσει ο Χρήστος Τζέκος, προπονητής των Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου, στους εισαγγελείς Αθηνά Θεοδωροπούλου και Σπύρο Μουζακίτη, για τα παράνομα συμπληρώματα διατροφής που βρέθηκαν σε αποθήκες της εταιρίας του. Επίσης θα εξεταστεί η εμπλοκή του στην παρακώλυση ελέγχου ντόπινγκ των αθλητών του, που διερευνούν οι δύο εισαγγελείς, καθώς και για την υπόθεση του «τροχαίου», το οποίο δήλωσαν ότι τους συνέβη το βράδυ της 12ης Αυγούστου. Ο Χρήστος Τζέκος είχε κληθεί χθες να καταθέσει ως ύποπτος τέλεσης αδικήματος και συγκεκριμένα για την εισαγωγή στη χώρα και κατοχή των παράνομων συμπληρωμάτων διατροφής, αλλά ζήτησε και πήρε προθεσμία έως τη Δευτέρα.

Να σημειωθεί ότι οι δύο εισαγγελείς ερευνούν και το θέμα της χρηματοδότησης από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προς αθλητικά σωματεία, και ειδικότερα του Σωματείου ΑΙΑΣ, με έδρα το λόφο Σκουζέ. Επίσης, εξετάζουν τις πιθανές σχέσεις που είχε ή έχει ο προπονητής και οι συνεργάτες του με την αμερικανική εταιρία «Balco».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ