ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αρχισε η γιορτή της ανυπότακτης νεολαίας

Αύριο θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στις εισόδους της κόκκινης γιορτής έφτανε όλο και περισσότερος κόσμος

Motion Team

Στις εισόδους της κόκκινης γιορτής έφτανε όλο και περισσότερος κόσμος
Αν η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, τότε το φετινό Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη προμηνύεται ξεχωριστό. Δεν είναι μόνο οι καλοδουλεμένες κατασκευές που με την εθελοντική τους δουλιά έστηναν για 12 ολόκληρες μέρες οι Κνίτες και οι Κνίτισσες στο χώρο. Ούτε μόνο το πλούσιο καλλιτεχνικό και πολιτικό πρόγραμμα που φιλοξενεί το φετινό, επετειακό Φεστιβάλ. Είναι πρώτα και κύρια οι χιλιάδες νέοι και νέες που πέρασαν χτες, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων τις πύλες του Πανεπιστημικαού Γυμναστηρίου, για να συναντηθούν μ' εκείνους που ξέρουν να αγωνίζονται, για να πάρουν μέρος στη δική τους γιορτή που άναψε χτες τους προβολείς της και θα φωτίζει την πόλη για τις επόμενες δυο βραδιές. Το Σάββατο, στο 30ό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η κόκκινη πολιτεία του Φεστιβάλ γέμισε χτες φωνές, τραγούδια και χαμογελαστά πρόσωπα. Από τα μεγάφωνα της κεντρικής εξέδρας, το καλωσόρισμα στους χιλιάδες νέους αλλά και μεγαλύτερους επισκέπτες απηύθυνε η Γεωργία Καλατζάκου, μέλος του Γραφείου Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ: «Καλωσήρθατε στη γιορτή της ανυπότακτης νεολαίας, της νεολαίας που δε βολεύεται με το άδικο, που διεκδικεί έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση».

Η εναρκτήρια εκδήλωση στην κεντρική εξέδρα ήταν το αφιέρωμα στον κομμουνιστή ηθοποιό Μάνο Κατράκη, με τις φωνές των Θεσσαλονικιών ηθοποιών Θανάση και Λευτέρη Παπαδημητρίου, Αννας Σιταρίδου και Ελένης Μακίσογλου, αλλά και του ίδιου του μεγάλου του θεάτρου, μέσα από την προβολή ενός βίντεο -ντοκουμέντου από τη ζωή και την καλλιτεχνική του δημιουργία.

Τα νιάτα τιμούν το Φεστιβάλ, όπως και χτες το βράδυ

Motion Team

Τα νιάτα τιμούν το Φεστιβάλ, όπως και χτες το βράδυ
Οι ηθοποιοί έδωσαν τη σκυτάλη στον Κώστα Δρούτσα, πρόεδρο του ΙΝΚΑ Μακεδονίας, τον Ζαχαρία Σκούρα, πρόεδρο του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ και τον Παναγιώτη Τριανταφύλλου, μέλος του Τμήματος Γεωργίας της ΚΕ του ΚΚΕ, για τη συζήτηση με θέμα τα μεταλλαγμένα προϊόντα, που ακολούθησε στη λαϊκή εξέδρα.

Από όλους τους ομιλητές επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι που πηγάζουν από την παραγωγή και την ανεξέλεγκτη διακίνηση των μεταλλαγμένων προϊόντων, τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και εδράζεται στη δίψα των πολυεθνικών για υπερκέρδη σε βάρος ακόμα και της δημόσιας υγείας. «Το πρόβλημα των μεταλλαγμένων που νομιμοποίησε με αποφάσεις της και η ΕΕ, πρέπει να γίνει μέτωπο πάλης για την εργατική τάξη και τα συνδικάτα, να μη νομιμοποιηθεί η χρήση τους στη συνείδηση του εργαζόμενου», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Π. Τριανταφύλλου.

Αμέσως μετά, στην κεντρική σκηνή ανέβηκε ο Πάνος Κατσιμίχας, για να ξεναγήσει τους νεολαίους σε ένα μουσικό ταξίδι στα παλιά και νέα τραγούδια του. Και στο αποκορύφωμα της βραδιάς, το πρόγραμμα της κεντρικής εξέδρας ανέλαβαν να κλείσουν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Χρήστος Θηβαίος, κρατώντας το κέφι αμείωτο μέχρι αργά. Ανάλογο ήταν το κλίμα και στη νεανική εξέδρα, όπου τα ερασιτεχνικά και νεανικά συγκροτήματα ζέσταναν την ατμόσφαιρα μέχρι την ώρα που στη σκηνή εμφανίστηκαν τα «Μωρά στη φωτιά», σε μια γεμάτη παλμό, ροκ συναυλία.

Ηχοι λαϊκοί και γνώριμοι πλημμύρισαν και τη λαϊκή εξέδρα, με τον Βασίλη Κασούρα και την Κατερίνα Σιάπαντα να οδηγούν το κέφι μέχρι αργά το βράδυ με το αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη.

Τα περίπτερα των μαθητών, της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, κάθε σημείο του Φεστιβάλ ήταν χτες, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων ένα απέραντο πηγαδάκι συζήτησης της νεολαίας με τους ΚΝίτες και της ΚΝίτισσες. Τα προβλήματα της καθημερινότητας, οι λόγοι που οδήγησαν τον καθένα να περάσει τις πύλες του φετινού Φεστιβάλ, αλλά κυρίως η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ και η ανάγκη της ένταξης στην οργανωμένη πάλη, βρέθηκαν στην ημερήσια διάταξη μιας ανεξάντλητης κουβέντας που θα βρει συνέχεια και τις δύο επόμενες μέρες, αλλά και μετά το Φεστιβάλ, στους καθημερινούς αγώνες της νεολαίας.

Σήμερα, το πρόγραμμα συνεχίζεται με συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών και θα κορυφωθεί με την ομιλία του Κύριλλου Παπασταύρου, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ στις 10:30 στην κεντρική εξέδρα. Αναλυτικά το πρόγραμμα της σημερινής δεύτερης μέρας είναι το εξής:

Κεντρική Εξέδρα

8:00 Αφιέρωμα στα 30 χρόνια του Φεστιβάλ με την ορχήστρα της ΚΝΕ

8:30 Συζήτηση για το «ευρωσύνταγμα», τον τρομονόμο και την καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, με τους Ζήση Παπαδημητρίου, καθηγητή Νομικής του ΑΠΘ και Στέλιο Βαλανά από τη Δημοκρατική Συσπείρωση. Θα χαιρετίσει ο Ιωάννης Μανωλεδάκης, καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ.

9:30 Αφιέρωμα στα τραγούδια του θεάτρου με τον Δημήτρη Νικολούδη και την Ανθή Τατσιούλη

10:30 Ομιλία του Κύριλλου Παπασταύρου, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

11:15 Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Λαϊκή Εξέδρα

8:15 Μαθητικό Θεατρικό

8:45 Χορευτικό του Δήμου Αγίου Παύλου

9:30 Χορευτικό συγκρότημα από τη Γεωργία

11:15 Συναυλία με τα «Παιδιά της παρέας»

12:00 Γλέντι με το συγκρότημα «Δάφνη με τους έτσι κι αλλιώς»

Νεανική Εξέδρα

8:00 Συναυλία με τους «DARKRISE»

8:45 Συναυλία με τους «NARROV ESCAPE»

9:30 Συναυλία με τους «PATHETIC WARLORD FUNS»

11:15 Συναυλία με τους «FIVE DEGRES»

12:00 Συναυλία με τους «TRUBOSKES»

Κινηματογράφος

Αφιέρωμα στην Κωμωδία. Θα προβληθούν οι ταινίες: «Το τέρας» του Ρ. Μπενίνι και «Δείπνο Ηλιθίων» του Φ. Βέμπερ.


ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Νεανική δράση ενάντια στο ΝΑΤΟ
  • Αντιπροσωπείες 30 ξένων Οργανώσεων Νεολαίας στη Διεθνούπουλη στα Ιλίσια
  • Διεθνές Σεμινάριο στις 15 Σεπτέμβρη

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το τετραήμερο κορύφωσης των εκδηλώσεων του 30ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα αποτελεί ένα γεγονός διεθνούς κύρους. Δεκάδες Οργανώσεις Νεολαίας από όλο τον κόσμο τιμούν με τη συμμετοχή τους το Φεστιβάλ. Φέτος, οι ξένες οργανώσεις που θα συμμετάσχουν με αντιπροσωπείες τους στη Διεθνούπολη φτάνουν τις 30, θα είναι αυξημένη η παρουσία οργανώσεων από τη Μέση Ανατολή και την πρώην Σοβιετική Ενωση, ενώ ξεχωριστές είναι οι συμμετοχές της Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας, της Κομμουνιστικής Νεολαίας Βενεζουέλας και του Παλαιστίνιου αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), Waill A. A. Batrekhi.

Στη Διεθνούπολη του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις για το 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (θα γίνει τον Αύγουστο του 2005 στη Βενεζουέλα) και την καμπάνια αλληλεγγύης στην Κούβα που πραγματοποίησαν 12 Κομμουνιστικές Νεολαίες (ανάμεσά τους και η ΚΝΕ) φέτος το καλοκαίρι.

Επίσης, με πρωτοβουλία της Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ το νεανικό τουρκικό συγκρότημα «Eudemonia» και ο διάσημος στην Τουρκία καλλιτέχνης φολκλορικής μουσικής Emin Igus.

Διεθνές Σεμινάριο

Μια μέρα πριν την έναρξη του τετραήμερου Φεστιβάλ, την Τετάρτη 15/9 κι ενώ θα έχουν φτάσει οι αντιπροσωπείες των ξένων οργανώσεων στη χώρα μας, θα πραγματοποιηθεί Διεθνές Σεμινάριο με θέμα: «Νεανική δράση ενάντια στο ΝΑΤΟ. Να σταματήσουμε τις μηχανές του πολέμου». Το Σεμινάριο, που συνδιοργανώνεται στο πλαίσιο του 30ού Φεστιβάλ από την ΚΝΕ και την ΠΟΔΝ, θα διεξαχθεί στην αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Πειραιά και θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί.

Στόχος του σεμιναρίου, που έχει εξελιχθεί σε έναν ιδιαίτερο θεσμό στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, είναι η ανταλλαγή πείρας από τη δράση ενάντια στο ΝΑΤΟ και η συζήτηση για τις επιπτώσεις της πολιτικής του ΝΑΤΟ στη ζωή των λαών και των νέων του κόσμου. Παράλληλα, οι διοργανωτές επιδιώκουν να διατυπωθούν σκέψεις για συντονισμό μιας διεθνούς αντιιμπεριαλιστικής αντιΝΑΤΟικής καμπάνιας στα πλαίσια του 16ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών.

Το Σεμινάριο θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης. Επίσης θα συμμετάσχουν και θα παρέμβουν ο Αντώνης Κακαράς, αρχιπλοίαρχος ε/α μέλος της Γραμματείας της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, ο Νίκος Φωτιάδης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ο Θανάσης Γεράνιος, αναπληρωτής καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθήνας, ένα μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ