ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σύνοδος της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Συνεδριάζει στο Στρασβούργο από τις 13 - 16 Σεπτέμβρη

Σημαντική, τόσο από πλευράς επικαιρότητας όσο και από πλευράς συνήθων διαδικασιών, είναι η πρώτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα. Ως προς την επικαιρότητα είναι πολύ πιθανή η διεξαγωγή συζήτησης πάνω σε δύο ιδιαίτερα καυτά ζητήματα. Το ένα είναι η τραγική κατάληξη της τρομοκρατικής επιχείρησης στο Μπεσλάν και το άλλο αφορά στην έκρυθμη κατάσταση στο Νταρφούρ του Σουδάν.

Την Τρίτη, στο επίκεντρο των συνήθων διαδικασιών εντάσσεται η παρουσίαση στο Σώμα, από το Συμβούλιο Υπουργών, του Σχεδίου Γενικού Προϋπολογισμού για το 2005. Κύριο χαρακτηριστικό του προσεχούς προϋπολογισμού είναι η περικοπή πόρων σε όλους τους τομείς. Προβλέπεται να μειωθούν οι γεωργικές δαπάνες κατά 1 δισ. ευρώ, να μειωθούν τα κονδύλια των Διαρθρωτικών Ταμείων κατά 3 δισ. ευρώ, οι προενταξιακές ενισχύσεις κατά 200 εκ. ευρώ, οι πιστώσεις στις εξωτερικές δράσεις κατά 129 εκ. ευρώ και να περικοπούν οι διοικητικές δαπάνες των θεσμικών οργάνων, με εξαίρεση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά 1,5%. Η διαδικασία, μετά την παρουσίαση του εν λόγω Σχεδίου Γενικού Προϋπολογισμού, περιέρχεται πλέον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Επιτροπή Προϋπολογισμών του θα το εξετάσει, θα το τροποποιήσει και θα το υποβάλει προς έγκριση στην Ολομέλεια του Οκτωβρίου.

Την Τετάρτη, το Συμβούλιο και η Επιτροπή θα προβούν σε δηλώσεις σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Το Συμβούλιο θα αναφέρει τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του ΕΚΟΦΙΝ, που θα γίνει στις 10 και 11 Σεπτέμβρη στη Χάγη, και η Επιτροπή θα αναφερθεί στις προτάσεις της για την τροποποίηση του Συμφώνου. Μετά τις δηλώσεις θα ακολουθήσει συζήτηση. Την ίδια μέρα θα γίνουν και οι δηλώσεις σχετικά με την κατάσταση στο Ιράκ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η έγκριση της αίτησης κατεπείγοντος που αφορά στην πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Σημειώνεται ότι η διαδικασία δεν περιλαμβάνει συζήτηση και ότι διεξάγεται στο πλαίσιο της απλής διαβούλευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εάν η αίτηση εγκριθεί, τότε το ζήτημα θα λάβει προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και θα διεξαχθεί συζήτηση. Εάν όμως απορριφθεί, τότε η απαραίτητη για την εφαρμογή του προγράμματος διαδικασία διαβούλευσης θα πάρει περισσότερο χρόνο για να περατωθεί. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω πρόταση κανονισμού αφορά συνολική χρηματοδότηση μέχρι και το 2006 ύψους 259 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με την πρόταση, η βοήθεια αυτή έχει στόχο να διευκολύνει την επανένωση της Κύπρου.

Στην ίδια διαδικασία εντάσσεται και η αίτηση κατεπείγοντος που αφορά στην πρόταση κανονισμού, για να επιβληθούν ορισμένα περιοριστικά μέτρα που θα στηρίξουν την εντολή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Μολονότι η ημερήσια διάταξη της συνόδου είναι πολύ πιθανό να υποστεί την τελευταία στιγμή σημαντικές αλλαγές, τα υπόλοιπα ζητήματα που θα συζητηθούν αφορούν στις αλιευτικές συμφωνίες με τον Μαυρίκιο, τη Μαδαγασκάρη και το Πράσινο Ακρωτήριο για την ισχύ των οποίων η διαδικασία απαιτεί απαραιτήτως διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σπρώχνουν στην στρούγκα της ΕΕ τους λαούς της ΝΑ Ευρώπης

Ανακοινώθηκε η δημιουργία της Κοινοπραξίας «Μαζί στην Ευρώπη»

Τη δημιουργία της Κοινοπραξίας «Μαζί στην Ευρώπη», που θα έχει ως στόχο να συνδράμει στην ενσωμάτωση των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην ΕΕ, ανακοίνωσαν χθες από τη Θεσσαλονίκη το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας Πληροφόρησης και Πολιτισμού (ΕΚΕΠΠ) και το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκό Μελετών (ΕΚΕΜ), σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Βαληνάκη. Η Κοινοπραξία, μεταξύ άλλων, θα διοργανώνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες για αξιωματούχους του δημόσιου τομέα από τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Οπως φάνηκε, η ανάγκη για τη δημιουργία αυτής της κοινοπραξίας σχετίζεται με την επιδίωξη της ΕΕ και των εμπλεκόμενων κυβερνήσεων να περιορίσει τους πόρους για τα εκπαιδευτικά «φροντιστήρια» και τα προγράμματα που θα συνεχίσει να πραγματοποιεί στην πορεία αποτελεσματικότερης προσαρμογής των χωρών αυτών στις δομές της ΕΕ.

Το παραδέχτηκε, άλλωστε, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, λέγοντας πως «η Κοινοπραξία "Μαζί στην Ευρώπη" αφήνει ανοιχτό το δρόμο σε συνέργειες, ώστε να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σ' έναν εξορθολογισμό των δράσεων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, που είναι αναγκαίος λόγω των περιορισμένων πόρων».

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Συντεταγμένα η «γαλάζια» επέλαση

Οργανωμένα και βάσει «άνωθεν» σχεδίου εξελίσσεται η κατάληψη του κρατικού μηχανισμού από τους «γαλάζιους», ενώ ο πρωθυπουργός στηρίζει τους υπουργούς στη μοιρασιά των λαφύρων και των ρουσφετιών, όπου συναντούν αντιδράσεις από τον κομματικό μηχανισμό.

«Ολα είναι σε πλήρη συντονισμό και αποσκοπούν στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος», δήλωσε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από κομματικά στελέχη σε διορισμούς διοικήσεων σε νοσοκομεία ή στην Παιδεία. Παράλληλα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι οι υπουργοί ενεργούν κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού: «Τα κυβερνητικά όργανα συνεδριάζουν τακτικά και οι υπουργοί παίρνουν τις εντολές που απαιτούνται για να υλοποιήσουν το κυβερνητικό έργο», είπε ο Ευ. Αντώναρος. Παράλληλα, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις διαφωνίες που διατυπώνονται από κομματικά στελέχη της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να περιμένει από το κομματικό δυναμικό ενός τόσο μεγάλου κόμματος όπως η ΝΔ να έχει απόλυτη συγχορδία απόψεων».

Μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο

«Σουρωτήρι» έκανε χθες το Αιγαίο η τουρκική πολεμική αεροπορία, που προχώρησε σε μπαράζ παραβάσεων και παραβιάσεων, προς δόξαν της «προσέγγισης» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Εξι σχηματισμοί μαχητικών προέβησαν σε ισάριθμες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 35 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στις περιοχές μεταξύ Λήμνου - Λέσβου και Σάμου - Κω. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα 12 τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν άμεσα από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Οπως έγινε γνωστό, τρία από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ