Δ. Τσακνής |
Π. Κατσιμίχας |
Η μελέτη αφορά και στον ηλεκτροφωτισμό όλου του αρχαιολογικού χώρου (δηλαδή του φρουρίου, των Νεωσοίκων και του «Εξάρματος»), ωστόσο αυτό θα γίνει σε επόμενη φάση και σύντομα, τουλάχιστον σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτισμού, Π. Τατούλη, ο οποίος παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου τα δεδομένα του έργου.
Σε ό,τι αφορά στην αναστήλωση του τείχους, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, ο υφυπουργός είπε ότι υπάρχει σχετική μελέτη από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, «η οποία θα έρθει στο ΚΑΣ πολύ σύντομα». Αν δεν κάνουμε λάθος πάντως, η συνήθης αρχαιολογική πρακτική είναι η καταρχήν σωτηρία των μνημείων, αφού χωρίς αυτήν, κάθε είδους ανάδειξη θα έχει λιγότερο ουσιαστικό χαρακτήρα.
Εξάλλου, από την Τρίτη παραδόθηκαν στο κοινό το Μουσείο του Μαραθώνα και οι αρχαιολογικοί χώροι του πρωτοελλαδικού νεκροταφείου (3200 - 2000 π.Χ.) στο Τσέπι (με το νέο στέγαστρο) και του μεσοελλαδικού νεκροταφείου στη θέση Βρανά (2000 - 1600), με τους σωζόμενους σκελετούς αλόγων, το οποίο περιβάλλεται από νέο στέγαστρο - οικοδόμημα. Και τους δύο χώρους είχε ανασκάψει ο Μαρινάτος.
Το Μουσείο στεγάζει ευρήματα της περιοχής από την προϊστορική εποχή έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Εκτίθενται, επίσης, μαρμάρινα επιτύμβια μνημεία, επιγραφές, αρχιτεκτονικά μέλη, τμήματα από το «Τρόπαιο» και το υπέρθυρο από την πύλη στο κτήμα του Ηρώδη του Αττικού.
Από τα νέα ευρήματα ξεχωρίζει ο μαρμάρινος δίσκος με αναθηματική επιγραφή που βρέθηκε στις ανασκαφές του Αγ. Ανδρέα, για το Δημοσιογραφικό Χωριό, κλασική κεραμική και πήλινα ειδώλια από τις ανασκαφές στο Κωπηλατοδρόμιο, και ευρήματα της νεολιθικής/ πρωτοελλαδικής εποχής, από τις ανασκαφές της Μαραθώνιας Διαδρομής.
Πέρα από την αδιαμφισβήτητη σημασία που έχει κάθε αρχαιολογικό μουσείο και αρχαιολογικός χώρος, θα πρέπει να σημειωθεί πως οι παραπάνω παρεμβάσεις στο Μαραθώνα δεν αποτελούν, από πολιτικής πλευράς, το άλλοθι της προηγούμενης και της νυν κυβέρνησης, στην καταστροφή ενός ιστορικού τόπου, όπως είναι ο Μαραθώνας, από την κατασκευή του κωπηλατοδρομίου. Η αλλαγή του χαρακτήρα της σημαντικής αυτής περιοχής αποτελεί ένα ακόμη μέσο για την ολοκλήρωση της εμπορικής εκμετάλλευσης της αττικής γης, η οποία επιταχύνθηκε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
«Γεύση» από τη μακρινή Σαουδική Αραβία θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν όσοι βρεθούν από 13-24/8 στην κεντρική πλατεία της Γλυφάδας, στο πλαίσιο πολιτιστικής έκθεσης που διοργανώνει η πρεσβεία της Σ. Αραβίας στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Με επίκεντρο μια παραδοσιακή τέντα στην οποία μένουν οι Αραβες της Ερήμου και η οποία έχει στηθεί στο χώρο της έκθεσης, κάθε επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει εκεί μια αυθεντική αραβική ατμόσφαιρα με αραβικό καφέ και χουρμάδες. Τα μόνιμα εκθέματα θα περιλαμβάνουν φορεσιές της Σαουδικής Αραβίας, μακέτες με τα κυριότερα αξιοθέατα, προβολές βίντεο και αραβική μουσική. Θα δοθούν αναμνηστικά δώρα σε όλους τους επισκέπτες. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Τη δική τους άποψη για την καθημερινή Ελλάδα, παρουσιάζουν 10 νέοι Ελληνες Σύγχρονοι Καλλιτέχνες στην έκθεση με τίτλο «Everyday Hellas», που οργανώνει ο Δήμος Αθηναίων στο Κέντρο Τεχνών, από 12 Αυγούστου έως 12 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.
Μέσα από 50 περίπου έργα φωτογραφίας, κολάζ, ζωγραφικής, εγκαταστάσεις και βίντεο οι καλλιτέχνες καταγράφουν το μεταβαλλόμενο τοπίο στην Ελλάδα σήμερα, με τον καθέναν να εντοπίζει το πρωταρχικό για τον ίδιο στοιχείο μέσα στις αλλαγές που συντελούνται.
Στην έκθεση, την οποία επιμελείται η Χέδερ Κουρίς και έχει ήδη παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στη Νέα Υόρκη, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μανώλης Μπαμπούσης, Δέσποινα Χρήστου, Κώστας Ιωαννίδης, Νίκος Καναρέλης, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Χριστίνα Κατσάρη, Δήμητρα Λαζαρίδου, Ντεάνα Μαγγανιά, Ελένη Μαλιγούρα, Ιωάννα Μύρκα, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Γιάννης Θεοδωρόπουλος και Δημήτρης Τσουμπλέκας.
Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων: Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας (πίσω από το άγαλμα του Βενιζέλου) τηλ.: 210 7224028. Ωρες Λειτουργίας: από Δευτέρα έως Κυριακή 10π.μ. - 10μ.μ.
Με προσευχές κύριε Φασουλή «αβγά δε βράζουν». Οι αθλητές μας το ξέρουν αυτό και σίγουρα δεν έχουν ανάγκη ούτε από τις δικές σας προσευχές, ούτε από το αν η ηγεσία του ΚΚΕ θα παραστεί στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Το ΚΚΕ είναι κοντά στους αθλητές όχι με προσευχές, αλλά με εμπιστοσύνη στον αγώνα και την προετοιμασία τους.
Εχετε δίκιο κύριε Φασουλή για τις «στριμμένες γεροντοκόρες», αυτές είναι που βρίζουν από τη μια, που αισχρολογούν (με λόγια του τύπου «της κοντής ψυχής της φταίνε οι τρίχες») κι από την άλλη προσεύχονται. Αυτές οι γεροντοκόρες είναι οι προληπτικές, αυτές είναι μίζερες και μικρόψυχες, υποκρίτριες.
Να ξέρετε κι αυτό κύριε Φασουλή: το να πλυθεί κάποιος πριν τη γιορτή δεν καθαρίζει «η ψυχή» του. Η ψυχή είναι καθαρή όταν είναι αληθινή, ειλικρινής και δε βλέπει εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν. Πλυθείτε και καθίστε δίπλα στον Μπους, στον Μπλερ, τον τέως και όλους αυτούς που επίσης θα πλυθούν και «θα νίψουν και τας χείρας των»...
Καλά κάνετε και προσεύχεστε «για όλους αυτούς σε όλους τους θεούς σας. Από τον Πάνα, τον Απόλλωνα, μέχρι τους Αρχαγγέλους και την Παναγία τη Γλυκοφιλούσα»...
Ο «καθείς και τα όπλα του», κύριε Φασουλή. Με την ευκαιρία, «προσευχηθείτε» και για την ειρήνη, την ώρα που οι λαοί θα αγωνίζονται γι' αυτήν.
Εμείς σας ευχόμαστε, πάντως, όταν μεγαλώσετε να μη μείνετε «γεροντοκόρη» και μάλιστα στριμμένη. Γιατί υπάρχουν και αξιοπρεπείς γεροντοκόρες που τις προσβάλλατε με το παράδειγμά σας...
Εκδήλωση αφιερωμένη στον Τάσο Λειβαδίτη, οργανώνουν ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Καρδαμά Ηλείας «Κωστής Παλαμάς» και η εφημερίδα «Καρδαμάς», στο χώρο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Καρδαμά, στις 25 Αυγούστου.
Ανοιχτό είναι από σήμερα για το κοινό το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς που στεγάζεται στη Στοά Αττάλου. Η έκθεση του Μουσείο οργανώνεται σε θεματικές και χρονολογικές ενότητες, καθεμιά από τις οποίες σηματοδοτείται από το κατ' εξοχήν χαρακτηριστικό έκθεμα, τοποθετημένο σε περίβλεπτη κεντρική προθήκη.