ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΟ

Τα γνώριμα σε όλο τον ελληνικό λαό προβλήματα των καθηλωμένων εισοδημάτων, των συντάξεων πείνας, της ανεργίας, της πανάκριβης Υγείας και Παιδείας, ταλαιπωρούν και τον εργαζόμενο λαό της Καρύστου, όπου βρέθηκε το περασμένο Σάββατο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Δεν είναι όμως τα μοναδικά. Σε κάθε περιοχή τα γενικά συνυπάρχουν με τα τοπικά προβλήματα, γέννημα θρέμμα στο σύνολό τους της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής.

Στην Κάρυστο, όπως τόνισε ο γραμματέας της ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ Γιώργος Οικονομόπουλος - ανοίγοντας την πολιτική συγκέντρωση στην παραλία της πόλης με κεντρική ομιλήτρια την Αλ. Παπαρήγα - την ώρα που στο όνομα της Ολυμπιάδας εκδηλώνεται μια τεράστια σπατάλη, οι μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου κάνουν μάθημα σε αποθήκες, οι μαθητές του γενικού λυκείου σε λυόμενα κτίρια. Αθλητικές υποδομές δεν υπάρχουν. Το νοσοκομείο λειτουργεί με ελλείψεις, τα ιατρεία των ασφαλιστικών ταμείων δε λειτουργούν. Οι υποδομές σε δρόμους και λιμάνια βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Οι κτηνοτρόφοι αγρότες εγκαταλείπουν τις δουλιές τους. Οι νέοι ζουν στην αβεβαιότητα με το φόβο της ανεργίας. Το περιβάλλον καταστρέφεται ανεπανόρθωτα από την ασύδοτη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και τη χωρίς σχέδιο λατόμευση. Τα αρχαιολογικά μνημεία καταστρέφονται εγκαταλειμμένα από το κράτος.

Πολλά απ' αυτά τα προβλήματα είναι ορατά στον οποιονδήποτε επισκέπτεται την Κάρυστο. Για το ΚΚΕ ορατή είναι και η λύση τους και αυτή βρίσκεται στην ένταση της λαϊκής πάλης για το χτύπημα της αιτίας που τα γεννά και τα διογκώνει. Αυτό το κάλεσμα κατέθεσε στους κατοίκους της πόλης η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε μια μαζική πολιτική συγκέντρωση από το βήμα της οποίας αναφέρθηκε στην κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Επισήμανε ότι η ΝΔ θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε το ΠΑΣΟΚ και προειδοποίησε ότι έρχονται χειρότερες μέρες καθώς είναι σίγουρο ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα βρεθεί στο στόχαστρο μιας οικονομικής κρίσης.

«Καλούμε το λαό - τόνισε - στην ανασύνταξη δυνάμεων, στη χειραφέτηση από τη λογική των μονοδρόμων. Δε σημαίνει ότι όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε όλα αλλά να συμφωνήσουμε ότι δε θα δεχτούμε πια τη λογική κερδίζει το κεφάλαιο, χάνει ο λαός. Αν συμφωνήσουμε σ' αυτή τη λογική, ότι το κίνημα έχει δυνατότητα να αποσπάσει κατακτήσεις, αν συμφωνήσουμε στην αγωνιστική αισιοδοξία, αν συμφωνήσουμε ότι το δίδυμο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ πρέπει να χτυπηθεί, τότε θα βρούμε τους δρόμους εκείνους, να μετατρέψουμε τον αγώνα μας σε περισσότερο αποτελεσματικό και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ριζικής εναλλακτικής λύσης».

Μεγάλο τμήμα της ομιλίας της Αλ. Παπαρήγα αφορούσε στην επικαιρότητα των Ολυμπιακών Αγώνων και στις θέσεις του ΚΚΕ. Εκτενή αποσπάσματα των όσων είπε σχετικά, δημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πολυμέτωπος αγώνας για ό,τι «μαύρο» αφήνει η Ολυμπιάδα

«Ζούμε την περίοδο της Ολυμπιάδας. Από τα κόμματα, της κυβέρνησης αλλά και του ΠΑΣΟΚ, από τον επιχειρηματικό κόσμο, ακούγεται η θέση ότι ο ελληνικός λαός ενωμένος πρέπει να παρακολουθήσει και να στηρίξει τους Αγώνες, γιατί αυτό θα αναβαθμίσει - λένε - τη θέση της Ελλάδας. Εμείς σας λέμε καθαρά και θαρρετά, ότι αυτή την ενότητα την απορρίπτουμε».

Με τις φράσεις αυτές η Αλ. Παπαρήγα άρχισε την αναφορά της στο επίκαιρο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, διευκρινίζοντας αμέσως μετά και τους λόγους αυτής της άρνησης:

«Γιατί το ΚΚΕ θεωρεί ότι και στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν υπάρχουν δυστυχώς ενιαίοι στόχοι και κοινά συμφέροντα. Αν υπήρχαν, τότε και εμείς θα διακηρύσσαμε αυτού του τύπου την ενότητα. Εμείς δεν αισθανόμαστε, π.χ., ότι μας ενώνουν κοινά συμφέροντα με τις πολυεθνικές εταιρίες, που παράγουν συστήματα ασφάλειας, οι οποίες έβλεπαν πάντα τους Αγώνες όχι με φιλολαϊκό και φίλαθλο πνεύμα, αλλά σαν μεγάλη ευκαιρία να αυξήσουν τα κέρδη τους, να διεισδύσουν στην οικονομία της διοργανώτριας χώρας, αλλά και γενικότερα σαν ένα μεγάλο επιχειρηματικό γεγονός. Εμείς δεν μπορούμε λοιπόν να αισθανθούμε ενότητα συμφερόντων με αυτούς που ανέβασαν το κόστος των Αγώνων κατά 600% και με τους οικονομικούς και με τους πολιτικούς φορείς. Δεν μπορούμε, π.χ., τα στελέχη του ΚΚΕ να βρεθούν στις 13/8 στην ίδια εξέδρα των επισήμων δίπλα στον Μπους πατέρα, που ευθύνεται κι αυτός για πολέμους και είναι συνυπεύθυνος για την πολιτική των ΗΠΑ γενικότερα. Δεν μπορούμε να χειροκροτήσουμε μαζί με τον κ. Μπλερ και με όλους τους άλλους, που στις πλάτες τους έχουν όχι μόνο μια αντιδραστική αντιλαϊκή οικονομική πολιτική με εκατομμύρια θύματα, αλλά στις πλάτες τους φέρνουν τις ευθύνες πολέμων, θυμάτων, πολέμων που συνεχίζονται και που εκπονούν σχέδια νέων επιθετικών ενεργειών».

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έπαψαν προ πολλού να υπηρετούν τον αθλητισμό


Συνεχίζοντας υπογράμμισε: «Το ΚΚΕ, βέβαια, είναι αλληλέγγυο με τον ελληνικό λαό, που σήκωσε και σηκώνει τα τεράστια βάρη των Αγώνων. Είναι υπέρ του αθλητισμού γιατί αθλητισμός σημαίνει αγώνας, σημαίνει πάλη να ξεπεραστούν δυσκολίες κι ο αγώνας για μας, είτε πολιτικός, είτε αθλητικός, είτε πολιτιστικός, μας βρίσκει πάντα σύμφωνους γιατί αναπτύσσει το αγωνιστικό πνεύμα και τη διάθεση να υπερβαίνεις τις αντικειμενικές δυσκολίες αλλά και να υπερβαίνεις και τον ίδιο τον εαυτό σου. Θα ήμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε ακόμα και οικονομικές θυσίες του λαού με δύο όρους, αν αυτός ήξερε γιατί θυσιάζεται και του είχαν ζητήσει την άδειά του και, κυρίως, αν οι οικονομικές θυσίες υποτάσσονταν στην ανάπτυξη του υγιούς και πραγματικού αθλητισμού, ελληνικού και παγκόσμιου. Αλλά οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν πάψει προ πολλού να υπηρετούν τον αθλητισμό.

Τι είχε προτείνει το ΚΚΕ κατά την περίοδο της προετοιμασίας του φακέλου για τους Αγώνες και της υποβολής του; Οτι για μας κριτήριο δε θα ήταν ο πρωταθλητισμός. Δεν υποτιμούμε τις επιδόσεις των πρωταθλητών, των ικανών. Αλλά για μας ο πρωταθλητισμός σαν ιδέα δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με την εμπορικότητα, τους χορηγούς, τον ανταγωνισμό και, πάνω απ' όλα, αυτός έχει αξία όταν εδράζεται πάνω στην ανάπτυξη του λαϊκού αθλητισμού, που σημαίνει σχολικός αθλητισμός, αθλητισμός στη γειτονιά, γύμναση και αθλητισμός σαν τρόπος ζωής ολόκληρου του λαού ανεξάρτητα από ηλικία, αλλά σαν διαπαιδαγώγηση από τις μικρότερες ηλικίες. Ενας λαϊκός αθλητισμός που καλλιεργεί και το έδαφος για την αλίευση και των ταλέντων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έπρεπε να μας βρουν με αναπτυγμένο, οργανωμένο σχολικό αθλητισμό, κι όχι τον "αθλητισμό" και τη γυμναστική των "Μπόντι Λάιν". Πού ασκείται σήμερα ο ελληνικός λαός; Στη γειτονιά; Στο σχολείο; Στις επιχειρήσεις που δεν ενδιαφέρονται για την υγεία του σώματος, αλλά για το εμπόριο που έχει σχέση με την υγεία και την αμφίβολη υγεία του σώματος;

Δυστυχώς κατέχουμε ένα ρεκόρ. Να έχουμε αδιόριστους γυμναστές. Πώς να γίνει αθλητισμός πραγματικός σε κτίρια σαν αυτά που υπάρχουν εδώ στην περιοχή κι όταν η ίδια η Παιδεία υποτάσσεται στο εμπόριο και στον ανταγωνισμό; Είπα προηγούμενα σε μια σύσκεψη ότι έχετε ένα ρεκόρ. Εδώ στην Κάρυστο έχετε ένα σχολείο που έχει την ηλικία των επιχειρήσεων του θωρηκτού "Ποτέμκιν", του 1905. Και η μεν ιστορία του θωρηκτού "Ποτέμκιν" είναι μια ιστορία που δε θα πεθάνει ποτέ. Αλλά τα κτίρια εκείνης της περιόδου δεν μπορούν να δημιουργήσουν ανθρώπινο, ευχάριστο και σωστό περιβάλλον και ασφαλές για να μορφώνεται η νέα γενιά».

Ν' αρνηθούμε να πληρώσουμε τα σπασμένα

«Εμείς φτάσαμε - συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα - στο σημείο και με λύπη μας να πούμε ότι δεν μπορούμε να στηρίξουμε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Βεβαίως, θα παρακολουθήσουμε με αγάπη και με συμπάθεια τις προσπάθειες που θα κάνει η ελληνική αθλητική ομάδα, ο κάθε αθλητής να πετύχει το καλύτερο για τη χώρα του, ξέροντας ότι οι αθλητές είναι κυριολεκτικά θύματα του εμπορίου, περνάνε το δικό τους τιτάνιο αγώνα, γιατί τα μετάλλια γι' αυτούς δεν είναι για τη χώρα και το λαό τους, αλλά, πάνω απ' όλα, τα χρωστάνε, δυστυχώς, στους χορηγούς και στους βιομηχάνους. Μετά την Ατλάντα σε έρευνα που έγινε στην Αμερική φάνηκε ότι οι πρωταθλητές Αμερικανοί είναι αυτοί με τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας, όταν εγκαταλείψουν τον αθλητισμό. Γιατί ένας αθλητισμός που συνδέεται με το χρήμα και βάζει στόχους που ξεπερνάνε τις φυσικές δυνατότητες του ανθρώπου, κι αυτοί οι στόχοι υπηρετούνται με το ντόπινγκ, τελικά οδηγούν σε υπόσκαψη της σωματικής, της φυσικής υγείας των αθλητών. Στηρίζουμε τον αγώνα των αθλητών, αλλά δεν μπορούμε να στηρίξουμε τα ιδεώδη αυτών των Αγώνων».

Καταλήγοντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Και γι' αυτό καλούμε τον ελληνικό λαό, μόλις λήξουν οι Αγώνες να αναπτύξει ένα πολυμέτωπο αγώνα με αιχμές ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε να πληρώσουμε τα σπασμένα, γιατί ο λαός καλείται να τα πληρώσει, να αρνηθούμε, με διάφορες μορφές πάλης. Δεύτερο, οι αθλητικές εγκαταστάσεις να περάσουν στη χρήση του λαού, όχι να πουληθούν στους ιδιώτες και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να συνδυαστούν με ακριβό εισιτήριο. Τρίτο και βασικό, να ξηλωθούν όλοι οι χαφιέδικοι μηχανισμοί παρακολούθησης. Εμείς δε δικαιολογούμε αυτούς τους μηχανισμούς και την παρουσία του ΝΑΤΟ, να μην επιτρέψουμε να διαιωνιστεί η χρήση τους, πολύ περισσότερο που αποκαλύφτηκε αυτό που όλοι ξέραμε ότι αυτοί οι μηχανισμοί δεν αφορούν ούτε την κυκλοφορία, ούτε τους δήθεν τρομοκράτες. Αφορούν την παρακολούθηση των αγωνιστών και προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα φοβίας στο λαό. Εμείς δεν τους φοβόμαστε. Ξέρουμε ότι μπορεί να ξηλωθούν αν αυτό γίνει στόχος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Επομένως οι αγώνες για ό,τι "μαύρο" αφήνει η Ολυμπιάδα πρέπει να συνεχιστούν από την επόμενη μέρα της λήξης της. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτή την κατάσταση. Να πληρώσουν αυτοί που κερδίζουν. Καλούμε τις μαζικές οργανώσεις, ριζοσπαστικές δυνάμεις σε μια κίνηση τέτοια, συνδεδεμένη με στόχους πάλης και αιτήματα για αυξήσεις μισθών, για κοινωνικές παροχές, για απόκρουση των νέων αντιλαϊκών μέτρων που έρχονται».


Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Παιδεία

Μεγάλο το ενδιαφέρον στη σύσκεψη για την Παιδεία
Μεγάλο το ενδιαφέρον στη σύσκεψη για την Παιδεία
Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων της Καρύστου. Η Αλέκα Παπαρήγα ενημερώθηκε γι' αυτό από τους άμεσα εμπλεκόμενους, γονείς, καθηγητές, μαθητές αλλά και από τον δήμαρχο της πόλης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, λίγο πριν τη συγκέντρωση.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Καρύστου, Θ. Καρύκας, έκανε λόγο για «πρωτόγονη κατάσταση», χαρακτηρισμός διόλου υπερβολικός αφού όπως καταγγέλθηκε βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια στεγάζονται σε κτίρια ακατάλληλα για οποιαδήποτε χρήση. Το 1ο δημοτικό στεγάζεται σε κτίριο του 1905, δηλαδή της εποχής - όπως σχολίασε καυστικά η Αλ. Παπαρήγα - των επιχειρήσεων του θωρηκτού Ποτέμκιν, αλλά κι αυτό ακόμα είναι ανεπαρκές με αποτέλεσμα να λειτουργούν τάξεις διάσπαρτες σε άλλα γειτονικά κτίρια. Το 2ο δημοτικό στεγάζεται σε αποθήκη και δίπλα σε κτίριο που έχει κριθεί κατεδαφιστέο, με απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και τους μαθητές να αναγκάζονται να περνούν τα διαλείμματα στο δρόμο. Το λύκειο στεγάζεται σε παλιές παιδικές κατασκηνώσεις, οι οποίες πέρυσι ανέδειξαν προβλήματα και κατόπιν εξέτασής τους ο οπλισμός τους βρέθηκε σάπιος και κρίθηκαν ακατάλληλες. Ετσι, τα παιδιά φέτος θα κάνουν μάθημα σε προκάτ αίθουσες.

Κι ενώ τα σχολεία είναι υπό κατάρρευση, πέρυσι προωθήθηκαν προγράμματα της ΕΕ αναδόμησης των αύλειων χώρων, ύψους 100.000 ευρώ ανά σχολείο!

Πλάι στα κτιριακά, στη σύσκεψη αναφέρθηκαν κι άλλα προβλήματα όπως η έλλειψη δασκάλων και καθηγητών, ο σχολικός αθλητισμός που βρίσκεται «σε επίπεδο χωραφιού», η ποιότητα της μόρφωσης που λαμβάνουν τα παιδιά, η εμπορευματοποίηση της Παιδείας που έχει καταστεί δυσβάστακτη για το πορτοφόλι των γονιών κ.ά.

Παίρνοντας το λόγο η Αλέκα Παπαρήγα, αφού τόνισε τη μακρόχρονη ιδιαίτερη σχέση του ΚΚΕ με την Παιδεία, σημείωσε πως μόνο τρόμο προκαλούν τα όσα έχουν δρομολογηθεί στο χώρο αυτό και με έμφαση ανέφερε πως η Παιδεία εκπέμπει SOS. Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι οι αλλαγές που δρομολογήθηκαν δημιουργούν τρόπο σκέψης, συμπεριφοράς και στάση ζωής τέτοια που προκαλείται ανεπανόρθωτη ζημιά. Το πρόβλημα έγκειται - τόνισε - στο πώς είναι οργανωμένη η Παιδεία και με ποιους στόχους, χωρίς να υποτιμά κανείς τα κτιριακά προβλήματα, καθώς όπως είπε έχει μεγάλη σημασία η μόρφωση να συντελείται σε χώρους που έλκουν τα παιδιά, σε σχολεία κατάλληλα, με μεθοδολογία, ζωντανή συζήτηση και ενεργητική συμμετοχή των μαθητών, με εκπαιδευτικούς που δημιουργούν και δε γίνονται βίδες ενός συστήματος που δεν προάγει τη σκέψη.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε με κατηγορηματικό τρόπο πως το υλικοτεχνικό και το περιεχόμενο σπουδών είναι ένα ενιαίο πρόβλημα. Στηλίτευσε εντονότατα την ύπαρξη και διόγκωση του ιδιωτικού τομέα στην Παιδεία, αλλά και την αντίληψη ιδιωτικοποίησης που κερδίζει έδαφος και μέσα σ' αυτό το δημόσιο σύστημα και που οδηγεί τη δημόσια Παιδεία στο να γίνει ένα εξάρτημα της ιδιωτικής. Αναφέρθηκε ακόμα σε μια σειρά από στοιχεία που αποδεικνύουν πως η Παιδεία πορεύεται ολοταχώς προς τα διαφοροποιημένα σχολεία, πολλαπλών κατηγοριών, με νομιμοποίηση των ταξικών φραγών και των περιφερειακών ανισοτήτων. Και κατόπιν αυτών, σημείωσε την επιτακτική ανάγκη σήμερα να αναπτυχθεί αγώνας για το γενικό πρόβλημα της εκπαίδευσης από το οποίο πηγάζει και το τοπικό, ενώ τόνισε πως το ΚΚΕ και με την πίεση του λαού της Καρύστου θα αγωνιστεί για την επίλυση των οξυμένων κτιριακών προβλημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ