ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σήμερα, στο Σύνταγμα, τιμούμε όσους μάτωσαν

Στις 7 το απόγευμα η εκδήλωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ για τους 13 νεκρούς στα Ολυμπιακά έργα

Οι πολιτικοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται να βάλουν τις πιο επίσημες φορεσιές τους προκειμένου σε τρεις ημέρες από σήμερα να χαιρετήσουν πλάι - πλάι με τον πατέρα Μπους και τον Μπλερ - από τους κύριους εκφραστές της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας - την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων των πολυεθνικών και των κατασκευαστικών εταιριών.

Την ίδια στιγμή, σήμερα, στην πλατεία Συντάγματος και ώρα 7 μ.μ., το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην εκδήλωση τιμής στους δεκατρείς νεκρούς εργάτες και τους εκατοντάδες σακατεμένους στα Ολυμπιακά έργα. Εργάτες που θυσιάστηκαν για να αβγατίσουν τα κέρδη τους οι κατασκευαστικές εταιρίες, για να πουλήσουν τα προϊόντα τους οι πολυεθνικές - χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων και να εξυπηρετήσουν τις σκοπιμότητές τους οι πολιτικοί εκφραστές τους.

Εκδήλωση που αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων σημαντικών αγώνων που οργάνωσαν όλα αυτά τα χρόνια τα ταξικά συνδικάτα για τη ζωή και την ασφάλεια των εργατών. Στόχος της να δείξει τη βάρβαρη πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από τις φιέστες των αγώνων και να καταδικάσει το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του που δε δίστασαν, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, να θυσιάσουν ακόμα και ζωές εργατών. Χωρίς να πάει φυλακή, κανείς από αυτούς. Ταυτόχρονα, δίνει την υπόσχεση ότι η ταξική πάλη για την προστασία της ζωής των εργατών δε σταματάει εδώ, αλλά συνεχίζει με ακόμα περισσότερη ένταση.

ΚΚΕ
Μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και εθελοντές στο ΟΑΚΑ

Μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των εθελοντών που δουλεύουν στις ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις και τους αύλειους χώρους στο ΟΑΚΑ, απαιτεί να ληφθούν άμεσα το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές, Αντ. Σκυλλάκος και Λ. Κανέλλη, προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Απασχόλησης.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Τόσο στους αύλειους χώρους όσο και στις ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ) προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, είτε σαν εργαζόμενοι είτε σαν εθελοντές, εκατοντάδες άνθρωποι, που τις επόμενες ημέρες και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα είναι χιλιάδες.

Ολοι αυτοί απασχολούνται σε απαράδεκτες συνθήκες, αφού σε όλους αυτούς τους χώρους εντελώς αδικαιολόγητα δεν υπάρχουν σκέπαστρα, τέντες κλπ. Το αποτέλεσμα είναι να μένουν εκτεθειμένοι για πολλές ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο με μοναδικό "μέσο προστασίας" τους ένα καπελάκι... Ακόμα και για τους ανθρώπους που είναι επιφορτισμένοι να κατευθύνουν τους αθλητές, τους συνοδούς τους, αλλά και τους θεατές των αγώνων δεν προβλέπεται κανένα μέσο προστασίας από τον ήλιο. Υπεύθυνοι του Αθήνα 2004 απέρριψαν πρόταση των εργαζομένων να τοποθετηθούν ομπρέλες θαλάσσης στα σημεία όπου θα βρίσκονται, επειδή - όπως υποστήριξαν - δεν ταιριάζει με την αισθητική του χώρου!

Επιπλέον, για όλους αυτούς τους ανθρώπους δε διατίθενται ψύκτες για πόσιμο νερό. Τους διατίθενται απλώς κουπόνια για να προμηθεύονται για ολόκληρη την ημέρα δύο μπουκάλια νερό, πράγμα εντελώς ανεπαρκές. Οπως υποψιάζονται οι εργαζόμενοι, αυτό επέβαλε γνωστή εταιρία - χορηγός των αγώνων, προκειμένου να πωλεί αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά από τα πάμπολλα σημεία πώλησης που έχει εγκαταστήσει σ' όλους τους χώρους του ΟΑΚΑ...

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η Κυβέρνηση και πότε, ώστε για τους εργαζόμενους και τους εθελοντές που προσφέρουν τις υπηρεσίες στους αύλιους χώρους και τις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων

  • Να ληφθούν μέτρα αποτελεσματικής προστασίας από τον ήλιο (με τέντες, ομπρέλες θαλάσσης κλπ.);
  • Να τοποθετηθούν ψύκτες για πόσιμο νερό και αν αυτό δεν είναι δυνατό να αυξηθεί ο αριθμός των κουπονιών για προμήθεια εμφιαλωμένων νερών, τουλάχιστον σε 6 την ημέρα για κάθε εργαζόμενο ή εθελοντή;».
Ενοχλητική προκήρυξη

«Αιχμάλωτος» στα χέρια ειδικού φρουρού της Αστυνομίας βρέθηκε χτες στις 12 το μεσημέρι συνδικαλιστής μέλος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και στέλεχος του ΠΑΜΕ, επειδή διέπραξε το «έγκλημα» να μοιράσει ανακοίνωση κάλεσμα για τη σημερινή εκδήλωση για τους νεκρούς εργάτες στα Ολυμπιακά έργα, μέσα στην μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών στην οδό Αρίονος 9, στου Ψυρρή.

Τη συγκεκριμένη ενέργεια καταγγέλλει με ανακοίνωση το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και τονίζει ότι αποτελεί ένα ακόμα κρίκο μιας τεράστιας αλυσίδας τέτοιων «κρουσμάτων» που στοχεύουν στο να εκφοβίσουν τον «εχθρό λαό», που αντιστέκεται, αντιπαλεύει κάθε αντιλαϊκή, αντεργατική κυβερνητική πολιτική και διεκδικεί την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.

Η συγκεκριμένη ενέργεια, καταγγέλλει το Συνδικάτο, εντάσσεται στα πλαίσια της τρομοϋστερίας που έχει καταλάβει την κυβέρνηση και της αστυνομοκρατίας που επέβαλε σ' ολόκληρο το Λεκανοπέδιο με τις χιλιάδες καμεροχαφιέδες, τα «Ζέπελιν», το ΝΑΤΟ και κάθε λογής πράκτορες.

«Ξέχασαν, που ξέχασαν «συνειδητά» τους νεκρούς εργάτες. Αποσιωπούν, που αποσιωπούν, την εκδήλωση. Δε θα τους επιτρέψουμε όμως να παρεμποδίσουν να ακουστεί η φωνή μας και η απαίτηση να πληρώσουν οι υπεύθυνοι, φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί, να φτάσει το κάλεσμα σε περισσότερα εργατικά χέρια στην Αθήνα για τη σημερινή εκδήλωση τιμής για τους 13 νεκρούς εργάτες στα Ολυμπιακά έργα», καταλήγει το Συνδικάτο.

Να είμαστε εκεί

Να δώσουν το δικό τους «παρών» στη σημερινή εκδήλωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, για να τιμήσουν τους νεκρούς εργάτες που σκοτώθηκαν στα Ολυμπιακά έργα, για να καταγγείλουν το μεγάλο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, που δε δίστασαν να θυσιάσουν ακόμα και ζωές εργατών στο βωμό του κέρδους, καλεί τους γιατρούς της Αττικής η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ). Το σχετικό κάλεσμα απηύθυνε η παράταξη με ανακοίνωσή της που στάλθηκε από τους εκπροσώπους της ΔΗΠΑΚ σε όλες τις Πενταμελείς Επιτροπές της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά.

Το θανατικό των Ολυμπιακών έργων

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα του ΠΑΜΕ αναφέρονται ένα προς ένα τα ονόματα των εργατών που θυσιάστηκαν στο βωμό του κέρδους του μεγάλου κεφαλαίου:

«1. Χρήστος Μιάμης, 62 χρόνων, νεκρός στο Ολυμπιακό Χωριό.

2. Θανάσης Παπαγιώργης, 45 χρόνων, νεκρός στο κτίριο "Αθήνα 2004".

3. Κότσι Αστρίτ, 35 χρόνων, νεκρός στο Ολυμπιακό Χωριό.

4. Λ. Μαρινάκης, 29 χρόνων, νεκρός στον Ιππόδρομο Μαρκόπουλου.

5. Βαγγέλης Μέρι, 45 χρόνων, νεκρός στο Ολυμπιακό Χωριό.

6. Μανέα Μαρινέλ, 32 χρόνων, νεκρός στο Ολυμπιακό Χωριό.

7. Χρήστος Μπολάνης, 58 χρόνων, νεκρός στο Κέντρο Τύπου.

8. Κρέκου Γιάνι, 29 χρόνων, νεκρός στο Σκοπευτήριο Μαρκόπουλου.

9. Ηλίας Μαυρόπουλος, 48 χρόνων, νεκρός στον Ιππόδρομο Μαρκόπουλου.

10. Μιχάλης Ευαγγέλου, 46 χρόνων, νεκρός στο Κλειστό Γυμναστήριο Γαλατσίου.

11. Αλέξι Μπάτσι, 32 χρόνων, νεκρός στο Ολυμπιακό Χωριό.

12. Ντόκα Νταλίπ, 51 χρόνων, νεκρός στο Ολυμπιακό Χωριό Τύπου.

13. Σέκα Σωτήρης, 51 χρόνων, νεκρός στο Ολυμπιακό Χωριό Τύπου».

Για τους δεκατρείς νεκρούς εργάτες, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, κανείς υπεύθυνος δεν πήγε φυλακή έστω και για ημέρα. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν ξεχνά αυτούς τους εργάτες. «Ο χαμός έρχεται και με αυτό τον τρόπο να υπογραμμίσει το απάνθρωπο πρόσωπο της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Να υπογραμμίσει την υποκρισία των κυβερνήσεων, εργοδοσίας και εμπόρων του Ολυμπισμού, που πατάνε "επί πτωμάτων" για κέρδη και την προβολή τους». Γι' αυτό την Τρίτη οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν μαζικό «παρών», για «να τιμήσουμε αυτούς που το αξίζουν. Να καταδικάσουμε τους κερδοσκόπους. Να στιγματίσουμε τους υποκριτές και τους φαρισαίους».

Οι «καμπόσοι» της Μπακογιάννη

Βρήκαν μέρα, χτες, να κάνουν τον «καμπόσο» κάτι τυπάκια εκεί γύρω από το γραφείο της δημάρχου Αθηναίων, Ντόρας Μπακογιάννη. Στην αρχή προσπάθησαν να εμποδίσουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που ζήτησε το ΠΑΜΕ για τη μικροφωνική της αποψινής εκδήλωσης για τους νεκρούς στα Ολυμπιακά έργα. Οταν δεν τους πέρασε άρχισαν να λένε ότι δεν έχει δοθεί νόμιμη άδεια στο ΠΑΜΕ για τη χρήση της πλατείας Συντάγματος!

Πήραν βέβαια την απάντηση που αρμόζει. Οτι οι εργάτες δεν παίρνουν άδεια από κανένα όταν διαδηλώνουν. Και αυτονόητα δε χρειάζονται άδεια για να συγκεντρωθούν σήμερα στο Σύνταγμα.

Μήπως όμως κάποιος πρέπει να συμμαζέψει έγκαιρα τους «λεβέντες» που παριστάνουν τους καμπόσους, εκεί γύρω από το γραφείο της δημάρχου. Πριν τους πάρει και τους σηκώσει κανένας άλλος...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ