ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
Πόλεμος είναι, όχι αγώνες

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου, από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου, από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Δεν τους φτάνουν οι νεκροί στα Ολυμπιακά έργα. Θέλουν κι άλλους.

Ο τίτλος της «Απογευματινής» σε πρώτο πληθυντικό βγάζει μάτι. Δηλαδή, ο εκδότης Σαραντόπουλος και η ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ του θα τρέχουν μαζί με τους αθλητές; Θα σηκώνει κι αυτός την μπάρα;

Χρειάζεται πολύ θράσος και κυνισμός, τη μέρα που δυο παιδιά γαλουχημένα στο όραμα ενός απαράδεχτου πρωταθλητισμού χαροπαλεύουν, εσύ να ζητάς να πέσουν όλοι ξεροί για να κυματίζει χρυσή η σημαία του χορηγού.

Οπως δεν πρέπει να χάφτεις ως δική σου την ευθύνη την ώρα που σου λένε στην ψύχρα πως αυτό που συμβαίνει στην Αθήνα δεν είναι αθλητικοί αγώνες, αλλά πόλεμος.

Την ώρα που γνωρίζεις πως η καπιταλιστική κρίση και η βαρβαρότητα πάνε μαζί.

Την ώρα που ο Διβάνης των ξενοδόχων κλαίγεται με γεμάτο το σεντούκι για μερικά δωμάτια που δε χρυσο-νοίκιασε και επιμένει να μη δίνει στους υπαλλήλους του, ούτε καν αυτά που τους είναι αναγκαία για να ξαναπιάσουν αύριο δουλιά.

Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχερώνα, λέει ο λαός μας. Και κολλάει γάντι στις κλάψες του Λαλιώτη και τις κόνξες της ΝΔ για το ποιος έφτιαξε τη γέφυρα. Οι εργάτες την έφτιαξαν. Ο λαός θα την πληρώνει εσαεί.

Οπως κάθε Ακρόπολη, κάθε Πυραμίδα.

Ο τίτλος στα «Νέα», ομολογεί: Οπλο η τζάμπα εργατική δύναμη 58.000 ανθρώπων.

Ποια «Ελλάδα» θα κερδίσει από το ξεπάτωμα αυτής της εργατικής δύναμης; Αυτή που απαγορεύει να πιεις νερό αν δεν το διπλοπληρώσεις στο αφεντικό σου.

Πένθος ταιριάζει κι όχι γλέντια για την «Ολυμπιάδα» τους.

Και περηφάνια για ό,τι πάντα μόνο με χέρια εργατών χτίζεται.


ΑΘΛΗΤΙΚΩ ΤΩ ΠΝΕΥΜΑ

ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ: «Δεκαπενταμελές ΝΑΤΟικό επιτελείο με επικεφαλής Αμερικανό στρατηγό έχει εγκατασταθεί στο δεύτερο υπόγειο του ελληνικού Πενταγώνου και συντονίζει τις συμμαχικές δυνάμεις που ήδη παίρνουν "θέσεις μάχης" για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).

ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΤΡΟΜΟΣ: «οι "μελλοντολόγοι" του Πενταγώνου προειδοποιούσαν ότι το ζητούμενο, το μέλλον της καπιταλιστικής άρχουσας τάξης, θα ήταν κάπως δύσκολο. Ηδη 50 χρόνια (!) πριν προέβλεπαν για το 2030 (!) αναγκαστικά γκέτο για τους πλούσιους, οι οποίοι θα ζούσαν στην απαραίτητη χλιδή βέβαια, αλλά απομονωμένοι και φρουρούμενοι από μια στρατιά μεταλλαγμένων πανόπλων φρουρών (...) επί Ρέιγκαν άρχισε μάλιστα να εμφανίζεται στην Αμερική και η ανάλογη αρχιτεκτονική. Μια μεγάλη έκταση κλειστή γύρω γύρω με υψηλό τείχος και μια κεντρική πύλη φρουρούμενη από πάνοπλους και στη συνέχεια μια σειρά ηλεκτρονικών ελέγχων μέχρι να φτάσει κανείς σπίτι (...) η σχετική φιλολογία της εποχής είναι άφθονη: μα, όπου νά 'ναι, οι φτωχοί θα μας επιτεθούν! (...) η Δημοκρατία αυτή θα βασίζεται στον τρόμο, γιατί δεν έχει αλλού να βασιστεί» (ο Β. Αναγνωστόπουλος - Μελκιάδες στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΕΥΗΜΕΡΙΑ: «Επί της προεδρίας του έχουν χαθεί 1,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Αν τους επόμενους τρεις μήνες δε δημιουργούνται κατά μέσο όρο 372.000 νέες θέσεις, τότε ο πρόεδρος Μπους θα είναι ο πρώτος μετά τον Χέρμπερτ Χούβερ, το 1932, που θα επιχειρήσει να επανεκλεγεί με τον αριθμό των απασχολουμένων χαμηλότερο εκείνου που παρέλαβε (...) σε σχέση με τις προβλέψεις από την αμερικάνικη οικονομία "λείπουν" 2.565.000 θέσεις εργασίας» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΧΤΥΠΑΜΕ 30 μετάλλια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΘΑΥΜΑ!

ΕΘΝΟΣ: ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ...

Η ΝΙΚΗ: ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΡΥΣΟ από τους «αθάνατους»

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ 15 προγράμματα ύψους 450 εκατ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΦΙΕΣΤΑ ΚΑΠΕΛΩΜΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ της μακέτας

ΑΥΓΗ (κυριακάτικη): 1.000 ΕΥΡΩ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ!

ΤΑ ΝΕΑ: ΚΡΥΦΟ ΟΠΛΟ οι 58.000 εθελοντές

ΤΟ ΒΗΜΑ (κυριακάτικο): ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (κυριακάτικη): ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΔΙΔΑΓΜΑ για τα έργα στην Ελλάδα

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (κυριακάτικος): «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΘΑΥΜΑ» με νεκρούς - σακατεμένους και σκληρά εκμεταλλευόμενους εργάτες

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Φονικό "πουσάρισμα"

«Τα 17 μετάλλια φαντάζουν λίγα απέναντι στα όνειρα της ελληνικής αποστολής, που όσο κι αν κρατάει χαμηλούς τόνους, δεν μπορεί να κρύψει τη φιλοδοξία της για 30 μετάλλια» (το πρώτο θέμα στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Να φωνάζουμε και «χάιλ!»;

«Η ευθύνη όλων των Ελλήνων αυτή τη στιγμή - που οι ξένοι ανταποκριτές, παρατηρητές "καραδοκούν" - είναι να τονίζουν τα "καλά" και κυρίως τα "καλύτερα" στοιχεία της χώρας...» (η Ε. Πολυζώη στη «ΒΡΑΔΥΝΗ»).

Για την πατρίδα ρε γαμώτο

«Εάν το νεράκι της βρύσης ή το σπιτικό σάντουιτς της μαμάς είναι ανάμεσα στις διατροφικές σας προτιμήσεις έχετε δύο επιλογές. 'Η δε θα δείτε τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσα από τα γήπεδα, ή θα πεινάσετε και θα διψάσετε κατά την παραμονή σας σ' αυτά (...) όσοι επιλέξουν να παρακολουθήσουν από κοντά κάποιο αγώνισμα θα έρθουν αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα. Δε θα τους επιτρέπεται να πίνουν νερό αν δεν είναι "Αύρα", αναψυκτικό αν δεν παρασκευάζεται από την Coca Cola, η, μπίρα που δε θα φέρει την ένδειξη Heineken» (η Μαριτίνα Ζαφειριάδου στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Ο Διβάνης έχει μόνο κέρδη...

«Τα σπασμένα δε θα τα πληρώσουν όσοι γδέρνουν ανενόχλητοι χρόνια τώρα τους Ελληνες και τους ξένους ταξιδιώτες αλλά οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο...» (ο Χρ. Οικονόμου στο «ΕΘΝΟΣ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ