Ξίδι, παιδιά, κάνει καλό.
Η πρόκληση - συνολικότερα με το πακέτο της «Ολυμπιακής ασφάλειας» - είναι τόσο χοντρή που την πήραν χαμπάρι ως και οι ίδιοι οι αξιωματικοί του στρατού που καλούνται να το εφαρμόσουν. Και θέτουν εύλογα ερωτήματα... Κρίμα που ανάλογη ευαισθησία δε φαίνεται να διατυπώνεται και από αξιωματικούς της αστυνομίας την ώρα που το κτίριο της ΓΑΔΑ επιχειρείται να μετατραπεί σε Γυψάδικο...
Στο παράπλευρο η κυβέρνηση, πολύ περισσότερο η άρχουσα τάξη, φαίνεται να κατανοεί πως το παραμύθι της «εθνικής υπόθεσης» δεν πολυτραβάει. Ετσι, δεν περνάει μέρα που μαζί με την εκπαίδευση στο μαστίγιο να μην προσφέρεται και καρότο. Και να τα εξάστηλα για προσλήψεις εκεί που ήδη απολύουν, να και τ' άλλα για φορορυθμίσεις.
Κάπου κάπου περνάει και καμιά είδηση για τις πραγματικές επιδιώξεις: Να βαθύνει η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Να δουλεύει περισσότερο χρόνο ο εργάτης.
Παρεμπιπτόντως: Να συμφωνήσουμε με την «Αυγή» ειδικά στο να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα όλων όσοι έχουν σχέση με χρυσοπληρωμένες αργομισθίες... Ετσι για να μην κοροϊδευόμαστε μέσα και από κύρια άρθρα περί διαφάνειας που μας μάρανε και περί δήθεν αντίθεσης στην «Ολυμπιάδα».
ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Τι σημαίνει ασύμμετρη απειλή; Αφού δεν έχει καθοριστεί πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί; Γιατί να πετάμε κύκλους πάνω από την Αθήνα αφού τίποτα δε θα φτάσει εκεί; Γιατί πρέπει να καούν 6 δισ. σε καύσιμα πριν καν εντοπιστεί ο εχθρός; Γιατί οι Πάτριοτ, που είναι αντιπυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς, έχουν τοποθετηθεί πάνω από τα στάδια; Μήπως για να φαίνονται; Τι θα κάνουν τα μαχητικά αν κληθούν να αντιμετωπίσουν έναν αεροπτεριστή τον οποίο δεν μπορούν ούτε να πλησιάσουν;» (ερωτήματα Ελλήνων αξιωματικών για το πολεμικό κλίμα / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).
ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΛΗΘΟΥΣ: «Και οι αγώνες; Ασχολείται άραγε κανείς; Εκτός κι αν γίνονται για τους χορηγούς και τις υπηρεσίες. Για να ελεγχθεί πώς λειτουργούν τα συνήθη πειραματόζωα (εμείς δηλαδή) σε συνθήκες πίεσης. Και αν το μάθουμε τι θα το κάνουμε; Θα ξαναβρεθούμε άραγε σε ανάλογες συνθήκες;» (ο Θ. Χατζηπαντελής, καθηγητής ΑΠΘ / ΕΘΝΟΣ).
ΤΟ ΖΟΥΜΙ... «Μια πορεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο κέντρο της Αθήνας χτες νέκρωσε την πόλη και έδωσε το μέτρο της άγνοιας - ή της υποτίμησης - των χαρακτηριστικών της περιόδου που διανύουμε. Το αγαθό της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων όμως είναι δημοκρατικότερο, σημαντικότερο και συλλογικότερο» (το σχόλιο στο ΒΗΜΑ).
Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΛΕΙΠΕΙ... «Ο λαός μας έχει δικαίωμα να πληροφορηθεί, όχι μόνο να πληρώνει. Η Βουλή καλείται να παίξει το ρόλο της. Ο απολογισμός πρέπει να γίνει με διαφάνεια και κάτω από κοινοβουλευτικό έλεγχο» (το κύριο άρθρο στην ΑΥΓΗ).
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΑ ΚΕΠ
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΑΚΙΝΗΤΑ, μεγάλες ευκαιρίες σε 23 περιοχές
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΟΔΗΓΟΣ ΜΕ ΤΙΜΕΣ αγαθών και υπηρεσιών
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ... ΑΚΡΙΒΑ
ΤΑ ΝΕΑ: ΤΙΜΕΣ ΜΑΪΜΟΥ ΔΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ... ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ
Η ΝΙΚΗ: ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΕΒΑΤΟ-ΚΑΜΕΡΑΣ
Η ΑΥΓΗ: 7 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΣΤΟ ΕΣΥ
ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ, πολιτική αντιπαράθεση για το Ρίο
ΕΘΝΟΣ: ΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΠΤΩΣΗ των βάσεων έως 1.000 μόρια
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «ΠΡΑΚΤΟΡΙΑΔΑ» 2004 με κόστος 1 δισ. ευρώ!
«Μάταια θα ψάχνει ο επισκέπτης να βρει σερβιριζόμενο φραπέ με 2 ευρώ, αφού στην πραγματικότητα η τιμή του κυμαίνεται μεταξύ 3- 5 ευρώ. Σύμφωνα με τον κατάλογο, ένα ποτήρι μπίρα κοστίζει 2 ευρώ, έναντι 3-5 ευρώ που ισχύει. Ενα μη σερβιριζόμενο αναψυκτικό σε κυλικεία κοστίζει 0,90 - 1,20 ευρώ, αλλά ο κατάλογος αναφέρει 0,80 ευρώ» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ)
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητεί τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών αγορών εργασίας και την ενθάρρυνση της απασχόλησης μέσω της αύξησης των ωρών εργασίας (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ)
«Δουλεύουμε τις περισσότερες ώρες τη βδομάδα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ενώ παίρνουμε μικρή ετήσια άδεια» (η έρευνα στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ)
«Ο Στάνισλαβ Γκρος, ο νεότερος πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Τσεχία, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς Τσέχους πολιτικούς. Σπάνια ακούει κανείς τον Γκρος να μιλάει για ζητήματα πολιτικής. "Δεν έχει πραγματικές πολιτικές πεποιθήσεις" λέει ο Γίρε Πέε, πρώην σύμβουλος του Βάτσλαβ Χάβελ. Αλλά εξίσου σπάνια απουσιάζει από τις τηλεοπτικές οθόνες. "Η μόνη πραγματικότητα είναι αυτό που καλύπτεται από τα μέσα ενημέρωσης" είχε δηλώσει πριν από τρία χρόνια. "Ουδείς γνωρίζει τι πιστεύει για την εξωτερική πολιτική, την οικονομία, την ΕΕ, το Σύνταγμα της ΕΕ, το Ιράκ, τις σχέσεις με την Αμερική" λέει η Τσέχα πολιτική συντάκτρια Λένκα Βλαμάλοβα. "Είναι εντελώς άδειος όσον αφορά ιδέες και πολιτικές. Αλλά πολύ έξυπνος και πολύ καλός στην τεχνολογία της εξουσίας"» (από τον Γ. Αγγελόπουλο στα ΝΕΑ)