Κατάρριψη παγκόσμιων και Ολυμπιακών ρεκόρ, σπουδαίες επιδόσεις και εμφανίσεις, ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την πρώτη βδομάδα των αγώνων. Πιο συγκεκριμένα:
ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ:Στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων θα μπει ο Χαλίλ Μουτλού. Ο Τούρκος αρσιβαρίστας με επίδοση 295 κιλά στο σύνολο κατέκτησε για τρίτη συνεχόμενη Ολυμπιάδα το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 56 κιλών. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατάφερε να πάρει το χρυσό με μία μόνο έγκυρη προσπάθεια στο ζετέ (160κ). Παρόμοιο κατόρθωμα έχουν πετύχει μόνο τρεις θρύλοι της παγκόσμιας άρσης βαρών. Ο Πύρρος Δήμας, ο Κάχι Καχιασβίλι και ο Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου. Εκπληκτική ήταν η συμπατριώτισσά του Νουρτζάν Τάιλαν στα 48 κιλά της άρσης βαρών. Η Τουρκάλα αθλήτρια έσπασε δύο διαδοχικές φορές το παγκόσμιο ρεκόρ στην κίνηση του αρασέ (με επίδοση 95 κιλά την πρώτη και 97 κιλά τη δεύτερη) και κατέκτησε με μεγάλη άνεση το χρυσό μετάλλιο με επίδοση 210 κιλά που και αυτή αποτελεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ!.
Επίδειξη δύναμης έκαναν οι Κινέζοι αρσιβαρίστες-τριες. Η Λιου Τσουνχόνγκ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία 69κ. στην Αρση Βαρών. Η 19χρονη πρωταθλήτρια κατέρριψε όλα τα παγκόσμια ρεκόρ γυναικών - νεανίδων με 122,5κ. αρασέ, 153κ. ζετέ και 275κ. σύνολο. Επίσης ο Γκουόζενγκ Ζανγκ ήταν ο μεγάλος νικητής στην κατηγορία των 69 κιλών καθώς με επίδοση 347.5 κιλά στο σύνολο.
Σημαντική είναι και η νίκη της 23χρονης Ούντομπορν Πόλσακ που πήρε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 53 κιλών με επίδοση 222,5 κιλά και έγινε η πρώτη αθλήτρια από την Ταϊλάνδη που κατακτά χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Μάλιστα στην κίνηση του ζετέ η Πόλσακ έκανε Ολυμπιακό ρεκόρ με 125,5 κιλά.
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Η κατάρριψη του «στοιχειωμένου» ρεκόρ που κράταγε 17 χρόνια στα 4Χ200 ελεύθερο από την Εθνική ΗΠΑ με χρόνο 7.53.42 ήταν το σημαντικότερο γεγονός της πρώτης βδομάδας. Από και πέρα:
Ο Μάικλ Φελπς μετράει ήδη δύο χρυσά και ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Αρχικά στα 400 Μ.Α, πήρε το χρυσό σημειώνοντας παράλληλα και παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 4.08.26, ενώ ακολούθησε και το χρυσό στα 200 μέτρα πεταλούδα σημειώνοντας ταυτόχρονα Ολυμπιακό ρεκόρ με χρόνο 1.54.04
Ο Αυστραλός Ιαν Θορπ απέδειξε στον τελικό των 200μ ελεύθερο πως παραμένει ο κορυφαίος κολυμβητής στη συγκεκριμένη απόσταση. Ο Αυστραλός με χρόνο 1.44.71, ο οποίος αποτελεί Ολυμπιακό ρεκόρ, επικράτησε των επτά αντιπάλων του κατακτώντας το δεύτερο μετάλλιό του σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ: Ακόμα ένα Ολυμπιακό ρεκόρ η τοξοβολία ανδρών, με τον Σου Γουάν Τσεν, στα 36 βέλη να συγκεντρώνει 339 βαθμούς. Ο τοξοβόλος της Ταϊπέι πραγματοποίησε το ρεκόρ κατά τη διάρκεια του αγώνα του για το γύρο των 16, έναντι στο Ρώσο Μπαλζινίμα Τσιρεμπρίλοβ, τον οποίο νίκησε με 169-161.
ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ:Νέο ρεκόρ κόσμου πραγματοποίησαν οι Αμερικανοί κωπηλάτες στο αγώνισμα της οκτάκωπου στους άνδρες, καθώς πέτυχαν χρόνο 5:19.85.
ΣΤΙΒΟΣ: Πολύ καλή εμφάνιση με πανελλήνιο ρεκόρ σημείωσε στους χτεσινούς αγώνες στίβου η Φάνη Χαλκιά στα 400μ εμπόδια αφού η Ελληνίδα αθλήτρια πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά του αγωνίσματος κατακτώντας την πρώτη θέση στην προκριματική σειρά. Ο χρόνος της 53.85 αποτελεί και νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Στα προημιτελικά των 100μ πέρασε και ο Γιώργος Θεοδωρίδης, τερματίζοντας 6ος στην 3η προκριματική σειρά των 100 μέτρων, με επίδοση 10.32.
ΙΠΠΑΣΙΑ: Την 36η θέση στο αγώνισμα της ιππικής δεξιοτεχνίας πήρε για την Ελλάδα η Γκέρτα Λέμαν αφού συγκέντρωσε 60.000 βαθμούς συνολικά.
ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ: Την 6η θέση στο μικρό τελικό πήραν οι Μπισκιντζή - Σακελαρίδου στο αγώνισμα του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών.
ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ: Η ελληνική ομάδα ανδρών στο ομαδικό αγώνισμα της τοξοβολίας αποκλείστηκε από τους Ουκρανούς με 242-225. Οι αθλητές μας έκαναν ό,τι μπορούσαν, όμως η διαφορά κλάσης των δύο ομάδων ήταν εμφανής.
ΣΤΙΒΟΣ: Ο Χρήστος Μελέτογλου συμμετέχει στον τελικό του τριπλούν (20:10).
ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ: Στις 11:30 η Εθνική ανδρών αντιμετωπίζει την Ιαπωνία στα προκριματικά.
ΠΑΛΗ: Στις 09:30 ξεκινούν οι αγώνες της πάλης στους άνδρες και στις γυναίκες.
ΒΟΛΕΪ: Η Εθνική ομάδα στις γυναίκες δοκιμάζεται με αντίπαλο την Ιταλία (16:00).
ΠΟΛΟ: Στα προημιτελικά, η Εθνική γυναικών αντιμετωπίζει την αντίστοιχη της Ρωσίας (17:00).
ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ: Στον τελικό του διπλού σκητ ελαφρών βαρών, αγωνίζονται σήμερα οι Βασίλης Πολύμερος και Νίκος Σκιαθίτης (08:50).
ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Η Εθνική μας ομάδα των αντρών αντιμετωπίζει την Ουγγαρία στο τελευταίο παιχνίδι των προκριματικών (16:30).
ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ: Ο Βαγγέλης Λιόγκρης συμμετέχει στις τρεις στάσεις στα 50 μέτρα με τουφέκι.
ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: Ο Κάχι Καχιασβίλι, τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης, ρίχνεται στη «μάχη» της κατηγορίας των 94 κιλών μαζί με τον 18χρονο Νίκο Κουρτίδη (20:00).
ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: Αγωνίζεται ο Δημοσθένης Ταμπάκος, με ελπίδα για μετάλλιο, στον τελικό των κρίκων (22:15).
ΜΠΑΣΚΕΤ: Η Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών αντιμετωπίζει την αντίστοιχη του Πουέρτο Ρίκο (22:15).
ΒΟΛΕΪ: Στις 19:30 η Εθνική ανδρών υποδέχεται την αντίστοιχη της Σερβίας - Μαυροβουνίου για τα προκριματικά.
ΠΟΛΟ: Την Ιταλία ως αντίπαλο έχει η Εθνική ομάδα των ανδρών (22:15) στα προκριματικά.
Μέσα στο γενικότερο βαρύ κλίμα που υπάρχει στην ελληνική αποστολή σχετικά με το θέμα του ντόπινγκ τροφή για διάφορα σχόλια, ιδιαίτερα μάλιστα από τα ξένα ΜΜΕ, δίνουν οι αποχωρήσεις αθλητών της Ελλάδας την τελευταία στιγμή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Την αρχή έκανε την Πέμπτη ο Χριστόφορος Χοΐδης με αιτιολογία ότι δεν πρόλαβε να ξεπεράσει τους τραυματισμούς που αντιμετωπίζει εδώ και αρκετό καιρό.
Την Παρασκευή, ο Παναγιώτης Στρουμπάκος θεώρησε ότι θα ήταν καλύτερο να μην... κατέβει στην κούρσα των 1.500μ. Λέγεται ότι θέλει να ρίξει το βάρος στο αγώνισμα των 800μ, επιδιώκοντας να έχει περισσότερες πιθανότητες διάκρισης.
Τέλος, η πρωταθλήτρια στα 400μ Χρύσα Γκουντενούδη αποχώρησε από τους προκριματικούς του αγωνίσματος, οι οποίοι διεξήχθησαν χτες το πρωί, αιτιολογώντας την αποχώρηση με ένα τραυματισμό που αντιμετωπίζει στο πόδι της εδώ και μερικές μέρες.