Αυτές οι δομές μπορεί να βρουν πολλές εφαρμογές. Τα πλέγματα που κατασκευάζονται από κομμάτια DNA θα μπορούσαν να συγκρατήσουν στις κατάλληλες θέσεις μεγάλα βιολογικά μόρια για την πραγματοποίηση κρυσταλλογραφίας ακτίνων-Χ, ώστε να προσδιοριστεί η δομή τους, απαραίτητο βήμα για τη σχεδίαση νέων φαρμάκων. Εναλλακτικά, τα πλέγματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν ικριώματα για νανοηλεκτρονικά στοιχεία, είτε σαν συστατικό κομμάτι της επιδιωκόμενης συσκευής, είτε κατά τη διαδικασία κατασκευής της. Θα μπορούσαν επίσης να κατασκευαστούν άλλα υλικά, που είτε θα αποτελούνταν από DNA ή θα φτιάχνονταν με τη βοήθειά του και θα ήταν πιστά στο σχέδιο ως το μοριακό επίπεδο. Μηχανές από DNA με κινητά μέρη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν νανομηχανικοί αισθητήρες, διακόπτες, ή λαβίδες, αν όχι και για πιο περίπλοκες ρομποτικές λειτουργίες.
Για πολλά χρόνια, οι βιολόγοι χρησιμοποίησαν το DNA για τις αναγνωριστικές του ιδιότητες, εκμεταλλευόμενοι ιδιαίτερα τα «κολλώδη άκρα» του στη γενετική μηχανική. Το «κολλώδες άκρο» εμφανίζεται όταν ένα νήμα της έλικας προεξέχει κατά έναν αριθμό αζευγάρωτων βάσεων σε σχέση με το άλλο νήμα. Το «κολλώδες» βρίσκεται στην τάση αυτού του προεξέχοντος τμήματος να συνδέεται με ένα νήμα, στο οποίο προεξέχουν οι συμπληρωματικές βάσεις (η βάση αδενίνη του ενός νήματος ενώνεται με τη θυμίνη του άλλου νήματος και η γουανίνη και την κυτοσίνη).
Με μια πρώτη ματιά, το DNA δε φαίνεται να μπορεί να οδηγήσει σε ενδιαφέρουσες δομές. Το DNA που συναντάται στη φύση σχηματίζει μια γραμμική αλυσίδα, έτσι που να μπορούν να φτιαχτούν απ' αυτό μόνο γραμμές και κύκλοι, που θα είναι μπλεγμένοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αλλά η γραμμική δεν είναι η μόνη μορφή που μπορεί να υπάρξει το DNA. Κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων κυτταρικών διεργασιών, το DNA υπάρχει για λίγο ως διακλαδιζόμενο μόριο. Αυτή η διακλάδωση εμφανίζεται όταν το DNA αυτοαντιγράφεται (κατά την προετοιμασία της κυτταρικής διαίρεσης) και κατά τη διάρκεια του ανασυνδυασμού (την ώρα που το γενετικό υλικό ανταλλάσσεται μεταξύ των μελών κάθε ζεύγους αντίστοιχων χρωματοσωμάτων, όπως κατά τη δημιουργία του σπέρματος και των ωαρίων).
Ενα οκτάεδρο από DNA, όπως απεικονίζεται με βάση τα δεδομένα κρυο-ηλεκτρονικού μικροσκοπίου. Κάθε πλευρά αποτελείται από δύο παράλληλες, διασυνδεδεμένες διπλές έλικες. Τα χρώματα αντιπροσωπεύουν την πυκνότητα των ηλεκτρονίων: κόκκινο = υψηλή, μπλε = χαμηλή. |
Στο ανασυνδυαζόμενο DNA, το σημείο διακλάδωσης εμφανίζεται εκεί όπου καθένα από τα τέσσερα νήματα αλλάζει ταίρι. Το σημείο αυτό μετακινείται εξαιτίας της ύπαρξης διπλής συμμετρίας των ακολουθιών βάσεων που βρίσκονται ένθεν και ένθεν του σημείου (κάτι ανάλογο με τη συμμετρία περιστροφής του αριθμού 69). Κατασκευάζοντας συνθετικό DNA που δεν έχει αυτή τη συμμετρία το σημείο διακλάδωσης σταθεροποιείται.
Μια ποσότητα που ονομάζεται ελεύθερη ενέργεια καθορίζει ποια από τις δύο μορφές του DNA (συμμετρική ή ασύμμετρη) προτιμάται στη φύση. Γενικά, η ελεύθερη ενέργεια καθορίζει αν μια χημική αντίδραση προχωρά προς τη μια κατεύθυνση ή προς την αντίθετη καθώς και το σχήμα των μεγάλων μορίων, όπως του DNA, του RNA και των πρωτεϊνών. Ενα χημικό σύστημα τείνει να αλλάξει προς την κατάσταση που έχει τη χαμηλότερη ελεύθερη ενέργεια. Για δύο συμπληρωματικά νήματα νουκλεοτιδίων, η ελεύθερη ενέργεια ελαχιστοποιείται όταν συνενώνονται, για να σχηματίσουν μια διπλή αλυσίδα.
Η αυτοσυναρμολόγηση δομών DNA γίνεται εφικτή χάρη στην ισχυρή τάση των νημάτων DNA με συμπληρωματικές ακολουθίες βάσεων να συνενώνονται η μία με την άλλη και να σχηματίζουν διπλή έλικα. Τα αποκαλούμενα κολλώδη άκρα (α) (μικρά κομμάτια αζευγάρωτου DNA που προεξέχουν από το ένα άκρο του μορίου DNA) ενώνονται με αντίστοιχα άκρα άλλων μορίων DNA. Ενα δεύτερο κρίσιμο συστατικό στοιχείο είναι το διακλαδιζόμενο DNA (β), στο οποίο τρεις ή περισσότερες έλικες ενώνονται σε ένα κομβικό σημείο. Στο διακλαδιζόμενο DNA που συναντάται στη φύση, το σημείο διακλάδωσης μπορεί να κινείται ελεύθερα (γ) επειδή οι ακολουθίες βάσεων των τεσσάρων βραχιόνων είναι συμμετρικές (αντιστοιχούν η καθεμιά σε δύο από τις άλλες). Το τεχνητά διακλαδιζόμενο DNA που δεν έχει αυτή τη συμμετρία έχει σταθερό σημείο διακλάδωσης (δ). Αντίγραφα διακλαδιζόμενου DNA με συμπληρωματικά κολλώδη άκρα (ε) αυτοσυναρμολογούνται σε δομή πλέγματος.