«Φανφάρες» οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι τα δύο Προεδρικά Διατάγματα λύνουν το πρόβλημα των συμβασιούχων
Αγωνιστικό κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους και να στηρίξουν ενεργά τον αγώνα των συμβασιούχων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με αφορμή τη δημοσιοποίηση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος της κυβέρνησης της ΝΔ για τους συμβασιούχους στον ιδιωτικό τομέα και στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ.
Με αυτό το σχέδιο ΠΔ (προηγήθηκε το ΠΔ για τους συμβασιούχους στο δημόσιο) η κυβέρνηση ολοκληρώνει την παρέμβασή της για το ζήτημα των συμβασιούχων, κάνοντας σαφές ότι ποτέ δεν ήταν στην πρόθεσή της να ικανοποιήσει το αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία. Αντιθέτως, με το ΠΔ για το δημόσιο στερεί το δικαίωμα αυτό από τη συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων. Το ΠΔ για τους μεν εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ πάλι εξαιρεί τη συντριπτική πλειοψηφία, ενώ για τον «καθαρό» ιδιωτικό τομέα δεν έχει κανένα πρακτικό αντίκρισμα. Αφού ακόμα και στην περίπτωση - πράγμα αδύνατο - που δεν υπήρχε κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, το μόνο όφελος που θα έχει ένας εργαζόμενος είναι μια ισχνή αποζημίωση απόλυσης.
Ετσι, όπως σημειώνει και το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του, οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι λύνει το πρόβλημα των συμβασιούχων αποτελούν «φανφάρες» που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. «Στην ουσία, τονίζει το ΠΑΜΕ, η πολιτική ομηρίας που άνοιξε το ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται και το μέλλον των εργαζομένων είναι αβέβαιο». Ακόμα, χαρακτηρίζει προκλητική τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ «γιατί την ίδια στιγμή που δε λύνει το πρόβλημα», αν και προεκλογικά είχε δεσμευτεί να το κάνει, προωθεί τη γενίκευση «της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εφαρμόζοντας με συνέπεια τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ». Καταγγέλλοντας αυτές τις πολιτικές κάνει καθαρό στην εργατική τάξη ότι «το πρόβλημα της ανεργίας, της μερικής απασχόλησης, των ελαστικών μορφών εργασίας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Είναι απαίτηση του κεφαλαίου και υπηρετείται με συνέπεια από τις πολιτικές δυνάμεις που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία, έχοντας τη στήριξη των συμβιβασμένων ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ».
Καταλήγοντας το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει: «Απορρίπτουμε το ΠΔ και διεκδικούμε: Μόνιμη, σταθερή και πλήρη δικαιωμάτων εργασία για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης. Αμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων. Μία ενιαία σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης για όλους. Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών και η "επιχειρηματική" τους δραστηριότητα». Τέλος, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ απαιτεί: Χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για μισθούς των εργαζομένων και την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών. Αμεση καταβολή των οφειλών του κράτους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Μετά την απόφαση -κατά πλειοψηφία στο ΔΣ- της ΕΣΗΕΑ για υπογραφή της ΣΣΕ με την Ενωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) που πραγματοποιήθηκε προχτές, ανοιχτό παραμένει το θέμα με τις άλλες δύο Ενώσεις που υπογράφουν ΣΣΕ με την ΕΙΗΕΑ. Την Ενωση Προσωπικού (ΕΠΗΕΑ) και τους τεχνικούς (ΕΤΗΠΤΑ). Γι' αυτό και χρειάζεται να συνεχιστεί η ενότητα δράσης όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ την ΕΣΗΕΑ, με πρόταση της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας», επαναβεβαιώθηκε η απόφαση για συνέχιση του αγώνα σε σχέση με τις διεκδικήσεις των άλλων Ενώσεων. Απομένει στην ΕΣΗΕΑ να τηρήσει τις αποφάσεις της. Στο παρελθόν η στάση της ήταν ανακόλουθη, γεγονός που εμπόδιζε την κοινή στάση όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, το μόνο δρόμο για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων.
Οσον αφορά την απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και τη στάση της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» με δήλωσή του στο «Ρ» ο εκπρόσωπός της, Παναγιώτης Ράμμος, σημειώνει:
«Στο ΔΣ προτείναμε να τεθεί στην κρίση των συναδέλφων το περιεχόμενο της σύμβασης, γιατί ό,τι κερδήθηκε μέχρι στιγμής, κερδήθηκε από τον αγώνα τους, όπως και τον αγώνα όλων των άλλων εργαζόμενων στα ΜΜΕ, και άρα αυτοί έπρεπε να έχουν τον τελευταίο λόγο. Θέση μας είναι, και αυτή θα προβάλαμε στις συνελεύσεις των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς, ότι ο αγώνας έπρεπε να συνεχιστεί πιο αποφασιστικά, καλύτερα οργανωμένος και με ταυτόχρονη προσπάθεια να γίνουν γνωστά στην κοινή γνώμη τα δίκαια αιτήματά μας. Οτι δεν αφορούν μόνο αιτήματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, αλλά και το δικαίωμα στην ολόπλευρη και ουσιαστική ενημέρωση. Δυστυχώς η πρόταση αυτή καταψηφίστηκε από όλους τους άλλους.
Για την ίδια τη σύμβαση, οι εκδότες ναι μεν υποχώρησαν, ως αποτέλεσμα του ενωμένου αγώνα όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι αυτό που περίμενε η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων. Το γεγονός ότι η σύμβαση είναι διετής, όπως από την πρώτη στιγμή και για ευνόητους λόγους απαιτούσαν οι εκδότες, "δένει" τα χέρια για νέες διεκδικήσεις για 1,5 τουλάχιστον χρόνο. Επίσης οι αυξήσεις που προβλέπει δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες. Σε καμιά περίπτωση λοιπόν δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα των εργαζομένων. Στη δεύτερη ψηφοφορία που έγινε στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με το ερώτημα "υπογράφουμε ναι ή όχι" η "Δημοσιογραφική Συνεργασία" επέμενε στην αρχική της πρόταση, (να πάμε σε συνελεύσεις των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς και μετά να ληφθεί η τελική απόφαση), πρόταση η οποία καταψηφίστηκε και για το λόγο αυτό ψήφισε λευκό».
Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ
Αίτημα για άμεση μονιμοποίηση των εργαζομένων στα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια του ΟΑΕΔ (εκπαιδευτικών και μη) προκειμένου να κατοχυρωθεί το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα και να εκλείψουν φαινόμενα αδιαφάνειας, πολιτικής ομηρίας και αυθαιρεσίας, κατέθεσαν στην κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Γιώργος Χουρμουζιάδης με ερώτηση προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ταυτόχρονα, ζητούν να καθιερωθεί αδιάβλητο σύστημα προσλήψεων, προκειμένου να καλυφθούν οι διευρυμένες ανάγκες των ΤΕΕ του ΟΑΕΔ, με μόνιμο μόνο προσωπικό.
Ειδικότερα στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν, ότι από το εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό που απασχολείται εκεί, ελάχιστοι είναι μόνιμοι και η πλειονότητα είναι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι. Παράλληλα, το καθεστώς προσλήψεων αναπληρωτών και ωρομίσθιων υφίσταται συνεχώς μεταβολές (με τελευταία την πρόσφατη υπουργική απόφαση αριθ. 190898/7-7-2004), χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια και είναι ευάλωτο στην αυθαιρεσία.
Με αφορμή το συγκεκριμένο πρόβλημα οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν ότι: «Απαιτείται η καθιέρωση Ενιαίου 12χρονου βασικού υποχρεωτικού σχολείου για όλα τα παιδιά, δημόσιου και δωρεάν και κατόπιν αυτού, η θεσμοθέτηση δημόσιων και δωρεάν επαγγελματικών σχολών, ενταγμένων στο εκπαιδευτικό σύστημα, για όσα επαγγέλματα δεν απαιτείται Ανώτατη Εκπαίδευση».
Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές καταλήγουν: «Με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση και την ύπαρξη των ΤΕΕ του ΟΑΕΔ, θεωρούμε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο το καθεστώς αβεβαιότητας, ανασφάλειας και ομηρίας του προσωπικού τους, κάτι που έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο συνολικό τους έργο. Απαιτείται η κάλυψη του συνόλου των αναγκών των σχολείων αυτών με μόνιμο προσωπικό, εκπαιδευτικό και μη, μέσα από διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες».
Αστυνομικός με πολιτικά, εντοπίστηκε από οικοδόμους στον Πύργο να παρακολουθεί το Εργατικό Κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα να ρωτά όσους έμπαιναν για να παρακολουθήσουν σύσκεψη που διοργάνωνε το Συνδικάτο Οικοδόμων, τι θα κάνουν το επόμενο διάστημα κι αν προετοιμάζουν κινητοποιήσεις. Μόλις αντιλήφθηκε ότι στελέχη του Συνδικάτου τον εντόπισαν, επιβιβάστηκε σε μηχανή και απομακρύνθηκε με ταχύτητα.
Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον αστυνομικό διευθυντή Ηλείας, κ. Κουτρουμάνη, απαιτώντας εξηγήσεις για το περιστατικό. Ο ίδιος δικαιολογήθηκε πως δε γνωρίζει κάτι γι' αυτό, δήλωσε ότι σέβεται το δικαίωμα των εργαζομένων για ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και πως θα ερευνήσει το ζήτημα και ακολούθως θα ενημερώσει. Σε ανακοίνωσή της η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην Ηλεία, αφού καταγγέλλει το νέο κρούσμα παρακολούθησης από την ασφάλεια, δηλώνει ότι τέτοιες ενέργειες δεν πρόκειται να ανακόψουν τη συνδικαλιστική δράση και τους αγώνες των εργαζομένων.