ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Επικίνδυνες εξελίξεις στη Γάζα

ΡΑΜΑΛΑ - ΓΑΖΑ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ - ΡΑΦΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.- Επιχειρώντας να ελέγξει τη βίαιη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων, ο Γιάσερ Αραφάτ καθαίρεσε χθες τον ανιψιό του, Μούσα Αραφάτ, από τη θέση του επικεφαλής ασφαλείας στη Γάζα, επαναφέροντας στη θέση τον Αμπντέλ Ράζεκ αλ - Ματζέιντα.

Ο Αραφάτ βρέθηκε αντιμέτωπος τις τελευταίες 4 μέρες με μια «εξέγερση» εντός Φάταχ, ειδικότερα από πλευράς των Ταξιαρχιών του αλ Ακσα που θεωρούν τον Μούσα Αραφάτ «σύμβολο διαφθοράς» και αντέδρασαν με απαγωγές, διαδηλώσεις και πυρπολήσεις αστυνομικών τμημάτων το Σαββατοκύριακο, με τους τραυματίες μόνο το βράδυ της Κυριακής να ξεπερνούν τους 18 από ανταλλαγές πυρών. Η κατάσταση χαρακτηριζόταν «χαοτική» στη Γάζα και η προσπάθεια Αραφάτ να περιστείλει τις ταραχές δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα αποδώσει. Η απειλή κλιμάκωσης ξεσπάσματος ενός αδελφοκτόνου εμφυλίου - ενδεχόμενο για το οποίο ο Αριέλ Σαρόν, που ετοιμάζεται να εφαρμόσει εντός μηνών το σχέδιο «μονομερούς αποχώρησης» και συνεχίζει την κατασκευή του Τείχους που παραβιάζει κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου, θα «πέταγε τη σκούφια του» - παραμένει.

Ο Αχμέντ Κορέι, που είχε παραιτηθεί την Παρασκευή λόγω των διορισμών ασφαλείας, τηρούσε χθες αμφιλεγόμενη στάση. Δήλωσε ότι «εμμένει» στην παραίτηση, παζαρεύοντας όμως παράλληλα - για να παραμείνει στο θώκο - παραχωρήσεις από πλευράς Αραφάτ στο θέμα των διορισμών ασφαλείας, και ισχυριζόμενος ταυτόχρονα ότι «δεν αμφισβητεί» τον ηγέτη της ΟΑΠ και πρόεδρο της παλαιστινιακής αρχής. Οι συζητήσεις για την «διαχείριση της κρίσης» συνεχίζονταν χθες βράδυ.

Ενώ οι διαφορές για τα πρόσωπα, τα πόστα, τη νομή της ισχνής εξουσίας της ακρωτηριασμένης από την κατοχή Παλαιστινιακής Αρχής και την καταγγελλόμενη διαφθορά παρέλυαν την παλαιστινιακή πλευρά, ο στρατιωτικός μηχανισμός του Αριέλ Σαρόν συνέχιζε τις επιθέσεις του. Στο χωριό Σαΐντα, κοντά στην Τουλκάρεμ, δύο νεαροί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά και χειροβομβίδες, ενώ θωρακισμένα και μπουλντόζες προχώρησαν σε κατεδαφίσεις. Αλλοι δύο Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ένα 4χρονο παιδί, σκοτώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας από πυρά ελεύθερων σκοπευτών στο τμήμα Ζουρούμπ του προσφυγικού στρατοπέδου της Ράφα. Την Κυριακή, Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν εκτελέσει εξ επαφής εν ψυχρώ με 10 σφαίρες ακτιβιστή ειρηνιστικής οργάνωσης (!). Χθες το απόγευμα αναφέρθηκαν από αέρος πλήγματα σε στρατόπεδο προσφύγων κοντά στην πόλη της Γάζας, με στόχο τον ηγέτη της οργάνωσης Επιτροπή Λαϊκής Αντίστασης, χωρίς να υπάρξουν θύματα, κατά τις πρώτες πληροφορίες.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ
Ο πρόεδρος πανηγυρίζει αλλά...

Στιγμιότυπο από το δημοψήφισμα

Associated Press

Στιγμιότυπο από το δημοψήφισμα
ΛΑ ΠΑΣ.--

Τελικά αποτελέσματα για το τι ακριβώς και πώς ψήφισαν οι Βολιβιανοί δεν υπάρχουν ακόμη, ή καλύτερα η εικόνα είναι συγκεχυμένη: Ο πρόεδρος της Βολιβίας Κάρλος Μέσα πανηγυρίζει ότι η κυβέρνηση κέρδισε το στοίχημα του δημοψηφίσματος για τους υδρογονάνθρακες, αφού απάντησε «Ναι» και στις πέντε ερωτήσεις...

Τα διεθνή ΜΜΕ αναμεταδίδουν απρόσκοπτα την είδηση των πανηγυρισμών, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι τα πρώτα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι το 75% των Βολιβιανών στηρίζουν την εξαγωγή του φυσικού αερίου μέσα και από ξένες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη Βολιβία. Και φυσικά προσθέτουν ότι τα αποτελέσματα αν και δε δύνανται να επιβεβαιωθούν... διασφαλίζουν την παραμονή του Μέσα στην προεδρία έως το 2007 και οδηγούν σε κάποια πολιτική σταθερότητα στη χώρα των Ανδεων, μετά την ανατροπή του Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα και τον «πόλεμο του φυσικού αερίου» του περασμένου Οκτώβρη.

Εντούτοις, η πραγματικότητα που διαμορφώνεται την επομένη μέρα στη Βολιβία, είναι κάπως διαφορετική. Σύμφωνα με το ανεξάρτητο Econoticias, ουσιαστικά η αποχή και απόρριψη -αποτελούσε την αιχμή των περισσοτέρων δυνάμεων που πήραν μέρος στην εξέγερση του Οκτωβρίου - ήταν ο μεγάλος κερδισμένος, αφού τα 3 από τα 5 εκατομμύρια Βολιβιανών, σχεδόν το 60% του πληθυσμού με δικαίωμα ψήφου, απέρριψαν το «δημοψήφισμα - παγίδα για το μέλλον του φυσικού αερίου και των υδρογονανθράκων». Περίπου 640 χιλιάδες δεν εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους, σχεδόν 1.8 εκατομμύρια δεν προσήλθαν στις κάλπες και περισσότεροι από 600 χιλιάδες έριξαν λευκό ή άκυρο.

Οσον αφορά σε αυτούς που ψήφισαν, το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων είναι θετικό στις τρεις πρώτες ερωτήσεις, δηλαδή στα ερωτήματα για την εθνικοποίηση - όπως τίθεται - την επανίδρυση της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου και αρνητικό για τις δύο τελευταίες δηλαδή για την εξαγωγή του φυσικού αερίου και τον αυξημένο κρατικό έλεγχο των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας. Ο Πρόεδρος Μέσα δηλώνει ότι η αποχή δεν παίζει ρόλο... Εντούτοις, το Bolpres αναφέρει ότι το Κοινοβούλιο με χτεσινή ανακοίνωσή του κάνει λόγο ότι είναι αναγκαία η συμμετοχή τουλάχιστον του 51% των ψηφοφόρων για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Περίεργη επίθεση κατά «Χεζμπολάχ»

ΒΗΡΥΤΟΣ.- Σημάδια έντασης αναφάνηκαν χθες και στο Λίβανο, όπου οργάνωση σουνιτών, επονομαζόμενη Γιουντ αλ Χαμ, ή Στρατιώτες της Δαμασκού, ανέλαβαν την ευθύνη για την έκρηξη βόμβας σε αυτοκίνητο στελέχους της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, του Χάλεμπ Αουάλι. Πρόκειται για την «πρώτη» τέτοια ενέργεια στο Λίβανο.

ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
Οι αυτοκτονίες «φονικότερες» των μαχών!

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.- Οι αυτοκτονίες, και όχι οι ένοπλες συγκρούσεις στις επιχειρήσεις καταστολής της παλαιστινιακής εξέγερσης και οι ενέργειες Παλαιστινίων ενόπλων, υπήρξαν το κορυφαίο αίτιο θανάτων στον ισραηλινό στρατό το 2003, αποκάλυψε την Παρασκευή η ισραηλινή εφημερίδα Μα'αρίβ. Η εφημερίδα, επικαλούμενη εσωτερική έκθεση του στρατού, αναφέρει ότι το 2003 ο αριθμός των ισραηλινών στρατιωτικών που αυτοκτόνησαν ήταν 43, ενώ 30 έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις, σχετιζόμενες με τη νέα Ιντιφάντα. Το ποσοστό είναι αυξημένο - σε σύγκριση με το 2002 - κατά 30%.

Τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2004 χαρακτηρίζονται «ακόμη ανησυχητικότερα»: Οι αυτοκτονίες στρατιωτικών έφθασαν τις 15. Το υπουργείο Αμύνης «αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση», ομοίως το επιτελείο. Ο στρατός διαψεύδει τη συσχέτιση των «ακροτήτων» σε βάρος των Παλαιστίνιων με το φαινόμενο των αυτοκτονιών. Ομως, ακτιβιστές του ισραηλινού κινήματος ειρήνης θεωρούν τη θέση του στρουθοκαμηλισμό, με δεδομένες τις «τραυματικές εμπειρίες» των στρατιωτών από ψυχολογικής και ηθικής πλευράς.

Οι διαταγές που τους ζητείται να εκτελέσουν αφορούν σφαγές αμάχων - άμαχοι είναι κατά πλειοψηφία οι τουλάχιστον 3.400 Παλαιστίνιοι που έχουν σκοτωθεί από το 2000, περιλαμβανομένων 640 παιδιών - βομβαρδισμούς και κατεδαφίσεις προσφυγικών κ.ο.κ. Την ίδια ώρα, οι δεκάδες αρνητές εντός των ενόπλων δυνάμεων αντιμετωπίζονται ως «προδότες» και «φιλαράκια της Χαμάς»...

ΙΣΡΑΗΛ - ΓΑΛΛΙΑ - ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Διπλωματικές «εντάσεις»

ΠΑΡΙΣΙ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΚΛΑΝΤ - ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-«Φωτιά» στις γαλλοϊσραηλινές σχέσεις άναψαν οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν για την «ανάγκη» οι Εβραίοι της Γαλλίας «να επιστρέψουν άμεσα στο Ισραήλ» λόγω «έξαρσης του αντισημιτισμού» στη χώρα (όπου σημειώθηκαν 180 «πράξεις αντισημιτισμού», κυρίως βανδαλισμοί, εντός 2004). Η γαλλική διπλωματία ζήτησε εξηγήσεις, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις.

Ακόμη και ο Ρισάρ Πρασκιέ, μέλος του συμβουλίου εβραϊκών εγκαταστάσεων στη Γαλλία, απάντησε, λέγοντας πως ο Σαρόν «ρίχνει λάδι στη φωτιά», με δηλώσεις «εκτός τόπου». Σε ρόλο ...πυροσβέστη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αβι Πάζνερ δήλωσε πως οι δηλώσεις Σαρόν «παρερμηνεύτηκαν»: Ο ηγέτης του Λικούντ και πρωθυπουργός, είπε, «εξήρε» τις «προσπάθειες» της κυβέρνησης Ραφαρέν. Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Σαρόν περί «αγριότατου αντισημιτισμού» στη Γαλλία, ο Πάζνερ είπε πως «δεν άκουσε» τίποτα τέτοιο...

Οι σχέσεις του Ισραήλ παρέμεναν τεταμένες και με τη Νέα Ζηλανδία, που καταδίκασε πρόσφατα δύο Ισραηλινούς «πράκτορες» για απόπειρα απόκτησης νεοζηλανδικού διαβατηρίου. Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός, Ελεν Κλαρκ, ανέστειλε τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις και προέβη σε «μπαράζ» κυρώσεων σε διπλωματικό επίπεδο, στάση που εξήρε η Χαμάς. Η Κλαρκ ανταπάντησε ότι αν άνθρωποι της Χαμάς επιχειρούσαν κάτι ανάλογο «θα τύγχαναν ίδιας αντιμετώπισης».

Βελτίωση για το Τελ Αβίβ σημειώθηκε στις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας, που «αποκαθίστανται», με την υπογραφή συμφωνίας αύξησης του διμερούς εμπορίου στα 5 δισ. δολάρια εντός 3ετίας. Η Ουάσιγκτον, διά στόματος του Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, «καλωσόρισε» την εξέλιξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ