... και τα δίδακτρα «τσίμπησαν» μέχρι και 300%
Για την εικόνα που παρουσιάζει, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, η εξέλιξη των τιμών στην αγορά ενημέρωσαν μεταξύ άλλων τον πρωθυπουργό ο υπουργός και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και Γ. Παπαθανασίου στη διάρκεια της χτεσινής τους συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα αρμοδιότητας του τομέα εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης. Σ' αυτό το πλαίσιο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μετέφερε την «ικανοποιητική» εικόνα για την εξέλιξη των τιμών, οι οποίες, πάντως, σε κάθε περίπτωση διατηρούνται σε επίπεδα αβάσταχτης ακρίβειας για τα λαϊκά στρώματα.
Επίσης, ο αρμόδιος υπουργός και υφυπουργός ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες ρυθμίσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο του νόμου για το πλανόδιο εμπόριο και για την αντιμετώπιση της υπόθεσης του παρεμπορίου, για το οποίο τόσο λόγο κάνει η κυβέρνηση τελευταία. Τέλος, μεταξύ των άλλων, στην ίδια συνάντηση συζητήθηκαν οι προτεραιότητες για θέματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία της αγοράς στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το δρόμο που τους «έδειξε» το υπουργείο Ανάπτυξης για την τακτική που πρέπει να ακολουθήσουν στη διαμόρφωση των διδάκτρων για τη σχολική χρονιά που μόλις τελείωσε ακολούθησαν, με μεγάλη προθυμία απ' ό,τι φαίνεται, οι σχολάρχες. Ετσι, τηρώντας ως επί το πλείστον τη νομοθετική ρύθμιση που επέβαλε πλαφόν 3,8% στα δίδακτρα των υποχρεωτικών μαθημάτων, εισέπραξαν υπερπολλαπλάσιες αυξήσεις από το... παράθυρο, δηλαδή από τα προαιρετικά μαθήματα, τα δίδακτρα των οποίων αφέθηκαν ελεύθερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, προέκυψε ότι στα σχολεία που ελέγχθηκαν, οι ανατιμήσεις στα προαιρετικά μαθήματα έφτασαν ακόμα και το 300%.
Στο μεταξύ, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων έχουν γνωστοποιήσει ήδη τις προθέσεις τους στις Νομαρχίες όσον αφορά στα δίδακτρα που διαμορφώνουν για την επόμενη σχολική χρονιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιβάλλουν νέες ανατιμήσεις της τάξης του 4% - 17% στο σύνολο των μαθημάτων. Ωστόσο, και ενώ οι γονείς έχουν αρχίσει ήδη να καταβάλλουν την πρώτη δόση των διδάκτρων με την εγγραφή των παιδιών τους, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τηρεί «σιγήν ιχθύος» για τις προθέσεις της σχετικά με το θέμα. Αυτό που μπορεί κανείς να συγκρατήσει ως ενδεικτικό των προθέσεών της είναι οι κατά καιρούς δηλώσεις τόσο του υπουργού όσο και του αρμόδιου για το θέμα υφυπουργού με τις οποίες αποκηρύσσουν τη με οποιοδήποτε τρόπο παρέμβαση στη λειτουργία της «ελεύθερης αγοράς», πράγμα το οποίο κατά ορισμένους προεξοφλεί την κατάργηση της επιβολής πλαφόν κάθε χρόνο στα δίδακτρα.
Τις θέσεις τους για τη λεγόμενη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος παρουσίασε χτες η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στις Εφορίες (ΠΟΕ - ΔΟΥ). Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου η διοίκηση ζήτησε τη διατήρηση για έναν τουλάχιστον χρόνο του ΣΔΟΕ και επίσης την αντίθεσή της με τη σχεδιαζόμενη επέκταση του κλεισίματος φορολογικών υποθέσεων σε επιχειρήσεις με τζίρο πάνω 1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους ίδιους, η αύξηση των φορολογικών εσόδων στο πεντάμηνο Γενάρη - Μάη ήταν 7,5% αλλά ειδικά το μήνα Μάη ο ρυθμός υποχώρησε στο 2%. «Κινδύνους» διαπίστωσαν και με την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών (σύμφωνα με τους ίδιους μειώθηκαν φέτος κατά 35%) ισχυριζόμενοι ότι και αυτό οφείλεται στη μείωση των φοροελέγχων. Υπερκέρασαν ακόμη και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξει φοροδιαφυγή από το ΦΠΑ στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης έκαναν λόγο για «πολιτικές διώξεις» υπαλλήλων του ΣΔΟΕ, διευκρινίζοντας στη συνέχεια ότι αυτό αφορά σε 80 μετακινήσεις υπαλλήλων της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
Οι θέσεις της ΠΟΕ - ΔΟΥ για το φορολογικό σύστημα περιλαμβάνουν και τα παρακάτω:
Στις γενικότερες κατευθύνσεις της φορολογικής πολιτικής της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης κινούνται και οι προτάσεις τους για την έμμεση φορολογία. Στο συγκεκριμένο σημείο στέκονται και υποστηρίζουν την επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα και επίσης την ενοποίηση των φόρων πάνω στην ακίνητη ιδιοκτησία. Επίσης, τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 4% για βασικά είδη διατροφής και παιδικές τροφές.
Κίνηση διευκόλυνσης των μεγαλοτζογαδόρων του Χρηματιστηρίου αποτελεί η χτεσινή πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, με την οποία το ανώτατο όριο δανειοδότησης με ενέχυρο μετοχές (τα λεγόμενα μετοχοδάνεια) αυξάνεται στο 1 εκατ. ευρώ (από 150.000 ευρώ σήμερα). Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΤτΕ, η αύξηση του ορίου αποσκοπεί «στη σταδιακή κατάργηση και των τελευταίων περιορισμών στη χρηματοδότηση αγοράς τίτλων».
Την εξέλιξη του εταιρικού κεφαλαίου, των μεγάλων επιχειρήσεων (ΑΕ και ΕΠΕ) από το 1963 έως το 2000 καταγράφει μελέτη της ICAP που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Η μελέτη έγινε από τους καθηγητές Χρυσάφη Ιορδάνογλου και Χρίστο Μπέλλα με αφορμή τα 40 χρόνια της ICAP και εξετάζει την πορεία του κεφαλαίου των εταιρικών επιχειρήσεων. Η περίοδος των 40 χρόνων, χωρίζεται σε 4 υποπεριόδους. Η πρώτη είναι το 1963 (ίδρυση της ICAP) έως και το 1973 (πετρελαϊκή κρίση), η δεύτερη έως το 1981 (ένταξη στην ΕΟΚ), η τρίτη ως το 1992 (Συνθήκη Μάαστριχτ) και η τέταρτη ως σήμερα.
Επίσης, σε ειδικό επετειακό λεύκωμα της ICAP καταγράφεται η πορεία 1.500 επιχειρήσεων από το 1963 έως σήμερα. Μέσα σ' αυτά τα χρόνια, μόνο οι 330 έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτές που επιβίωσαν είναι οι εταιρίες που προχώρησαν σε αλματώδη μεγέθυνση του ενεργητικού τους, ενώ πολλές από αυτές άλλαξαν δραστηριότητα και από δευτερογενή τομέα (μεταποίηση) μεταπήδησαν στον τριτογενή (υπηρεσίες). Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση του ενεργητικού των εταιριών του χρηματοπιστωτικού τομέα (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες) τη δεκαετία του '90 αλλά και του κατασκευαστικού τομέα.
Μόνο κατά ...137% αυξήθηκαν τα κέρδη της τσιμεντοβιομηχανίας «ΑΓΕΤ Ηρακλής» για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους. Συγκεκριμένα, τα κέρδη ανήλθαν σε 14 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 6 εκατομμυρίων ευρώ το 2003, ενώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι για την ίδια περίοδο τα κέρδη της έτερης τσιμεντοβιομηχανίας, της «Τιτάν», σημείωσαν αύξηση της τάξης του ...331%!