Τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν έχει πρώτα και κύρια «στο στόχαστρο» η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη μακρινή αυτή χώρα της Καυκασίας.
«Η επιτυχία της επισκέψεώς μου στον οικονομικό τομέα επισφραγίζεται με την υπογραφή τριών πολύ σημαντικών διμερών συμφωνιών οικονομικού περιεχομένου, που αποτελούν τη βάση για την εξέλιξη της επιχειρηματικής και επενδυτικής δραστηριότητας μεταξύ των δυο χωρών μας», τόνισε ο Κ. Στεφανόπουλος, μιλώντας χθες στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλγκάμ Αλίεφ. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στον ενεργειακό τομέα «στο εγγύς μέλλον θα δοθεί μια νέα διάσταση με τη σχεδιαζόμενη συνεργασία μας για την ενεργειακή διασύνδεση του Αζερμπαϊτζάν με τη Δυτική Ευρώπη, διασύνδεση η οποία θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη γεωστρατηγική και γεωοικονομική θέση του Αζερμπαϊτζάν μεταξύ Ευρώπης και Ασίας».
Οπως τόνισε, το Αζερμπαϊτζάν είναι μια διαρκώς αναπτυσσόμενη χώρα και έχει μεγάλη σημασία λόγω της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Υπάρχει κοινή επιθυμία προς τούτο και κοινό συμφέρον, είπε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα συνεισφέρει στο Αζερμπαϊτζάν την εμπειρία της στον επιχειρηματικό τομέα, καθώς επίσης είναι μέλος της ΕΕ και χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αλίεφ είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον Ελλήνων επιχειρηματιών να δραστηριοποιηθούν στο Αζερμπαϊτζάν και πρόσθεσε ότι στη χώρα του υπάρχει καλό επενδυτικό κλίμα και παρέχονται μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ειδικότερα, επισήμανε ότι η συνεργασία των δυο χωρών στον τομέα της ενέργειας θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανάληψη έργων στον τομέα των πετρελαίων και του φυσικού αερίου.
Ο Πρόεδρος Αλίεφ δήλωσε, εξάλλου, ότι το Αζερμπαϊτζάν θέλει να αποτελέσει τμήμα της ευρωπαϊκής οικογένειας και σημείωσε, ταυτόχρονα, πως και η χώρα του είναι ελκυστική για την ΕΕ λόγω της γεωπολιτικής θέσεώς της και του τεράστιου φυσικού της πλούτου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο).
Οι τρεις συμφωνίες που υπογράφηκαν κατά την επίσκεψη του Κ. Στεφανόπουλου αφορούν στην προώθηση και την αμοιβαία προστασία των επενδύσεων, στις διεθνείς οδικές μεταφορές και αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά θέματα.
Τρικυμία στον ΣΥΝ από δηλώσεις του βουλευτή του
Μια συνέντευξη του Αλ. Αλαβάνου, «φαβορί» στην κούρσα διαδοχής του Ν. Κωνσταντόπουλου, στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», προκάλεσε τρικυμία στην Κουμουνδούρου και αιφνιδίασε το «αριστερό ρεύμα», που έβλεπε έως εκείνη τη στιγμή με ιδιαιτέρως θετικό βλέμμα την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος, την οποία αρκετοί εκτιμούν πως «έκαψε» με αυτή του τη συνέντευξη.
Ο Αλέκος Αλαβάνος έθεσε τρεις όρους για να διεκδικήσει την προεδρία του Συνασπισμού, απειλώντας μάλιστα πως αν δε γίνουν δεκτοί θα υποβάλει την παραίτησή του και από βουλευτής του κόμματος! Ζητά, συγκεκριμένα, πολιτική φυσιογνωμία μακριά από τη σοσιαλδημοκρατία, κατεύθυνση ενότητας με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και διάλυση των εσωκομματικών τάσεων. Ιδιαίτερα επικριτικός, παρομοίασε τον Συνασπισμό με ένα «παχύσαρκο δυσκίνητο άτομο», λέγοντας πως «είναι καρικατούρα σε ένα κόμμα του 3%-4% να λειτουργούν στο εσωτερικό του 4 ή 5 κόμματα, να μοιράζεις σε φέουδα μια μονοκατοικία είναι παραλογισμός». Για το λόγο αυτό, όπως είπε, έχει αρνηθεί τη συμμετοχή του σε ηγετικά όργανα του ΣΥΝ.
Κατέκρινε ακόμα ως «βεβιασμένη, απόλυτη, χωρίς την κάλυψη καν της κυπριακής Αριστεράς, θέση υπέρ του σχεδίου Ανάν», το «κομφούζιο του ευρωψηφοδελτίου» και δήλωσε εν κατακλείδι: «Αισθάνομαι ήδη αβάστακτο το φορτίο της διάψευσης και της αγνωμοσύνης απέναντι σε όσους στις εθνικές εκλογές επένδυσαν πάνω μας πολιτικούς στόχους και αξίες και ψάχνουν σε ποιο σημείο του ορίζοντα θα βρεθούμε την άλλη στιγμή. Ο ηθικός μου κώδικας απαιτεί πριν την επομένη του συνεδρίου να έχω καταθέσει την παραίτησή μου κι από βουλευτής».
Επισήμως το «αριστερό ρεύμα», που ταλαντεύεται ανάμεσα στις υποψηφιότητες Αλαβάνου και Δραγασάκη, δε σχολίασε τη συνέντευξη. Στελέχη του όμως την επέκριναν λέγοντας πως δεν υπηρετεί την προσπάθεια για ένα ενωτικό συνέδριο και για την ανάδειξη ενός προέδρου ευρείας αποδοχής.
Στο μεταξύ, στους Γ. Δραγασάκη, Φ. Κουβέλη και Μ. Παπαγιαννάκη που θεωρούνται πιθανές υποψηφιότητες για την προεδρία, με τους δύο πρώτους να συγκεντρώνουν περισσότερες ελπίδες, προστέθηκε το όνομα του Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος λέγεται πως δέχτηκε προτάσεις να ηγηθεί μιας ενωτικής προσπάθειας και να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΝ. Ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά αυτή την προοπτική, υιοθέτησε όμως εν μέρει την άποψη του Αλ. Αλαβάνου για τις τάσεις λέγοντας πως ο ΣΥΝ δεν πρέπει να δίνει «την εικόνα μιας χαλαρής ομοσπονδίας τάσεων και ομάδων». Τέλος, να σημειώσουμε πως ο Δ. Παπαδημούλης αμφισβήτησε εκ νέου την απόφαση της ΠΓ για εναλλαγή στη θητεία στην Ευρωβουλή λέγοντας: «Μέχρι τώρα είχαμε τον Αλαβάνο για 23 χρόνια και τον Παπαγιαννάκη για 15 χρόνια. Δε νομίζω ότι αυτό το θέμα θα το θέσω μόνο εγώ στο συνέδριο. Θα το θέσουν πολλοί. Χρειάζεται να μπουν περιορισμοί στις θητείες, αλλά να μπουν για όλους και για όλα».
Στον αστερισμό της «ανασυγκρότησης» υπό το φως και των εκλογικών αποτελεσμάτων κινείται το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου διαμορφώνει τις προϋποθέσεις, ώστε το πρώην κυβερνητικό κόμμα να περάσει στη δεύτερη φάση της «ανασυγκρότησής» του, που θα κορυφωθεί με τη διεξαγωγή ενός «ανοιχτού» συνεδρίου νομιμοποίησης των αλλαγών που σχεδιάζει στο κόμμα το επιτελείο του Γ. Παπανδρέου.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται, το συνέδριο αυτό θα είναι «διαφορετικό από τα προηγούμενα», προφανώς κατά τα πρότυπα της γενικής ψηφοφορίας στις 8 Φλεβάρη, μέσω της οποίας ο Γ. Παπανδρέου αναδείχτηκε στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Για το σκοπό αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει από στελέχη του κομματικού μηχανισμού να προχωρήσουν στον εντοπισμό όλων εκείνων, περί τις 200.000, που χωρίς να είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ, πήραν μέρος στην εν λόγω ψηφοφορία συμπληρώνοντας την ημέρα εκείνη τη σχετική αίτηση για να γίνουν μέλη του ΠΑΣΟΚ.
Οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι αναμένεται να επιδιωχτεί να πάρουν μέρος στην προσυνεδριακή διαδικασία. Οι διαδικασίες αυτές προδιαγράφουν και την ίδια την «ανασυγκρότηση» του ΠΑΣΟΚ που προβλέπεται να είναι κατά τα πρότυπα και τη λογική της διαδικασίας ανάδειξης του Γ. Παπανδρέου στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Στο μεταξύ στον απόηχο των εκλογικών αποτελεσμάτων για την Ευρωβουλή κινείται συνέντευξη στα «ΝΕΑ» του Δ. Τσάτσου, πρώην ευρωβουλευτή, ο οποίος εκτιμά ότι «το μήνυμα της πλήρους ανανέωσης που εξέπεμψε ο Γ. Παπανδρέου με τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ ίσως να μην κατανοήθηκε από τους πολίτες, όπως διαφαίνεται από το αποτέλεσμα της κάλπης».
Στις 27 και 28 Νοέμβρη ορίστηκε η ημερομηνία πραγματοποίησης του 2ου Συνεδρίου του ΔΗΚΚΙ, μετά από απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, η οποία συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο. Ως ημερομηνία έναρξης των προσυνεδριακών διαδικασιών ορίστηκε η 30 Ιούνη, οπότε και θα αναλάβει την ευθύνη η Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΟΕΣ).
Η εν λόγω Επιτροπή, σύμφωνα με την απόφαση της ΚΕ, θα αποτελείται από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, από τους Τομεάρχες των Τομέων της ΚΕ, τους πρώην βουλευτές, τα διατελέσαντα ως μέλη της ΠΓ μετά το 1ο Συνέδριο καθώς και άλλα στελέχη του Κινήματος. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε στην ΚΕ, για την ανάγκη συμπλήρωσης της ΠΓ - από τη στιγμή που αποχώρησαν μια σειρά από στελέχη. Πρόταση που απορρίφθηκε από τη στιγμή που σε λίγες μέρες ξεκινά η προσυνεδριακή διαδικασία, οπότε και η ευθύνη περνά στην ΟΕΣ και στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ).
Η ΚΕ συζήτησε επίσης για τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών, εκτιμώντας πως «αυτά αποδεικνύουν με το πιο χειροπιαστό τρόπο την πολιτική σκοπιμότητα που κρυβόταν πίσω από την αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απόφαση του Αρείου Πάγου, να αποκλείσει το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΚΙ από τις ευρωεκλογές». Εκτίμησε, τέλος, πως «επρόκειτο για παραχάραξη και νόθευση των εκλογών με στόχο τη συγκράτηση των δυνάμεων του νεοδεξιού ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται σε κρίση».