Ετσι, παίζουν και οι δυο στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού. Και θα συνεχίσουν να το κάνουν, όσο θα βρίσκουν «πελάτες», είτε με τον έναν, είτε με τον άλλον τρόπο. Οποιος έχει και την παραμικρή αμφιβολία ή διαφορετική γνώμη, ας αναλογιστεί τι γίνεται τα 30 χρόνια τώρα της μεταπολιτευτικής περιόδου.
Κάποια Βρετανίδα ...ειδικός, για τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης, μιλώντας τις προάλλες σε εκπομπή του «Μπι Μπι Σι», απέδιδε τη μεγάλη αποχή των λαών των χωρών αυτών στις πρόσφατες ευρωεκλογές στην πολύ μικρή κοινοβουλευτική τους εμπειρία, αφού εδώ και δεκατέσσερα, πάνω κάτω, χρόνια ζουν σε κοινοβουλευτικό καθεστώς. Τα ίδια - με τον τρόπο της - έλεγε και η προχτεσινή «Αυριανή»: «Είδατε σε κανένα πρώην σοσιαλιστικό κράτος να πηγαίνει ο κόσμος να ψηφίσει; Οχι βέβαια!», σημειώνει το σχόλιο της εφημερίδας.
Η αλήθεια, βέβαια, είναι εντελώς διαφορετική. Και, ίσως, η πλέον αδιαμφισβήτητη απόδειξη αποτελεί το γεγονός των όσων συκοφαντικών έλεγαν και έγραφαν τότε οι κάθε λογής εγχώριοι και αλλοδαποί ...ειδικοί, για τις εκλογικές διαδικασίες στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, τη μεγάλη συμμετοχή των λαών τους σ' αυτές, κλπ. κλπ.
Βέβαια, έχει κάποιο ...δίκιο στα όσα σημειώνει η Βρετανίδα «ειδικός». Πράγματι, η εμπειρία του αστικού κοινοβουλευτισμού των λαών αυτών δεν ξεπερνά τα δεκατέσσερα χρόνια και, σίγουρα, τους έχει πέσει απότομη και βαριά η υποκρισία και η διγλωσσία, που τον χαρακτηρίζει, όπως και η ανατροπή και το ξερίζωμα των σοσιαλιστικών κατακτήσεων.
Ιδιαίτερα «παραγωγικές» ήταν οι τελευταίες εβδομάδες για την ελεγχόμενη από τον Βλαντίμιρ Πούτιν ρωσική κυβέρνηση. Αρχικά η Κρατική Δούμα υπερψήφισε την τελική μορφή του νομοσχεδίου που βάζει εμπόδια στα συλλαλητήρια και στις διαδηλώσεις. Το νομοσχέδιο απαγορεύει τις διαδηλώσεις «μόνον» έξω από τις προεδρικές κατοικίες, τις φυλακές, τα δικαστήρια, τα σύνορα και «εγκαταστάσεις επικίνδυνες για την υγεία». Επίσης, αν οι αρχές «συμπεράνουν» ότι οι στόχοι των διαδηλώσεων δεν είναι «συμβατοί με το νόμο» μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις...
Ακόμη, από τη Δούμα πέρασε νομοσχέδιο που καθιστά πρακτικά αδύνατη τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, όταν δεν έχουν την έγκριση της Βουλής. Επίσης, εδώ και λίγες εβδομάδες, έχει ξεκινήσει η «συζήτηση» για το νομοσχέδιο που προβλέπει την περικοπή των «κοινωνικών προνομίων» (φθηνότερα φάρμακα, δωρεάν αστικές συγκοινωνίες κλπ.) των συνταξιούχων και των βετεράνων του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Και έπεται συνέχεια...
Μπορεί ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών (και όχι μόνον...) να βιάζεται να στείλει νέα «ειρηνευτική» (τάχα) δύναμη του Ευρωστρατού στο Μπουκάβου της ΛΔ Κονγκό, όμως οι Αμερικανοί δε μένουν αμέτοχοι στη στρατιωτική αρένα ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στην Αφρική.
Αξιωματούχοι του Πενταγώνου αποκάλυψαν πως το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό σχεδιάζει την (ασυνήθιστη, αλλά διόλου ανεξήγητη) ανάπτυξη δυνάμεων ανοιχτά του στρατηγικού (ένεκα πετρελαίου...) Κόλπου της Γουινέας... Αρχικώς θα πρόκειται για «ασκήσεις» και, μάλιστα, με τη συμμετοχή και αεροπλανοφόρων! Για να δοθεί και καλά το μήνυμα στους εκεί «τρομοκράτες» πως οι πανταχού παρούσες ΗΠΑ είναι και στην Αφρική... Επειτα, θα ακολουθήσουν πιο μόνιμες στρατιωτικές παρουσίες στην περιοχή, εξυπακούεται για τα «εθνικά συμφέροντα» των ΗΠΑ, δηλαδή το αφρικανικό πετρέλαιο και όχι μόνο...