Eurokinissi |
Με το εξεταστικό επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ να συγκαλύψει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της |
Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται η διάταξη για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων στη Β΄ Λυκείου από την επόμενη σχολική χρονιά και μείωση των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης από 9 σε 6 από το σχολικό έτος 2005-2006. Η παραπάνω ρύθμιση, με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την κατάντια του λυκείου, αφήνει άθικτη την ουσία της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, διατηρεί τη διαδικασία επιλογής για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ και δεν απαντά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λύκειο. Στο μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο αναμένεται να ανακοινώσει την τελική του πρόταση για το ποια θα είναι τα έξι μαθήματα στα οποία θα εξετάζονται πανελλαδικά οι υποψήφιοι της Γ΄ Λυκείου.
Στο ίδιο νομοσχέδιο, το υπουργείο Παιδείας προωθεί τη ρύθμιση για την αλλαγή στο ποσοστό διορισμών εκπαιδευτικών, παρά τη διαφωνία των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και παρά το γεγονός ότι η ρύθμιση αφορά στην ουσία μικρό αριθμό εκπαιδευτικών και διαιωνίζει το πρόβλημα, αφού, παρά τις δηλώσεις του υπουργείου Παιδείας περί ευαισθησίας απέναντι στους εκπαιδευτικούς, δε δίνει οριστική λύση στο ζήτημα διορισμού.
Ετσι, προβλέπεται ότι από το σχολικό έτος 2005-2006 οι διορισμοί θα πραγματοποιούνται σε ποσοστό 60% από όσους επιτυγχάνουν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και σε ποσοστό 40% από ενιαίο πίνακα αναπληρωτών που συντάσσεται κάθε έτος και στον οποίο κατατάσσονται κατά σειρά που εξαρτάται από την πραγματική προϋπηρεσία αναπληρωτών ή ωρομίσθιου. Παράλληλα προβλέπεται ότι θα διοριστούν το αργότερο μέχρι και το σχολικό έτος 2007-2008 οι αναπληρωτές του Ενιαίου Πίνακα που συμπληρώνουν στις 30/6/04 πραγματική προϋπηρεσία αναπληρωτή, ή ωρομισθίου εκπαιδευτικού, τουλάχιστον 30 μηνών, μία ρύθμιση που αφορά στην ουσία μικρό αριθμό εκπαιδευτικών. Οι παραπάνω ρυθμίσεις βέβαια βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό των διορισμών, στους οποίους τελικά θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας. Επίσης προβλέπεται η επαναπρόσληψη για την επόμενη χρονιά των αναπληρωτών που υπηρετούν στο πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας και θεσμοθετείται η πρόσληψη από του χρόνου όσων εκπαιδευτικών έχουν τέσσερα ή περισσότερα παιδιά, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Στο νομοσχέδιο, που στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί για συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ρυθμίζονται και μία σειρά ζητήματα που αφορούν την ανώτατη εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνεται η ίδρυση 8 νέων τμημάτων ΑΕΙ, κατοχυρώνονται νομοθετικά οι διακρατικές συνεργασίες για προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, η νομιμοποίηση των 3.000 συμβασιούχων των οποίων τις συμβάσεις τα ΑΕΙ μετέτρεψαν σε αορίστου χρόνου και δίνεται η δυνατότητα σε μέλη ΔΕΠ να είναι σύμβουλοι του υπουργείου Παιδείας.
Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και πάλι χτες στο διαβόητο διάλογο για την παιδεία που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβρη και θα αφορά όλο το φάσμα των θεμάτων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε ότι ο διάλογος θα αφορά το πώς θα εφαρμοστούν όσα έχει ήδη προαποφασίσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΝΔ, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και «με τις λιγότερες τριβές», δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι προτάσεις αντίθετες στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που έχει εξαγγείλει η ΝΔ δε χωρούν σε αυτόν το «διάλογο». Ενδεικτικό ωστόσο του πόσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να εφαρμόσει τα όσα έχει ήδη αποφασίσει, ακολουθώντας τα κελεύσματα της ΕΕ, είναι η δήλωση της υπουργού που όταν ρωτήθηκε για τη διαφωνία των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών στο προτεινόμενο σύστημα διορισμού, είπε ότι είναι «δικαίωμα της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ να μην είναι ευχαριστημένες ποτέ και με τίποτα»...
Διαφωνίες ως προς την... ημερομηνία έναρξης του «διαλόγου» εξέφρασε η συντονίστρια Μορφωτικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ Μ. Δαμανάκη, η οποία εκφράζει τη... λύπη της που οι μεταρρυθμίσεις ξεκινούν από το εξεταστικό και ζητά ο διάλογος για την παιδεία «να αρχίσει αμέσως προτάσσοντας τα ουσιώδη», τα οποία κατά το ΠΑΣΟΚ είναι η προώθηση της καταδικασμένης στις συνειδήσεις και μοχλός κατηγοριοποίησης και χειραγώγησης αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολείων, η «σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της οικονομίας, της κοινωνίας και της εργασίας», η πιστοποίηση των τίτλων. Η παραπάνω δήλωση έδωσε αφορμή στο υπουργείο Παιδείας να επαναλάβει ότι με το σχέδιο νόμου υλοποιεί τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και «θεσμοθετεί καθ' υποχρέωσιν, λόγων ενεργειών της προηγούμενης ηγεσίας, θέματα που παρέμειναν χωρίς νομική βάση», όπως τα νέα τμήματα.
Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ
Αναστάτωση προκάλεσε στην εκπαιδευτική κοινότητα του Δήμου Καλαμαριάς η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να υποβιβάσει το 23ο Δημοτικό Σχολείο από 12θέσιο σε 10θέσιο, παρά την αρνητική απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και την αντίθεση των Συλλόγων Γονέων του 23ου Δημοτικού και 7ου Γυμνασίου, της Ενωσης Γονέων του Δήμου Καλαμαριάς, της Ομοσπονδίας Γονέων Ν. Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Διδασκόντων του 23ου Δημοτικού Σχολείου και του Συλλόγου Κατοίκων του Βυζαντίου. Ως δικαιολογία για τον υποβιβασμό, χρησιμοποιείται η συνεχής μείωση του μαθητικού δυναμικού.
Με Ερώτησή τους προς την υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης, ζητούν την ανάκληση της απόφασης, την προώθηση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης των χαρακτηρισμένων για σχολεία οικοπέδων και την ανέγερση διδακτηρίων ώστε όλα τα σχολεία της Καλαμαριάς να λειτουργήσουν πρωινά και ρωτούν αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν ότι το 23ο Δημοτικό συστεγάζεται με το 7ο Γυμνάσιο και λειτουργεί σε δύο βάρδιες, ενώ το μαθητικό του δυναμικό μειώνεται γιατί οι εργαζόμενοι γονείς προτιμούν να στέλνουν τα παιδιά τους είτε σε διπλανά δημόσια σχολεία είτε σε ιδιωτικά. Οπως αναφέρουν, το σχολείο είναι σχετικά καινούριο και όπως δηλώνει ο διευθυντής του, διαθέτει την κατάλληλη υποδομή να λειτουργήσει ως ολοήμερο ενώ οι γονείς δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την ανάκληση της απόφασης του υπουργείου και ζητούν να γίνει το σχολείο πρωινό και ολοήμερο. Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν επίσης την ευθύνη της Δημοτικής Αρχής που «αντί να κινητοποιείται δυναμικά στο πλευρό των δημοτών, αρκείται στο να επιρρίπτει τις ευθύνες στη Νομαρχία. Η Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά μέσα από το δημόσιο τομέα ισότιμα προς όλους» τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «την ευθύνη για την κατάσταση στην Παιδεία την έχουν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις που με τη συνεχή υποχρηματοδότηση της Παιδείας οδηγούν στην απαξίωση του δημόσιου σχολείου και στη διόγκωση του ιδιωτικού τομέα και της παραπαιδείας και το πρόβλημα της διπλοβάρδιας δε λύνεται με συγχωνεύσεις και συμπτύξεις σχολείων, αλλά μόνο με την ανέγερση νέων διδακτηρίων».
Μαθητικό... ξεφάντωμα πραγματοποιούν σήμερα οι μαθητές της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ στην παραλία Ψακούδια της Ορμύλιας Χαλκιδικής. Η αναχώρηση θα γίνει στις 10 το πρωί από το Αγλαμα Βενιζέλου. Στις 6:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στην παραλία προφεστιβαλική εκδήλωση της ΟΒ Ορμύλιας με θέμα «Αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα».