ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εντολή» λαού για ... αντιλαϊκή πολιτική

Ενσωμάτωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις υποδείξεις του Κ. Μητσοτάκη για υλοποίηση νεοφιλελεύθερων «τομών και διαρθρωτικών αλλαγών» από το Σεπτέμβρη

Εφαλτήριο για την υλοποίηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της αποτελούν για την κυβέρνηση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, τα οποία ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής ερμήνευσε ως λαϊκή εντολή για εφαρμογή της πολιτικής της «με νέα ορμή και αποφασιστικότητα».

Η αξιοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών για «λύσιμο των χεριών» και επιτάχυνση της εφαρμογής των αντιλαϊκών κυβερνητικών μέτρων ήταν ολοφάνερη από τη δήλωση που έκανε ο Κ. Καραμανλής τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Τη σκυτάλη πήρε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι «μια σαφής και ακόμη πιο ηχηρή επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών προς τη σημερινή κυβέρνηση και, ταυτοχρόνως, συνιστά μια νέα εντολή για την απρόσκοπτη και συνεπή συνέχιση της εφαρμογής του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ».

Επικαλέστηκε γι' αυτό ότι η ΝΔ πήρε το «μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία των ευρωεκλογών»(!), τους 11 ευρωβουλευτές, που για πρώτη φορά πήρε κόμμα, καθώς και τη «διαφορά» από το δεύτερο κόμμα, «που είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ σε ευρωεκλογές». «Ο ελληνικός λαός, έχοντας ως δείγμα γραφής τις πρώτες 90 ημέρες, στηρίζει με την εμπιστοσύνη του την κυβέρνηση, διαπιστώνει καθημερινά ότι τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, γι' αυτό και μας δίνει εντολή να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματός μας», αποφάνθηκε ο Θ. Ρουσόπουλος.

Χαρακτηριστικό των «επιθετικών» διαθέσεων της κυβέρνησης είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αποδοκίμασε τη χτεσινή προκλητική «προτροπή» του Κ. Μητσοτάκη για άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ βγήκε πρωί πρωί χτες και ζήτησε από την κυβέρνηση να είναι έτοιμη το Σεπτέμβρη να εφαρμόσει «μια πολιτική βαθέων τομών και διαρθρωτικών αλλαγών», που θα καταστήσουν την οικονομία «και πάλι ανταγωνιστική» και τη χώρα στην «ανάπτυξη». Ο Θ. Ρουσόπουλος όχι μόνο δε χρησιμοποίησε την προσφιλή του έκφραση «δε σχολιάζω τις απόψεις του επίτιμου», αλλά ουσιαστικά ταυτίστηκε με αυτές. «Οι βαθιές τομές και οι διαρθρωτικές αλλαγές σε πάρα πολλούς τομείς είναι στο πρόγραμμα της ΝΔ και έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται και θα συνεχίσουν», δήλωσε. Αποποιήθηκε τα περί «λευκής επιταγής» λέγοντας ότι τέτοιους όρους δε χρησιμοποίησε ποτέ το κυβερνών κόμμα, ενώ επέκρινε τον Γ. Παπανδρέου για τη δήλωσή του ότι αυτή είναι μια κυβέρνηση «παρένθεση».

Ο Κ. Καραμανλής μιλώντας χτες το βράδυ στους ευρωβουλευτές του κόμματός του επανέλαβε: «Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες μάς έδωσαν καθαρή εντολή να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεών μας. Μας έδωσαν την εντολή να προχωρήσουμε δυναμικά, αποφασιστικά, αποτελεσματικά. Να προχωρήσουμε με νέους ρυθμούς, με νέα ταχύτητα, με νέα οπτική, στο δρόμο που ανοίξαμε στις 7 Μαρτίου». Υπενθύμισε στα στελέχη ότι στη «νέα διακυβέρνηση δε χωρούν φαινόμενα έπαρσης και αλαζονείας».

Παράλληλα, στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος επικρατεί προβληματισμός όσον αφορά στην αντιμετώπιση του ΛΑΟΣ. Από τη μια επιχειρείται να υποβαθμιστεί η σημασία της ύπαρξης ενός κόμματος «στα δεξιά» της και από την άλλη επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί η ύπαρξη του κόμματος Καρατζαφέρη προκειμένου να ενισχύσει τη φυσιογνωμία της ως κόμματος του «μεσαίου χώρου». Ο Θ. Ρουσόπουλος απέφυγε να σχολιάσει το ποσοστό του ΛΑΟΣ, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί του, αλλά όταν ρωτήθηκε αν η ΝΔ συναινεί στην πρόταση του Γ. Καρατζαφέρη για συνάντηση των 24 ευρωβουλευτών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να χαραχτεί μια «εθνική στρατηγική» πέταξε το μπαλάκι στην Προεδρία. «Εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το κρίνει σκόπιμο, η ΝΔ θα συμμετάσχει», είπε.

Περισσότερο σαφής η Ντ. Μπακογιάννη, έκανε λόγο για υπαρκτές τάσεις στην κοινωνία και τάχθηκε υπέρ της «αφομοίωσης τέτοιων τάσεων» από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ως το Συνέδριο στην προεδρία του ΣΥΝ

Την απόφασή του να μη θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του Συνασπισμού στο επερχόμενο τακτικό συνέδριο, ανακοίνωσε χτες ο Νίκος Κωνσταντόπουλος στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, ανακινώντας τα σενάρια που τον συνδέουν με την Προεδρία της Δημοκρατίας, αν και ο ίδιος διέψευσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Από νωρίς το πρωί διαφαινόταν ο τερματισμός της «ανακωχής» ανάμεσα στις τάσεις. Στελέχη του «αριστερού ρεύματος» επέρριπταν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το εκλογικό αποτέλεσμα στην ηγετική ομάδα. Υπενθύμιζαν τις μεθοδεύσεις της για διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως αν αυτή είχε αποφευχθεί, διαφορετική θα ήταν η εξέλιξη, αλλά και τις κινήσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου μία βδομάδα πριν τις εκλογές που αναζωπύρωσαν τα κεντροαριστερά σενάρια. Εξάλλου, συνολικά στην Κουμουνδούρου ήταν διάχυτος ο σκεπτικισμός, αν και σε καμία περίπτωση δε θιγόταν ως πιθανή αιτία των απωλειών η φιλοευρωενωσιακή πολιτική του κόμματος.

Το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο συνέρχεται η ΚΠΕ του ΣΥΝ για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τον καθορισμό του χρόνου διεξαγωγής του τακτικού συνεδρίου.

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, χωρίς ωστόσο να πείθει, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε πως η απόφασή του δε σχετίζεται με το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας πως αυτό δεν έπαιξε ρόλο και πως ο ίδιος από πριν το είχε υπαινιχθεί, όταν έλεγε ότι στο τακτικό συνέδριο θα κριθεί και το θέμα του προέδρου που δεν πρέπει να είναι ισόβιος. Βέβαια, πριν τις εκλογές ο ίδιος και επίσημα ο Συνασπισμός διέψευδαν τα δημοσιεύματα περί αλλαγής προέδρου στο τακτικό συνέδριο, τονίζοντας πως αυτό, ως οφείλει, θα κρίνει τη δράση όλων. Ακόμα ο Ν. Κωνσταντόπουλος διευκρίνισε πως η απόφασή του δεν έχει σχέση με σενάρια, απλά «μετά από 3 θητείες δε θέλω να διεκδικήσω για τέταρτη φορά τη θέση του προέδρου. Θα είμαι ενεργός πολιτικός στον ΣΥΝ».

Κατά τα λοιπά, δήλωσε πως χρειάζεται παραπέρα αποσαφήνιση της στρατηγικής και της πολιτικής του ΣΥΝ, σε συνδυασμό με ριζικές τομές στον τρόπο λειτουργίας του, με βαθιά οργανωτική ανασυγκρότηση και συμπλήρωσε πως «είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω δίνοντας πρώτος το παράδειγμα», ενώ επανέλαβε τη θέση πως «η ανασυγκρότηση της αριστεράς είναι στρατηγική μας επιλογή», θέση που για αρκετούς σχετίζεται με τις κινήσεις του Γ. Παπανδρέου για την «ανασυγκρότηση» του ΠΑΣΟΚ.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902»:

-- Στις 18.00 στην εκπομπή «ΠΡΟΒΟΛΕΣ» ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συνομιλεί με τους καλεσμένους του, για:

  • το ρόλο του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων
  • το ρόλο του ποδοσφαίρου στη σύγχρονη κοινωνία.

-- Στις 22.00 στην εκπομπή «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ» ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συνομιλεί με εκπροσώπους των κομμάτων με θέμα: «Αποτίμηση αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών».

Εύθραυστη «κυριαρχία»

«

Νέα νίκη εμπιστοσύνης», αποκάλεσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο Κ. Καραμανλής, διακηρύσσοντας ότι «η εμπιστοσύνη σας είναι η δύναμή μας». Αν το εννοεί πραγματικά το τελευταίο, τότε ο πρωθυπουργός μάλλον θα πρέπει να αισθάνεται ανήσυχος, πίσω από τα ωραία ποσοστά και τις ανεπανάληπτες «πρωτιές». Ο λόγος είναι απλός: Μέσα στους τρεις μήνες διακυβέρνησης κατάφερε και έχασε πάνω από 750.000 ψηφοφόρους!

Με άλλα λόγια, ένας στους πέντε, από τα 3.359.058 ψηφοφόρους του Μάρτη, την περασμένη Κυριακή, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη, ανεξάρτητα από το γιατί, να πάει στις κάλπες και να «ανανεώσει την εμπιστοσύνη» του στο κυβερνών κόμμα, όπως τους ζητούσε ο Κ. Καραμανλής. Δεν είναι περισσότεροι δηλαδή αυτοί, όπως τεχνηέντως επιχειρεί να το παρουσιάσει η κυβερνητική προπαγάνδα, που εμπιστεύονται την κυβέρνηση και την πολιτική της, αλλά αισθητά λιγότεροι (2.610.143)... Η κεντροδεξιά κυριαρχία και παντοδυναμία, που αναμασάνε από το βράδυ της Κυριακής υπουργοί και συνεργάτες του, είναι επίπλαστη και εύθραυστη. Εκτός των άλλων, γιατί κανείς δεν υπήρξε περισσότερο κυρίαρχος και παντοδύναμος από τον Κ. Σημίτη... Υποχρεώθηκε όμως να φύγει περίπου σαν κυνηγημένος για να αποφύγει να χρεωθεί μια ταπεινωτική εκλογική ήττα.

Ακόμα και την ύστατη στιγμή, την περασμένη Παρασκευή στο Ζάππειο, ο πρωθυπουργός δεσμευόταν ότι δεν πρόκειται η αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος να πλήξει τους «οικονομικά ασθενέστερους». Γενικότερα, έχει δημιουργήσει προσδοκίες για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών μαζών. Ομως η νεοφιλελεύθερη πολιτική που θα εφαρμόσει από το Σεπτέμβρη, νομοτελειακά θα μεγαλώσει τις κοινωνικές ανισότητες, θα αυξήσει τη φτώχεια, φουσκώνοντας τον πλούτο. Και τότε η «κυριαρχία» θα αποδειχθεί αέρας κοπανιστός... Παραμένει, βέβαια, η κυριαρχία του δικομματισμού...


Π. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ