ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 2004
Σελ. /40
«Τρεχάτε ποδαράκια μου»

Του Γιάννη Ιωάννου, από τα «ΝΕΑ»
Του Γιάννη Ιωάννου, από τα «ΝΕΑ»
Οποιος πρόλαβε κι ήπιε ένα ποτήρι από το επινίκιο κρασί το βράδυ της Κυριακής καλώς. Τώρα τα κεφάλια μέσα. Τα εξάστηλα ήδη πυροβολούν ευθέως. Τώρα, πανίσχυροι πια θα κυβερνήσουμε, λένε οι μεν. Που σημαίνει σαρωτικά θα περάσει ο νέος τρομονόμος, εν λευκώ πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει για το Ευρωσύνταγμα, έχει ήδη εγκρίνει και προωθεί την ατζέντα για τα εργασιακά.

«Αντέξαμε», πανηγυρίζουν οι άλλοι, κι εννοούν ότι έχουν εξουσιοδότηση να συνεχίσουν να υπερασπίζουν ό,τι κι όταν κυβερνούσαν. Τέτοιου τύπου θα είναι η αντιπολίτευσή τους. Και για να μην υπάρχουν αυταπάτες ο Γ. Α. Παπανδρέου σε κάθε δήλωσή του τραβάει κι ένα αντικομμουνιστικό φιλιππικό.

Εντάξει, το πήραμε έγκαιρα το μήνυμα. Από την «Εποχή» της Κυριακής, όπου προαναγγέλλονταν το πόσο αρνητικό θα είναι για την καθ' ημάς ευρωνατοϊκή αριστερά η ενίσχυση του ΚΚΕ. Εντάξει, την πιάσαμε τη θλίψη γιατί δεν περπατάει η «αντισταλινική ενότητα». «Εμπρός για δύο ευρωβουλευτές, ένας ίσον κανένας» διαλαλούσε η «Αυγή» και ψάχναμε να βρούμε τι θέλει να πει ο ποιητής, ώσπου ο πρόεδρος ανακοίνωσε χτες ότι δε θα είναι πια πρόεδρος. Και πώς να είναι ο άνθρωπος, όταν ο ρόλος του επικεφαλής στον αντικομμουνιστικό πόλο ανατέθηκε πλέον ευθέως στον ίδιο τον Γ. Α. Παπανδρέου;

Εχει και η υποκρισία το όριό της; Μπα! Τρανό παράδειγμα αυτοί που χρόνια τώρα υμνούν τις ΗΠΑ ως χώρα της ελεύθερης έκφρασης, Ποια; Τη χώρα όπου το 20% όσων έχουν δικαίωμα ψήφου επιλέγουν, παριστάνοντας την πλειοψηφία, πλανητάρχη με ανοιχτή εντολή για βομβαρδισμούς όπου Γης. Ε, αυτοί, λοιπόν, κλαίνε δήθεν με τα χτεσινά τους άρθρα γιατί οι Ευρωπαίοι γυρίζουν την πλάτη στην Ευρώπη «τους» και αφήνουν ανεξέλεγκτη, λένε, τη γραφειοκρατία. Αυτοί οι ίδιοι που τόσο καιρό λένε στον κόσμο να πάει για μπάνιο. Είναι αυτοί οι ίδιοι που έχουν χαρακτηρίσει ξανά και ξανά επαναστατική γυμναστική τις πορείες στην αμερικάνικη πρεσβεία. Τώρα, τους έχει πιάσει ο πόνος για τη... δημοκρατία.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Λ. Τ. - Θ. Λ.


ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ

ΨΗΦΟΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ: «Η διαμαρτυρία, κυρίως για εσωτερικούς εθνικούς λόγους, αλλά και απέναντι σε μια Ευρώπη με δημοκρατικό έλλειμμα, ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των ευρωεκλογών στις χώρες μέλη της Ε.Ε., παλιές και νέες, με τις περισσότερες κυβερνήσεις να τιμωρούνται ανάλογα με το χρόνο παραμονής τους στην εξουσία και με σχετική άνοδο ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων σε πολλές χώρες» (Το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ: «Η χθεσινή μάχη των ευρωεκλογών δεν είχε ουσιαστικές εκπλήξεις. Αν κάποια μικρή έκπληξη παρουσιάσθηκε, αυτή αφορούσε τα επιμέρους ποσοστά των μικρότερων κομμάτων. Πέραν αυτού, κατεγράφη εκείνο που φαινόταν όλο το τελευταίο διάστημα: Διευρύνθηκε η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ και έγινε φανερό πως το κυβερνών κόμμα εδραιώνει την κυριαρχία του, ενώ η κρίση στο ΠΑΣΟΚ (επί της ουσίας) βαθαίνει (...) Οσον αφορά την Αριστερά, τέλος, το ΚΚΕ, με τις σταθερές και καθαρές του απόψεις (όσο και αν διαφωνεί κανείς μ' αυτές), σημείωσε μια σημαντική επιτυχία, την ώρα που ο Συνασπισμός συνεχίζει να "ψάχνεται" και να πειραματίζεται» (Ο Γιάννης Λούλης στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Η ΛΕΪΛΑ ΖΑΝΑ: «"Για την ειρήνη πρέπει να χύσουμε ιδρώτα, όχι αίμα", είπε χθες η Λεϊλά Ζανά απευθυνόμενη σε χιλιάδες κατοίκους στο Ντιγιάρμπακιρ, που υποδέχθηκαν την πρώην βουλευτή και τους τρεις συντρόφους της με δάκρυα στα μάτια. Από το αεροδρόμιο, όπου επιβιβάστηκαν σε ανοιχτό λεωφορείο, μέχρι την κεντρική πλατεία του Ντιγιάρμπακιρ, χιλιάδες κάτοικοι με χορούς, ζητωκραυγές και λουλούδια εξέφραζαν τη χαρά τους για την αποφυλάκιση των τεσσάρων πρώην βουλευτών, οι οποίοι άρχισαν χθες την πολυήμερη περιοδεία τους στη Νοτιοανατολική Τουρκία. H Ζανά κάλεσε την οργάνωση Kongra Gel, διάδοχο του PKK, να μη διακόψει τη μονομερή εκεχειρία (που είχε κηρύξει το 1999 και την τερμάτισε από την 1η Ιουνίου), αλλά να τη συνεχίσει για έξι ακόμα μήνες» (Το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Θρίαμβος

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: παΣΟΚ και ΔΕΟΣ για την ήττα!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νίκη - Ρεκόρ με 9,4% διαφορά

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Πανίσχυρος Καραμανλής και με διπλό μήνυμα

ΑΥΡΙΑΝΗ: Απέτυχε το πείραμα Γιώργου

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ψήφος αναμονής...

H ΒΡΑΔΥΝΗ: Κυβέρνηση οκταετίας

ΕΘΝΟΣ: Αφετηρία το 34% για τη δύσκολη συνέχεια

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Προσάραξε εκ νέου το σκάφος του ΠΑΣΟΚ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παράταση ζωής. Για τον Γ. Παπανδρέου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 43,3% ΡΕΚΟΡ εμπιστοσύνης στον Καραμανλή

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ευρωεκλογές: Χαλαρή ψήφος, αλλά ενισχυμένος ο δικομματισμός

ΕΣΤΙΑ: Πανωλεθρία του ΠΑΣΟΚ

ΤΑ ΝΕΑ: Αντεξε το ΠΑΣΟΚ αλλά πλήρωσε την αποχή

Η ΧΩΡΑ: Σαρωτική η νίκη του Καραμανλή

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ψήφος αναμονής και ανοχής

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Ανακοινώνεται η ρύθμιση φορορυθμίσεων 1999-02

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εφαλτήριο λαϊκής συσπείρωσης και νέων αγώνων - Σημαντική άνοδος της δύναμης του ΚΚΕ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ηττα της Ευρώπης τους

«Η πάνω από 50% αποχή, στο σύνολο της Ευρώπης, των ψηφοφόρων από τις χθεσινές εκλογές, είναι μια βαριά ήττα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία πρέπει να οδηγήσει σε σοβαρό διάλογο προβληματισμού, ώστε να προσδιοριστούν τα αίτια και στη συνέχεια να αναζητηθεί θεραπεία (...) Αφήνει η αποχή, δηλαδή η αδιαφορία για την πολιτική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανοιχτό και ελεύθερο το πεδίο δράσης στους τεχνοκράτες και στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, στους τραπεζίτες και στα οικονομικά συμφέροντα να συνεχίσουν να διαμορφώνουν τις αποφάσεις με το πνεύμα της "αγοράς" και της πλήρους απελευθέρωσής της, κατά τις υπαγορεύσεις του ανάλγητου καπιταλισμού». (Από το κύριο άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ)

Κάποιων τα συμφέροντα κινδυνεύουν

«Η ΕΕ, εφόσον παραμείνει διαχειριστής αποκρατικοποιήσεων, επόπτης που κολάζει στο όνομα του ανταγωνισμού κάθε πολιτική παρέμβασης σε μια αυτορρυθμιζόμενη αγορά, τότε είναι βέβαιο ότι τα φαινόμενα αδιαφορίας και ευρωσκεπτικισμού, από σήμα κινδύνου θα λάβουν τις διαστάσεις γενικευμένης κρίσης (...) Θα πρόκειται για μια κρίση που θα απειλήσει σοβαρά τα κεκτημένα περίπου μισού αιώνα ευρωπαϊκής οικοδόμησης». (Ο Γιώργος Καπόπουλος στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

Από άλλον πλανήτη

«Ακούγοντας τον αρχηγό και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να σχολιάζουν το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, έχει κανείς την αίσθηση ότι ζουν σε άλλο πλανήτη. Εχοντας βάλει τον πήχη χαμηλά, στο ποσοστό των ευρωεκλογών του 1999, όταν το ΠΑΣΟΚ υπέστη δεινή ήττα λόγω της υπόθεσης Οτσαλάν και του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, εμφανίστηκαν περίπου ικανοποιημένοι που έχασαν από τη ΝΔ σχεδόν με διαφορά δέκα μονάδων. Ο στρουθοκαμηλισμός είναι κακός σύμβουλος στην πολιτική, ιδιαίτερα μάλιστα όταν συνδυάζεται με περιφρόνηση στη λαϊκή ετυμηγορία». (Σχόλιο του Γιώργου Κουβαρά στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ