Οπως σχολιάζει ο Δ. Κοκκινίδης, προλογίζοντας τον κατάλογο που συνοδεύει την παρουσίαση, «η έκθεση αποτελεί μνημειακή αναφορά στην κρίσιμη πολιτικά δεκαετία του '60 για την Ελλάδα και στο οδυνηρό τέλος της με το απριλιανό πραξικόπημα». Σχετικά με την παρουσίαση μεγάλου τμήματος της ενότητας αυτής πριν από σαράντα χρόνια, ο ίδιος γράφει: «Η εικαστική συγκυρία της εποχής εκείνης - εννοώ τη δεκτικότητα του φιλότεχνου κοινού, το τολμηρό εκφραστικό ύφος των καλλιτεχνών τα χρόνια εκείνα, αλλά και το δυσάρεστο θέμα της έκθεσης - μου επέτρεψε να έχω στη διάθεσή μου όλα σχεδόν τα έργα που παρουσιάστηκαν τότε, καθώς και άλλα πιο απεικονιστικά και αδημοσίευτα».
Την έκθεση συμπληρώνει μια μικρότερη ενότητα έργων του ζωγράφου, με θέμα τη μητρότητα, που τα ζωγράφισε στα πρώτα χρόνια της δικτατορίας, με αφορμή τη γέννηση της κόρης του, τον Αύγουστο του 1967.
Ο Ρέι Τσαρλς |
Η επαγγελματική του καριέρα άρχισε το 1950 και γρήγορα καταξιώθηκε. Χαρισματικός πιανίστας, σαξοφωνίστας και συνθέτης πάντρεψε διαφορετικά μουσικά είδη, ενώ με την ξεχωριστή τραγουδιστική ερμηνεία και τη φωνή του έβαλε τη σφραγίδα του σε εκατοντάδες τραγούδια, δυναμιτίζοντάς τα με το εκρηκτικό μείγμα της ψυχής του.
Είχε τιμηθεί με 12 βραβεία «Γκράμι» και ήταν από τους πλέον αναγνωρισμένους συνθέτες στις ΗΠΑ. Κάποιες από τις χαρακτηριστικές επιτυχίες του ήταν τα τραγούδια «Georgia on my mind», «A song for you», «Ι can't stop loving you», «Busted», «Hit the road Jack», «Hit the road Jack». Την προηγούμενη άνοιξη πραγματοποίησε την 10.000ή εμφάνισή του, σε συναυλία του στο Λος Αντζελες.
Η Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης διοργανώνει (1-9 του Οκτώβρη) το 6οΔιεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο.
Στη διάρκειά του, νέοι δημιουργοί από όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν τα έργα τους, πρωτόλεια ή μη, χωρίς αποκλεισμούς και μικροσυντεχνιακές σκοπιμότητες, καθώς η Λέσχη σέβεται την κουλτούρα και τις αξίες κάθε λαού και κάθε δημιουργού.
Πριν από έξι χρόνια στο 1ο Πανόραμα Νέων Δημιουργών Βίντεο συμμετείχαν αποκλειστικά Ελληνες δημιουργοί και κυρίως Βορειοελλαδίτες, ενώ το πρόγραμμα περιλάμβανε μόνο ταινίες μικρού μήκους. Ο αυθορμητισμός, η πρωτοπορία και η παρεΐστικη διάθεση ήταν τα βασικά του χαρακτηριστικά. Τα χαρακτηριστικά ενός πειράματος που πέτυχε. Ετσι φτάσαμε στο 5ο Διεθνές Πανόραμα με 42 ταινίες του ελληνικού τμήματος και 116 από 27 χώρες στο διεθνές τμήμα, ενώ έπεται η συνέχεια.
Παραστάσεις: Κυριακή και Δευτέρα μέχρι 14/6 (9.30 μμ), με ελεύθερη είσοδο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΘ (Αριστοτέλους 32 και Ολύμπου, 2310-252921).
Ο Σύλλογος των εν Αθήναις Αγρινιωτών «Ο Αγιος Χριστόφορος», σε συνεργασία με το «Μουσικό Σχολείο Αγρινίου», διοργανώνει τιμητικό μουσικό αφιέρωμα στη μνήμη του μεγάλου Αγρινιώτη στιχουργού Πυθαγόρα Παπασταματίου, με την ευκαιρία των 25 χρόνων από το θάνατό του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών στην Αθήνα (Σίνα-Αραχώβης και Δαφνομήλη, γωνία, πίσω από τον Αγιο Νικόλαο, στα Πευκάκια), στις 19 Ιουνίου (8μμ). Στην εκδήλωση θα ξανακουστούν τα τραγούδια του Πυθαγόρα, από τα νέα μουσικά ταλέντα του Αγρινίου.
Στις 85 ανήλθαν οι αιτήσεις για συμμετοχή ταινιών στο 27ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (19-25 του Σεπτέμβρη) μέχρι και τις 31 του Μάη, οπότε ολοκληρώθηκε και η υποβολή των συμμετοχών. Η κατάθεση της κόπιας ολοκληρώνεται στις 15 Ιουνίου.
Η Προκριματική Επιτροπή της φετινής διοργάνωσης αποτελείται από τους: Λεωνίδα Βαρδαρό, ηθοποιό - σκηνοθέτη, Τάσο Γουδέλη, κριτικό κινηματογράφου, Αντώνη Παπαδόπουλο, καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ και σκηνοθέτη, Λάκη Παπαστάθη, σκηνοθέτη, Αντώνη Χαλκιά, σκηνογράφο. Την αφίσα του φετινού Φεστιβάλ φιλοτέχνησε ο Δραμινός καλλιτέχνης Χρήστος Δημητρίου.
Με κεντρικό θέμα τη «μυθολογία στον κινηματογράφο» θα διεξαχθεί το 18ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας από 18-20 Ιουνίου στη Λήμνο (κινηματοθέατρο «Μαρούλα» στη Μύρινα).
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με εκδήλωση προς τιμήν του Παντελή Βούλγαρη, με ομιλητές τη Χρυσάνθη Σωτηροπούλου (επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πάτρας) και τον σκηνοθέτη Περικλή Χούρσογλου. Στη διάρκεια του συνεδρίου θα προβάλλονται ελληνικές ταινίες, με σχετικό θέμα.
Για το θέμα θα μιλήσουν οι: Χρήστος Μπουλώτης (συγγραφέας - αρχαιολόγος), Κώστας Αριστόπουλος (σκηνοθέτης), Αθανάσιος Κούγκουλος (φιλόλογος), Χριστιάνα Γαλανοπούλου (θεωρητικός Τέχνης), Μπάμπης Ακτσόγλου (κριτικός κινηματογράφου), Τάσος Γουδέλης (συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας και κινηματογράφου), Δήμος Αβδελιώδης (σκηνοθέτης).
Το «Κάντο Χενεράλ», το σπουδαίο έργο του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Πάμπλο Νερούντα, θα παρουσιάσουν στην Ισπανία τις επόμενες μέρες η Μαρία Φαραντούρη και ο Πέτρος Πανδής. Το έργο, που αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ύμνος προς την ελευθερία των λαών και την ειρήνη, θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα (14/6) στη Βαρκελώνη (Palau de la musica Catalana) και στις 18/6 στη Μαδρίτη (Auditorium National del Musica). Οι συναυλίες πραγματοποιούνται μετά από πρόσκληση στους δύο καλλιτέχνες να συμμετέχουν στο «Διεθνές Φόρουμ Πολιτισμών». Υπενθυμίζουμε ότι η Μ. Φαραντούρη και ο Π. Πανδής είναι οι πρώτοι και μοναδικοί στη δισκογραφία ερμηνευτές του «Κάντο Χενεράλ». Στις συναυλίες θα τους συνοδεύσουν η ορχήστρα «Percussions de Barcelona», το Enseble Barcelona «Ad Libitum» και η χορωδία «Lieder Cumera», υπό τη διεύθυνση του Ζοζέφ Βίλα Κασάπας.
Ελληνοτουρκική έκθεση σύγχρονης τέχνης, με τίτλο «Γέφυρες», εγκαινιάζεται στις 14/6 στη Σμύρνη. Παρουσιάζουν έργα τους οι: Ν. Πάστρα, Ο. Ζούνη, Τ. Σάλλα, Γ. Δαμοπούλου, Ντ. Μπαλονά, Ε. Πολυχρονάτου κ.ά. Διάρκεια έως 18/6.
Η θεατρική ομάδα «Πρόζα» του Φιλοπρόοδου Ομίλου Υμηττού, στις 17/6 (9μμ), στο θέατρο του ομίλου θα παρουσιάσει το έργο της Χρύσας Σπηλιώτη «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική», σε σκηνοθεσία Ε. Μεράβογλου - Δ. Θωμοπούλου.
Οι μουσικές «διαδρομές» συνεχίζονται στο «House of the Rising Sun» (Καραϊσκάκη 17, Ψυρρή), όπου αύριο Κυριακή εμφανίζονται οι Ελ. Μιγκούλη, Π. Μιγκούλη, Χρ. Παπαϊωάννου και DJ ο Θανάσης Παπαθανάσης. Ακολουθούν: 18/6 Muzica (ethnic-afro) και DJ ο Γιάννης Λώλος, 21/6 Ritmo Latino (Μουσική από την Κούβα) και DJ Muttaworld Jean-Louis.