Δυσαρέσκεια από τους Κούρδους
Associated Press |
Η ώρα της συνενοχής... |
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομοφώνως το νέο ψήφισμα για τη «μεταβίβαση της εξουσίας» στο Ιράκ παράλληλα με την παράταση της παρουσίας των κατοχικών δυνάμεων. Η ΕΕ και μια σειρά από δυτικές κυβερνήσεις, αλλά ακόμη και το Ιράν, χαιρέτισαν τη νέα απόφαση. Εντός Ιράκ, όμως, οι αντιδράσεις δεν ήταν από όλους ενθουσιώδεις, με τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ, τους Κούρδους, να εκφράζουν ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους και να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και αποχώρησής τους από τη «μεταβατική» διορισμένη κυβέρνηση.
Δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους οι Μπους και Μπλερ, των οποίων οι διπλωμάτες πέτυχαν την έγκριση, έστω και μετά από 4 απόπειρες, των σχεδίων τους για το κατεχόμενο Ιράκ. Και οι δύο μίλησαν για «νίκη του ιρακινού λαού και θεμέλιο του νέου Ιράκ». Ούτε από τους «διαφωνούντες» έλειψαν οι εκφράσεις ικανοποίησης, καθώς Μόσχα, Παρίσι και Βόννη μίλησαν για «βήμα προόδου προς τη σταθερότητα και προς την επανατοποθέτηση, στο επίκεντρο, του ΟΗΕ και της ανάγκης διεθνούς συντονισμού».
Τον ενθουσιασμό της δεν έκρυψε ούτε η ΕΕ και οι αξιωματούχοι της. Η ιρλανδική προεδρία μίλησε για «βήμα στη σταθερότητα», όπως και ο Χαβιέ Σολάνα, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, εκτίμησε ότι η απόφαση του ΟΗΕ «δίνει τέλος σε μια μακρά περίοδο δυσκολιών για το Ιράκ».
Πέραν των δηλώσεων, η απόφαση 1546 του ΟΗΕ αναφέρει, λεκτικά, ότι η «νέα ιρακινή κυβέρνηση θα έχει πλήρη κυριαρχία επί της χώρας καθώς θα έχει και την εξουσία να διατάξει την αποχώρηση των συμμαχικών στρατευμάτων». Εντούτοις, στην απόφαση δεν αναφέρεται πουθενά ότι «η κυρίαρχη» νέα κυβέρνηση θα έχει δικαίωμα βέτο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της «πολυεθνικής δύναμης», όπως θα μετονομαστούν οι κατοχικές δυνάμεις. Φυσικά, σχετικό αίτημα αρνήθηκε να καταθέσει και η διορισμένη «μεταβατική», και πάνω από όλα, «κυρίαρχη» ιρακινή κυβέρνηση.
Η απόφαση του ΟΗΕ, όμως, δε φαίνεται να ικανοποιεί διόλου τους Κούρδους. Οι επικεφαλής των κουρδικών παρατάξεων είχαν, επανειλημμένως, καλέσει την Ουάσιγκτον, με την οποία συνεργάστηκαν και συνεργάζονται στενά, να συμπεριληφθεί μέσα στο κείμενο της απόφασης αναφορά στο προσωρινό σύνταγμα του Ιράκ, το οποίο αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτονομίας στον κουρδικό πληθυσμό, καθώς και το δικαίωμά τους να μπλοκάρουν τη λήψη κεντρικών αποφάσεων.
Το αίτημά τους, όμως, δεν έγινε δεκτό, καθώς και μόνο η υιοθέτηση αυτών των θέσεων από το προσωρινό σύνταγμα προκάλεσε αντιδράσεις στη σιιτική πλειοψηφία του πληθυσμού. Ο ανώτατος ηγέτης των σιιτών του Ιράκ, Μεγάλος Αγιατολάχ, Αλί αλ Σιστάνι, είχε εμποδίσει, δύο φορές στο παρελθόν, τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης που θα εδραίωνε ακόμη περισσότερο την κουρδική οργανωτική και πολιτική αυτονομία, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν μια μειοψηφία να κυριαρχεί επί της πλειοψηφίας.
Μεγάλης εμβέλειας δολιοφθορά σημειώθηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, σε πετρελαιαγωγό που τροφοδοτεί το σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μπαϊτζί, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 10% η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και να βυθιστούν στο σκοτάδι ολόκληρες πόλεις. Ο πετρελαιαγωγός αυτός συνδέει, επίσης, και τις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ με το διυλιστήριο του Μπαϊτζί.
Χτες, επίσης, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίθεση, μετά από αρκετό καιρό, κατά των δυνάμεων του Ιρακινού στρατηγού Μουχάμαντ Λατίφ, που έχει αναλάβει να ελέγξει τη Φαλούτζα. Από την επίθεση τραυματίστηκαν 4 Ιρακινοί στρατιώτες.
Τέλος, αξιωματούχοι των κατοχικών δυνάμεων υποστήριζαν ότι ο θάνατος των 2 Πολωνών, των 3 Σλοβάκων και του 1 Λετονού στρατιώτη, την Τρίτη, στην περιοχή αλ Σουβάιρα, κατά τη διάρκεια εκκαθάρισης ναρκοπεδίου, δεν ήταν ατύχημα. Τόνιζαν ότι οι νάρκες εξερράγησαν από επίθεση με όλμους.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Με την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσον αφορά στο Ιράκ, ανά χείρας, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ετήσιας συνόδου του ομίλου των οκτώ πλέον αναπτυγμένων κρατών του κόσμου, στη νήσο Σι, ανοιχτά της Τζόρτζια.
Στην αρχή της ομιλίας του, ο Μπους έσπευσε να σχολιάσει την ομόφωνη έγκριση του νέου αμερικανοβρετανικού σχεδίου για το μέλλον του Ιράκ από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δηλώνοντας: «Ηταν μια μεγάλη νίκη για τον ιρακινό λαό»!
Παρά όμως τη νίκη, το Ιράκ παραμένει στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών, όπως και το «αναθεωρημένο και πιο μετριοπαθές», όπως χαρακτηρίστηκε, σχέδιο, προς μερική αντικατάσταση του Σχεδίου για την ευρύτερη Μέση Ανατολή, που το ονομάζει «Πρωτοβουλία για την Ευρύτερη Μέση Ανατολή» και μέχρι στιγμής συγκεκριμένες λεπτομέρειές του δεν έχουν γίνει γνωστές. Ισως δεν είναι καν αναγκαίες, αφού ο στόχος είναι κάτι παραπάνω από σαφής.
Η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία αρνήθηκαν την πρόσκληση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς τηρούν επιφυλάξεις αναφορικά με τα αμερικανικά σχέδια στη Μέση Ανατολή. Ο νεοδιορισθείς Πρόεδρος του Ιράκ, Γκαζί Γιαουέρ, πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη δημόσια εμφάνιση στην Τζόρτζια των ΗΠΑ. Ανάμεσα στους καλεσμένους είναι πολλοί ηγέτες από την Αφρική που ευελπιστούν σε μείωση των χρεών τους.
Στην ατζέντα περιλαμβάνονται επίσης: Οι τιμές του πετρελαίου και οι κλυδωνισμοί των διεθνών χρηματαγορών εξαιτίας των ανησυχιών για ένα πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά και τις πιθανές πετρελαϊκές ελλείψεις στον εφοδιασμό της παγκόσμιας αγοράς. Η ελάφρυνση του χρέους των φτωχών χωρών, όπως πάντα... Η παγκόσμια οικονομία, αλλά και το διεθνές εμπόριο. Επίσης, σειρά μέτρων για την καλύτερη προστασία των αερομεταφορών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις αναμένεται να εγκρίνουν οι ηγέτες του G8.
Επιπλέον, τα μέλη του ομίλου των οκτώ πλέον αναπτυγμένων κρατών ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να αναλάβουν την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό ειρηνευτικής δύναμης 50.000 στρατιωτών για μελλοντική ανάπτυξη κυρίως στις χώρες της Αφρικής. Κατά τους Αμερικανούς αξιωματούχους, η πρωτοβουλία αυτή είναι απάντηση... στο αίτημα που διατύπωσαν αφρικανικές χώρες για αρωγή στο τερματισμό των εμφύλιων πολέμων και συγκρούσεων που σπαράσσουν τη Μαύρη ήπειρο. Ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γκλιν Ντέιβις, υποστήριξε ότι η πρωτοβουλία του G8 δεν έχει στόχο να υπονομεύσει ή να μειώσει το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, σπεύδοντας, ωστόσο, να θυμίσει την αποτυχία του ΟΗΕ να αποτρέψει τη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994.
Η Σύνοδος πραγματοποιείται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με χιλιάδες στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις να έχουν κατακλύσει το νησί. Η πρώτη διαδήλωση κατά της πολιτικής των αναπτυγμένων χωρών έγινε 100 χιλιόμετρα μακριά από το θέρετρο.
ΜΑΔΡΙΤΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε χτες ότι συνέλαβε 6 άτομα σε σχέση με την κλοπή των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν στις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μάρτη. Στο μεταξύ ελεύθεροι αφέθηκαν οι 7 από τους 15 που συνελήφθησαν την Τρίτη στο Βέλγιο για σχέση με «ακραία ισλαμική ομάδα» που ετοίμαζε «επίθεση». Οι αρχές απήγγειλαν κατηγορίες για «προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων» σε τέσσερις, ενώ ακόμα τέσσερις προς το παρόν εξετάζονται από το τμήμα αλλοδαπών.
ΡΩΜΗ.--
Σε προεκλογικό πανηγύρι μετέτρεψε η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι την επιστροφή των τριών Ιταλών που κρατούνταν όμηροι για περίπου δύο μήνες στο Ιράκ. Παράλληλα πολλά είναι τα ερωτηματικά γύρω από τις συνθήκες απελευθέρωσής τους αλλά και τη χρονική στιγμή που πραγματοποιήθηκε αυτή.
Οι τρεις κατέφθασαν χτες στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Τσιαμπίνο της Ρώμης όπου τους επιφυλάχτηκε υποδοχή «ηρώων» παρουσία του δημάρχου της πόλης Βάλτερ Βέλτρονι και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τζιανφράνκο Φίνι. Παράλληλα, τόσο η RAI όσο και τα κανάλια ιδιοκτησίας Μπερλουσκόνι, έδωσαν ιδιαίτερη προβολή στις επισκέψεις που πραγματοποίησε ο Φίνι στις οικογένειες των ομήρων, ενώ μετέδωσαν πολλές φορές και τις δηλώσεις Μπερλουσκόνι από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του G8.
Ο Ιταλός ΥΠΕΞ Φράνκο Φρατίνι δήλωσε την Τρίτη ότι οι 3 (μαζί με έναν Πολωνό επιχειρηματία) «απελευθερώθηκαν από κρησφύγετο στα νότια προάστια της Βαγδάτης», αλλά λίγο αργότερα ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι το κρησφύγετο ήταν στο Ραμάντι (110 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη). Παράλληλα αξιωματούχοι των κατοχικών δυνάμεων υποστήριξαν ότι στη διάρκεια της επιχείρησης δεν έπεσε ούτε σφαίρα.
Ακόμη αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την εφημερίδα «Λα Στάμπα», μυστική δημοσκόπηση που έγινε για το κόμμα του Μπερλουσκόνι, «Φόρτσα Ιτάλια», πριν από μερικές βδομάδες, έδειχνε ότι σε περίπτωση επιστροφής των ομήρων το ποσοστό της συντηρητικής παράταξης θα σημείωνε σημαντική άνοδο. Ο πρωθυπουργός πάντως πρόλαβε να δηλώσει ότι η επιστροφή των ομήρων δεν ήταν προϊόν συναλλαγής...