Συγκέντρωση σήμερα στις 10 το πρωί έξω από τον Οίκο Ναύτου στον Πειραιά
Εξω από τον Οίκο Ναύτου στον Πειραιά θα συναντηθούν σήμερα στις 10 το πρωί οι ναυτεργάτες, δίνοντας τη δική τους απάντηση στα σχέδια διάλυσης του ταμείου τους και ενσωμάτωσής του στο ΙΚΑ, που προωθεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στα πλαίσια της αντιναυτεργατικής πολιτικής εφοπλιστών και κυβέρνησης. Οι ναυτεργάτες απαντούν ταυτόχρονα και στην κυβερνητική κοροϊδία σε βάρος των ανέργων συναδέλφων τους που και φέτος θα δουν το «ψίχουλο» των 30 με 45 χιλιάδων δραχμών, της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης λόγω Χριστουγέννων, που συνοδεύεται από εξωφρενικές προϋποθέσεις χορήγησης.
Την πρωτοβουλία της αγωνιστικής κινητοποίησης ανέλαβε η ΠΕΜΕΝ, η οποία καλεί τους ναυτεργάτες να δώσουν το μαζικό τους «παρών» για να στείλουν ταυτόχρονα το μήνυμα ότι τα νέα αντιναυτεργατικά μέτρα, που επεξεργάζονται αυτή την περίοδο εφοπλιστές και κυβέρνηση, δε θα περάσουν. Η ΠΕΜΕΝ υπογραμμίζει:«Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Παλεύουμε για την υπεράσπιση του δικαιώματος της δουλιάς, την προστασία των ανέργων, τη ριζική αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ, την πάταξη του δουλεμπορίου. Την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων, την αύξηση των συντάξεων στο 80% του μισθού, την αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Τη διατήρηση του καμποτάζ, τη βελτίωση των συνθηκών δουλιάς στα καράβια, την κατάργηση των αντιναυτεργατικών μέτρων του ΥΕΝ. Την αλλαγή της κατάστασης στην ΠΝΟ, τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και της ναυτικής νομοθεσίας».
Μια έκδοση - διαδρομή στο κοινωνικό εργατικό τραγούδι παρουσιάστηκε χτες στη ΓΣΕΕ
Είμ' εργάτης τιμημένος όπως όλη η εργατιά/ Και τεχνίτης προκομμένος, αχ, αμάν, λεοντάρι στη δουλειά».
Οι παραπάνω στίχοι ανήκουν στο τραγούδι «Εργάτης» (1932), του Παναγιώτη Τούντα. Είναι ένα από τα εκατοντάδες τραγούδια που περιέχει η έκδοση «Γεια σου περήφανη κι αθάνατη εργατιά», με τη συμβολή του Π. Κουνάδη, που παρουσιάστηκε χτες από το Αρχείο Ιστορίας Συνδικάτων (ΑΡ.ΙΣΤΟ.Σ) της ΓΣΕΕ και το προεδρείο της, στα γραφεία της Συνομοσπονδίας.
Στην έκδοση γίνεται μια αναδρομή στα τραγούδια του τόπου μας, ειδικότερα στο κοινωνικό εργατικό τραγούδι, από την ίδρυση του ελληνικού κράτους το 1832 μέχρι και τις μέρες μας. «Τα τραγούδια αυτά σφραγίζονται από την αντίληψη της εργατικής τάξης και του συνδικαλιστικού κινήματος για αντίσταση απέναντι στην εκμετάλλευση και στη διαφθορά της κυρίαρχης αστικής τάξης», σημείωσε στην παρουσίαση ο Γ. Μαυρίκος, πρόεδρος του ΑΡ.ΙΣΤΟ.Σ και μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ.
«Εκτιμώντας τη σημασία που έχει η συνεξέταση της ιστορίας του συνδικαλιστικού κινήματος με τη γενικότερη ιστορία της πατρίδος μας καθώς και με την κοινωνική εξέλιξή της, διευρύνθηκε το πεδίο μελέτης μας και επιλέχθηκε η έκδοση του βιβλίου αυτού, με το οποίο τα συνδικάτα προσφέρουν στο αναγνωστικό κοινό μία πολύτιμη συλλογή μνήμης και ευαισθησίας», σημείωσε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος.
Αναφερόμενος στην έκδοση και το περιεχόμενό της, ο Γ. Μαυρίκος επισήμανε ότι «είναι μια προσπάθεια παρουσίασης τραγουδιών 100 και πλέον χρόνων και θεωρούμε ότι θα μείνει στην ιστορία σαν μια προσπάθεια ανάδειξης του ρόλου αυτών των τραγουδιών». Ο συνδικαλιστής πρόσθεσε ότι στα 2,5 περίπου χρόνια λειτουργίας του ΑΡ.ΙΣΤΟ.Σ, έγινε μια προσπάθεια συλλογής και ταξινόμησης ενός πλούσιου αλλά και παραμελημένου υλικού για το συνδικαλιστικό κίνημα, έτσι ώστε να προχωρήσει και η επεξεργασία του.
Η έκδοση χωρίζεται σε δυο βασικές περιόδους. Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι και τη Μικρασιατική Καταστροφή και από εκεί μέχρι τις μέρες μας. Τα τραγούδια που περιέχει συνδέονται με ιστορικούς και αγωνιστικούς σταθμούς του τόπου μας, αναδεικνύοντας τις σκέψεις, τους καημούς, τα παράπονα και τις ελπίδες του εργαζόμενου λαού. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται τραγούδια ανάλογα με το περιεχόμενό τους, τα επαγγέλματα, τη μετανάστευση, τις συνθήκες εργασίας, τους αγώνες και τις διεκδικήσεις.
Η έκδοση θα διανεμηθεί δωρεάν στα συνδικάτα, ενώ η οικονομική της ενίσχυση έγινε από τον ΟΤΕ.
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν αγωνιστικά στις προκλήσεις του ξένου αφεντικού
Σε τετράωρες προειδοποιητικές στάσεις εργασίας ανά βάρδια, προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι της « ΣΟΦΤΕΞ», αντιδρώντας στην προκλητική στάση των Αμερικανών αφεντικών, που, καταπατώντας κάθε έννοια του ελληνικού δικαίου, αλλά και αυτών των όρων ξεπουλήματος της επιχείρησης, προχώρησαν στην απόλυση των εργαζομένων των μονάδων παραγωγής χαρτοπετσέτας στη Λάρισα και την Πάτρα.
Η εταιρία προχώρησε στην απόλυση των εργαζομένων, αν και προχτές - κατά την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων των εργαζομένων κατά της διοίκησης της επιχείρησης - αποφασίστηκε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία απόλυση πριν τις 10 του Γενάρη, οπότε και θα εκδικαστεί η κύρια αγωγή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχουν περάσει ούτε έξι μήνες από το ξεπούλημα της «ΣΟΦΤΕΞ» σε αμερικανική πολυεθνική κοινοπραξία, που κατά την κυβέρνηση θα διασφάλιζε τις θέσεις όσων εργάζονταν ως τη μέρα του ξεπουλήματος. Παρ' όλα αυτά, οι Αμερικανοί δεν άργησαν να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο και σαν «γκάνγκστερ» καταπατούν όχι μόνο κάθε έννοια εργατικού δικαίου, αλλά και την ίδια ελληνική Δικαιοσύνη. Επίσης, να σημειωθεί ότι για να ολοκληρωθεί το ξεπούλημα της «ΣΟΦΤΕΞ», απολύθηκαν περισσότεροι από 1.100 εργαζόμενοι, κάτι που - σύμφωνα με την κυβέρνηση - αποτελούσε «προϋπόθεση» για να εξασφαλιστεί η δουλιά 1.275 εργαζομένων.
Εξι μόλις μήνες μετά το ξεπούλημα της μεγαλύτερης χαρτοβιομηχανίας της χώρας, αποδεικνύεται η πραγματικότητα πίσω από τις θριαμβολογίες των πρωτεργατών του ξεπουλήματος, Α. Διαμαντοπούλου (νυν Κοινοτική Επίτροπος) και Δ. Παρασκευά, γραμματέα της Ειδικής Γραμματείας Αποκρατικοποιήσεων, που μόλις ολοκληρώθηκε το ξεπούλημα της «ΣΟΦΤΕΞ», βγήκε και μοίραζε όλο υπερηφάνεια στους δημοσιογράφους αντίγραφα βρετανικής εφημερίδας που το χαρακτήριζε ως το «Μεγάλο Πωλητή» στην Ελλάδα.
Με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ, ασαφές το πλαίσιο διεκδίκησης της χτεσινής κινητοποίησης
Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι δημόσιοι υπάλληλοι και συγκέντρωση στο θέατρο «Ακάδημος», που με ευθύνη της «πράσινης» ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ ήταν υποτονική. Μοναδικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος, ο οποίος στην ομιλία του, αν και παραδέχτηκε πως οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έχουν σοβαρά οικονομικά και άλλα προβλήματα, ωστόσο επέμεινε σε ένα ασαφή πλαίσιο αιτημάτων (αυξήσεις, φορολογική μεταρρύθμιση, αύξηση κοινωνικών δαπανών), εύκολα προσαρμοζόμενο στα όρια της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει καλύψει αυτούς τους τομείς!!!
Από την πλευρά του ο Δημ. Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, μας δήλωσε ότι «η ίδια η παράταξη της ΠΑΣΚΕ, που είναι και στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, υπονόμευσε τη χτεσινή κινητοποίηση. Με τον τρόπο αυτό, η ΠΑΣΚΕ προσπαθεί να υπονομεύσει το συνδικαλιστικό κίνημα και να παρουσιάσει την πολιτική της κυβέρνησης φιλολαϊκή, ενόψει μάλιστα και των επικείμενων εκλογών. Η ΕΣΑΚ θα απευθυνθεί στους εργαζόμενους προκειμένου να μιλήσει για τα μεγάλα προβλήματα του χώρου. Η ΕΣΑΚ Δημοσίου καλεί τους εργαζόμενους να παραμερίσουν αυτή τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, να αγωνιστούν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Να καταγγείλουν τον αυταρχικό της κατήφορο, να διεκδικήσουν αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες και να απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες».
Μετά το τέλος της συγκέντρωσης η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών κατέθεσαν ψήφισμα στον πρόεδρο και στα κόμματα της Βουλής.
Τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 7.45 π.μ.έως τις 11 π.μ., πραγματοποιούν σήμερα, οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζα Ελλάδος (ΣΥΕΤΕ). Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι, η αλλαγή του νομικού χαρακτήρα του Ταμείου Αυτασφάλειάς τους. Ακόμη, ζητούν την καταβολή του εφάπαξ χωρίς περικοπές.
Παιδική χριστουγεννιάτικη γιορτή, για τα παιδιά των οικογενειών που επλήγησαν από τους σεισμούς, αλλά και των ιδρυμάτων, ηλικίας από 6 έως 14 ετών, διοργανώνει, σήμερα στις 16.30 μ.μ., η Γραμματεία Νέων της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ). Η εκδήλωση θα γίνει στη Λέσχη του Συλλόγου της Αγροτικής Τράπεζας (Αμερικής 10 στον 3ο όροφο) και θα περιλαμβάνει θεατρική παράσταση, κλόουν, ταχυδακτυλουργούς και δώρα.
Αγνοείται από χτες το πρωί η τύχη ενός Ρώσου ναυτεργάτη, μέλος του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «LARVIK STONE» με σημαία Μπαχάμες. Πρόκειται για το λιπαντή Victor Tyurin, τον οποίο οι συνάδελφοί του τον είδαν πάνω στο πλοίο για τελευταία φορά στις 4.30 χτες τα ξημερώματα, όταν ταξίδευαν μεταξύ Σκύρου και Μυτιλήνης.
Το Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ενημερώθηκε, από το πλήρωμα, για την εξαφάνιση του ναυτεργάτη στις 8.30 το πρωί και έστειλε σήμα στα παραπλέοντα πλοία να διενεργήσουν έρευνα για τον εντοπισμό του αγνοούμενου. Στην περιοχή στάλθηκαν ακόμη δύο ναυαγοσωστικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι έρευνες συνεχίστηκαν μέχρι και αργά χτες το βράδυ χωρίς αποτέλεσμα.