ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σχέδιο εισβολής των ιδιωτών

Στα χέρια της διοίκησης του ΟΛΠ, οι προτάσεις για το στρατηγικό σχέδιο μετατροπής του λιμανιού σε ιδανικό πεδίο δράσης των ιδιωτών

Σε «πολιορκία» από ιδιώτες και εφοπλιστές τίθεται το λιμάνι του Πειραιά, με βάση το στρατηγικό σχέδιο που καταστρώθηκε για λογαριασμό της ΟΛΠ ΑΕ, το οποίο προβλέπει τον τεμαχισμό του λιμανιού και την παραχώρηση των πιο κερδοφόρων δραστηριοτήτων του στα χέρια των ιδιωτών, εφοπλιστών αλλά και πολυεθνικών! Το σχέδιο καταστρώθηκε από τον όμιλο εταιριών «ΚΑΝΤΟΡ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ», «PTC Port and Transport Consulting Bremen», «Ρόγκαν και Συνεργάτες ΑΕ» και των υπεργολάβων τους «Brown and Root», «Sheila Farell», «Σ. Σάγιας και Συνεργάτες»!

Οι κατευθύνσεις του «επιχειρησιακού σχεδίου», επιβεβαιώνουν τα «σενάρια» που συνόδευσαν την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Πολύ περισσότερο, οι ιδιώτες που θα διαχειρίζονται τμήματα του λιμανιού, θα χρηματοδοτούνται και από το κράτος για τις δραστηριότητές τους!

Την «τελική έκθεση του Στρατηγικού Σχεδίου» στην οποία περιλαμβάνονται αυτές οι κατευθύνσεις, την επεξεργάστηκε ήδη η επιτροπή παρακολούθησης του έργου, από την πλευρά του ΟΛΠ, έκανε τις προτάσεις της - που στο σύνολό τους δεν απέχουν από τις προτάσεις του συμβούλου - και στις 10 Νοέμβρη τις παρέδωσε στον ΟΛΠ για τις τελικές αποφάσεις.

Το μοντέλο οργάνωσης και εκμετάλλευσης του ΟΛΠ, όπως προτείνεται, προβλέπει τη δημιουργία τριών οργανωτικών μονάδων:Επιβατικό λιμένα, μονάδα διαχείρισης χώρων και εμπορικό λιμένα. Οι κύριες οργανωτικές μονάδες θα διαχειρίζονται το σύνολο των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων του ΟΛΠ και μπορούν να μετεξελιχθούν σε αυτόνομες θυγατρικές εταιρίες της «ΟΛΠ ΑΕ»! Εξαιρετικά σημαντικό είναι, ότι θα επιχειρηθεί «η ενίσχυση του εμπορικού προσανατολισμού»κάθε οργανωτικής μονάδας «μέσω της ανάπτυξης κατάλληλων συνεργασιών με ιδιωτικούς φορείς»!

Το δικαίωμα διοίκησης του λιμανιού μένει στην «ΟΛΠ ΑΕ», η οποία μπορεί να προβεί στην παραχώρηση χώρων σε θυγατρικές που θα συστήσει. Ωστόσο, ο ΟΛΠ ή οι θυγατρικές του εταιρίες, θα μπορούν να εκμεταλλεύονται ακόμη και σε συνεργασία με τρίτους το λιμάνι, με «εκμισθώσεις, κοινές εταιρικές κοινοπραξίες, παραχωρήσεις» και μάλιστα με «καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια»!!!

Ειδικότερα, σχετικά με την «εισβολή» των ιδιωτών, προτείνεται η δυνατότητα διαχείρισης από τρίτους, του Εκθεσιακού Κέντρου του ΟΛΠ. Επίσης, σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς προτείνεται η κατασκευή νέων επιβατικών σταθμών από την «ΟΛΠ ΑΕ» ή τη θυγατρική της με βάση « προδιαγραφές των ακτοπλοϊκών εταιριών (!!!), που θα προβούν σε μακροχρόνιες μισθώσεις των σταθμών και θα αναλάβουν στη συνέχεια την πλήρη ευθύνη λειτουργίας τους»! Για τους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων προτείνεται η διατήρηση μέρους τους και η « παραχώρηση του υπολοίπου σε εξειδικευμένη εταιρία που μπορεί να γίνει είτε με μακροχρόνια μίσθωση είτε με σύμβαση διαχείρισης, που προβλέπει μοίρασμα των κερδών»!

Την εποπτεία του νέου μοντέλου θα έχει μια «Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή», αναλαμβάνοντας ένα ρόλο που μέχρι σήμερα είχε απευθείας το ΥΕΝ. Ενα από τα καθήκοντα αυτής της αρχής, θα είναι και η « προστασία του ίδιου του λιμένα από αδικαιολόγητες κρατικές ή άλλες παρεμβάσεις»!

Επίσης, θα δημιουργηθεί πλαίσιο και μηχανισμός χρηματοδότησης (!) από την κυβέρνηση προς την ΟΛΠ ΑΕ (ή και τις θυγατρικές της), που αφορά επιδοτήσεις για κατασκευή λιμενικών έργων και άλλα.

Σ' ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση της ακτοπλοϊκής κίνησης, ο σύμβουλος θέτει ως προϋπόθεση για την υλοποίηση της πρότασης, την αναπροσαρμογή του θεσμικού πλαισίου (κάτι με το οποίο διαφωνεί η επιτροπή του ΟΛΠ) και την ελευθερία καθορισμού των τιμολογίων! Ο τεμαχισμός και η παράδοση των δραστηριοτήτων του ΟΛΠ επιβεβαιώνεται και με την πρόταση για την εξυπηρέτηση της κίνησης των κρουαζιερόπλοιων η οποία προβλέπει εκτός των άλλων «δημιουργία ανεξάρτητης επιχειρησιακής μονάδας»!

Αμφισβητείται η Ζώνη!

Στο Στρατηγικό Σχέδιο, τίποτα δεν εξασφαλίζει τη λειτουργία της Ζώνης, ενώ «ύποπτη» για το μέλλον της είναι η πρόταση της επιτροπής και του συμβούλου για: «αναδιάταξη χώρων». Αυτό, σε συνδυασμό με την πρόταση ενδεχόμενης αναδιοργάνωσης της Ζώνης, που θα επιτρέψει να «ελευθερωθούν χώροι που ο ΟΛΠ θα μπορέσει να διαθέσει για πιο αποδοτικές δραστηριότητες», γεννά σοβαρά ερωτηματικά για το μέλλον της Ζώνης και των εργαζομένων σ' αυτή.

ΝAΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Νέο δυστύχημα

Μεγαλώνει η λίστα του θανάτου και στη Ζώνη

Ενα ακόμη τραγικό δυστύχημα έγινε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, το δεύτερο σε διάστημα δύο βδομάδων! Νεκρός είναι ο 51χρονος Χριστόφορος Γκάγκας, ταμίας της Κοινοπραξίας Λεμβούχων Περάματος. Ο εργαζόμενος καταπλακώθηκε από 9 φιάλες αδρανούς αερίου, συνολικού βάρους περίπου 600 κιλών, όταν αυτές ξέφυγαν από το ανυψωτικό μηχάνημα (κλαρκ) που τις μετέφερε. Το μηχάνημα χειριζόταν χωρίς να διαθέτει άδεια χειριστού ο Λουκάς Καλογερίδης, ένας από τους αδερφούς Καλογερίδη, ιδιοκτήτες του ναυπηγείου ΝΑΥΣΙ.

Ειδικότερα ο Χ. Γκάγκας βρισκόταν στη β` προβλήτα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και βοηθούσε στη μεταφορά των φιαλών από την προβλήτα στη λέμβο (λάντζα) «ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΤΗΣ». Οι φιάλες, οι οποίες ήταν σε κοινή συσκευασία, ξέφυγαν από το ανυψωτικό μηχάνημα και έπεσαν πάνω στον εργαζόμενο. Από έλεγχο που διενήργησε στον τόπο του δυστυχήματος η 5μελής Επιτροπή Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στη Ζώνη, διαπιστώθηκε ότι επιπλέον ο τρόπος που φορτώθηκαν στο ανυψωτικό μηχάνημα οι φιάλες ήταν - όπως ειπώθηκε από μέλος της επιτροπής - «τουλάχιστον απαράδεκτος».

Ο Χ. Γκάγκας μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Από το Λιμεναρχείο Περάματος, το οποίο έχει αναλάβει και τη διαδικασία της προανάκρισης, συνελήφθη ο Λουκάς Καλογερίδης, ο οποίος, αφού απολογήθηκε, αφέθηκε ελεύθερος με εντολή του εισαγγελέα Υπηρεσίας...

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εκφυλιστική τακτική!

Οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ κατάγγειλαν την εκφυλιστική τακτική της πλειοψηφίας

Μετά την αποχώρηση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Γ. Μίχα, από τη μέση της χθεσινής συνεδρίασης της διοίκησης του ΕΚ, λόγω «ανειλημμένων υποχρεώσεων», που σαν συνέπεια είχε να μη συζητηθεί τίποτα το ουσιαστικό για τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων της πόλης, οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ αποχώρησαν με τη σειρά τους από το Συμβούλιο. Σε ανακοίνωσή τους, οι ΕΣΑΚίτες σύμβουλοι καταγγέλλουν «την προσπάθεια ενίσχυσης της εκφυλιστικής κατάστασης και της πλήρους αδρανοποίησης του ΕΚΠ», το οποίο έχει να συνεδριάσει πάνω από δυο μήνες!

Το μόνο θέμα που συζητήθηκε, ήταν ένα έλλειμμα δυο εκατομμυρίων δραχμών που παρουσιάστηκε στο Ταμείο του ΕΚΠ και για το οποίο πραγματοποιήθηκε έλεγχος. Η εξελεγκτική επιτροπή κατέληξε ότι πράγματι υπήρξε πρόβλημα, αλλά ήταν ένα τυπικό λάθος και όχι ουσιαστικό, καθώς τα χρήματα υπάρχουν. Οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ κατήγγειλαν ότι το ζήτημα έχει προκύψει εδώ και καιρό και είναι φυσιολογικό σήμερα να έχουν «ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα» και να έχει λυθεί. Απαίτησαν να μπει σε ψηφοφορία, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης, πλέον, η αντικατάσταση της ταμία Ρέας Γκούβερη από τη ΔΑΚΕ. Τελικά, η πλειοψηφία του ΔΣ αποφάσισε να «κουκουλώσει» το ζήτημα και να συζητηθεί η πρόταση για αντικατάσταση σε επόμενη συνεδρίαση.

Στην ανακοίνωσή τους, οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ τονίζουν: «Αν και η διοίκηση του ΕΚΠ έχει να συνεδριάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο οποίο μεσολάβησαν σοβαρές εξελίξεις και αποφάσεις που αφορούν τους εργαζόμενους και τη χώρα, ο πρόεδρος του ΕΚΠ αποχώρησε στη μέση της συνεδρίασης, για να εκπληρώσει ανειλημμένη υποχρέωσή του, ενώ πολλά μέλη της διοίκησης του ΕΚΠ είχαν ήδη αποχωρήσει».

Στο ΙΚΑ χωρίς ασφάλιση...

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για εκατοντάδες «καταρτιζόμενους», που καλύπτουν πάγιες ανάγκες

Με εκατοντάδες εργαζόμενους, που συμμετέχουν σε σεμινάρια του ΟΑΕΔ, καλύπτει διάφορες ανάγκες η διεύθυνση του ΙΚΑ στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές, χωρίς μάλιστα να τους έχει ασφαλισμένους αν και εργάζονται εκεί κανονικά! Το θέμα φέρνουν στη Βουλή, με Ερώτηση, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου, προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, στο σχετικό κείμενο της Ερώτησης, «στη διεύθυνση του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη και στα καταστήματα άλλων περιοχών απασχολούνται, από το καλοκαίρι του 1998, εκατοντάδες εργαζόμενοι για δύο πεντάμηνα. Νομικά, οι εργαζόμενοι αυτοί κάνουν σεμινάρια, ανήκουν στον ΟΑΕΔ, αυτός είναι ο εργοδότης, αυτός καταβάλει τις 96.000 δραχμές μηνιαίως. Στην πραγματικότητα όμως, εργάζονται καθημερινά σε εξάωρη βάση σαν προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης (γραφική εργασία, αρχειοθέτηση, φωτοτυπίες κλπ.) αλλά και δουλιά κλητήρα και ό,τι άλλο απαιτούν οι ανάγκες».

Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «είναι φανερό ότι το ΙΚΑ αλλά και άλλοι οργανισμοί, με πρόσχημα την άσκηση ή την εκπαίδευση κάποιων εργαζόμενων, τους απασχολεί για να καλύψει πάγιες ανάγκες, που προέρχονται από τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Το ΙΚΑ υπολογίζεται ότι έχει 3.000 κενές οργανικές θέσεις».

«Το πιο τραγικό στην όλη υπόθεση είναι, ότι οι εργαζόμενοι αυτοί, ενώ δουλεύουν ένα πλήρες, σχεδόν ωράριο, είναι τελείως ανασφάλιστοι», καταλήγουν στην Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν το υπουργό: «Είναι σε γνώση του υπουργείου το γεγονός ότι το ΙΚΑ και άλλοι οργανισμοί δεν ασφαλίζουν εργαζόμενους; Σε ποια λογική στηρίζεται αυτή η πρακτική ο ασφαλιστικός οργανισμός να μην ασφαλίζει εργαζόμενους σ' αυτόν;Υπάρχει πρόθεση του υπουργείου να επιβάλει στη διοίκηση του ΙΚΑ την ασφάλιση των παραπάνω εργαζομένων;Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην κάλυψη των αναγκών του ΙΚΑ σε προσωπικό, με διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες»;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ