Επίκαιρο αλλά κυρίως ακόμα πιο αναγκαίο να διεκδικηθεί σήμερα το αίτημα που διατυπώνει η ΚΝΕ |
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ισχυρίστηκε ότι «μια οικονομία που βασίζεται στην επιχειρηματικότητα πρέπει να έχει ρίζες σε μια κουλτούρα επιχειρηματική, που ξεκινά από το σχολείο, συνεχίζεται στο πανεπιστήμιο και διαχέεται κοινωνικά και γεωγραφικά σε κάθε νομό, δήμο και κοινότητα». Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη δραστηριοποίηση του ΣΕΒ στο χώρο της επαγγελματικής κατάρτισης, στο ALBA, εργαστήριο που έχει φτιάξει για να εκπαιδεύει τα αυριανά στελέχη των επιχειρήσεων, αλλά και στο πιλοτικό πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα στα σχολεία», που υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας σε 150 σχολεία. Αυτό το τελευταίο αποτελεί την πιο απροκάλυπτη προσπάθεια μύησης από μικρή ακόμα ηλικία στις καπιταλιστικές «αξίες», εκπαιδεύοντας τους αυριανούς εργαζόμενους πρώτα και κύρια στο «να είναι σε θέση να συμβάλουν, ως εργαζόμενοι, στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ανταγωνιστικότητας των φορέων που θα τους προσλάβουν», όπως έχουν αναφέρει κατά καιρούς οι εμπνευστές του προγράμματος.
Κατά τον Οδ. Κυριακόπουλο, «όλα αυτά θα βοηθήσουν ώστε η Ελλάδα να ξαναγίνει το κέντρο παιδείας και γνώσης στην ευρύτερη περιοχή. Διότι η παιδεία, εκτός από συστατικό προαπαιτούμενο της ανταγωνιστικότητας, μπορεί να γίνει και πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης προσελκύοντας φοιτητές από τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, με αντιστροφή της τάσης μαζικής εξόδου από τη χώρα για σπουδές».
Η χτεσινή παρέμβαση του ΣΕΒ δεν είναι άσχετη με τη χτεσινή αποκάλυψη της εφημερίδας μας για τις μπίζνες με ιδρύματα ΑΕΙ και ΤΕΙ (αναφέραμε συγκεκριμένα παραδείγματα από τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Κρήτης), που στήνουν εταιρίες οι οποίες πιστοποιούν τη γνώση χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, που μάλιστα είναι απαραίτητο προσόν για διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Δηλαδή, για συγκεκριμένες δεξιότητες, που θα μπορούσαν να παρέχονται από δημόσιο φορέα και δωρεάν, «χαρατσώνονται» με δίδακτρα και εξέταστρα τα λαϊκά στρώματα και κερδοσκοπεί το κεφάλαιο. Αυτό είναι το όραμα της εκπαίδευσης που θέλουν οι κεφαλαιοκράτες, οι οποίοι θα αποθρασυνθούν ακόμα περισσότερο αν τα λαϊκά στρώματα δεν αντιδράσουν.
Στην πρώτη γραμμή στην εφαρμογή των αντιλαϊκών και αντιεκπαιδευτικών μέτρων, η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία του προεδρείου της ΓΣΕΕ, σε συγχορδία με το ΣΕΒ, αναλαμβάνει να προωθήσει ενεργά την πολιτική ιδιωτικοποίησης της παιδείας με την πρόταση για ίδρυση «Ακαδημίας Εργασίας», με μορφή «μη κρατικού πανεπιστημίου». Και δε μένει εκεί. Το περιεχόμενο των σπουδών στο ίδρυμα αυτό αποτελεί την πιο απροκάλυπτη εφαρμογή των επιταγών του μεγάλου κεφαλαίου, αναλαμβάνοντας να... διαπαιδαγωγήσει εργαζόμενους και συνδικαλιστές σύμφωνα με τις επιθυμίες του.
Το προεδρείο της ΓΣΕΕ προσήλθε χτες στη συνάντηση εργασίας με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με πρόταση για δημιουργία «Ακαδημίας Εργασίας» και για την ενεργό συμμετοχή στη «διά βίου εκπαίδευση», στο μοντέλο δηλαδή του περιπλανώμενου εργαζομένου, που μέσα από εναλλαγές περιόδων κατάρτισης - εργασίας - ανεργίας - επανακατάρτισης θα προσπαθεί να επιβιώσει - χωρίς δικαιώματα - στον εργασιακό του βίο.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες, η «Ακαδημία Εργασίας» θα στοχεύει αφ' ενός στη «συνδικαλιστική επιμόρφωση» και αφ' ετέρου «στην εκπαίδευση των εργαζομένων τόσο σε θέματα επαγγελματικής κατάρτισης όσο και γενικά θέματα». «Επιπλέον εκφράζει τη φιλοδοξία της ΓΣΕΕ να προχωρήσει στη μετεξέλιξη της Ακαδημίας σε μη κρατικό Πανεπιστήμιο, εάν και εφόσον η ελληνική Πολιτεία δημιουργήσει το ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο», σύμφωνα με τη διατύπωση που χρησιμοποιεί, όχι απλά συμφωνώντας με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά στην ουσία πρωτοστατώντας σε αυτό.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της «Ακαδημίας», όταν συμπληρώνουν κύκλους συνολικής διάρκειας 9 μηνών, οι φοιτούντες σε αυτή θα μπορούν να αποκτούν Πιστοποιητικό Συνδικαλιστικής Επιμόρφωσης, που σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ «είναι αναγνωρισμένο από οργανισμούς ευρωπαϊκών συνδικάτων ή και ΑΕΙ». Οι κύκλοι επιμόρφωσης, σύμφωνα με την πρόταση της ΓΣΕΕ, μπορούν να οργανώνονται και σε συνεργασία με ελληνικά ή ευρωπαϊκά ΑΕΙ ή με αντίστοιχους οργανισμούς των ευρωπαϊκών συνδικάτων.
Εξερχόμενος από τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτοβουλίας της ΓΣΕΕ, που όπως είπε θα συμβάλει στην προσαρμοστικότητα των νέων στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και θα υποστηρίξει δομές διά βίου εκπαίδευσης. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας για τα ζητήματα διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την απασχόληση και την αγορά εργασίας, με στόχο τη δημιουργία μιας εθνικής στρατηγικής. Μετά από όλα αυτά, η ΓΣΕΕ σημειώνει στο σχετικό δελτίο Τύπου ότι έχει ως «βασικό γνώμονά της ότι η Παιδεία αποτελεί αδιαμφισβήτητο κοινωνικό αγαθό, το οποίο η Πολιτεία οφείλει να παρέχει δωρεάν και αδιακρίτως σε όλους τους Ελληνες πολίτες» και δηλώνει έτοιμη να προσέλθει στο διάλογο που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Παιδείας, αναζητώντας ουσιαστικά συναίνεση στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.
Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας εξέφρασε, όπως ήταν αναμενόμενο, την ικανοποίησή της για τις προτάσεις της ΓΣΕΕ, αφού άλλωστε κινούνται στην κατεύθυνση της φιλελεύθερης αντίληψης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την απασχόληση και συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ.
Η εμπειρία από την είσοδο ιδιωτικών εταιριών στα σχολεία των ΗΠΑ
Associated Press |
Από κινητοποίηση στην Αθήνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας |
Ενώ οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση στις ΗΠΑ περιορίζονται τα τελευταία 10 χρόνια, τα σχολικά προγράμματα και οι δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από εταιρικές χορηγίες έχουν αυξηθεί κατά 250%. Σε αντάλλαγμα αυτών των χορηγιών τα σχολεία επιτρέπουν στις εταιρίες να μπαίνουν στα σχολεία και στην εκπαιδευτική τους διαδικασία.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της «Τζένεραλ Μιλς», τα σχολεία παίρνουν 10 σεντς για κάθε καπάκι προϊόντων της εταιρίας που θα στείλουν, με το σύνθημα «Προσφέρουμε στα παιδιά της χώρας δωρεάν σχολικό υλικό».
Στη δεκαετία του '90 υπήρχε μια απίστευτη αύξηση της τάξης 1.300% στις αποκλειστικές συμφωνίες μεταξύ σχολείων και εταιριών αναψυκτικών. Αποκλειστικά συμβόλαια προώθησης των προϊόντων της «Κόκα - Κόλα» ή της «Πέπσι» έχουν υπογράψει 240 σχολικές περιφέρειες, σε 32 πολιτείες.
Σ' έναν αριθμό Λυκείων το μάθημα οικονομικών παρέχεται από την «Τζένεραλ Μότορς», η οποία συγγράφει και προσφέρει τα βιβλία, καθώς και το περιεχόμενο του μαθήματος, ώστε οι μαθητές μαθαίνουν απ' αυτήν τα αγαθά του καπιταλισμού και τη μεγάλη προσφορά της στην κοινωνία.
Η «Σελ», με βίντεο που έχει φτιάξει, μαθαίνει τους μαθητές τρόπους για να έρθουν σε επαφή με τη φύση, κυρίως όμως αφού πρέπει πρώτα να γεμίσουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σ' ένα δικό της πρατήριο. Η «Μόμπιλ» παραδίδει μαθήματα προστασίας της φύσης μετά από την καταστροφή που η ίδια δημιούργησε από τη διαρροή πετρελαίου από τα πετρελαιοφόρα της εταιρίας.
Βέβαια, ο καλύτερος τρόπος για να εντυπώσεις στα μυαλά των παιδιών το λογότυπο για την προσφορά της επιχείρησης είναι το Ιντερνετ της σχολικής αίθουσας. Η ηλεκτρονική προώθηση προϊόντων, με την εταιρία να προσφέρει προγράμματα Η/Υ, με αντάλλαγμα το δικαίωμα διαφήμισης στους μαθητές, έχει αυξηθεί κατά 150%. Οκτώ εκατομμύρια μαθητές σε 12.000 αίθουσες παρακολουθούν καθημερινά το «Τσάνελ Ουάν» που εκπέμπει ειδήσεις στο σχολείο μαζί και με διαφημίσεις.
Στις ΗΠΑ 93.000.000 ενήλικοι, δηλαδή περισσότερο από ένας στους τρεις, είναι ανίκανοι να διαβάσουν τα δρομολόγια των λεωφορείων ή να γράψουν μια επιστολή. Το 70% των αποφοίτων των αμερικανικών πανεπιστημίων δεν ξέρουν ούτε μια ξένη γλώσσα. Από τους νέους μαύρους που βρίσκονται σε ηλικία σπουδών, περισσότεροι βρίσκονται στη φυλακή και λιγότεροι στα πανεπιστήμια.
Ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης τάσσονται οι φοιτητικοί σύλλογοι που πραγματοποιούν αύριο Παρασκευή, συλλαλητήριο στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια και καταδικάζουν τόσο την επικείμενη αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) όσο και τα δίδακτρα σε πολλά μεταπτυχιακά και τη - με διάφορους τρόπους - είσοδο ιδιωτικών εταιριών στις σχολές.
Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει οι σύλλογοι: Παντείου, Νηπιαγωγών, ΜΙΘΕ (Μεθοδολογίας της Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης), ΤΕΜΦΕ (Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών) και Ηλεκτρολόγων.
Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιείται και στο Ηράκλειο Κρήτης, στη 1 το μεσημέρι στη Νομαρχία, με απόφαση του συλλόγου φοιτητών Φυσικού και κάλεσμα της Πανσπουδαστικής ΚΣ.
Η αναγνώριση των ΚΕΣ εκπορεύεται από την ΕΕ όπως και η κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, που στην ανώτατη βαθμίδα οριστικοποιείται από τις αποφάσεις της Μπολόνια, του Βερολίνου κτλ. Τα όποια αποπροσανατολιστικά αναφέρονται σε τέτοιου είδους αποφάσεις περί «δημοσίου αγαθού», είναι απλώς στάχτη στα μάτια όσων αγανακτούν από το ξεπούλημα της παιδείας, αφού στη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ είναι απελευθερωμένη η «αγορά» Ανώτατης Εκπαίδευσης για τους ιδιώτες, πράγμα για το οποίο πιέζουν οι επιχειρηματίες και στη χώρα μας και η κυβέρνηση φαίνεται πρόθυμη να τους ικανοποιήσει. Εξάλλου, το νομικό πλαίσιο που διέπει τα ιδρύματα έχει ανοίξει ήδη, διάπλατα πάρα πολλά παράθυρα στους ιδιώτες κρατώντας απλώς κλειστή την... πόρτα, με την απαγόρευση ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ από το Σύνταγμα.
Ψήφισμα αντίθεσης στην αναγνώριση των ΚΕΣ έβγαλε και η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μετά από πρόταση της ΠΚΣ. Επίσης φοιτητές της Κομοτηνής πραγματοποίησαν χτες πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για τα ΚΕΣ ενώ με απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής, προχωράνε την Παρασκευή σε συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Παράσταση διαμαρτυρίας στη γραμματεία του Πανεπιστημίου πραγματοποιούν σήμερα το πρωί και οι φοιτητές της Αλεξανδρούπολης, ενώ ανάλογη κινητοποίηση για την Παρασκευή αποφάσισαν και οι φοιτητές της Ξάνθης.