1. Η φιλική απόπειρα δολοφονίας του ρίγους που διαπερνούσε τον λογικά θαυμάσιο λόγο του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου προς τους Ελληνοκύπριους είναι γεγονός. Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε από τον άμβωνα του κιτς σαλονιού του να κατακεραυνώσει κάθε συναίσθημα, προσπαθώντας, για μια ακόμη φορά, επί ματαίω, να μετατρέψει το φρέσκο τριαντάφυλλο του «όχι» σ' ένα άνθος αποξηραμένο του «ναι», που θα στόλιζε για πάντα σαν ντροπή τις σιωπηλές σελίδες της ελληνικής Ιστορίας. Φιλικά, επίσης, συμμετείχαν στην απόπειρα δολοφονίας, ο Γιωργάκης, τον οποίο θυμόμαστε πάντα όταν βλέπουμε τη μανούλα του και τα υπόλοιπα της αττικής δημοσιογραφίας που, όπως πάντα, ίσα που προλάβαιναν να καθαρογράψουν τις εντολές των αφεντικών τους.
2. Η φιλική απόπειρα δολοφονίας του Χριστού. Φέτος ο μεγάλος νικητής στο ντέρμπι μεταξύ των δύο αιωνίων αντιπάλων αναδείχτηκε το Φανάρι, με εκτελεστή τον πατριάρχη Βαρθολομαίο να σημειώνει γκολ με πέναλτι στο τελευταίο λεπτό του αγώνα. Η ομάδα της Εκκλησίας της Ελλάδας, η γνωστή «Αυτοκέφαλος», δεν κατάφερε να διατηρήσει την ισοπαλία, αφού έπαιζε με δέκα παίκτες. Μοιραίος παίκτης των Αυτοκέφαλων αναδείχτηκε, για μια ακόμη φορά, ο Χριστόδουλος, που, όπως ακριβώς ο Τζιοβάνι του Ολυμπιακού με την αποβολή του, κρέμασε κι αυτός την ομάδα του. Το τι ακούστηκε στα αποδυτήρια της Ιεράς Συνόδου δε λέγεται. Ολοι πιστεύουν πια πως η καριέρα του Χριστόδουλου θα έχει θλιβερό τέλος. Γιατί παρ' όλη την κατακραυγή για την κόκκινη κάρτα που «έφαγε», ο ίδιος δεν καταλαβαίνει Χριστό! Στον άλλο αγώνα, τώρα, αυτόν μεταξύ των Εκκλησιών, έχει εμπλακεί και το ποίμνιο, το οποίο ζαλισμένο καλείται ν' απαντήσει με ποιον απ' τους δύο είναι: Με τον Χριστόδουλου ή τον Βαρθολομαίο. Προσωπικά, ως άθεος, είμαι και με τους δύο. Γιατί η παρουσία τους και η περιουσία τους αποδεικνύουν τη μη ύπαρξη του Θεού. Αμήν.
3. Η φιλική απόπειρα δολοφονίας της ελευθερίας. Οι εραστές της ελευθερίας που έχουν δημιουργήσει τη «Δημοκρατική Συσπείρωση» φρόντισαν να φτάσει στα χέρια μας ένα άκρως εμπιστευτικό υπηρεσιακό σημείωμα της εταιρίας «Αττικό Μετρό». Αφορά μια ένδοξη ομάδα κυνηγών κεφαλών, που ξεπήδησε μέσα από κάποιον ευφάνταστο επιθεωρητή Κλουζό. Τους τύπους θα τους συναντάμε καθημερινά στο μετρό, γιατί υποτίθεται πως θα μας προστατεύουν από επαίτες, μικροπωλητές, ποινικούς και τρομοκράτες. Η ένδοξη ομάδα δεν είναι τίποτε άλλο από μπακαλόπαιδα που μεταφέρουν το μήνυμα του χασάπη. Μετατρέποντας, λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, την Αθήνα σε ανοιχτή φυλακή, όλοι θα είμαστε όμηροι και υπόδικοι. Αν βρεθούν στα πόδια σας τα ένστολα ανθρωπάκια και σας δημιουργήσουν οποιοδήποτε πρόβλημα, καλό είναι να γνωρίζετε πως, για κάθε καταγγελία σας, τα γραφεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» βρίσκονται Κάνιγγος 27 και το τηλέφωνό της είναι 210 3810 081.
4. Η φιλική απόπειρα δολοφονίας του σώματος. Το σώμα ως εμπόρευμα θα λάμψει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Ολυμπιονίκες, αφού ανακάλυψαν μέσα τους την κότα που κάνει το χρυσό αυγό, δε θ' αφήσουν περιοχή του επιστητού που να μην το εναποθέσουν. Κάθε Ολυμπιονίκης είναι κι ένας Σάιλοκ, όπως στον «Εμπορο της Βενετίας» του Σαίξπηρ, που τον απέναντί του τον μετρά και τον ζυγίζει μόνο με τη σάρκα του. Τα χαϊδεμένα παιδιά του θεάματος προσέρχονται με θρησκευτική ευλάβεια και προσεύχονται σε μια φράση που και ο τελευταίος συμπαθής καφενόβιος καταθέτει: «Είναι πολλά τα λεφτά, ρε παιδιά!».
***
Μια άλλη αξιόλογη δισκογραφική συλλογή - πορτρέτο ενός σπουδαίου επίσης καλλιτέχνη - του πρόωρα χαμένου «αρχάγγελου της Κρήτης» Νίκου Ξυλούρη, αποτελεί το διπλό άλμπουμ με τίτλο «Ητανε μια φορά...». Σαράντα τραγούδια των Μαρκόπουλου, Ξαρχάκου, Λεοντή, Χάλαρη, Μουντάκη και άλλων δημιουργών, αλλά και του ίδιου του Ν. Ξυλούρη, που προέρχονται από σπουδαίους κύκλους όπως «Ριζίτικα», «Ιθαγένεια», «Διάλειμμα», «Το Μεγάλο μας Τσίρκο», «Ακολουθία», «Διόνυσε καλοκαίρι μας», «Σάλπισμα», «Τα Ξυλουρέικα» κ.ά. Μια έκδοση - ανθολόγηση κορυφαίων ερμηνειών του Ν. Ξυλούρη, της λεβέντικης φωνής - συνύπαρξη επικού άσματος και βυζαντινής ψαλμωδίας, που παραμένει ριζωμένο στην καρδιά του λαού μας. Σ' ένα τραγούδι («Του θάνατου παράγγειλα») ακούγεται και ο Χρύσανθος, ενώ στα «Κόκκινα Σημάδια» απαγγέλλει ο Γιάννης Ρίτσος.
Η δισκογραφική εταιρία «Δίκτυο» επιμένει... λαϊκά, καταθέτοντας δυο νέες αξιόλογες δουλιές. Λαϊκά... με Συστάσεις, ο πρώτος δίσκος, από δύο όμορφες λαϊκές φωνές, τη Χαρά Πομώνη και τον Στέλιο Γαλανό, οι οποίοι προσφέρουν αξιόλογες ερμηνείες πέντε άφθαρτων λαϊκών τραγουδιών και ενός καινούριου. Πέντε τραγούδια των: Ζαμπέτα - Τζεφρώνη («Ανθρωπάκι»), Γαβριήλ - Μπέλλου («Είμαι ένα παλιόπαιδο»), Τσιτσάνη («Γιατί να φύγεις μακριά»), Θεοδωράκη - Κολοκοτρώνη («Σε ποιο βουνό») και Καμενίδη - Βασιλειάδη («Ηλιε μου»), μαζί με το καινούριο τραγούδι «Ητανε άδικο» του Βαγγέλη Κορακάκη. Αξίζει να σημειωθεί πως ο τελευταίος μαζί με τους Γεράσιμο Ανδρεάτο, Μιχάλη Νικολούδη, Μανώλη Πάππο και Αλέξη Βάκη συμμετέχουν στο δίσκο ως μουσικοί, ενώ το CD διατίθεται στην τιμή των 6 ευρώ.
***
Το δεύτερο CD αφορά στην πρώτη δισκογραφική δουλιά του κουαρτέτου μπουζουκιών «Ραστ», το οποίο έχει δανειστεί το όνομά του από το μουσικό δρόμο «Ραστ». Το συγκρότημα που δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια με σκοπό την υπεράσπιση του λαϊκού τραγουδιού, των δημιουργών του και βεβαίως του ίδιου του οργάνου, του μπουζουκιού, αποτελείται από τέσσερις σολίστ του μπουζουκιού, τους Γιώργο Αλτή, Θανάση Βασιλά, Νίκο Κατσίκη και Παντελή Κωνσταντινίδη. Μαζί με τους μουσικούς Λουκά Κωνσταντινίδη (κιθάρα) και Νίκο Ρούλο (κοντραμπάσο) καταθέτουν δεκαοκτώ κομμάτια των Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Ζαμπέτα, Σταματίου και Τσιμπίδη, θρακιώτικα και ποντιακά παραδοσιακά καθώς και δικές τους συνθέσεις. Η ηχογράφηση έγινε με τους μουσικούς να παίζουν όλοι μαζί στο στούντιο.
Στο «Βραδινό της Πόλης Ουρανό» «ξεναγεί» η Βασιλική Παπαγεωργίου, μέσα από τη συνεργασία της με το τουρκικό συγκρότημα «Gundogarken» (Χάραμα). Εχοντας ζήσει περισσότερο από μια δεκαετία στην Κωνσταντινούπολη και γνωρίσει καλά τη μουσική που γεννήθηκε στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, η Β. Παπαγεωργίου μαζί με τον Νικηφόρο Μεταξά, κατά το παρελθόν μετέφεραν τις μουσικές εμπειρίες τους και τους καρπούς της συνεργασίας τους με Τούρκους μουσικούς κυρίως μέσα από τα συγκροτήματα «Βόσπορος» και «Φανάρι της Ανατολής». Αυτή τη φορά η Β. Παπαγεωργίου (τραγούδι) και ο Ν. Μεταξάς στην ενορχήστρωση και στην καλλιτεχνική επιμέλεια, συνεργάζονται με το συγκρότημα έντεχνης τουρκικής μουσικής με πιο σύγχρονα ακούσματα. Mπαλάντες, παραδοσιακοί ήχοι αλλά και ελαφρο - ποπ κομμάτια, που όμως σαν σύνολο δίνουν μια αίσθηση νοσταλγίας. Οι μελωδίες είναι των «Gundogarken» (Χάραμα) και οι ελληνικοί στίχοι της Β. Παπαγεωργίου, που ερμηνεύει μαζί με τα μέλη του συγκροτήματος. Ο δίσκος, που κυκλοφορεί από την «Protasis», έχει ήδη κυκλοφορήσει στην Τουρκία σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.
***
Ενα ταξίδι με «καράβι» το μαγικό ήχο της κιθάρας προσφέρει το κιθαριστικό ντουέτο Κυριακής Κόντη και Θανάση Παύλου, με το δίσκο τους «Lo que vendra». Ζευγάρι στην τέχνη και τη ζωή το ντουέτο ξεκινάει από δεξιοτεχνικά τάνγκο του Πιατσόλα και καταλήγει στο μαγικό ήχο του Ντεμπισί και Φορέ. Εκπληκτικοί διάλογοι μεταξύ των δύο οργάνων και ερμηνείες που χαρακτηρίζονται από συγχρονισμό και μελωδικότητα χαρακτηρίζουν το δίσκο, που κυκλοφορεί από τη «Smile Records».