ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΡΙΝΟΥ
Δε διασφαλίζονται ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε το δημόσιο

Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή η σύμβαση για τα πετρέλαια του Πρίνου

Δε διασφαλίζονται ουσιαστικά τα συμφέροντα των εργαζομένων, ούτε του ελληνικού Δημοσίου από τη σύμβαση για τα πετρέλαια του Πρίνου, που ψήφισε χτες η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. Με τη σύμβαση αυτή προβλέπονται χαριστικές ρυθμίσεις για την καναδική εταιρία, που μέχρι τώρα εκμεταλλευόταν τα εκεί κοιτάσματα, ενώ συνίσταται νέα κοινοπραξία, με τη συμμετοχή των εργαζομένων που θα αναλάβει από εδώ και πέρα την εκμετάλλευσή τους.

Εκφράζοντας την αντίθεση του Κόμματος στην υπό κύρωση σύμβαση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Παναγιώτου έκανε μια αναδρομή στο ιστορικό της υπόθεσης, αποδείχνοντας ξεκάθαρα τις ευθύνες τόσο της καναδικής εταιρίας, όσο και της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Οταν το Δεκέμβρη του 1998 και τον Μάρτη του 1999 η κοινοπραξία NAPC, επικαλούμενη την εξάντληση των κοιτασμάτων στην περιοχή του Πρίνου και τις χαμηλές διεθνείς τιμές του πετρελαίου, σταμάτησε την εξόρυξη, αλλά διατήρησε τα δικαιώματα έρευνας στην περιοχή, εμείς τότε προτείναμε ότι η μοναδική βιώσιμη λύση που αφ' ενός εξασφάλιζε τα συμφέροντα και την εργασία των απασχολούμενων και αφ' ετέρου της χώρας, ήταν να αναλάβει το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω των Ελληνικών Πετρελαίων τόσο την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων κοιτασμάτων, όσο και την έρευνα και ταυτόχρονα να αποβληθεί η NAPC, δεδομένου ότι ήδη είχε προκαλέσει αρκετή ζημιά στην οικονομία της χώρας».

Αντί γι' αυτό, όμως, η κυβέρνηση είπε τότε ότι η ανάληψη του Πρίνου από τα Ελληνικά Πετρέλαια θα ήταν σε βάρος της μετοχής τους και επικαλέστηκε τις συμβάσεις, που άπτονταν κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Αποτέλεσμα, η εταιρία να μην αποβληθεί παρά το ότι παραβίαζε τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Με τη συζητούμενη σύμβαση, είπε ο Στ. Παναγιώτου θεσπίζονται ακόμα πιο ευνοϊκοί όροι για την NAPC, χτυπιέται το συνδικαλιστικό κίνημα και όταν η εταιρία αποφασίσει να επαναδραστηριοποιηθεί θα είναι απαλλαγμένη από το βάρος του εργατικού δυναμικού. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τη σύμβαση, η εταιρία απαλλάσσεται από την υποχρέωση αποκατάστασης του περιβάλλοντος όπου το μερίδιό της υπολογίζεται σε 25 εκατομμύρια δολάρια (7,5 δισ. δρχ). Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος αποκατάστασης υπολογίζεται σε 15 δισ.. δρχ. ποσό που μετά την άντληση του πετρελαίου θα επωμιστεί το Ελληνικό Δημόσιο.

Αναφερόμενος στην κοινοπραξία που δημιουργείται με τη συμμετοχή των εργαζομένων τόνισε ότι δε διασφαλίζονται τα συμφέροντά τους, γιατί θα έχουν αντικείμενο απασχόλησης δύο έως τρία χρόνια το πολύ, όσο δηλαδή θα διαρκεί το κοίτασμα. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στην αποδοχή της ρύθμισης κάτω από το καθεστώς ομηρίας, γιατί όταν προέκυψε το ζήτημα η θέση τους ήταν να αναλάβουν τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Τα συμφέροντά τους είπε ο βουλευτής και η μόνιμη απασχόλησή τους διασφαλίζονται μόνο στην περίπτωση που το δημόσιο μέσω των Ελληνικών Πετρελαίων αναλάμβανε την εκμετάλλευση όχι μόνο των συγκεκριμένων κοιτασμάτων, αλλά και την έρευνα εκμετάλλευσης σε όλη την επικράτεια.

Κατά της σύμβασης και υπέρ της ανάληψης των κοιτασμάτων από τα Ελληνικά Πετρέλαια τάχθηκαν και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, στην ομιλία του, υπερασπίστηκε τη συμφωνία, επικαλέστηκε τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και ισχυρίστηκε ότι το νέο σχήμα είναι βιώσιμο «με μια μέση τιμή 17 περίπου δολαρίων το βαρέλι και με συμπίεση του κόστους εργασίας, που και οι εργαζόμενοι δέχτηκαν να υποστούν». Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το άρθρο του νομοσχεδίου για τη λύση της σύμβασης, όπου αναφέρεται ότι μπορεί αυτή να λυθεί, λόγω ανωτέρας βίας από πράξεις ή νόμους αλλοδαπής κυβέρνησης. Ορισμένοι βουλευτές το ερμήνευσαν ως αποδοχή των απειλών της Τουρκίας για μη επέκταση των χωρικών υδάτων, αλλά ο Ε. Βενιζέλος ισχυρίστηκε ότι το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει καμία σχέση με τις καταγγελίες.

Με τροπολογία που ψηφίστηκε στη σύμβαση για τη ΔΕΗ, όπου λειτουργούν σταθμός παραγωγής ή το λιγνιτωρυχείο για την κάλυψη των θέσεων εργασίας θα προτάσσονται οι υποψήφιοι που είναι μόνιμοι κάτοικοι των αντίστοιχων δήμων ή κοινοτήτων, όπου λειτουργούν οι συγκεκριμένοι σταθμοί ή λιγνιτωρυχεία.

Λανθασμένη επιχειρηματικά θεωρεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού ΔΕΠ - ΕΚΥ την απόφαση των ΕΛΠΕ να εγκαταλείψουν την παραγωγή υδρογονανθράκων στον Πρίνο, υποστηρίζοντας με ανακοίνωσή του ότι «η σημερινή συγκυρία των υψηλών τιμών πετρελαίου ευνοεί την αποκόμιση σημαντικών κερδών για την εταιρία, τα οποία θα καρπωθεί ιδιώτης που αποδεδειγμένα ούτε την οικονομική δυνατότητα ούτε την εμπειρία και ευρωστία διαθέτει. Γενικό συμπέρασμά μας είναι ότι η διοίκηση των ΕΛΠΕ χάρισε τα δικαιώματά της, πράγμα που αναπόφευκτα οδηγεί σε μαρασμό τον Κλάδο Ερευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων».

AΓΟΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποφάσισαν ... «πλαφόν» 10% στις αυξήσεις τιμών

Η συγκράτηση των τιμών κρέατος στην εορταστική αγορά, προκειμένου να μην εμφανιστούν πληθωριστικές τάσεις οι οποίες θα επηρεάσουν αρνητικά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες στο τμήμα εμπορίου της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, παρουσία των φορέων του κλάδου.

Στη σύσκεψη ετέθη ένα άτυπο «πλαφόν» για τις ανώτερες τιμές πώλησης, κυρίως για τις γαλοπούλες, τα κατσίκια και τα αμνοερίφια. Τιμές που εμφανίζονται αυξημένες τουλάχιστον κατά 10% σε σχέσει με πέρσι. Ετσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπόρων και των λιανοπωλητών, οι φετινές ανώτερες τιμές θα κυμανθούν για τις γαλοπούλες γύρω στις 1.900 - 2.000 δρχ. το κιλό, για τα κατσίκια από 2.500 - 2.750 δρχ. το κιλό και για αμνοερίφια από 2.400 - 2.550 δρχ. το κιλό. Καθώς προβλέπονται αυξητικές τάσεις ο αρμόδιος αντινομάρχης Ηλίας Κοντόπουλους, κάλεσε τους εμπόρους - άλλο που δεν ήθελαν - να συμπιέσουν τις τιμές προς τους παραγωγούς.

Πάντως είναι ολοφάνερο πως για άλλη μια χρονιά οι κτηνοτρόφοι και οι καταναλωτές είναι αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν τη ζημιά. Οι κτηνοτρόφοι που φέτος, μετά από χρόνια, κατάφεραν να τσιμπήσουν λίγο στην τιμή, λόγω της αυξημένης ζήτησης από την αγορά της Ιταλίας, η οποία δεν μπόρεσε να τροφοδοτηθεί από τις αγορές των Σκοπίων και της Βουλγαρίας εξαιτίας των ζωονόσων που πλήττουν την κτηνοτροφία των δύο χωρών. Παρά τη ζήτηση όμως, οι κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας, δεν εισπράττουν περισσότερο από 50-100 δρχ. αύξηση στο κιλό. Τουλάχιστον μέχρι και χτες, οι κτηνοτρόφοι πουλούσαν τα αρνιά για 1.650 δρχ. το κιλό, και τα κατσίκια για 1.500 δρχ. το κιλό.

Σύμφωνα, με το δελτίο χονδρικής πώλησης, της «Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης ΑΕ», οι τιμές των οπωρολαχανικών διαμορφώνονται αυξημένες σε σχέση με πέρσι, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως οι παραγωγοί εισπράττουν μεγαλύτερες τιμές στα προϊόντα τους. Οι εγχώριες πατάτες πωλούνται μεταξύ 70-110 δρχ. το κιλό, οι εισαγόμενες 80-90 δρχ., οι ντομάτες 320-330 δρχ., τα μαρούλια 150-180 δρχ., τα λάχανα 40-70 δρχ., τα κάστανα 600-900 δρχ. και τα πορτοκάλια από 80 ως 200 δρχ. ανάλογα με τον τόπο προέλευσης.

Ξαναχτύπησε ο νομάρχης με το ωράριο

Μετά την ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στις περιοχές εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης ξαναχτύπησε με αφορμή το εορταστικό ωράριο. Ετσι με δεύτερη απόφασή του, μέσα σε 15 μέρες, ο Κ. Παπαδόπουλος, τροποποίησε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για την εορταστική περίοδο, προσθέτοντας στις πλάτες των εργαζομένων ακόμα περισσότερες ώρες δουλιάς, κατά παράβαση των σχετικών νόμων, προς μεγάλη όμως ικανοποίηση των μεγαλεμπόρων και ιδιοκτητών αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων εξάλλου καταγγέλλει ότι για την αλλαγή της απόφασης του νομάρχη ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις από το ΣΕΣΜΕ πανελλαδικά. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι «από το γραφείο του νομάρχη παρέλασαν πολλά διευθυντικά στελέχη μεγάλων αλυσίδων Σούπερ Μάρκετ, απαιτώντας την παραπέρα διεύρυνση του εορταστικού ωραρίου».

Νέα επιτόκια από Εμπορική και Αττικής

Νέα επιτόκια ανακοίνωσαν και οι τράπεζες Εμπορική και Αττικής, ακολουθώντας τις υπόλοιπες τράπεζες που προέβησαν σε σχετικές κινήσεις τις προηγούμενες μέρες.

Ετσι, η Εμπορική Τράπεζα ανακοίνωσε χτες μείωση των επιτοκίων καταθέσεων κατά μισή μονάδα, με αποτέλεσμα το επιτόκιο ταμιευτηρίου να ανέλθει σε 7,5% από 8% που ήταν μέχρι σήμερα. Επίσης, τα επιτόκια χορηγήσεων της Εμπορικής, τα οποία μειώνονται από 0,25 έως 2 μονάδες, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Βασικό επιτόκιο χορηγήσεων 11,75% από 12,5%.
  • Βασικό επιτόκιο στεγαστικών δανείων (κυμαινόμενο) 11% από 12%.
  • Σταθερό επιτόκιο στεγαστικών δανείων (για τα 3 πρώτα χρόνια) 8% από 8,5%.
  • Σταθερό επιτόκιο στεγαστικών δανείων (για τα 5 πρώτα χρόνια) 7,5% από 7,75%.
  • Βασικό επιτόκιο καταναλωτικών δανείων 18,5% από 20%.
  • Προσωπικά δάνεια 20,5% από 22%.
  • Τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών κυμαίνονται από 13,8% - 21%, έναντι 13,8% - 23% που ήταν μέχρι σήμερα.

Τα νέα επιτόκια της Εμπορικής θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 20 Δεκέμβρη 1999.

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Αττικής, ανακοίνωσε νέα επιτόκια που θα ισχύσουν από την 1η Γενάρη 2000, Τα νέα επιτόκια χορηγήσεων της Τράπεζας είναι τα εξής:

  • Ελάχιστο επιτόκιο χορηγήσεων για κεφάλαιο κίνησης 15,5% (μείωση 0,8 της μονάδας).
  • Βασικό επιτόκιο καταναλωτικής πίστης 18% (μείωση 1,8 μονάδες).
  • Στεγαστικά δάνεια 11,8% κυμαινόμενα (μείωση 0,70).
  • ATTICA CARD, από 13-1-2000, 22,8% (μείωση 1 μονάδα).

Το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου της Τράπεζας Αττικής μειώνεται κατά μισή μονάδα και διαμορφώνεται σε 7,75% από την 1η του επόμενου έτους.

Η ΓΣΕΒΕΕ για τα πανωτόκια

Τις επιφυλάξεις της για το κατά πόσο με τη νέα κυβερνητική ρύθμιση για τα πανωτόκια κατοχυρώνονται στην πράξη οι δανειολήπτες έναντι των τραπεζών εκφράζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Με σχετική ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η προηγούμενη ρύθμιση στην ουσία νομιμοποιούσε την τραπεζική τοκογλυφία και δεν έλυνε τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησαν τα πανωτόκια. Η ΓΣΕΒΕΕ, θεωρεί επίσης, πως ο ανά εξάμηνο ανατοκισμός οδηγεί σε εξόντωση τους δανειολήπτες και ότι η τελική οροφή επιβάρυνσης των δανείων με το τετραπλάσιο είναι υπερβολική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ