ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συρροή δυστυχημάτων στις Ενοπλες Δυνάμεις

Ο τραγικός χτεσινός θάνατος δύο ανθυπολοχαγών στα Γιάννενα και ενός σμηνία στην Τανάγρα προκαλεί πολλά ερωτήματα για τους κανόνες ασφάλειας στις Ενοπλες Δυνάμεις

Eurokinissi

Δύο τραγικά δυστυχήματα που συνδέονται με τους κανόνες ασφάλειας, σημάδεψαν χθες τις Ενοπλες Δυνάμεις, με θλιβερό απολογισμό τρεις νεκρούς. Τα χθεσινά περιστατικά έρχονται να προστεθούν στο πρόσφατο δυστύχημα από ηλεκτροπληξία στον Εβρο, όπου πέντε στρατιώτες βρήκαν τραγικό θάνατο.

Το πρώτο συνέβη χθες στις 01.30 μ.μ. στο στρατόπεδο «Κατσιμήτρου» στο Πέραμα Ιωαννίνων, όταν Τεθωρακισμένο Οχημα Μάχης (ΤΟΜΑ), τύπου ΒΜΡ - 1, έπεσε πάνω σε στέγαστρο εκπαίδευσης, στο οποίο βρίσκονταν ανθυπολοχαγοί της Σχολής Ευελπίδων. Αποτέλεσμα είναι να βρουν ακαριαίο θάνατο οι ανθυπολοχαγοί(ΠΖ) Ψυχουντάκης Παντελής του Κωνσταντίνου, ετών 23, από Χανιά και Πελιτάρης Χρήστος του Σωτηρίου, ετών 24, από Αθήνα. Επίσης τραυματίστηκαν 20 ανθυπολοχαγοί και 1 εθελοντής Μακράς Θητείας, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου βρίσκονται εκτός κινδύνου.

Αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το όχημα, το οποίο οδηγούσε ο μόνιμος λοχίας, ακυβέρνητο κινήθηκε στην κατηφόρα και προσέκρουσε στο υπόστεγο, εκτιμάται ότι για άγνωστη αιτία έσβησε η μηχανή του, πράγμα που είχε σαν συνέπεια την αυτόματη παύση της λειτουργίας των φρένων και του τιμονιού. Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα οχήματα μάχης είναι σοβιετικής κατασκευής, πριν από 30 χρόνια, ενώ στον ελληνικό στρατό κατέληξαν μετά τη διάλυση του στρατού της πρώην ΛΔ της Γερμανίας, ως δωρεάν «βοήθεια» από την ενωμένη Γερμανία.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων όπου νοσηλεύονταν οι ανθυπολοχαγοί έφτασαν χθες το μεσημέρι ο υφυπουργός Αμυνας Γ. Λαμπρόπουλος και ο αρχηγός του ΓΕΣ αντιστράτηγος Π. Χαρβαλάς, οι οποίοι εξέφρασαν τη λύπη τους για το τραγικό γεγονός. Ο υφυπουργός επισήμανε ότι από την πρώτη αυτοψία διαπιστώθηκε πως πρόκειται για ένα γεγονός που κανείς δε θα φανταζόταν ότι θα εξελιχθεί κατ' αυτόν τον τρόπο. Ο δε αρχηγός ΓΕΣ σημείωσε ότι από την πρώτη εκτίμηση διαπιστώθηκε ότι οφείλεται στη δυσλειτουργία του άρματος.

Το παραπάνω δυστύχημα είχε σαν συνέπεια την απαλλαγή από τα καθήκοντά του, κατόπιν εντολής του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Σπ. Σπηλιωτόπουλου, του διοικητή του 3/40 Συντάγματος Ευζώνων, της περιοχής Ιωαννίνων, αντισυνταγματάρχη Πεζικού, Πέτρου Παπαπέτρου, καθώς και του διοικητή του 625ου Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, ταγματάρχη, Κώστογλου Αιμίλιου. Οι παραπάνω αξιωματικοί τέθηκαν στη διάθεση του ΓΕΣ. Επίσης, με εντολή του υπουργού Εθνικής Αμυνας, συστήθηκε ειδική τεχνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει το τεθωρακισμένο όχημα μάχης ΒΜΡ-1Ρ.

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, σε δήλωσή του, αφού εξέφρασε τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για συνολική αναθεώρηση των κανόνων ασφαλείας σε όλες τις επιχειρησιακές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Μιράζ 2000» σκότωσε σμηνία

Το δεύτερο τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε χθες στις 2.20 μ.μ. στο αεροδρόμιο της Τανάγρας, όπου ο σμηνίας (ΤΑΦ) Βατούγιος Αγγελος τραυματίστηκε θανάσιμα στη διάρκεια επιθεώρησης ενός μαχητικού αεροσκάφος τύπου «Mirage 2000». Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια ελέγχων των θυρίδων του κυρίου σκέλους προσγειώσεως του αεροσκάφους, όταν, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, έκλεισε η μία θυρίδα και παγίδεψε τον υπαξιωματικό.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
Σε τροχιά μετα-Ολυμπιακού ξεπουλήματος

Η συμφωνία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την εκμετάλλευση των Ολυμπιακών έργων, μετά τους αγώνες προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, προέκυψε για μια ακόμα φορά, χτες, κατά τη διάρκεια ημερίδας του περιοδικού «Εκόνομιστ». Η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φ. Πάλλη - Πετραλιά, δεν έκρυψε ότι η κυβέρνηση «αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο που έχει να επιδείξει ο ιδιωτικός τομέας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των υποδομών αυτών». Στην ίδια ακριβώς, δηλαδή, κατεύθυνση ξεπουλήματος των έργων που είχε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Η Φ. Πάλλη - Πετραλιά, στην ομιλία της, σε ρόλο διαφημίστριας των υπό ξεπούλημα έργων, είπε ότι οι υποδομές «μπορούν να αποτελέσουν σημαντική προστιθέμενη αξία για όποιον αποφασίσει να επενδύσει στην αξιοποίηση και εκμετάλλευσή τους». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι πολλά ολυμπιακά έργα μπορούσαν να «κατασκευαστούν με ιδιωτική χρηματοδότηση».

Ακόμα, αναφέρθηκε στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και ομολόγησε ότι ποτέ άλλοτε δεν ελήφθησαν τόσα μέτρα ασφαλείας και με τόσο μεγάλο κόστος, μέτρα τα οποία όμως χαρακτήρισε αναγκαία. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, «σε σχέση με το Σίδνεϊ, η Αθήνα θα διαθέσει τριπλάσιες δυνάμεις ασφαλείας, 50.000 άτομα και τριπλάσια κεφάλαια, 700 εκατ. ευρώ, για τη θωράκιση των Αγώνων». Τέλος για τις χτεσινές εκρήξεις στην Καλλιθέα, τόνισε ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό που δεν έχει σχέση με τη διοργάνωση.

Από την πλευρά του ο Ε. Βενιζέλος, πρώην υπουργός Πολιτισμού, υπεραμύνθηκε του έργου της προηγούμενης κυβέρνησης, διαμαρτυρόμενος για τις βολές της ΝΔ. Δικαιολόγησε τις καθυστερήσεις και το πολλαπλάσιο κόστος στο ότι ήταν δύσκολο να συνειδητοποιηθεί το μέγεθος του εγχειρήματος, καθώς και στις δικαστικές διαμάχες που χρειάστηκαν για τις απαλλοτριώσεις.

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
Να μην καταστραφεί το Αλσος Ριζάρη

Την έντονη αντίθεσή της στη δημιουργία του «Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» από το Ιδρυμα «Β. - Ε. Γουλανδρή» στο άλσος Ριζάρη, διατυπώνει με ψήφισμά της η Ακαδημία Αθηνών. Η Ακαδημία ζητά «ο χώρος αυτός να αφεθεί ελεύθερος, διότι αποτελεί ούτως ή άλλως το φυσικό περιβάλλον όσων ιστορικά και πολιτισμικά φορτισμένων εγκαταστάσεων της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής έχουν απομείνει». Και συμπληρώνει πως η περιοχή αυτή αποτελεί «μέρος από το ελάχιστο πράσινο της πόλης των Αθηνών που αποτελεί, μαζί με το γειτονικό αλσύλλιο του Ευαγγελισμού, ανάπαυση ματιού και ευπρόσδεκτο πνεύμονα ανάμεσα στους όγκους των Μουσείων, ξενοδοχείων και λοιπών πολυώροφων κτιρίων που τα περιβάλλουν». Σημειώνει, δε, πως «ο χώρος, το νεοκλασικό κτίσμα και ο κήπος της Ριζαρείου, δεν επιτρέπεται να θυσιαστούν στην ικανοποίηση μιας οσοδήποτε ευγενούς προσωπικής φιλοδοξίας».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Ας κηρυχτεί ο χώρος στο σύνολό του διατηρητέο μνημείο της ιστορίας μας, ας ευρεθεί μέρος για την ανέγερση του εν λόγω μουσείου κάπου όπου δε θα θιγούν ούτε αρχαιότητες, ούτε το πράσινο, ούτε και τα σεβάσμια Ιδρύματα του σχετικού πρόσφατου αλλά καθοριστικής σημασίας παρελθόντος μας».

Τι γίνεται στην αποθήκη υλικού του Λιμεναρχείου;

Το... «σώσε» εξακολουθεί να γίνεται στο Λιμενικό Σώμα, καθώς η διάβρωση την οποία γεννά η εξόφθαλμη διαπλοκή του με τους εφοπλιστές έχει «χτυπήσει κόκκινο». Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην αποθήκη του Λιμενικού Σώματος στο Μοσχάτο, όπου φυλάσσονται μηχανές θαλάσσης, ανταλλακτικά, γενικά ό,τι έχει σχέση με την επισκευαστική βάση του Λιμενικού, καθώς επίσης είδη ένδυσης και έντυπο υλικό, τελευταίως το πλιάτσικο «πάει σύννεφο». Και βέβαια μιλάμε για χρήματα του ελληνικού λαού.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, λιμενικός που εντόπισε το... «πρόβλημα» και δε θέλει να «πληρώσει τη νύφη» έχει ήδη κάνει σχετική αναφορά ζητώντας να γίνει στην αποθήκη πλήρης καταγραφή «από μηδενική βάση». Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννης, την 1η Απρίλη υπέγραψε «σήμα» με το οποίο ενημερώνει όλες τις Διευθύνσεις του ΥΕΝ ότι αρμόδιος πλέον για κάθε προμήθεια του υπουργείου ορίζεται ο Α' υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Π. Αγγελόπουλος, ο οποίος όμως ως γνωστόν έχει κριθεί ένοχος από Ενορκη Διοικητική Εξέταση που είχε γίνει όταν ήταν λιμενάρχης στην Καλαμάτα επειδή «εξαφανίζονταν» χρήματα που προορίζονταν για τη θέρμανση του Λιμεναρχείου!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ