ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 2004
Σελ. /40
Προς το παρόν στρακαστρούκες

«Μπαμ ηκούσθη στον αέρα...»

Του Δημήτρη «Χαντζόπουλου» από τα ΝΕΑ
Του Δημήτρη «Χαντζόπουλου» από τα ΝΕΑ
... κι αντί για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, έσκασε μια στρακαστρούκα, ούτε καν πυροτέχνημα, με πολλές - πολλές εξαιρέσεις και ολίγον από μετατροπή κάποιων συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, τόσο όσο να καλύπτονται και οι εκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης.

Το δούλεμα πάει σύννεφο. Διακηρύσσουν στα εξάστηλα μονιμοποίηση γι' αυτούς που στις μέσα σελίδες, όπου και παραθέτουν το Προεδρικό Διάταγμα, προβλέπεται ότι θα απολυθούν. Τι θα γίνει στην πράξη; Ενα μεγάλο μέρος των συμβασιούχων θα αρχίσει σε λίγο να διαδηλώνει έξω από τους δήμους. Καθώς αυτό είναι η φυσική κατάληξη μιας από τις πιο μεγάλες ψηφοθηρικές κομπίνες του ΠΑΣΟΚ - την οποία συνεχίζει η ΝΔ - με την εφαρμογή προγραμμάτων απασχολησιμότητας στους δήμους που τα παρουσίαζε ως προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας. Ενώ έχουν όλα ημερομηνία λήξης ως προς τη χρηματοδότηση.

Στην άλλη επικαιρότητα, ό,τι θέλουν να ξεχνούν ορισμένοι, υπενθυμίζει η κυπριακή κυβέρνηση. Το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Σε πείσμα όσων, για να υπερασπίσουν την ΕΕ που άλλα σχεδιάζει, ενοχοποιούν την ίδια την κυπριακή δημοκρατία.

Για την υποκρισία που περισσεύει στα πλαίσια του «αντιτρομοκρατικού», αρκεί η ανάγνωση της σχετικής απόφασης για τις κάμερες και μια ματιά στο πραγματικό - εφιαλτικό τοπίο της διαρκούς παρακολούθησης ακόμα και του... βήχα.

Αν χτες ήταν μία φορά ανάγκη ζωής η συγκρότηση του λαϊκού μετώπου που θα χαράξει άλλη πορεία για τον τόπο, σήμερα είναι δυο και τρεις. Κάθε είδηση που αφορά στις λειτουργίες του αστικού κράτους έρχεται να προσαυξήσει σ' αυτό.

Εκτός εξάστηλων η είδηση για το νέο έργο στο θεατρικό της Κουμουνδούρου. «Κοψίδια και θρύψαλα» ο τίτλος.


ΠΟΙΟΣ ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ

Η ΠΕΛΑΤΕΙΑ: «Η εφαρμογή της ρύθμισης (σσ για τους συμβασιούχους) θα δημιουργήσει μάλιστα και νέα πολιτικά δεδομένα, καθώς η ΝΔ θα ενσωματώσει οριστικά στον εκλογικό της κορμό χιλιάδες νέους εργαζόμενους» (το κύριο άρθρο στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΜΝΗΜΕΙΟ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ: «Τα κριτήρια νομιμότητας ικανοποιούνται για την επιχειρησιακή φάση της Ολυμπιάδας και η λειτουργία του κυκλώματος κρίνεται νόμιμη από 1-7-04 έως 4-1-05 εφόσον εξασφαλιστεί ότι: 1. Δε γίνεται λήψη και καταγραφή εικόνων από την είσοδο των κατοικιών. 2. Δε θα είναι δυνατή η λήψη και ακρόαση συνομιλιών. 3. Πριν βρεθεί το άτομο στην εμβέλεια της βιντεοκάμερας ενημερώνεται με σαφή και πρόσφορο τρόπο (δηλαδή με επαρκή αριθμό ευδιάκριτων πινακίδων σε εμφανή σημεία) ότι εισέρχεται σε χώρο που βιντεοσκοπείται» (η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ: «Η λύση του Κυπριακού μπορεί να προέλθει μόνον εάν αντιμετωπιστούν οι ρίζες του προβλήματος, "που δεν είναι άλλες από την παράνομη εισβολή και κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία"» (το υπόμνημα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την ΕΕ, στα ΝΕΑ).

ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΤΕΝΙΑ: «Εκτοτε η Εκκλησία πορεύτηκε στενά συνδεδεμένη, κάθε φορά, με τα συμφέροντα της εξουσίας, αποτελώντας πολύτιμο αρωγό της σε στιγμές κινδύνου είτε του θρόνου είτε αργότερα των αυταρχικών καθεστώτων, που τόσο πολύ τραυμάτισαν το εθνικό σώμα τους τελευταίους δύο αιώνες. Οι σπάνιες περιπτώσεις κληρικών όλων των βαθμίδων που συντάχθηκαν με το λαό, απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα» (ο Δ. Β. Τριανταφυλλίδης στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Η ΧΩΡΑ: ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΟΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ, ΛΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΛΥΣΗ

ΤΑ ΝΕΑ: ΛΙΣΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ - ΠΟΙΟΙ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ, ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΠΟΙΟΙ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΠΟΙΟΙ ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ

ΑΥΓΗ: ΝΕΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

ΤΟ ΒΗΜΑ: «ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΙΕΤΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ «ΕΥΧΕΛΑΙΟ»

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΒΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Η ΝΙΚΗ: ΑΘΕΤΗΣΗ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥΣ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «ΦΟΥΣΚΕΣ», ΟΠΛΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΕΘΝΟΣ: 20 ΣΗΜΕΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ «ΑΡΙΣΤΑ» ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Δικό τους δεν είναι το κράτος;

«Η Γαλλία και η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνουν βιομηχανικές έρημοι: Υπάρχουν λύσεις. Δεν είναι δικαίωμα του κράτους να βοηθά τη βιομηχανία. Είναι καθήκον του... Η απελευθέρωση υπάρχει για να δημιουργούνται πρωταθλητές» (ο Γάλλος υπουργός βιομηχανίας Ν. Σαρκόζι, FT/ ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Δικοί τους δεν είναι και οι νόμοι;

«Δεν έχετε καταβάλει δραχμή μέχρι τώρα; Εμένα ως δικαστή με εκπλήσσει. Υπάρχουν και ηθικοί κανόνες. Αν η νομοθεσία ήταν όπως πρέπει και ήταν όλοι μέσα, θα έκοβαν το κεφάλι τους να βρουν χρήματα» (ο αρεοπαγίτης Χ. Γεωργακόπουλος προς τους υπεύθυνους της «Ρικομέξ», στα ΝΕΑ).

Απατεώνες

«Ο κόσμος το είχε τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι. Ολοι γνώριζαν ότι τα στοιχεία που ανακοίνωνε η κυβέρνηση (σσ του ΠΑΣΟΚ) ήταν σκέτη προπαγάνδα, ότι υπήρχαν κρυφά χρέη και ελλείμματα» (ο Ν. Νικολάου στο ΒΗΜΑ).

Κοινώς, για κάτι... τομάρια

«Τα... έξι και πλέον μηδενικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς όσων καταλύσουν στα κρουαζιερόπλοια, που θα καταπλεύσουν στο λιμάνι του Πειραιά, φαίνεται ότι είναι η πηγή όλων των ανησυχιών σχετικά με την επάρκεια των μέτρων ασφάλειας στο πρώτο λιμάνι της χώρας» (το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).

Ο τρίτος που χάθηκε;

«Σήμερα θα αποσαφηνιστεί εάν θα συμμετάσχει στο ΣΥΡΙΖΑ και η ΚΕΔΑ των Μ. Κωστόπουλου και Γ. Θεωνά!» (το ρεπορτάζ, μαζί με το θαυμαστικό, στη ΝΙΚΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ