ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
Κινητοποιήσεις από σήμερα κιόλας

Στην Αθήνα διάβημα στο υπουργείο Εσωτερικών, στη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, στην Πάτρα στα γραφεία της Περιφέρειας. Αύριο βράδυ συγκέντρωση στη Λάρισα. Πανελλαδική στάση εργασίας στις 14 του Μάη

Motion Team

Σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, συσκέψεις, συγκεντρώσεις και σε σειρά ποικιλόμορφων αγωνιστικών δραστηριοτήτων προχωρούν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στα πλαίσια της οργάνωσης και ανάπτυξης των αγώνων των εργαζομένων ενάντια στο καθεστώς πολιτικής και εργασιακής ομηρίας των χιλιάδων συμβασιούχων, που δημιούργησε η αντεργατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και σήμερα συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών για τους συμβασιούχους στο δημόσιο (ανάλογο ΠΔ αναμένεται για τους συμβασιούχους στον ιδιωτικό τομέα από το υπουργείο Απασχόλησης) αποκλείει διάφορες κατηγορίες συμβασιούχων (σχολικούς φύλακες, δασοπυροσβέστες, ΚΕΠ, συμβασιούχους σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, STAGE, κ.ά.) και για τους υπόλοιπους θέτει μια σειρά από όρους που ουσιαστικά αποτελούν εμπόδια για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Τέτοια εμπόδια είναι οι ημερομηνίες που πρέπει να είναι ενεργείς οι συμβάσεις (μετά την 10η του Ιούλη 2002 και μέχρι και δύο μήνες πριν την έναρξη εφαρμογής του ΠΔ), το κενό χρονικό διάστημα μεταξύ δύο ανανεώσεων (δεν πρέπει να υπερβαίνει τους τρεις μήνες), τα κριτήρια των «πάγιων και διαρκών αναγκών» και του «δημόσιου συμφέροντος», οι αλλεπάλληλες κρίσεις από υπηρεσιακά συμβούλια και το ΑΣΕΠ, κ.ά. Ταυτόχρονα, το σχέδιο ΠΔ διαιωνίζει το καθεστώς πολιτικής και εργασιακής ομηρίας καθώς συνεχίζει το θεσμό των συμβασιούχων με ακόμα χειρότερους όρους. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι όσοι από εδώ και πέρα προσληφθούν ως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου μόλις συμπληρώσουν 24 μήνες θα πετιούνται στο δρόμο.

Αγωνιστικές δραστηριότητες

Στην Αθήνα τα Συντονιστικά Εργαζομένων ΟΤΑ, ξενοδοχοϋπαλλήλων και ΑΕΙ-ΤΕΙ πραγματοποιούν σήμερα, Πέμπτη 6 του Μάη, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών (συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί) ενάντια στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος και για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους.

Επίσης, στα πλαίσια αυτά το Συντονιστικό Εργαζομένων ΟΤΑ με ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν μαζικά στη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) που θα γίνει στις 14 του Μάη (απόφαση που πήρε η ΠΟΕ-ΟΤΑ ύστερα από την πίεση των ταξικών δυνάμεων) καταδικάζοντας την αντεργατική πολιτική και τους φορείς της και απαιτώντας: Μονιμοποίηση - τακτοποίηση όλων των συμβασιούχων. Κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων. Κατάργηση νόμων που προωθούν τις ευέλικτες μορφές εργασίας, κ.ά. Η προσυγκέντρωση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων στις 14 του Μάη είναι στην πλατεία Βάθης στις 11.30 το πρωί. Με αφορμή την κινητοποίηση το Συντονιστικό επισημαίνει την ανάγκη να εκδηλωθεί μια πλατιά δουλιά στους εργαζόμενους με περιοδείες, γενικές συνελεύσεις, αποφάσεις από τα ίδια τα σωματεία, κ.ά.

Στη Θεσσαλονίκη, παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης πραγματοποιούν σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι στελέχη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό από την κυβέρνηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμβασιούχων και τη διατήρησή τους σε κατάσταση πολιτικής ομηρίας. «Η εργασιακή ανασφάλεια και το σύστημα της πολιτικής ομηρίας που έχτισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται και επί Νέας Δημοκρατίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και ξεκαθαρίζει ότι «το ζήτημα δεν είναι νομικό, αλλά βαθιά πολιτικό. Απαιτεί τον ενωμένο, μαζικό αγώνα εκτάκτων, συμβασιούχων, εργολαβικών, αλλά και μόνιμων, με κατεύθυνση ταξική, για άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, για μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους».

Στην Πάτρα η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη 6 του Μάη, παράσταση διαμαρτυρίας στη 1 το μεσημέρι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και καλεί συνδικαλιστές και εργαζόμενους συμβασιούχους να πάρουν μέρος. Επίσης, το αγωνιστικό πρόγραμμα του ΠΑΜΕ περιλαμβάνει σύσκεψη με συμβασιούχους, σωματεία, συλλόγους, εργατικά σωματεία, συνδικαλιστές, τη Δευτέρα 10 του Μάη στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας και καλεί στο συλλαλητήριο, την Παρασκευή 14 του Μάη, μέρα πανελλαδικής κινητοποίησης των συμβασιούχων.

Στη Λάρισα, αύριο, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Εργατικού Κέντρου το Συντονιστικό όργανο των συμβασιούχων του δημοσίου, του ευρύτερου δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα Λάρισας πραγματοποιεί συγκέντρωση διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Το Συντονιστικό απευθύνει στους εργαζόμενους κάλεσμα μαζικής συμμετοχής. Αντιδράσεις των συμβασιούχων για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που δημοσιοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να εκδηλωθούν τις επόμενες μέρες και στους άλλους νομούς της Θεσσαλίας.

Επίσης, στα Γιάννενα, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ οργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα 10 του Μάη στο Εργατικό Κέντρο καλώντας τους συμβασιούχους να πάρουν μαζικά μέρος. Στη σύσκεψη θα συζητηθεί ο περαιτέρω προγραμματισμός της αγωνιστικής δράσης. Ανάλογες αγωνιστικές δραστηριότητες αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν οι δασοπυροσβέστες στις 12 του Μάη, ενάντια στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, στο υπουργείο Εσωτερικών.
ΠΑΜΕ
Μονόδρομος οι ταξικοί αγώνες

Ανακοίνωση για τους συμβασιούχους

Τον εμπαιγμό και τους αντεργατικούς σχεδιασμούς που συντελούνται όλο αυτόν τον καιρό σε βάρος των συμβασιούχων και διαιώνισαν το καθεστώς πολιτικής και εργασιακής ομηρίας, καταγγέλλει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) σε ανακοίνωσή του συμπληρώνοντας ότι αυτό καταδεικνύεται και από το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Καταδικάζοντας τις αυταπάτες, που συστηματικά καλλιεργούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, επισημαίνει ότι «το μόνο ασφαλές κριτήριο είναι οι αυξημένες λαϊκές ανάγκες και με βάση αυτό απαιτούμε την έμπρακτη εφαρμογή του δικαιώματος στην πλήρη, σταθερή, μόνιμη και με πλήρη δικαιώματα εργασία για όλους». Στην κατεύθυνση αυτή υπογραμμίζει ότι οι ταξικές δυνάμεις «θα πρωτοστατήσουν στους δυναμικούς ταξικούς αγώνες που είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για την επίλυση του προβλήματος. Στα πλαίσια αυτά πρωτοστατούμε και στην αυριανή (σ.σ. σημερινή) παράσταση διαμαρτυρίας που θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. το πρωί από την πλατεία Κλαυθμώνος και στις κινητοποιήσεις στις 12 και στις 14 Μάη».

Το ΠΑΜΕ αναφερόμενο στο περιεχόμενο του ΠΔ τονίζει ότι αφού εξαιρεί διάφορες κατηγορίες συμβασιούχων, θέτει για όλους τους υπόλοιπους συμβασιούχους μια σειρά όρους - εμπόδια. Ετσι, ελάχιστοι θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα «σαράντα κύματα» αυτών των προϋποθέσεων και επομένως πολύ λίγοι θα μετατραπούν σε συμβασιούχους αορίστου χρόνου. Η κυβέρνηση επικαλούμενη νομικίστικα προσχήματα και συνταγματικά κωλύματα που μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ νομοθέτησαν, αθετεί την πολιτική δέσμευσή της, αφήνοντας ξανά στην πλήρη ανασφάλεια και αβεβαιότητα το μεγαλύτερο μέρος των χιλιάδων συμβασιούχων. Το ΠΑΣΟΚ με τα συνδικαλιστικά του στελέχη «όψιμα εμφανίζεται υπέρμαχος των συμβασιούχων εμπαίζοντάς τους προκλητικά αφού τόσα χρόνια δημιούργησε και διαιώνισε το πρόβλημά τους». Ενώ τεράστιες είναι και οι ευθύνες του ΣΥΝ που θέλοντας να εξωραΐσει τον αντιλαϊκό ευρωενωσιακό προσανατολισμό, έσπειρε φρούδες ελπίδες λέγοντας ψευδώς ότι η περιβόητη κοινοτική οδηγία 1999/70, μονιμοποιεί αυτόματα τους συμβασιούχους αποκρύπτοντας το γεγονός ότι στην πραγματικότητα ανοίγει κι αυτή το δρόμο για την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Συνένοχες σε αυτή την πολιτική είναι και οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ. Η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ «με τη σημερινή της απόφαση ενσωματώνεται στην κυβερνητική λογική περιοριζόμενη μονάχα σε μια μικρή διεύρυνση των όρων και των νομικών περιθωρίων που θέτει η κυβέρνηση». Αντίστοιχη είναι η θέση και οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Καταλήγοντας το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι «το ζήτημα της μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων είναι ζήτημα που ενδιαφέρει όλους τους εργαζόμενους από την άποψη ότι κύρια αφορά στο βασικό δικαίωμα στην εργασία που πρέπει στην πράξη να έχει ο κάθε εργαζόμενος αλλά και από την άποψη ότι η ύπαρξη των σχέσεων εργασίας του έκτακτου, του συμβασιούχου και του κάθε μορφής "ευέλικτου" εργαζόμενου, θίγουν ευθέως και πιέζουν όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις όλων των εργαζομένων». Τέλος, σημειώνει ότι με αφετηρία τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν «να συνεχίσουμε δυναμικούς αγώνες και να καταδικάσουμε και με την ψήφο μας στις ευρωεκλογές όλα εκείνα τα κόμματα που δημιούργησαν και καπηλεύονται το πρόβλημα των συμβασιούχων, κλείνοντας τα αυτιά στις πονηρές κυβερνητικές ή επίδοξες κυβερνητικές "σειρήνες" που θα επιδίδονται στο γνώριμο εμπόριο ελπίδων για την υφαρπαγή ξανά της ψήφου ενόψει ευρωεκλογών, δίνοντας απατηλές υποσχέσεις για μελλοντική τάχατες τακτοποίηση όλων των συμβασιούχων μέσα από μια ενισχυμένη μοριοδότηση».

KKE
Συντονισμένοι αγώνες για το δικαίωμα στην εργασία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, με αφορμή το ΠΔ για τους συμβασιούχους

Κάλεσμα αντίστασης και πάλης ενάντια στην αντεργατική πολιτική απευθύνει, με ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ στους εργαζόμενους για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. Με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα για τους συμβασιούχους, τονίζει ότι η ΝΔ συνεχίζει την αντεργατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και διαιωνίζει το καθεστώς εργασιακής και πολιτικής ομηρίας για χιλιάδες συμβασιούχους. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ για τους συμβασιούχους συνεχίζει την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και διαιωνίζει το καθεστώς της εργασιακής και πολιτικής ομηρίας για χιλιάδες συμβασιούχους.

Με τα κριτήρια που θέτει, αποκλείονται οι συμβασιούχοι, οι οποίοι δούλεψαν για χρόνια στο Δημόσιο και δεν έχουν ενεργή σύμβαση μετά τον Ιούλη του 2002 μέχρι την εφαρμογή του ΠΔ. Αποκλείονται οι συμβασιούχοι που δε συμπληρώνουν 24μηνη υπηρεσία και η διακοπή ανάμεσα σε δύο διαδοχικές συμβάσεις ξεπερνάει τους 3 μήνες. Με τα κριτήρια που συνδέουν τις συμβάσεις με το "δημόσιο συμφέρον" που προβλέπουν εργασία στον ίδιο εργοδότη, με τους ίδιους ή παρεμφερείς όρους εργασίας ή παρεμφερή ειδικότητα, αποκλείονται επίσης χιλιάδες συμβασιούχοι.

Με προκλητικό τρόπο εξαιρούνται από το ΠΔ οι συμβασιούχοι στον ιδιωτικό τομέα, οι εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι σε προγράμματα κ.ά. Η σύνδεση της μονιμοποίησης των συμβασιούχων και της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου με το κριτήριο των "πάγιων και διαρκών αναγκών" που δεν αφορούν πραγματικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, στοχεύει στη συνέχιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης. Ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχουν και οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που θυμήθηκαν τώρα το πρόβλημα, ενώ με τις θέσεις και την τακτική τους διευκολύνουν το πέρασμα αυτών των αντεργατικών μέτρων.

Το ΚΚΕ διεκδικεί πλήρη - σταθερή εργασία για όλους. Για τους συμβασιούχους στον ιδιωτικό, το δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ διεκδικεί την αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου, τη μονιμοποίηση των εργαζομένων. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να αντιταχθούν αποφασιστικά στην αντεργατική πολιτική που τους καταδικάζει στην ανεργία και την ανασφάλεια και να διεκδικήσουν με συντονισμένους αγώνες το δικαίωμα στην εργασία».

ΑΔΕΔΥ
Οπως πάντα κυβερνητικότεροι της κυβέρνησης

Απόφαση που ουσιαστικά στηρίζει την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους πήρε χτες η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ στην έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Η απόφαση αντί να προσανατολίζεται στην πλήρη απόρριψή του και στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων, το μόνο που κάνει είναι να ζητά μια μικρή διεύρυνση των όρων και των νομικών περιθωρίων που θέτει η κυβέρνηση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ