ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Στη μάχη για σύμβαση και εργασιακές σχέσεις

Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν 4ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας την Πέμπτη 27 Μάη και 24ωρη απεργία την Πέμπτη, 17 Ιούνη, καθώς η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η εντατικοποίηση και η εκμετάλλευση, οι μισθοί πείνας των 612 ευρώ, μεικτά και η προκλητικότητα των εργοδοτών έχουν φτάσει την κατάσταση στο απροχώρητο. Η δημιουργία του Συντονιστικού Σωματείων Ξενοδοχείων Αθήνας (κλαδικό και επιχειρησιακά) άρχισε να αποδίδει τους πρώτους καρπούς, αφού ο αγώνας που δίνει όλο αυτό το διάστημα για τη συσπείρωση των εργαζομένων σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση παίρνει «σάρκα και οστά», γεγονός που ανάγκασε την Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού να πάρει αποφάσεις. Οι κινητοποιήσεις ανακοινώθηκαν χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε η Ομοσπονδία.

Η άθλια αυτή κατάσταση που επικρατεί στα ξενοδοχεία, ενισχύεται ακόμα περισσότερο από την προκλητική στάση των ξενοδόχων, οι οποίοι όχι μόνο αρνούνται να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων για μισθούς που ανταποκρίνονται στις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες τους, για πλήρη και σταθερή εργασία, κλπ., αλλά επιπλέον απαιτούν και την κατάργηση και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα!

Μια εικόνα για τη σημερινή κατάσταση έδωσε ο Χρ. Κατσώτης, πρόεδρος του κλαδικού σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας. Οπως είπε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι τεράστια με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης να κυριαρχούν και οι μισθοί των ξενοδοχοϋπαλλήλων να είναι οι χειρότεροι. Από την άλλη, οι ξενοδόχοι απαιτούν ο εργαζόμενος να ανταποκρίνεται στο μέγιστο κάτω από αυτές τις συνθήκες και να έχει καλή διάθεση και χαμόγελο. «Πώς να γίνει αυτό - συνέχισε - όταν αμείβεσαι με 612 ευρώ μεικτά και είσαι συνεχώς σε εργασιακή ανασφάλεια;». Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που ανέφερε ότι το 1981 στο Χίλτον δούλευαν 800 εργαζόμενοι με πλήρη και σταθερή εργασία και σήμερα δουλεύουν μόνο 450! Ολοι οι υπόλοιποι δουλεύουν με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Και συνέχισε: «Λογαριάζουν χωρίς τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Η δυσαρέσκεια των εργαζομένων είναι μεγάλη, οι προσδοκίες τους αυξημένες και αν οι εργοδότες θέλουν αντιπαράθεση θα την έχουν. Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι και την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων να είναι στους δρόμους».

Ηδη πάντως, οι ταξικές δυνάμεις έχουν εντείνει τη δουλιά για την επιτυχία των ήδη προγραμματισμένων κινητοποιήσεων, αλλά και τη συνέχεια του αγώνα. Το Συντονιστικό των σωματείων στα ξενοδοχεία εξέδωσε χτες ανακοίνωση η οποία θα κυκλοφορήσει σε τρεις ξένες γλώσσες και θα μοιραστεί σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας, αλλά και τους τουρίστες. Προγραμματίζονται άμεσα εξορμήσεις σε λιμάνια, αεροδρόμια, κλπ. Με την ανακοίνωση το Συντονιστικό ενημερώνει για την κατάσταση στον κλάδο, καθώς και την απόφαση των εργαζομένων να παλέψουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους που περιλαμβάνουν: Αμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ, Ολυμπιακό επίδομα 18% για το 2004, υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλιάς, σταθερή και πλήρη εργασία, 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο.


ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
Καθολική συμμετοχή στην απεργία

Καθολικά συμμετείχαν χτες οι υπάλληλοι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης στην 24ωρη απεργία, που είχε κηρύξει εκεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Αθλητικών Σωματείων (ΠΣΥΑΣ), απαιτώντας να τους χορηγηθεί το ειδικό επίδομα των 176 ευρώ, που δίνεται στο Δημόσιο και το δικαιούνται, καθώς αμείβονται σύμφωνα με το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Οι εργαζόμενοι (αορίστου και ορισμένου χρόνου) συμμετείχαν στην απεργία και έκαναν συγκέντρωση νωρίς το πρωί έξω από τα κεντρικά γραφεία με τη συμπαράσταση εργαζομένων από όλες τις αθλητικές Ομοσπονδίες. Στο πλευρό τους βρέθηκαν και τα μέλη της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ Γιώργος Πέρος και Τέλης Γόντικας. Μιλώντας οι συνδικαλιστές στους συγκεντρωμένους απεργούς δήλωσαν τη στήριξη στον αγώνα τους για αύξηση των εισοδημάτων τους και κατήγγειλαν τον εμπαιγμό των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και την ομηρία όπου τους διατηρούν με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Τέλος, κάλεσαν τους εργαζόμενους να συνεχίσουν αποφασιστικά και μαχητικά τον αγώνα τους, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους.

Συγκέντρωση συμβασιούχων ΟΤΕ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ που αυτή την περίοδο πετιούνται σταδιακά στο δρόμο ή δίνονται σε εργολάβους. Η συγκέντρωση έγινε στο μέγαρο της επιχείρησης στο Μαρούσι, όπου και συναντήθηκαν με το νέο πρόεδρο του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμη, απαιτώντας μόνιμη και σταθερή εργασία. Η συνάντηση έληξε χωρίς συγκεκριμένα και ουσιαστικά αποτελέσματα.

Σύσκεψη στην Κόρινθο

Σε σύσκεψη καλούν τα ΔΣ των Σωματείων των εργαζομένων της «ΒΕΚΚΑ», της «ΚΕΡΑΦΙΝΑ», των Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κορινθίας και η Γραμματεία Κορινθίας του ΠΑΜΕ τις διοικήσεις των εργατικών σωματείων της Κορινθίας και όλους τους συνδικαλιστές με θέμα: «Αγωνιστική εργατική απάντηση στην επίθεση της εργοδοσίας με απολύσεις σε σειρά επιχειρήσεων με αποκορύφωμα στη Σωληνουργία».

Η σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 7 Μάη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΑΚΑ - ΣΕΦ
Απλήρωτοι ξανά

Παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ και του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας φαίνεται ότι έχει στήσει η νέα ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στο όνομα ελέγχου των διοικήσεων εκεί. Ετσι, δεν τους επιτρέπει να δώσουν τις εξοφλήσεις του Απρίλη στους περίπου 350 εργαζόμενους του ΟΑΚΑ και στους 200 του ΣΕΦ. Η δικαιολογία που επικαλείται η ΓΓΑ είναι ότι η αύξηση 10% στους μισθούς, που έχει συμφωνηθεί από το Νοέμβρη μεταξύ εργαζομένων και διοικήσεων, είναι μεγαλύτερη από την εισοδηματική πολιτική. Ετσι, ζήτησε έγγραφο από τις διοικήσεις που να δηλώνουν ότι όντως έχει συμφωνηθεί αυτή η αύξηση. Αφού έστειλε αυτό το έγγραφο τώρα τους ζητά κι άλλο με όλα τα έξοδα που θα γίνουν το Μάη. Οι εργαζόμενοι όμως παραμένουν απλήρωτοι και τα έξοδα τρέχουν.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
Αύριο η στάση εργασίας

Δίωρη στάση εργασίας (8-10 π.μ.) κάνουν αύριο οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, διαμαρτυρόμενοι για τις αποφάσεις του Διοικητή, με τις οποίες υποβαθμίζονται η Νοσηλευτική Υπηρεσία καθώς και άλλες υπηρεσίες.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, υπάρχει αποσπασματική τήρηση ελέγχου ωραρίου των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε «αστυνόμευση» εναντίον συγκεκριμένης ομάδας εργαζομένων. Επίσης, υπάρχουν έγγραφες καταγγελίες εργαζομένων για προσβλητικές σε βάρος τους συμπεριφορές του Διοικητή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ