ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι (10-11/12/1999)

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνεδρίασή του, εξέτασε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι. Το ΠΓ διαπιστώνει ότι η Σύνοδος στο Ελσίνκι προώθησε περισσότερο τα σχέδια της ιμπεριαλιστικής «νέας τάξης», με την υπογραφή και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Διαμορφώνονται εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς της Ευρώπης, ανεξάρτητα αν οι χώρες τους είναι μέλη της ΕΕ ή όχι. Ιδιαίτερα ανησυχητική διαγράφεται η κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία, με τη μεθόδευση της απόσχισης του Μαυροβουνίου και τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, που αποφασίστηκαν στο Ελσίνκι. Σε νέα επικίνδυνη φάση εισέρχονται και οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, καθώς και το Κυπριακό. Οι εξελίξεις υποχρεώνουν το λαό μας σε επαγρύπνηση, ετοιμότητα και παλλαϊκή δράση.

Το ΠΓ σημειώνει το πέπλο σκότους, που σηκώθηκε από την κυβέρνηση, πολλά ΜΜΕ και άλλα κόμματα, προκειμένου να μην ενημερωθεί ο λαός για το σύνολο των αποφάσεων που πάρθηκαν στο Ελσίνκι.

1. Οι αποφάσεις της ΕΕ στο Ελσίνκι βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση, με τα πραγματικά συμφέροντα των λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου. Είχαν προετοιμαστεί πριν και στη διάρκεια της επίσκεψης Κλίντον στην περιοχή.

Οι αρχικές θριαμβολογίες της κυβέρνησης, παραγόντων της οικονομικής ζωής, καθώς και οι θετικές τοποθετήσεις άλλων κομμάτων για τις «επιτυχίες», που σημειώθηκαν στο Ελσίνκι, δεν απηχούν την πραγματικότητα. Εκφράζουν τον ηγεμονικό ρόλο του χωροφύλακα του ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Οι τόνοι πέφτουν, όσο γίνεται πιο φανερό ότι στο Ελσίνκι αποφασίστηκε η αναβάθμιση της τουρκικής πλευράς και όσο αποκαλύπτεται το τι υπέγραψε η κυβέρνηση.

Με τις αποφάσεις στο Ελσίνκι παραδίδονται έμπρακτα στο έλεος της «νέας τάξης» τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Προωθείται η πλήρης αμερικανοποίηση του Αιγαίου. Ταυτόχρονα, μπαίνουν στο παζάρι με την τουρκική ηγεσία, με το διάλογο και με την παραπομπή των «συνοριακών διαφορών» στο καθοδηγούμενο Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο δεν αναγνωρίζουν 4 χώρες της ΕΕ, μεταξύ τους η Γαλλία και η Γερμανία!

Η δήλωση της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μόνη υπαρκτή διαφορά την υφαλοκρηπίδα, δεν μπορεί να κρύψει το πρόβλημα. Η Ελλάδα θα εγκαλείται από την ίδια την ΕΕ μέχρι το 2004, αν στο διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες δε συζητά τα θέματα που θα θέτει η τουρκική πλευρά.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπέγραψε στο Ελσίνκι τη διαδικασία προσχώρησης, «επί ίσοις όροις», νέων χωρών στην ΕΕ, μεταξύ αυτών και της Τουρκίας. Οι ίσοι όροι βασίζονται στην έκθεση προόδου της Επιτροπής (13/10/99), στην οποία εκφραζόταν η ικανοποίηση για τις «πρόσφατες θετικές εξελίξεις στην Τουρκία». Αποδείχνεται περίτρανα η υποκρισία της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εγκαταλείπονται ακόμα και τα προσχήματα.

Η επανεξέταση της κατάστασης «ως προς κάθε εκκρεμή διαφορά» στα τέλη του 2004 από το Συμβούλιο, ακολουθεί τη γνωστή πολιτική της «βήμα προς βήμα» προσέγγισης της Ελλάδας με την Τουρκία, που εξάγγειλε μετά την κρίση στα Ιμια η κυβέρνηση των ΗΠΑ, και των περιβόητων «μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Ετσι, όλα τα θέματα που έχει θέσει η Τουρκία στη βάση και της αναγνώρισης «ζωτικών συμφερόντων» στην περιοχή από τη συμφωνία της Μαδρίτης, (γκρίζες ζώνες, καθεστώς νησιών, συγκυριαρχία στο Αιγαίο), καθώς και το ΝΑΤΟ, για τον επιχειρησιακό έλεγχο στο Αιγαίο, οδηγούνται προς μια μακρόχρονη διαπραγμάτευση, κάτω από το άγρυπνο μάτι των ηγετικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της ΕΕ, αλλά και των ΗΠΑ.

2. Στη Σύνοδο του Ελσίνκι, το Κυπριακό οδηγήθηκε στον οριστικό ενταφιασμό του. Πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων οι αποφάσεις του ΟΗΕ, για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Επιβεβαιώνεται ότι η Κύπρος, με ή δίχως την ένταξή της στην ΕΕ, οδεύει και προς τη θεσμική διχοτόμηση.

Το κυπριακό ζήτημα αντιμετωπίζεται πλέον από την ΕΕ σαν ένα πρόβλημα που πρέπει να διευθετηθεί ανάμεσα στα «δύο μέρη». Καμιά αναφορά δεν υπάρχει για το ότι αποτελεί, πρώτα απ' όλα, διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου από τα στρατεύματα της Τουρκίας. Αντίθετα, στην έκθεση προόδου της Κομισιόν, σημειώνεται η διάθεση της Τουρκίας, ως εγγυήτριας χώρας, «να φέρει κοντά τα δύο μέρη», κάτω από τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών και την πρόσκληση της απόφασης της «Ομάδας των 8» (Κολωνία, 20/6/99)! Ταυτόχρονα, αναγνωρίζεται ο ενεργός και εποικοδομητικός ρόλος της Τουρκίας σ' αυτό το πλαίσιο, για την επίτευξη μιας συνεκτικής λύσης, σύμφωνης με τα νόμιμα ενδιαφέροντα όλων των μερών!

Το μέγεθος της παραπληροφόρησης, για τις αποφάσεις που πάρθηκαν και οδηγούν στην επίσημη διχοτόμηση της Κύπρου, φαίνεται πολύ καθαρά από τα εξής: Στο σημείο 9 της απόφασης οι «15» α) χαιρετίζουν την έναρξη των συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη και εκφράζουν την κατηγορηματική τους υποστήριξη στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ «να φέρει τη διαδικασία σε αίσιο πέρας. β) τονίζουν ότι η πολιτική επίλυση του προβλήματος θα διευκόλυνε την προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά εάν μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων προσχώρησης δεν έχει επιτευχθεί λύση, η απόφαση για την προσχώρηση θα παρθεί χωρίς το παραπάνω να αποτελεί προϋπόθεση»!

3. Στο Ελσίνκι σημειώθηκε ένα σοβαρότατο βήμα προς την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Αποφασίστηκε η δημιουργία, σε πρώτη φάση, ενός στρατιωτικού σώματος 50.000 - 60.000 ατόμων, για να ανταποκριθεί σε καθήκοντα αντιμετώπισης διεθνών κρίσεων και αποστολών. Στη στρατιωτική δύναμη θα συμμετέχουν εξωκοινοτικές ευρωπαϊκές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και άλλες χώρες, που είναι υποψήφιες για προσχώρηση στην ΕΕ ή συμμετέχουν στη «Σύμπραξη για την ειρήνη» (δηλαδή χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Βαλκανικές χώρες και χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών). Με αυτό τον τρόπο η ΕΕ επιχειρεί να επεκτείνει τα στρατιωτικά μέσα, χρησιμοποιώντας και στρατούς άλλων χωρών για τα επεμβατικά της σχέδια στα Βαλκάνια και στην Ευρασία.

4. Με τις αποφάσεις στο Ελσίνκι επιχειρείται ακόμη πιο ωμή επέμβαση στα εσωτερικά της Ν. Γιουγκοσλαβίας. Οπως υπογραμμίζει η σχετική απόφαση, «η ΕΕ, υπό την αιγίδα του "Συμφώνου Σταθερότητας", επιθυμεί να συμβάλει στον "εκδημοκρατισμό" της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ενισχύοντας τη σερβική αντιπολίτευση και τη "δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Μαυροβουνίου", αναζητώντας και άλλους τρόπους "για να υποστηριχτεί το πρόγραμμα πολιτικής και οικονομικής μεταρρύθμισης του Μαυροβουνίου"»!

Για το Κοσσυφοπέδιο η ΕΕ δεν κάνει καμιά αναφορά στις εγκληματικές ενέργειες που σημειώνονται υπό την ασπίδα του ΝΑΤΟ κατά των Σέρβων και των άλλων μειονοτήτων στην περιοχή από τον «UCK». Αντίθετα, εκφράζει την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου.

Στα πλαίσια αυτά ιδιαίτερο ρόλο έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

5. Στο Ελσίνκι συζητήθηκε η αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, που περιλαμβάνει και την κατάργηση του «βέτο». Λόγω των έντονων αντιθέσεων δεν κατέληξαν σε αποφάσεις, όρισαν όμως ως επίσημη έναρξη της Διακυβερνητικής το Φλεβάρη του 2000 και ως το χρόνο ολοκλήρωσης των σχετικών συζητήσεων το Δεκέμβρη του 2000. Αυτή η εξέλιξη έχει μεγάλη πολιτική σημασία, γιατί θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός πιο στενού πυρήνα αυτών που αποφασίζουν, θα αυξήσει τους εκβιασμούς και τις πιέσεις σε μικρότερες χώρες - και στην Ελλάδα.

6. Ακόμη και με το συνταξιοδοτικό ασχολήθηκε η Σύνοδος των «15», υπογραμμίζοντας την απαίτηση ν' αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, δήθεν λόγω όξυνσης του δημογραφικού προβλήματος. Είναι σαφές ότι στα πλαίσια του ανταγωνισμού, ανάμεσα στις κεφαλαιοκρατικές χώρες θα ενταθεί περισσότερο η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, η ανεργία και η φτώχεια. Θα αυξηθεί η εξαθλίωση εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι, αποτελούν μια επιπλέον απόδειξη της βαθύτατα αντιδημοκρατικής και αντιδραστικής φύσης της ΕΕ, που αποκτά πιο επιθετικά χαρακτηριστικά κατά των λαών.

Το ΠΓ υπογραμμίζει ότι αυτές οι εξελίξεις θα οδηγήσουν στην παραπέρα ένταση του αυταρχισμού στο εσωτερικό της χώρας και σε περιορισμό στοιχειωδών δικαιωμάτων. Θα οξυνθεί ο αντικομμουνισμός και τα μέτρα καταστολής εναντίον των λαϊκών κινητοποιήσεων, αφού ο λαός έχει απέναντί του μια επικίνδυνη κυβέρνηση, που καθοδηγείται από το δόγμα του πλουτισμού και των κερδών του κεφαλαίου.

Ο λαός μας δε θα δεχτεί τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής που μόνο δεινά θα του φέρει. Θα αντιπαλέψει και θα καταδικάσει την αντιλαϊκή πολιτική, με τους αγώνες και με την ψήφο του.

14/12/1999

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ