ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι χιλιάδες τίτλοι της άνοιξης

Ανοίγει αύριο τις «πύλες» της η ανοιξιάτικη, 27η Γιορτή Βιβλίου στο Πεδίον Αρεως, την οποία οργανώνει ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθηνών και θα διαρκέσει έως τις 16/5, με τιμώμενη χώρα, φέτος, την Κύπρο. Η φετινή έκθεση θα γίνει σε άλλο σημείο του πάρκου. Συγκεκριμένα, στην πλατεία Πρωτομαγιάς, με την κεντρική είσοδο να βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη. Η αλλαγή επιβλήθηκε λόγω έργων ανάπλασης του πάρκου, γεγονός που αναδεικνύεται και πάλι την ανάγκη εξεύρεσης μόνιμου χώρου για τις Γιορτές του Βιβλίου.

Πάνω από 240 εκδότες θα παρουσιάσουν περισσότερους από 50.000 τίτλους βιβλίων, σε 250 περίπτερα, ενώ θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες εκδηλώσεις. Οσον αφορά στην Κύπρο θα υπάρχει έκθεση βιβλίων - από και για τη χώρα - καθώς και βιβλίων Κυπρίων συγγραφέων που έχουν εκδοθεί από Ελλαδίτες. Παράλληλα, θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η ελληνική ματιά στην Κύπρο». Στις 6/5 οργανώνεται συζήτηση με θέμα «Κύπρος: Ιστορία, πολιτισμός και πολιτική» και συναυλία του συγκροτήματος «Interneoi», με ελληνικά και κυπριακά τραγούδια. Τα μέλη του συγκροτήματος είναι ηλικίας από 14-22 χρόνων. Στις 7/5, 8.30 μμ, οργανώνεται συζήτηση με συμμετοχή τριών Ελληνοκυπρίων και δύο Τουρκοκυπρίων συγγραφέων. Πρόκειται για τους: Νεσέ Γιασίν, Λεύκιο Ζαφειρίου, Νίκη Μαραγκού, Φικρέτ Ντεμιράγκ και Κυριάκο Χαραλαμπίδη. Στις 8/5 προγραμματίζεται αφιέρωμα στον Κύπριο ποιητή Κώστα Μόντη.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνεται και έκθεση 200 βιβλίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην οποία περιλαμβάνονται και σπάνιες εκδόσεις, που προσέφεραν το ΕΛΙΑ και το περιοδικό «Βιβλιοφιλία». Αλλες εκδηλώσεις θα αφορούν τη σχέση του βιβλίου με τον κινηματογράφο («Από το βιβλίο στην οθόνη» 13/5), αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στον ανεξάρτητο περιοδικό Τύπο και στα πολιτιστικά περιοδικά (10, 12/5). Θα υπάρχει επίσης θέατρο και κουκλοθέατρο για τα παιδιά, κλπ.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου για την έκθεση, απαντώντας σε ερώτηση για την άλλη έκθεση βιβλίου που πραγματοποιείται την ίδια περίοδο στο Ζάππειο, ο πρόεδρος του ΣΕΒΑ, Στέλιος Ελληνιάδης, είπε ότι οι εκθέσεις γίνονται από τους συλλογικούς φορείς του βιβλίου, ενώ η έκθεση του Ζαππείου είναι εμπορική, όπου οι επιχειρηματίες εκπροσωπούν τους εαυτούς τους. Πρόσθεσε ότι θεωρεί περίεργο το γεγονός ότι την έκθεση του Ζαππείου θα την εγκαινιάσει η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, ενώ την έκθεση του ΣΕΒΑ θα εγκαινιάσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός.

«Φίδι του Ιουνίου»

Αγνωστός στο ευρύ ελληνικό κοινό, αλλά διακεκριμένος διεθνώς, ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Σίνια Τσουκαμότο, γεννημένος το 1960 στο Τόκιο, από τα 14 χρόνια του, με μια κάμερα «Σούπερ 8» και στο φόντο της μεταπολεμικής Ιαπωνίας που «τρέκλιζε» μεταξύ του κυνισμού της βαριάς βιομηχανίας και της στρεβλής, επόμενα αδιέξοδης, προσπάθειας επαναφοράς των παραδοσιακών αξιών της ως «άμυνας», βάλθηκε να «μπολιάσει» την κουλτούρα των ιαπωνικών κόμικς «μάγκνα» με το φανταστικό κινηματογράφο, μιλώντας όμως για πολύ καθημερινά και ανθρώπινα προβλήματα, όπως η βία - συστατικό στοιχείο της σύγχρονης καπιταλιστικής μεγαλούπολης.

Μέχρι σήμερα, αυτό το έκανε με ένα αναγνωρίσιμο προσωπικό, κινηματογραφικό ύφος, καθόλου εύπεπτο για τα «στομάχια» που συνήθισαν το Χόλιγουντ. Στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ο Τσουκαμότο «συστήθηκε» στο κοινό με πέντε ταινίες του, ενώ από αύριο, σε διανομή της «New Star» θα προβάλλεται κανονικά η τελευταία του ταινία «Φίδι του Ιουνίου», κατά πολλούς η καταλληλότερη για να εισαχθεί κάποιος στο «σύμπαν» του Ιάπωνα δημιουργού.

Πίσω από την ιστορία μιας γυναίκας που ξαφνικά γίνεται το θύμα εκβιασμού ενός αγνώστου, ο οποίος «την υποχρεώνει σε ένα επίπονο σκοτεινό ταξίδι σεξουαλικής αυτογνωσίας» κατά την περίοδο των βροχών στην Ιαπωνία, ο Τσουκαμότο αναφέρεται - κατά τον διανομέα - «για άλλη μια φορά, στη ζωή που χάνεται στα τσιμέντα και την πολυκοσμία, στις σήραγγες του μετρό, στα sex shop, στην εικονική "επικοινωνία"». Η ταινία απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Βενετίας.

Μαζί με το «Φίδι του Ιουνίου» θα προβάλλεται και η ταινία μικρού μήκους του Αρη Φατούρου «Ηφαίστειο».

Αρχή με τη Φιλαρμονική Βερολίνου

Φιλαρμονική Ορχήστρα Βερολίνου
Φιλαρμονική Ορχήστρα Βερολίνου
Με τις νότες του Μπραμς, ερμηνευμένες από μια ιστορική ορχήστρα, ανοίγει η αυλαία των εκδηλώσεων του Ελληνικού Φεστιβάλ 2004. Το πανηγυρικό ξεκίνημα στο Ηρώδειο θα γίνει το Σάββατο (11.30 πμ) με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Βερολίνου.

Η ηλικίας 122 ετών ορχήστρα, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σχήματα του κόσμου, θα προσφέρει μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση, την οποία έχουν ζητήσει να καλύψουν «ζωντανά» περίπου 100 τηλεοπτικά κανάλια. Υπό τη διεύθυνση του μουσικού διευθυντή της, του φημισμένου μαέστρου σερ Simon Rattle και με σολίστ τον πιανίστα Daniel Barenboim, η Ορχήστρα ερμηνεύει δύο μεγαλειώδη έργα του Μπραμς, το «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 1 σε ρε ελάσσονα» και το «Κουαρτέτο με πιάνο αρ. 1 σε σολ ελάσσονα, έργο 25» (σε μεταγραφή για ορχήστρα από τον Arnold Schoenberg).

«Χρώματα» της Κούβας

Αφιερωμένη στην Κούβα είναι η έκθεση που εγκαινιάζεται στις 3/5 (8 μ.μ.) στην γκαλερί «Κλεισθένους» (Κλεισθένους 9). Πρόκειται για έργα ζωγραφικής και χαρακτικά των νέων Κουβανών καλλιτεχνών: Ενρίκε Μπάστερ, Λουντμίλα Λόπεζ Ντομίνκες, Μιγκέλ Ανχελ Σάλβο, Ιζαν Ροντρίγκες Ντε Λα Τόρε, Βίκτορ Βελάσκες Μιριβάλ. Στη διάρκεια της έκθεσης (έως τις 16/5), θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις (στα ισπανικά) από τον Κουβανό συγγραφέα Ρεϊνάλτο Τζόεν Ραμαγκουέρα.

Τα θέματα των διαλέξεων είναι: «Η ψυχολογία των Κουβανών», «Η αρχιτεκτονική της Αβάνας» και «Η γυναίκα στον κουβανέζικο πολιτισμό». Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν βραδιές με μουσική για κιθάρα και βιολί. Οι: Μενέλαος Παπαδανιήλ (βιολί) και Λητώ Χραδουλοπούλου (κιθάρα) θα ερμηνεύσουν έργα των: Μπράουερ, Μολίνα και παραδοσιακή κουβανέζικη μουσική. Τέλος, θα προβληθούν σε βίντεο ταινίες του κουβανέζικου κινηματογράφου. Η έκθεση θα λειτουργεί Τρίτη - Παρασκευή: 12 μ. - 8 μ.μ. και Σάββατο - Κυριακή: 12 μ. - 5 μ.μ.

Με τον Διονύση...

Η Πάτρα είναι ο τελευταίος σταθμός της χειμερινής περιοδείας του Διονύση Τσακνή. Ο αγαπημένος τραγουδοποιός προσκαλεί τους φίλους των τραγουδιών του αύριο, στο κλαμπ «Συνεργείο» (Κανάρη 90). Θα προσφέρει ένα τρίωρο πρόγραμμα, παρουσιάζοντας την πρόσφατη δισκογραφική δουλιά του «Μια ζωή αλλού», τις καλύτερες στιγμές της 20χρονης πορείας του και επιλεγμένες διασκευές ξένων τραγουδιών των Τομ Γουέιτς, Λέοναρντ Κοέν, Ντέιβιντ Μπερν κ.ά.

  • Την Πρωτομαγιά (6μμ), ο Δ. Τσακνής θα δώσει συναυλία στο Αλσος της Αιδηψού, με τα αιωνόβια πεύκα. Είσοδος ελεύθερη.
Διπλό πένθος

Η ποίηση και η δημοσιογραφία έχασαν πρόωρα έναν άνθρωπό τους. Τον ποιητή και δημοσιογράφο Γιώργο Καραβασίλη, ο οποίος έχασε τη μάχη της ζωής την περασμένη Δευτέρα, σε ηλικία 55 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο. Η κηδεία του έγινε χτες από το Β' Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Γ. Καραβασίλης, γεννημένος στην Αθήνα το 1949, σπούδασε στο Οικονομικό και Πολιτικό της Νομικής, καθώς και στη δραματική σχολή του Γρηγόρη Βαφιά. Προηγουμένως είχε μαθητεύσει δίπλα στον Δημήτρη Ροντήρη. Η δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε από την εφημερίδα «Σημερινά», συνεχίστηκε στις εφημερίδες «Εσπερινή» και «Ειδήσεις» και από το 1984 στην ΕΡΤ, ως πολιτιστικός συντάκτης. Ως κριτικός βιβλίου εργάστηκε στα περιοδικά «Διαβάζω», «Λέξη», «Δένδρο» και στην «Καθημερινή».

Πλούσιο είναι και το συγγραφικό και ποιητικό έργο του. Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε ο συγκεντρωτικός τόμος με τα ποιήματά του, με τίτλο «Ποιήσεις (1963-2003)» (εκδ. «Γαβριηλίδης»). Ακόμη, έγραψε δοκίμια και έκανε πολλές μεταφράσεις θεατρικών και ποιητικών έργων.

Παιδικό Φεστιβάλ Βύρωνα

«80 Χρόνια Βύρωνας, 1924-2004. Τρεις γενιές, μια Ιστορία» είναι ο τίτλος του 19ου Παιδικού Φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα, που άρχισε χτες και θα διαρκέσει μέχρι τις 9/5. Θεατρικές, μουσικές και χορευτικές και άλλες εκδηλώσεις - καρποί της δημιουργικής δραστηριότητας μαθητών του δήμου - συνθέτουν το πρόγραμμα του φεστιβάλ. Σήμερα, στον κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» (πρώην «Λουίζα»), θεατρική ομάδα του 5ου Δημοτικού Σχολείου θα παρουσιάσει τον «Μικρό Πρίγκηπα» του Εξυπερί, το θεατρικό του 3ου Γυμνασίου την «Τελετή» του Π. Μάτεση και το θεατρικό του 5ου Γυμνασίου το «Καινούριο σπίτι» του Γκολντόνι. Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί στις 9/5, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ταπητουργείο), με παράσταση του Κέντρου Μελέτης Χορού «Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν», απονομή επάθλων στο καλύτερο θεατρικό και χορευτικό συγκρότημα και πάρτι.

Οι «Violent Femmes», το τρίο από το Μιλγουόκι, που έγραψε την ξεχωριστή ιστορία του τη δεκαετία του '80, μετά τη συναυλία στη Θεσσαλονίκη δίνει ραντεβού με το κοινό της Αθήνας. Σήμερα θα εμφανιστούν στο «Ρόδον» όπου θα διηγηθεί αγαπημένες ιστορίες, με ροκ πάντα διάθεση. Το συγκρότημα, που μπορεί να μην ξανασυνάντησε τις παλιές επιτυχίες του, συνεχίζει να προσφέρει συγκινήσεις και να μεταφέρει στη σκηνή την αίσθηση του αυθόρμητου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ