ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΑΒΑΝΑ.-
Ολοι «υπέκυψαν» και τελικά ομοφώνως ενέκριναν στο Συμβούλιο Ασφαλείας το ψήφισμα που προωθούσαν οι ΗΠΑ, που θεωρείται ως «ασπίδα κατά της τρομοκρατίας», αφού ως στόχο είχε να κλείσει το «παράθυρο του Διεθνούς Δικαίου», όπως το χαρακτήρισαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι... που δύναται να επιτρέψει τη διάδοση των όπλων μόνο από κυβερνήσεις και όχι από «μη κρατικούς παράγοντες», όπως διεφθαρμένους επιστήμονες, επιτήδειους της μαύρης αγοράς και τρομοκράτες.
Σύμφωνα πάντα με τα όσα μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία «Reuters» και «Associated Press», μέσω του ψηφίσματος υποχρεώνονται και τα 191 κράτη - μέλη των Ηνωμένων Εθνών να τιμωρούν «μη κυβερνητικούς παράγοντες» που έχουν την οποιαδήποτε πρόσβαση σε εξοπλισμό και τεχνολογία, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη απαγορευμένων όπλων. Και σημειώνεται ότι ακόμη και το Πακιστάν, το οποίο τηρούσε έως την τελευταία στιγμή επιφυλακτική στάση, τελικώς ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης του εν λόγω ψηφίσματος στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρέχοντας στην κυβέρνηση Μπους και τους συμμάχους της μία νίκη κατά κράτος.
Και ενώ η είδηση παρουσιάζει τη γνωστή «διεθνή κοινότητα» να συμπλέει χωρίς να υπάρχει κάποιο στοιχείο που να διαφωτίζει περισσότερο την είδηση, το πρακτορείο «Prensa Latina» αναφέρει τις δηλώσεις του πρέσβη της Κούβας στα Ηνωμένα Εθνη, που στιγματίζουν την απόφαση αυτή του Συμβουλίου Ασφαλείας ως επικίνδυνη, αφού μπορεί να λειτουργήσει ως όργανο για εκδήλωση μονομερούς και καταχρηστικής χρήσης βίας εναντίον συγκεκριμένων κρατών.
Συγκεκριμένα, ο Ορλάντο Ρεκουέϊχο, ο Κουβανός πρέσβης, σημείωσε ότι η απόφαση αυτή μπορεί να υιοθετηθεί και εφαρμοστεί από κάποια δύναμη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας ως «εκ των προτέρων εξουσιοδότηση» για ανάληψη μονομερούς δράσης, κυρίως βασιζόμενη μόνο σε υποψίες και τόνισε ότι αφορά συγκεκριμένα την Κούβα, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη κανείς το γεγονός ότι πλήθος Αμερικανών αξιωματούχων έχουν εκτοξεύσει πολλάκις παντελώς ψευδείς κατηγορίες ότι αναπτύσσει βιολογικά όπλα.
Associated Press |
Νεκροί νεαροί σε μπλόκο της αστυνομίας στη νότια επαρχία Γιάλα της Ταϊλάνδης. Η χτεσινή μέρα ήταν από τις πιο πολύνεκρες στην πρόσφατη ιστορία της χώρας |
«Τουλάχιστον» εκατόν δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες σε συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία της Ταϊλάνδης και μουσουλμάνους νεαρούς στο νότιο τμήμα της χώρας. Οι πιο σκληρές συγκρούσεις σημειώθηκαν σε ένα μουσουλμανικό τζαμί, όπου βρήκαν το θάνατο 30 άνθρωποι.
Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός Τακσίν Σιναουάτρα είπε ότι δεν επρόκειτο για εξεγερθέντες, αλλά για «ληστές». Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερ», οι συγκρούσεις ξέσπασαν το πρωί, όταν την αυγή νεαροί επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών τμημάτων και στρατιωτικών βάσεων.
Ο απολογισμός είναι 107 από τους νεαρούς και 5 από τις δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του στρατού, στρατηγό Σιναουάτρα, οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν «προειδοποιηθεί» για τις επιθέσεις, και ήταν έτοιμες. «Είχαμε τη βοήθεια κατοίκων... ορισμένοι εκ των οποίων μας έδωσαν προειδοποιήσεις και πληροφορίες», είπε σε συνέντευξη Τύπου.
Ο πρωθυπουργός Τακσίν εμφανίστηκε να υιοθετεί εξαιρετικά σκληρή στάση: «Θα τους ξεριζώσουμε... δε θα τους δώσουμε την ευκαιρία να ανακινήσουν το θέμα του αυτονομισμού και της θρησκείας. Σε τελευταία ανάλυση, είναι όλοι ληστές».
Στις τρεις νότιες επαρχίες της Ταϊλάνδης είχαν ξεσπάσει και πάλι, το Γενάρη, βίαια επεισόδια, με τουλάχιστον 60 νεκρούς.
Αναλυτές προειδοποιούν ότι η περιθωριοποιημένη μουσουλμανική νεολαία της νότιας Ταϊλάνδης μπορεί να αποτελέσει «πρόσφορο» χώρο στρατολόγησης μελών οργανώσεων όπως η «Τζεμάα Ισλαμίγια», η οποία θεωρείται «σχετιζόμενη με την "αλ Κάιντα"».
Η φύση των επεισοδίων - οι νεαροί επιτέθηκαν με γυμνά χέρια και με σπαθιά και μαχαίρια στους ένοπλους αστυνομικούς, φέροντας θρησκευτικά σύμβολα, ενώ ορισμένοι φέρονται να είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών - προκαλεί ερωτηματικά για τα κίνητρά τους. «Αν η κυβέρνηση δε δώσει ξεκάθαρες εξηγήσεις για το τι ακριβώς συνέβη», έλεγε χτες ένας πολιτικός επιστήμονας, «θα μπορούσαν να υπάρξουν πολύ μεγάλες συνέπειες στη μουσουλμανική κοινότητα», η οποία καταγγέλλει τη βουδιστική πλειοψηφία ότι ασκεί πολιτική διακρίσεων.
Associated Press |
Απο την κινητοποίηση των εργαζομένων στην «Αλιτάλια» |
Παρέλυσαν χτες οι αερομεταφορές στην Ιταλία μετά από την απεργία των εργαζομένων της «Αλιτάλια» ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της εταιρίας. Συνολικά ακυρώθηκαν 130 πτήσεις. Η απεργία θα συνεχιστεί και σήμερα.
Η διοίκηση της εταιρίας σε συνεννόηση με την κυβέρνηση επιθυμεί να απολύσει χιλιάδες εργαζόμενους, προκείμενου να ξανακάνει κερδοφόρα την επιχείρηση. Στόχος είναι τελικά να ιδιωτικοποιηθεί ο κρατικός αερομεταφορέας. Σήμερα η κυβέρνηση αναμένεται να εκδώσει έκτακτο διάταγμα ώστε να βοηθήσει την εταιρία. Ανάμεσα στα μέτρα ενίσχυσης θα είναι και η χρηματοδότηση των «προσωρινών απολύσεων».
Στο μεταξύ χτες χιλιάδες εργάτες της ΦΙΑΤ πραγματοποίησαν μεγάλη διαδήλωση μπροστά από το εργοστάσιο της εταιρίας «Μέλφι», όπου συνεχίζεται η απεργία για 10η ημέρα.
ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--
Εκτός της νέας νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης που ανακοινώθηκε χτες τέθηκε ο Μαγκοσούθου Μπουτελέζι, ηγέτης του κόμματος των Ζουλού, «Ινκάθα», ο οποίος αντιπαρατέθηκε έντονα στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) κατά τις εκλογές της 14ης Απρίλη. Ο Μπουτελέζι διατελούσε επί δέκα χρόνια υπουργός Εσωτερικών...
Μετά την οριστική ρήξη στις σχέσεις ANC - «Ινκάθα», ο Μπέκι τοποθέτησε σε υπουργικά πόστα για πρώτη φορά στελέχη των ακόλουθων δύο κομμάτων: Ο Μάρτινους βαν Σάιλγιουκ από το Νέο Εθνικό Κόμμα (διάδοχο του Εθνικού Κόμματος που κυβερνούσε τη Ν. Αφρική επί δεκαετίες, επί ρατσιστικού καθεστώτος Απαρτχάιντ) διορίστηκε υπουργός Περιβάλλοντος και Τουρισμού, ενώ από το κόμμα «Οργανισμός του Λαού των Αζάνιαν» ο Μοσιμπούντι Μανγκένα διορίστηκε υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας και η Ναλέντι Πάντορ υπουργός Παιδείας.
Σταθερά στο τιμόνι των υπουργείων Υγείας, Οικονομίας, Αμυνας και Εξωτερικών παραμένουν αντίστοιχα οι Μάντο Τσαμπαλάλα -Μσιμάνγκ, Τρέβορ Μανουέλ, Μοσίουουοα Λεκότα και Νκοσαζάνα Ντλαμίνι - Ζούμα.
Παρά τη σωρεία καταγγελιών για διαφθορά, χρηματισμό κλπ, έναντι του Τζάκομπ Ζούμα, αυτός παραμένει στη θέση του αντιπροέδρου της Νότιας Αφρικής.
Στη νέα 49μελή νοτιοαφρικανική κυβέρνηση, 22 θέσεις υπουργείων και υφυπουργείων καταλαμβάνονται από γυναίκες.