ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Ανένδοτος ο Αμερικανός πρόεδρος, επιβεβαίωσε και ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα «παραμείνουν» στο Ιράκ όσο χρειαστεί και μάλιστα αποστέλλοντας ακόμη περισσότερα στρατεύματα αν είναι αναγκαίο και ζητηθεί, αν και, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, έχει «μεγάλη σημασία να τηρηθεί» η ημερομηνία της 30ής Ιούνη για τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς και πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν στην απόφασή τους.
«Ανθρώπινος ακόμη και σχεδόν δακρυσμένος σε κάποιες στιγμές» όπως τον χαρακτήρισαν οι «συνήθεις αναλυτές», ο Τζορτζ Ου. Μπους παραδέχτηκε «με οδύνη» ότι η τελευταία εβδομάδα ήταν «δύσκολη», αλλά υποστήριξε ότι δεν πρόκειται ούτε για «εμφύλιο πόλεμο», ούτε και για «λαϊκή εξέγερση». Αναφερόμενος, μάλιστα, στην αντίσταση που συναντούν οι συμμαχικές δυνάμεις από τους σιίτες, υποστήριξε ότι ο ηγέτης τους, Μοκτάντα Σαντρ, συνδέεται «με τις τρομοκρατικές οργανώσεις Χεζμπολάχ και Χαμάς» και διευκρίνισε ότι είναι επιβεβλημένο να αφοπλιστούν τα «παράνομα ένοπλα τμήματα» που βρίσκονται υπό τις διαταγές του.
Γι' αυτό δήλωσε έτοιμος και πρόθυμος να εξετάσει το αίτημα των Αμερικανών στρατηγών - συγκεκριμένα του στρατηγού Τζον Αμπιτζάιντ - για την αποστολή ενισχύσεων 135.000 Αμερικανών οπλιτών στην περιοχή, σημειώνοντας ότι τα στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιράκ για όσο αυτό θα κριθεί αναγκαίο.
Εντούτοις, θεωρεί ότι οι συγκρίσεις με τον πόλεμο στο Βιετνάμ, είναι «λάθος» και πως η σύγκριση αυτή βλάπτει τους Αμερικανούς στρατιώτες που μάχονται στο Ιράκ. Παράλληλα, επέμεινε ότι «οι συνέπειες μίας αποτυχίας στο Ιράκ θα ήταν αφάνταστες», καθώς «όλοι οι εχθροί της Αμερικής στον κόσμο θα επέχαιραν, διατρανώνοντας την αδυναμία μας και την κατάπτωσή μας και θα χρησιμοποιούσαν τη νίκη αυτή για να στρατολογήσουν μία νέα γενιά δολοφόνων».
Ο Μπους εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρξει μία νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να παροτρυνθούν κι άλλες χώρες να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, και παραδέχτηκε ότι τα έσοδα από το ιρακινό πετρέλαιο είναι πιο σημαντικά απ' ό,τι αρχικά αναμενόταν. Οσο για τα όπλα μαζικής καταστροφής «που έκρυβε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν», ο Μπους επέμεινε ότι μπορεί και να βρεθούν!
Για το άλλο ακανθώδες ζήτημα που απασχολεί τα μάλα την αμερικανική κοινή γνώμη, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στις κατηγορίες εναντίον του υποστήριξε ότι εάν είχε κάποια στοιχεία στα χέρια του... «θα είχα κινήσει Γη και ουρανό για να σώσω τη χώρα». Υποσχέθηκε συνεργασία τόσο με την Επιτροπή που εξετάζει την πολιτική που ακολουθήθηκε όσο και ριζικές αλλαγές στο FBI και τη CIA. Τέλος, όσον αφορά στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, αλλά και την πτώση της δημοτικότητάς του, σημείωσε ότι οι ψηφοφόροι είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν εάν η πολιτική του στο Ιράκ έχει αποτύχει.
Την ίδια στιγμή συνεχίστηκαν χτες οι καταθέσεις στην ανεξάρτητη επιτροπή του Κογκρέσου, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ να καταλογίζει ευθύνες στον τέως πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, υπενθυμίζοντας ότι μνημόνιο του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα του 1995, ουσιαστικά οδήγησε σε παράλυση το FBI.
Πάντως, η διακομματική επιτροπή που διερευνά τα γεγονότα στην προκαταρκτική της έκθεση εκτιμά πως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν ήταν στις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης. Επίσης, ότι «η δράση του FBI εμποδιζόταν σε πολλούς σημαντικούς τομείς για την υλοποίηση μιας αποτελεσματικής προληπτικής αντιτρομοκρατικής στρατηγικής», υπογραμμίζεται από τους συντάκτες του εγγράφου όπως και «η ανεπαρκής εκπαίδευση πρακτόρων, η πολυπλοκότητα των νομικών καθεστώτων και η ανεπάρκεια των οικονομικών πόρων».
ΜΑΝΙΛΑ.- Οι επερχόμενες εκλογές στις Φιλιππίνες έχουν φέρει με εντυπωσιοθηρικό τρόπο, σε ό,τι αφορά τους βασικούς υποψήφιους, το θέμα της συμμετοχής της χώρας στην κατοχή του Ιράκ στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης. Αν και μέχρι στιγμής οι δυνάμεις της χώρας δεν έχουν υποστεί απώλειες, υπήρξε η απαγωγή και απελευθέρωση ενός Φιλιππινέζου πολίτη οδηγού, την προηγούμενη βδομάδα. Ετσι, χτες, υπό την πίεση τόσο βασικών αντιπάλων της για την προεδρία όσο και αριστερών οργανώσεων αλλά και επιχειρώντας να καπηλευτεί το αίτημα να πάψει η συμμετοχή των φιλιππινέζικων ενόπλων δυνάμεων που συμβάλλουν με δύναμη κάπου 100 ανδρών στην - όλο και πιο αιματηρή - κατοχή, και με δεδομένο το ότι στο Ιράκ εργάζονται περί τους τρεις χιλιάδες πολίτες της χώρας, προέβη σε σχετική τοποθέτηση η πρόεδρος Γκλόρια Αρόγιο.
Η Αρόγιο - που, αξιοσημείωτα, υπήρξε από τους πρώτους ξένους ηγέτες που συνταυτίστηκαν απόλυτα με τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» του Μπους - υιοθέτησε μια στάση ήξεις αφήξεις: «στεκόμαστε ώμο με ώμο με τη διεθνή κοινότητα σε αυτή τη δέσμευση», είπε η Πρόεδρος, «και γι' αυτό δεν παίρνουμε βιαστικές αποφάσεις». Ομως, συμπλήρωσε, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες «η ασφάλεια των ειρηνευτικών μας δυνάμεων» -σ.σ. από πότε η κατοχή έγινε «ειρηνευτική αποστολή», αυτό είναι άλλη ιστορία, βέβαια - «είναι η πρώτιστη ανησυχία μας».
Η δύναμη των Φιλιππίνων επιχειρεί υπό διοίκηση των Πολωνών (Νατζάφ και Καρμπάλα), και την περασμένη βδομάδα 28 εξ αυτών επέστρεψαν στη χώρα. Την τρέχουσα βδομάδα πρόκειται να αναχωρήσουν 45 αναπληρωτές τους. Οι ΗΠΑ ζητούν μεγαλύτερο αριθμό. Πάντως, η Αρόγιο, όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, διευκρίνισε, σε μια επίδειξη μνημειώδους πολιτικού καιροσκοπισμού, ότι η οποιαδήποτε απόφαση θα κριθεί από «την κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ τις επόμενες μέρες».