ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Απρίλη 2004
Σελ. /32
Αγάλι αγάλι...

...παρότι κάτι λείπει. Για την ακρίβεια, αποκρύπτεται. Το γεγονός ότι το «σχέδιο Ανάν» δεν πάσχει στις λεπτομέρειές του, αλλά στην ίδια τη φιλοσοφία του. Οτι αυτό καθαυτό είναι σχέδιο για δημιουργία προτεκτοράτου

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Γι' αυτό και σπεύδουν οι υποστηριχτές του ΝΑΙ να βρουν εξιλαστήριο θύμα στο ΑΚΕΛ. Γιατί το ΟΧΙ πια γίνεται χιονοστιβάδα που απειλεί την ίδια τη βάση της ενδοτικότητας. Τη φιλοτεχνημένη τόσο καλά και τόσο καιρό υποταγή στον ιμπεριαλισμό. Που, ούτε λίγο-ούτε πολύ, παρουσιαζόταν ως ο εγγυητής για ένα ενωμένο νησί. Ενώ ήταν και παραμένει ο νεκροθάφτης.

Γι' αυτή, τη χιονοστιβάδα που δε μαζεύεται, στάζουν χολή τα κείμενα των «αναλυτών». Και μόνο το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ πήρε υπόψη του το μυριόστομο λαϊκό ΟΧΙ, έφτασε για να εισπράξει σε μια νύχτα ένα βόθρο βρισιές κι από «σοβαρός συνομιλητής» να παρουσιαστεί ως «καιροσκόπος». Από αυτούς ακριβώς που έγραφαν μια βδομάδα πριν ότι ο ξένος παράγοντας στήριζε όλες του τις ελπίδες στο ΑΚΕΛ. Βαριά τα γραμμάτια που έχουν να ξοφλήσουν ορισμένοι.

Μερικά πρωτοσέλιδα, πάντως, θα μείνουν στην Ιστορία: Οπως της «Αυγής» του Πάσχα, που διαπιστώνει «δυνατό το "ναι" στα κόμματα - δυνατό το "όχι" στον λαό». Οπως και κάτι εσωτερικοί τίτλοι, όπως αυτός στην «Ημερησία»: «Τέσσερα "ναι" και ένα "όχι" από το συμβούλιο αρχηγών».

Αλλοι, πάλι, παρότι χρόνια φιλοτεχνούν προφίλ σοβαρού αναλυτή δεν απέφυγαν το σκόπελο. Ο Γ. Καπόπουλος τιτλοφόρησε το κείμενό του «Ποιοι και γιατί έκρυψαν την επιτυχία της Λουκέρνης» και υπέγραψε την εκτίμηση που περιέχεται στο γνωστό «σκονάκι» ότι «μια οργανωμένη παραπληροφόρηση με ευθύνη ελληνοκυπριακών απορριπτικών κύκλων απέκρυψε την πραγματικότητα, την ικανοποίηση δηλαδή του μεγαλύτερου μέρους των αιτημάτων της Λευκωσίας για βελτίωση του σχεδίου Ανάν».

Και μετά ρωτάνε, «τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;».

Τα μειράκια της καθ' ημάς «Συνασπισμένης Ριζοσπαστικής Αριστεράς»...


ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΤΟΥ «ΝΑΙ»

ΒΟΜΒΑ: «Σαν βόμβα έσκασε στην Αθήνα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ βάσει της οποίας καλείται ο ΟΗΕ να αναβάλει τα δημοψηφίσματα... η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης επί της ουσίας έπεσαν έξω στις αρχικές εκτιμήσεις τους περί ενός έστω και "κριτικού ναι" από το πλειοψηφούν ελληνοκυπριακό κόμμα» (ο Ανδρέας Μαραθιάς στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ; «Σείεται το ΑΚΕΛ μετά την απόφαση "Βόμβα" όπως ονομάστηκε στην έδρα του ΟΗΕ, να αποφύγει την ευθεία τοποθέτηση έναντι του σχεδίου Ανάν... από την ώρα της απόφασης έχει προκληθεί θύελλα αντιδράσεων ανάμεσα στα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής τα οποία θεωρούν διασυρμό του κόμματος τέτοια απόφαση» (το ρεπορτάζ στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ; «Γενικότερα η απόφαση του ΑΚΕΛ θεωρείται ως λύση ανάγκης που επιχειρεί να διατηρήσει τις ισορροπίες μέσα στο κόμμα παρά ως μια πολιτική απόφαση για το κορυφαίο θέμα της εθνικής και πολιτικής ζωής της Κύπρου» (ο Γιώργος Τσαλακός από τη Λευκωσία για τα ΝΕΑ).

ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟ; «Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ είναι ένα πλήρως αντιφατικό κείμενο που καταμαρτυρά την κατάσταση πανικού στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου» (ο Μακάριος Δρουσιώτης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ; «Η πολιτικά καιροσκοπική στάση της ηγεσίας του (σ.σ. του ΑΚΕΛ) που οδήγησε κατ' αρχήν στην επιλογή ως υποψηφίου προέδρου του γνωστού για τη γενικότερη απορριπτική στάση του Τ. Παπαδόπουλου, ολοκληρώθηκε τώρα με το "ναι μεν αλλά όχι" στο σχέδιο Ανάν» (ο Σήφης Πολυμίλης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΕΠΑΝΕΚΤΙΜΗΣΗ: «Η απόφαση του μεγαλύτερου ελληνοκυπριακού κόμματος ελήφθη προφανώς υπό την πίεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων που αντιμετωπίζουν με σοβαρές επιφυλάξεις το τελικό σχέδιο και αναμένεται ότι θα οδηγήσει και τα άλλα κόμματα σε επανεκτίμηση της στάσης τους» (το κύριο άρθρο στη ΧΩΡΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΑΠΟ ΑΚΕΛ - ΟΗΕ

ΕΘΝΟΣ: ΟΙ ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΦΡΑΓΙΖΟΥΝ ΤΟ «ΟΧΙ»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΕΠΙ ΘΥΡΑΙΣ ΤΟ «ΝΑΙ» ΜΕ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ... ΠΟΥΡΚΟΥΑΔΙΣΜΟΥ!

Η ΕΠΟΧΗ (κυριακάτικη): ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η ΑΥΓΗ (κυριακάτικη): ΑΣΑΦΕΙΑ - ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ - ΑΓΩΝΙΑ

ΤΟ ΠΡΙΝ (κυριακάτικο): Ο ΛΑΟΣ ΛΕΕΙ «ΟΧΙ» ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΛΕΝΕ «ΝΑΙ»

ΤΟ ΒΗΜΑ (κυριακάτικο): ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΠΡΩΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΠΑΡΟΧΩΝ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΦΘΗΝΟ ΣΠΙΤΙ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ, 500 ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΔΗΜΟΣΙΟ 2.367 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 344 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Η ΧΩΡΑ: ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΕΛΚΥΣΤΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Ο ΠΗΧΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ας πρόσεχαν... «Τα μέτωπα του "ναι" και του "όχι" σχηματοποιούνται και αντιπαρατίθενται:

Το ΑΚΕΛ, ο ΔΗΣΥ, οι Ενωμένοι Δημοκράτες, ο Γλαύκος Κληρίδης, ο Γιώργος Βασιλείου, ο Αλέκος Μαρκίδης, ο Ταλάτ, ο Ακιντζί στο πρώτο. Κι ακόμη το ΠΑΣΟΚ, ο Κων. Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κώστας Σημίτης, ο Λεωνίδας Κύρκος, κατά πάσαν βεβαιότητα και ο ΣΥΝ.

Ο Τάσος Παπαδόπουλος, το ΔΗΚΟ, οι Νέοι Ορίζοντες, το ΑΔΗΚ, οι Οικολόγοι, ο Βάσος Λυσαρίδης, ο Ραούφ Ντενκτάς, η πλειοψηφία των Κυπρίων Ιεραρχών, πιθανότατα και η ΕΔΕΚ στο δεύτερο. Κι ακόμη το ΚΚΕ της κ. Αλέκας Παπαρήγα» (Το ρεπορτάζ του Β. Πάϊκου στην κυριακάτικη «ΑΥΓΗ»).

Βιάστηκαν... «Για το ΑΚΕΛ δεν υπάρχει πια άλλος δρόμος. Μετά τη χθεσινή θετική, όπως όλα δείχνουν, υπέρ του ΝΑΙ απόφαση της ΚΕ πρέπει να λειτουργήσει πλήρως τον κομματικό του μηχανισμό και να βάλει τα στελέχη του και τη βάση του... να μιλήσει με όλο τον κυπριακό λαό.... Η στάση του ΑΚΕΛ θεωρείται ότι είναι μοχλός στην ανατροπή του μέχρι τώρα υψηλού ποσοστού υπέρ του ΟΧΙ» (Το κύριο άρθρο στην «ΕΠΟΧΗ» με υπογραφή του Μάκη Μπαλαούρα).

Η προσγείωση «Ούτε το ΑΚΕΛ το άντεξε το ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν. Και το γύρισε στο ΟΧΙ κι αυτό. Κι έμεινε μόνος του ο Γιωργάκης να εκτελεί πρόθυμα τις εντολές του Μπους και του Πάουελ!» (ο Δημήτρης Ρίζος στον «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ»)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ