ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πόλεμος και 11η Σεπτέμβρη στο «μικροσκόπιο»

Κατοχικοί στρατιώτες στη Φαλούτζα

Associated Press

Κατοχικοί στρατιώτες στη Φαλούτζα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με κύριο στόχο να πείσει και να καθησυχάσει τους Αμερικανούς και κυρίως να «ανακάμψει» όσον αφορά στην προεκλογική εκστρατεία θα απευθυνθεί ο Τζορτζ Ου. Μπους στους Αμερικανούς με τη συνέντευξή του...

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα προσπαθήσει να εξηγήσει για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ιράκ και να καθησυχάσει την κοινή γνώμη για τις ολοένα και αυξανόμενες αμερικανικές απώλειες. Θα υπερασπιστεί συνάμα και την πολιτική της κυβέρνησής του σχετικά με τα όσα προηγήθηκαν της 11ης Σεπτέμβρη...

Το θέμα της 11ης Σεπτέμβρη έχει μονοπωλήσει σχεδόν την κοινή γνώμη των ΗΠΑ μετά τις καταγγελίες του πρώην τσάρου της αντιτρομοκρατίας Ρίτσαρντ Κλαρκ. Μετά την Κοντολίζα Ράις και ο Μπους κατέθεσε υπό τον αχό του μνημονίου του Λευκού Οίκου που δημοσιοποιήθηκε. Το μνημόνιο έχει ημερομηνία 6 Αυγούστου 2001, ένα μήνα πριν από την επίθεση και αναφέρει ότι στελέχη της Αλ Κάιντα είχαν φτάσει στις ΗΠΑ, είχαν εγκαταστήσει ένα σύστημα υποστήριξης και αναλάμβαναν «ύποπτη δραστηριότητα... που ταιριάζει με την προετοιμασία αεροπειρατειών ή άλλου είδους επιθέσεων»... «καρφώνοντας» με αυτόν τον τρόπο την Κοντολίζα Ράις ότι έχει μόνον ιστορικά στοιχεία.

Σχολιάζοντας το μνημόνιο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι «έκανε λόγο για προθέσεις και για το γεγονός ότι κάποιοι απεχθάνονται την Αμερική. Αυτό το γνωρίζαμε ήδη», ενώ πρόσθεσε ότι «αν γνώριζα... θα κινούσα βουνά για να αποτρέψω την επίθεση». Τόνισε, ακόμα, ότι η επιτροπή που ερευνά το θέμα θα πρέπει να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι διαθέσιμες πληροφορίες συνδυάστηκαν και μεταβιβάστηκαν από τις διάφορες υπηρεσίες ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένονται οι καταθέσεις του γενικού εισαγγελέα Τζον Ασκροφτ και της τέως υπουργού Δικαιοσύνης Τζάνετ Ρίνο ενώπιον της Επιτροπής που εξετάζει την πολιτική που ακολουθήθηκε μήνες πριν από τις επιθέσεις του 2001. Ενώπιον της επιτροπής θα βρεθούν και οι δύο πρώην επικεφαλής του FBI.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η θέση του ΚΟΔΗΣΟ για την κατάσταση στο Ιράκ.

Μια πυρκαγιά μεγάλης έκτασης - που μπορεί να επεκταθεί στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, στα κράτη της Κεντρικής Ασίας, στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν - απειλεί, δήλωσε ο Βόλφκανγκ Γκέρκε, εκπρόσωπος του ΚΟΔΗΣΟ για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Γι' αυτό, είπε («Νόιες Ντόιτσαλντ», 13 Απρίλη) το ΚΟΔΗΣΟ προτείνει:

1. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να συνέλθει αμέσως και να συγκαλέσει μια έκτακτη σύνοδο «Knitid for Paeace». Την ευθύνη για την ύφεση της κατάστασης στο Ιράκ πρέπει να την επωμιστεί ο ΟΗΕ. Μια καταδίκη των κρατών που εξαπέλυσαν τον πόλεμο κατά του Ιράκ, ιδιαίτερα των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, είναι ο μοναδικός βατός δρόμος, για να βρεθεί ο ΟΗΕ στη θέση να αναλάβει αυτό το καθήκον.

2. Με μια διαδικασία βήμα προς βήμα πρέπει να αποσυρθούν όλα τα στρατεύματα κατοχής, προπάντων αυτά των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας και να αντικατασταθούν με κυανόκρανους από κράτη μη μετέχοντα σ' αυτόν τον πόλεμο. Ο ΟΗΕ πρέπει να θέσει σε κίνηση μια πρωτοβουλία των γειτονικών κρατών για την παροχή εγγύησης της ακεραιότητας του Ιράκ. Πρέπει να συζητήσει και να παρουσιάσει σχέδιο αποστρατιωτικοποίησης του Ιράκ.

3. Η τρομοκρατία και η βία κάθε μορφής - κρατική ή μη κρατική - πρέπει να προγραφεί. Το ΚΟΔΗΣΟ υποφέρει με τα θύματα της βίας από τον αστικό πληθυσμό στο Ιράκ, στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Λυπάται όμως επίσης για τα θύματα στα στρατεύματα κατοχής. Ακριβώς επειδή αυτό (σ.σ. το ΚΟΔΗΣΟ) γνωρίζει να διακρίνει μεταξύ κατακτητών και κατακτημένων και είναι δεδομένο το δικαίωμα αντίστασης των κατακτημένων από το διεθνές δίκαιο, το ΚΟΔΗΣΟ καλεί να μη στρέφεται (σ.σ. δηλαδή να ασκείται) βία κατά των ανθρώπων. Αυτό είναι και παραμένει η βάση της δραστηριότητας του κινήματος ειρήνης.

4. Είναι αναγκαίο ένα πραγματικό χρονοδιάγραμμα για την παράδοση όλης της κρατικής εξουσίας σε μια ιρακινή κυβέρνηση, για την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων κατοχής, για την προετοιμασία εκλογών και την πλήρη διάθεση από το Ιράκ των φυσικών του θησαυρών. Είναι αναγκαία μια εσωτερική διαδικασία ειρήνης, στην οποία να μετάσχουν όλες οι σημαντικές πολιτικές δυνάμεις, επίσης και εκείνες που τώρα διεξάγουν ένοπλη αντίσταση. Αυτό το προτσές πρέπει να συντονιστεί από τον ΟΗΕ και να αποτελεί τη βάση για τη δράση του στο Ιράκ.

5. Συμμετοχή της Μπούντεσβερ, με οποιαδήποτε μορφή, στο Ιράκ ή τη Μέση Ανατολή, αποκλείεται από το ΚΟΔΗΣΟ. Αντί γι' αυτό είναι αναγκαία μια παγκόσμια πρωτοβουλία κατά της πολιτιστικής επικυριαρχίας και κατά της φτώχειας, για την αλλαγή διεύθυνσης των μέσων από τους εξοπλισμούς σε κανάλια της πολιτικής ανάπτυξης, ένα είδος παγκόσμιου σχεδίου Μάρσαλ. Μια τέτοια πολιτική έπρεπε να είναι η γερμανική.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Νέα αντίδραση στην απαίτηση των ΗΠΑ

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Θέμα παρουσίας και δράσης αμερικανικών καταδιωκτικών και άλλων δυνάμεων στα στρατηγικής σημασίας στενά της Μάλακα (μεταξύ Ινδονησίας, Μαλαισίας, Σιγκαπούρης) έθεσε εκ νέου χτες ο Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος Στίβεν Μάκλοου. Ο Μάκλοου εξέφρασε την παραπάνω απαίτηση προβάλλοντας ως πρόσχημα την «αντιμετώπιση της πειρατείας και ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις...

Ωστόσο, η νέα κρούση των Αμερικανών για στρατιωτική παρουσία στα στενά της Μάλακα συνάντησε χτες την αντίδραση της Ινδονησίας, η οποία μαζί με τη Μαλαισία ανθίστανται στις πιέσεις για την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Εκπρόσωπος του ινδονησιακού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε με τρόπο πως στην περιοχή «υπάρχει ήδη άφθονη ασφάλεια» και πως «η διατήρηση της ασφαλούς διέλευσης πλοίων στα στενά της Μάλακα είναι θέμα που αφορά τα δικαιώματα και τις ευθύνες αυτοκυριαρχίας Ινδονησίας και Μαλαισίας»... Ο Ινδονήσιος αξιωματούχος κατέληξε σημειώνοντας πως «επί του παρόντος, Ινδονησία και Μαλαισία εργάζονται εντατικά και καλά, όσον αφορά στη διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή».

Την περασμένη βδομάδα, ο Μαλαισιανός υπουργός Εξωτερικών, Σιέντ Χαμίντ Αλμπάρ, απέρριψε το σχετικό αίτημα των Αμερικανών για στρατιωτική παρουσία στα στενά Μάλακα λέγοντας πως «η Μαλαισία ούτε προτίθεται, ούτε σχεδιάζει να ζητήσει βοήθεια» από την Ουάσιγκτον...

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΗΠΑ
Εύσημα Τσένεϊ στην κυβέρνηση Κοϊζούμι...

ΤΟΚΙΟ.--

Την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στο Ιράκ, την εκεί ομηρία αλλοδαπών και την προώθηση προσπαθειών για την επανέναρξη νέων συνομιλιών αναφορικά με το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα συζήτησε εκτενώς κατά την τριήμερη επίσκεψή του στο Τόκιο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένεϊ με ανώτατους Ιάπωνες αξιωματούχους.

Ο Τσένεϊ έδωσε εύσημα στην κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιουνισίρο Κοϊζούμι για την «αντίστασή της» στις πιέσεις που αντιμετωπίζει (κύρια από ένα μεγάλο μέρος του ιαπωνικού λαού...) για αποχώρηση των ιαπωνικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Μάλιστα σε ομιλία του για τις αμερικανο-ιαπωνικές σχέσεις ο Τσένεϊ τις χαρακτήρισε «ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της σύγχρονης ιστορίας»...

Σε άλλο σημείο, ο Τσένεϊ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την τροπή που έχει λάβει η υπό αμερικανο-βρετανική ηγεσία κατοχή του Ιράκ, ισχυριζόμενος πως «η ενότητα της Αμερικής με την Ιαπωνία και άλλες σύμμαχες χώρες, που μας έβγαλε από τις σκοτεινές μέρες του ψυχρού πολέμου, θα μας βγάλει και σήμερα από τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζουμε»... Σύμφωνα με δηλώσεις Ιάπωνα αξιωματούχου που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, κατά τις συνομιλίες του Τσένεϊ με αξιωματούχους στο Τόκιο έθεσε ζήτημα περαιτέρω αύξησης του αριθμού Ιαπώνων στρατιωτών στο Ιράκ, όμως η απάντηση της κυβέρνησης Κοϊζούμι δεν έγινε άμεσα γνωστή.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται σήμερα στην Κίνα, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η επίσκεψή του στη Νότια Κορέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ