ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Η εξέγερση συνεχίζεται

Κατοχικοί στρατιώτες μεταφέρουν νεκρό συνάδελφό τους

Associated Press

Κατοχικοί στρατιώτες μεταφέρουν νεκρό συνάδελφό τους
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΝΑΤΖΑΦ.-

Εξέγερσης συνέχεια σε όλο, σχεδόν, το Ιράκ. Οι κατοχικές δυνάμεις προσπαθούν να πείσουν ότι ελέγχουν την κατάσταση, αλλά ζητούν ενισχύσεις. Από την πλευρά τους, μια σειρά κυβερνήσεων αποσύρουν τους πολίτες τους από το Ιράκ μετά από το κύμα απαγωγών, ενώ αμήχανα και μάλλον με αγωνία οι κυβερνήσεις που διατηρούν στρατεύματα στη χώρα επιμένουν στην, εκεί, παραμονή τους.

Συνεχίζεται η πολιορκία

Αμερικανικά μαχητικά σφυροκοπούσαν, χθες το βράδυ, συνοικίες της Φαλούτζα, ενώ σημειώνονταν και σποραδικές συγκρούσεις, παρά το γεγονός ότι η εκεχειρία, που αποφασίστηκε τη Δευτέρα, επρόκειτο να συνεχιστεί μέχρι χθες βράδυ. Τα αμερικανικά στρατεύματα παραμένουν στην περίμετρο της πόλης. Αρκετοί άμαχοι αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας. Εντούτοις, οι κατοχικές δυνάμεις δήλωναν ότι «αν και επιθυμούν την εξεύρεση ήρεμης λύσης, δε διαπραγματεύονται, προς το παρόν, τίποτε με τους τρομοκράτες».

Η εικόνα για την, εντός, κατάσταση παραμένει αρκετά συγκεχυμένη. Σύμφωνα με τα νοσοκομεία της πόλης, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 600 και οι τραυματίες τους 1.250, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται πολλοί άμαχοι. Τη Δευτέρα, τα δύο γήπεδα της πόλης μετατράπηκαν σε ομαδικούς τάφους. Ο Αμερικανός αξιωματικός Μαρκ Κίμιτ ανακοίνωσε, χθες, το θάνατο ενός ακόμη πεζοναύτη στην περιοχή και τον τραυματισμό άλλων 7. Επιβεβαίωσε, επίσης, τη συντριβή ενός ελικοπτέρου και την αναγκαστική προσγείωση ενός δεύτερου, ανάμεσα στη Φαλούτζα και στο Αμπού Γράιμπ, όπου τραυματίστηκαν 3 Αμερικανοί.

Συντρίμμια ενός ελικοπτέρου έξω από τη Φαλούτζα

Associated Press

Συντρίμμια ενός ελικοπτέρου έξω από τη Φαλούτζα
Ο Κίμιτ, πάντως, επέμεινε κυνικά ότι τα πλήγματα στην πόλη είναι «ακριβείας» και ότι «συλλογική τιμωρία στους κατοίκους επιβάλλουν οι τρομοκράτες που βρίσκονται σε αυτήν». Αργά χθες, αμερικανικές πηγές υποστήριζαν ότι, με βάση εκτιμήσεις τους, στην πόλη βρίσκεται το καταζητούμενο στέλεχος της «αλ Κάιντα», Ζαρκάουι, χωρίς, φυσικά, να προσκομίσουν καμία σχετική απόδειξη.

Το σιιτικό «μέτωπο»

Στον έλεγχο της ιρακινής αστυνομίας πέρασε, χθες, η Νατζάφ, μετά από διαπραγματεύσεις με τους ενόπλους οπαδούς του Μουκτάντα Σαντρ, με τη διαμεσολάβηση, πάλι, θρησκευτικών ηγετών και μελών του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου. Στην περίμετρο της πόλης έχουν αναπτυχθεί ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, και ο διοικητής των κατοχικών δυνάμεων Ρικάρντο Σάντσες δήλωνε ότι «θα γίνουν επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση των τελευταίων τρομοκρατών». Ο Σάντσες κατέστησε σαφές ότι στόχος είναι να σκοτωθεί ή να συλληφθεί ο Σαντρ.

Ο σιίτης ηγέτης, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Μανάρ» της λιβανικής «Χεζμπολάχ», τόνισε ότι δεν πρόκειται να δώσει εντολή στους οπαδούς του να αφοπλιστούν και ότι ο ίδιος προτιμά να θυσιαστεί για τον απελευθερωτικό αγώνα. Καλεί τους Ιρακινούς να συνεχίσουν μέχρι να αποτινάξουν την κατοχή. Πάντως, ουδείς, χθες, γνώριζε με ακρίβεια πού βρίσκεται ο Σαντρ.

Ενισχύσεις...

Τραυματισμένος των κατοχικών δυνάμεων

Associated Press

Τραυματισμένος των κατοχικών δυνάμεων
Αν και οι μάχες στο σιιτικό προάστιο Σαντρ Σίτι έχουν καταλαγιάσει, η ιρακινή πρωτεύουσα και η περιφέρειά της κάθε άλλο παρά ήρεμες είναι. Στη Βαγδάτη, 2 Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικές βομβιστικές επιθέσεις, μόνο χθες, όπως και 2 Ιρακινοί αστυνομικοί.

Οι κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν άλλον ένα στενό συνεργάτη του Μουκτάντα Σαντρ, τον οποίο απελευθέρωσαν λίγο αργότερα. Αμερικανικό κομβόι με κατεύθυνση τη Βαγδάτη έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί άλλος 1 Αμερικανός. Συνολικά, από την 1η Απρίλη, με βάση τα στοιχεία Αμερικανών διοικητών, έχουν σκοτωθεί 78 στρατιώτες των κατοχικών δυνάμεων, αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, δεκαπλάσιος είναι ο αριθμός των νεκρών Ιρακινών.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Αμερικανικής διοίκησης στον Κόλπο, Τζον Αμπιζάιντ, επιβεβαίωσε ότι έχει ζητηθεί η αποστολή ενισχύσεων (2 ταξιαρχιών - 10.000), ενώ ανακοίνωσε ότι θα ζητηθεί από πρώην αξιωματικούς του στρατού του Σαντάμ να επανέλθουν στις θέσεις τους, καθώς υπάρχουν πολλά φαινόμενα άρνησης των «νέων» σωμάτων ασφαλείας να πολεμήσουν κατά Ιρακινών. Συγκεκριμένα, πληροφορίες θέλουν ένα τάγμα του νέου ιρακινού στρατού να αρνήθηκε να πολιορκήσει τη Φαλούτζα και Ιρακινούς αστυνομικούς, στο Σαντρ Σίτι, να έστρεψαν τα όπλα τους κατά των Αμερικανών.

Επικρίσεις και απαγωγές

«Ο Μπρέμερ έχει λάβει επικίνδυνες αποφάσεις, ακολουθεί λανθασμένη τακτική, υποδαυλίζει φυλετικές εντάσεις και δε δέχεται καμία συμβουλή», κατήγγειλε, χθες, εκφράζοντας ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του ο Νάσερ Τσαντέρτσι, μέλος του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου. Τις απόψεις του φαίνεται ότι συμμερίζονται και άλλοι.

Στο στόχαστρο επικρίσεων έχουν βρεθεί η κατοχική διοίκηση και η Ουάσιγκτον και διεθνώς. Σειρά κυβερνήσεων, όπως Μόσχα και Παρίσι, αλλά και αραβικές ηγεσίες, βρήκαν ευκαιρία να επαναφέρουν το ζήτημα του τερματισμού της κατοχής και της μετατόπισης του βάρους της ευθύνης της εξουσίας στο Ιράκ. Καταλυτικό ρόλο για την κλιμάκωση των επικρίσεων έχουν διαδραματίσει οι αλλεπάλληλες απαγωγές, με αίτημα την αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων.

Η κατοχική διοίκηση εκτιμά ότι οι όμηροι είναι, μάλλον, 40 από 12 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται 4 Ιταλοί, 2 Αμερικανοί στρατιώτες και 7 Αμερικανοί εργαζόμενοι σε εταιρία ασφαλείας, 4 Ιταλοί υπάλληλοι, επίσης, ασφαλείας, 3 Τσέχοι δημοσιογράφοι, 2 Ισραηλινοί Αραβες, 1 Καναδός και οι 3 Ιάπωνες, των οποίων η τύχη αγνοείται από την περασμένη βδομάδα. Τα τελευταία 24ωρα, απήχθησαν και αφέθηκαν μετά από λίγες ώρες ελεύθεροι, 7 Κινέζοι και 9 Ρώσοι εργαζόμενοι σε εταιρία ανοικοδόμησης ενεργειακών σταθμών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού τους ζητήθηκε συγνώμη, καθώς οι χώρες τους δε συμμετέχουν στην κατοχή.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επέμεινε στην εκδοχή των «λίγων συμμοριών» και της «βελτίωσης της κατάστασης». Γαλλία, Ρωσία, Πορτογαλία κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το Ιράκ, με τη δεύτερη να προσφέρεται να βοηθήσει στην αποχώρηση και των εργαζομένων διαφόρων εταιριών, οι οποίες, επίσης, αποχωρούν από τη χώρα, επικρίνοντας τις κατοχικές δυνάμεις για την αδυναμία παροχής ασφάλειας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ποικίλες διαδηλώσεις

Ευρύ το φάσμα των συμμετεχόντων όπως και του περιεχομένου των πασχαλινών διαδηλώσεων αυτή τη χρονιά σε πολλές περιοχές της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τη «Νόιες Ντόιτσλαντ» (13 του Απρίλη), από το Σάββατο έως τη Δευτέρα του Πάσχα έγιναν συνολικά 70 εκδηλώσεις με επίκεντρο τις διαμαρτυρίες κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της κατοχής του Ιράκ, κατά της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής - βασικά της «κοκκινο-πράσινης» κυβέρνησης, αλλά και των αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Η μεγαλύτερη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Κίριτς-Ρουπίν (Ανατολική Γερμανία, με χιλιάδες διαδηλωτές) στράφηκε κατά του εκεί σχεδιαζόμενου ΝΑΤΟικού πεδίου αεροπορικών ασκήσεων (εικονικές ρίψεις βομβών - προετοιμασίας αεροπορικών επιδρομών).

Ας αρχίσουμε με τη διαδήλωση κατά του «Μπομποντρόμ» (δηλαδή του «βομβοδρομίου») στην Κίριτς-Ρουπίν. Μετείχαν άνθρωποι από διάφορα κοινωνικά στρώματα, με διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις, θρησκευόμενοι και άθεοι, κι αυτή τη φορά και πολιτικά πρόσωπα. Το εκεί πεδίο στρατιωτικών ασκήσεων επί ΓΛΔ σχεδιάζεται να επεκταθεί, να εκμοντερνιστεί και να μετατραπεί και σε πεδίο ρίψεων βομβών. Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Αμυνας, Πέτερ Στρουκ, σχεδιάζει να διαθέσει για τον προαναφερόμενο σκοπό 500 εκατ. ευρώ. Αλλά ένας από τους ομιλητές τόνισε ότι οι έως τώρα διαμαρτυρίες των κατοίκων έχουν επί μία δεκαετία εμποδίσει την πραγματοποίηση του σχεδίου, όμως η κυβέρνηση επιμένει στην υλοποίηση, με σχεδιασμό 1.700 χαμηλών αεροπορικών πτήσεων το χρόνο. Γι' αυτό η φετινή διαμαρτυρία ήταν εντονότερη και τα συνθήματα των διαδηλωτών και στα πανό με ανάλογο περιεχόμενο: Peace (ειρήνη) με διάφορα χρώματα και «Πόλεμος ή Ειρήνη;» (ερώτηση προς την κυβέρνηση).

Αντιπολεμική και η διαδήλωση της Καρλσρούης. Οι εκατοντάδες διαδηλωτές εκφράστηκαν κατά της χρήσης του γερμανικού στρατού στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Ηταν αναγραμμένα και ακούστηκαν συνθήματα όπως «Εκατομμύρια για την ειρήνη - όχι δισεκατομμύρια για τον πόλεμο». Οι συμμετέχοντες απαίτησαν πολιτική «για μια Ευρώπη, που αρνείται τον πόλεμο, που δεν ακολουθεί ηγεμονικούς στόχους, μια Ευρώπη με γενικό αφοπλισμό».

Στο Αμβούργο τη Δευτέρα, και στο Ρόστοκ το Σάββατο οι διαμαρτυρίες είχαν επίσης αντιπολεμικό περιεχόμενο και στρέφονταν κατά της πολιτικής της περικοπής των οικονομικών και κοινωνικών κατακτήσεων δεκαετιών. Με το σύνθημα «Η Μπούντεσβερ σε όλο τον κόσμο; - Εμείς λέμε όχι» διαμαρτυρήθηκαν μερικές εκατοντάδες πολίτες κατά της αποστολής γερμανικού στρατού στο εξωτερικό. Παρόμοιες διαμαρτυρίες έγιναν στο Σλέσβιν-Χολστάιν και στη Βρέμη. Το κίνημα ειρήνης έπαιξε κι αυτή τη φορά σημαντικό ρόλο στις κινητοποιήσεις.

Αρκετές εκατοντάδες μετείχαν τη Δευτέρα στην τελική συγκέντρωση διαμαρτυρίας της περιοχής του Ρουρ στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης του Ντόρτμουντ. Η εκδήλωση υποστηρίχτηκε από συνδικαλιστικές οργανώσεις, συνδέσμους της νεολαίας, αριστερά κινήματα και μετανάστες. Πριν από την εκδήλωση είχαν πορευτεί από το Μπόχουμ προς το Ντόρτμουντ 400 ενάντιοι της ιμπεριαλιστικής Ευρώπης με το σύνθημα «Ναι υπέρ μιας κοινωνικής Ευρώπης - Οχι στο μιλιταριστικό Σύνταγμα της ΕΕ».

Ο Φέλιξ Εκεντορπ, ομοσπονδιακός εκπρόσωπος του κινήματος ειρήνης, δήλωσε σχετικά ότι έγινε δυνατό να διαφωτίσουν πολλούς ανθρώπους για το περιεχόμενο του Συντάγματος της ΕΕ και τη συνδυαζόμενη μ' αυτό στρατιωτικοποίηση στο εσωτερικό των χωρών-μελών της ΕΕ. Παρόμοια διαδήλωση κατά της ΕΕ έγινε στο Ντούισμπουργκ.

Αντιναζιστική συγκέντρωση 2.000 πολιτών έγινε, τη Μεγάλη Παρασκευή, στο Ντόρτμουντ. Η διαμαρτυρία στο Βερολίνο ήταν αυτή τη χρονιά μικρότερη.

Το συμπέρασμα της «Νόιες Ντόιτσλαντ» για τις φετινές πασχαλιάτικες διαδηλώσεις στο Ρουρ είναι το εξής: «Οι φετινές δράσεις υπέρ της ειρήνης στην περιοχή του Ρουρ χαρακτηρίστηκαν προπάντων από τη συμμετοχή διαφορετικών πολιτικών ομάδων, οι οποίες παρά μερικές αντιφάσεις (που έχουν) θέλουν να τεθούν (αγωνιστούν) από κοινού κατά του μιλιταρισμού και της καταστροφικής κοινωνικής κατεδάφισης».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΟΧΙ στον «παράνομο, ανήθικο και άδικο» πόλεμο

Αντιμέτωπος με την ποινή του θανάτου ο «λιποτάκτης» Καμίλο Μεχία

Είναι 28 ετών, Νικαραγουανός και «λιποτάκτης» για τον αμερικανικό στρατό, αφού από το περασμένο φθινόπωρο βρισκόταν στην παρανομία, εγκαταλείποντας το τάγμα του στο Ιράκ. Ο Καμίλο Μεχία αντιμετωπίζει πια το στρατοδικείο και την ποινή του θανάτου.

Δηλώνει «έτοιμος» να αντιμετωπίσει τη δίκη, σύμφωνα με τη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Il Manifesto»: «Αναλαμβάνω τις νομικές ευθύνες, επειδή υπέγραψα ένα συμβόλαιο με το στρατό, αλλά δεν είμαι υποχρεωμένος να εκτελώ όλες τις εντολές που είναι αντίθετες με το ήθος και τη συνείδησή μου. Δεν έχω την ηθική υποχρέωση να συμμετέχω σ' έναν πόλεμο που τον θεωρώ παράνομο, άδικο και ανήθικο»... «Εγώ υπέγραψα ένα συμβόλαιο με το στρατό, σαν φαντάρος όχι σαν μισθοφόρος. Μήπως υπέγραψα για να υπηρετήσω τους πετρελαιάδες; ΄Η την Halliburton;», θα εξηγήσει πολύ χαρακτηριστικά ο λοχαγός «Κάρλος» - υιοθετώντας τον όνομα του πατέρα του, αφού είναι γιος του πολύ γνωστού τραγουδιστή της επανάστασης των Σαντινίστας, Κάρλος Μεχία Γκοντόι- που βρέθηκε από την αρχή του πολέμου στην πρώτη γραμμή με «αντάλλαγμα ένα διαβατήριο».

Μετά την παρανομία, αποφάσισε να παραδοθεί, με αίτημα να αναγνωριστεί ως «αντιρρησίας συνείδησης», αίτημα που απορρίφθηκε κι έτσι τώρα δικάζεται από στρατοδικείο. Το αντάλλαγμα για «να μιλήσω ανοιχτά, και χωρίς φόβο για όσα πραγματικά συμβαίνουν στο Ιράκ. Να μιλήσω για τις φρικαλεότητες. Πολλοί στρατιώτες δεν έχουν το θάρρος να το κάνουν, η κοινή γνώμη όμως των ΗΠΑ πρέπει να μάθει την αλήθεια για την αμερικανική κατοχή του Ιράκ» ίσως είναι η ποινή του θανάτου... Εξάλλου κατόρθωσε να επιζήσει στο Ιράκ «μόνο λόγω του συναισθήματος συλλογικής ενοχής», μέχρι τη στιγμή που και αυτό δεν ήταν αρκετό. Ανάμεσα στα «πολλά επεισόδια που μου προκάλεσαν φρίκη και τύψεις, αλλά περισσότερα απ' όλα ένα επεισόδιο που συνέβη στο Ραμαντί» όπως λέει και συνεχίζει: «Στη διάρκεια μιας από τις τόσες στρατιωτικές αποστολές μέσα στην πόλη, είχαμε στήσει ενέδρα σε μια περιοχή πολύ εχθρική προς εμάς. Προσπαθούσαμε να ελέγχουμε το μέρος χωρίς να γινόμαστε αντιληπτοί. Κάποια στιγμή πέρασαν τρεις πολίτες Ιρακινοί κι ένας απ' αυτούς ήταν οπλισμένος μ' ένα τουφέκι. Ο διοικητής της μονάδας μάς έδωσε τη διαταγή να πυροβολήσουμε και έπεσαν πολλοί πυροβολισμοί. Στη συνέχεια είδαμε ότι είχαμε βάλει σημάδι ένα πιτσιρίκι. Αυτό ήταν ο στόχος μας»... «Ηταν δεν ήταν 10-12 χρονών. Δεν είχε ακόμα πεθάνει. Κουνιόταν. Ο στρατιώτης πλάι μου, υπακούοντας στις διαταγές του διοικητή, πυροβόλησε ξανά, έως ότου το παιδί σταμάτησε να δείχνει σημεία ζωής. Είχαμε όλοι συγκλονιστεί. Ο φαντάρος δίπλα μου άρχισε να κλαίει...».

ΗΠΑ
«Σταματήστε την κατοχή, ΤΩΡΑ!»

ΣΙΚΑΓΟ.-

Αντιμέτωποι με σχεδόν πολικές θερμοκρασίες, κυρίως στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη, χιλιάδες Αμερικανοί διαδήλωσαν κατά του συνεχιζόμενου πολέμου στο Ιράκ, απαιτώντας άμεσα τον τερματισμό του πολέμου και την επιστροφή των αμερικανικών στρατευμάτων.

Οι «εαρινές πασχαλινές διαδηλώσεις» συνέπεσαν καταρχήν με την ημερομηνία που «έπεσε η Βαγδάτη», δηλαδή τη στιγμή που ξεκινούσε ο πόλεμος και έγιναν μέσα σε κλίμα οργής και οδύνης για το αίμα που χύνεται ακόμη και από τους Αμερικανούς μισθοφόρους, κυρίως εκ μέρους των οικογενειών στρατιωτών, που έδωσαν και πάλι μαχητικό «παρών» στις διαδηλώσεις, αλλά και στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί με την εξέλιξη του πολέμου στο Ιράκ σε ένα Βιετνάμ του 21ου αιώνα.

Στην Ουάσιγκτον, στη Νέα Υόρκη, στο Σαν Φρανσίσκο, στο Σικάγο, στο Λος Αντζελες... οι διαδηλώσεις δεν ήταν μεγάλες όπως της 20ής Μάρτη, όμως οι διαδηλωτές ήταν και πάλι εκεί. Στο μεταξύ, στο Οκλαντ η ατμόσφαιρα ήταν ακόμη περισσότερο ηλεκτρισμένη, καθώς οι διαδηλώσεις στράφηκαν και εναντίον των αρχών, αφού συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την τρομακτικά βίαιη και αιματηρότατη καταστολή των περσινών διαδηλώσεων. Αξιο μνείας είναι ότι αριθμούν «χιλιάδες» οι θεωρούμενοι επικίνδυνοι για τις αμερικανικές αρχές... Μερικοί εξ αυτών βρίσκονται ακόμη σε περιορισμό, κάποιοι περιμένουν να δικαστούν, όλοι παρακολουθούνται και διώκονται...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ