ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
Αποκαλυπτική έκθεση για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Αφρική

Προτείνεται βάθεμα της οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής διείσδυσης, με στόχο τη σταθερή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου (ως επί το πλείστον για τις εσωτερικές ανάγκες των ΗΠΑ)...

Από την περσινή κατάληψη των γραφείων της Shell από γυναίκες στη Νιγηρία

Associated Press

Από την περσινή κατάληψη των γραφείων της Shell από γυναίκες στη Νιγηρία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των οργανωμένων οικονομικών συμφερόντων των ΗΠΑ στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες της δυτικής και κεντρικής Αφρικής, αλλά και της έντασης του αμερικανικού πολιτικο-οικονομικού ελέγχου έναντι χωρών όπως η Νιγηρία και η Αγκόλα προτείνει σε πρόσφατη έκθεσή της προς την αμερικανική κυβέρνηση το ίδρυμα Κεντρικών Στρατηγικών Διεθνών Μελετών (CSIS).

Σύμφωνα με την έκθεση, εάν οι ΗΠΑ «αμελήσουν» την άσκηση πιέσεων για πολιτικές και οικονομικές «μεταρρυθμίσεις» σε χώρες της δυτικής και κεντρικής Αφρικής τότε θα έρθουν αντιμέτωπες με «επείγουσες και υπαρκτές απειλές». Ως εκ τούτου, εκτιμάται πως θα διακυβευτεί η απόδοση των επενδύσεων αμερικανικών και πολυεθνικών εταιριών που μέσα στην τελευταία δεκαετία ανέρχονται σε πολλές δεκάδες δισ. δολάρια ύψους πολλών δισ... Οι συντάκτες της έκθεσης (ανάμεσά τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στελέχη πολυεθνικών, αφρικανολόγοι κ.λπ.) θεωρούν πως ο ανερχόμενος «δεύτερος» πόλος αφρικανικών πετρελαιοπαραγωγών χωρών έναντι εκείνου των χωρών του Περσικού Κόλπου δε θα αντικαταστήσει μεσοπρόθεσμα τον τελευταίο. Εντούτοις, σημειώνεται πως η δυναμική της παραγωγής πετρελαίου δυτικοαφρικανικών και κεντροαφρικανικών χωρών μέχρι το 2010 θα ξεπεράσει («εάν δε σημειωθούν ανατροπές») το 20% (απ' το 13% σήμερα) της ποσότητας πετρελαίου που θα εισάγουν οι ΗΠΑ...

Γίνεται επιδοκιμαστικά αναφορά στο πρόγραμμα «Πρωτοβουλία Sanhel» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που επί της ουσίας αφορά το βάθεμα της αμερικανικής στρατιωτικής διείσδυσης σε χώρες της Σαχάριας και Υποσαχάριας Αφρικής, με πρόσχημα την εξόντωση πυρήνων και «θερμοκηπίων» τρομοκρατίας και προτείνεται η ένταση τέτοιων «πρωτοβουλιών» στο μέλλον.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην κυβέρνηση του Προέδρου της Νιγηρίας, Ολουσενγκούν Ομπασάντζο. Αναγράφεται χαρακτηριστικά πως θα πρέπει να στηριχτεί πολυποίκιλα (οικονομικά, πολιτικά) ο Ομπασάντζο για να τεθεί υπό έλεγχο η ρευστή κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα (συχνές αναφλέξεις συγκρούσεων μεταξύ αυτόχθονων φυλών και των τελευταίων με το νιγηριανό στρατό) και η οποία θέτει σε κίνδυνο τα εκεί μεγάλα συμφέροντα αμερικανικών εταιριών και επιχειρηματιών... Προτείνεται έτσι, μεταξύ άλλων, η χρηματοδότηση και η ενθάρρυνση προγραμμάτων της κυβέρνησης Ομπασάντζο για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της κακοδιαχείρισης, ώστε να μετατραπεί η Νιγηρία σε περιφερειακό παροχέα πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω -«εξυπακούεται»...-της στήριξης του πετρελαιοαγωγού Chevron Texaco στη δυτική Αφρική...

Στην περίπτωση των σχέσεων ΗΠΑ - Αγκόλας κρίνεται πως οι διμερείς σχέσεις είναι περιορισμένες και πως θα πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω στον άξονα πάταξη διαφθοράς, οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο «σταθερές» κυβερνήσεις μέσω φορέων όπως Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Παγκόσμια Τράπεζα. Στην αντίθετη περίπτωση, το ίδρυμα θεωρεί πως μεσοπρόθεσμα και στην περίπτωση της Αγκόλας αλλά και της Νιγηρίας θα εκτοπιστούν ή θα περιοριστούν οι αμερικανικοί οικονομικοί παράγοντες έναντι «τρίτων» μεγάλων παιχτών (π.χ. ΕΕ)...

ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στο επίκεντρο ο ενιαίος οικονομικός χώρος

Ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν σε αναμονή των συναντήσεών του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζ. Σιράκ, τον πρωθυπουργό της Γερμανίας Γκ. Σρέντερ, αλλά και τον Κ. Ανάν, ΓΓ του ΟΗΕ, που καταφτάνουν τις επόμενες ώρες στη Μόσχα, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, πρωθυπουργό της Ουκρανίας. Οπως μεταδίδει το ρώσικο πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν για άλλη μια φορά τα ζητήματα της συγκρότησης του ενιαίου οικονομικού χώρου (ΕΟΧ), που προωθεί η Ρωσία με μια σειρά πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες. Οπως δήλωσε ο Β. Πούτιν, η σύσταση του ΕΟΧ «θα ωφελήσει την οικονομία της Ουκρανίας και της Ρωσίας». Ο Ρώσος πρόεδρος, δίνοντας το «στίγμα» της καπιταλιστικής ενοποίησης που προωθείται αναφέρθηκε στην ανάγκη της ελευθερίας κίνησης εργατικής δύναμης κι εμπορευμάτων στα πλαίσια του ΕΟΧ, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση επιτέλεσε ένα έργο για τη σύσταση του ενιαίου οικονομικού χώρου», που θα δώσει τη δυνατότητα για τη μετακίνηση της εργατικής δύναμης, των εμπορευμάτων, «για τη σύσταση πολιτισμένης αγοράς της εργατικής δύναμης, στην οποία έχουν συμφέρον και η Ρωσία και η Ουκρανία, οι πολίτες των δύο χωρών, που μεταναστεύουν ψάχνοντας για δουλιά».

Ο Ρώσος πρόεδρος τάχθηκε επίσης υπέρ της συνέχισης της πολυσήμαντης ενεργειακής συνεργασίας που προωθούν οι δύο κυβερνήσεις.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Β. Γιανουκόβιτς, δήλωσε πως στο κοντινότερο διάστημα μπορεί να λυθεί το ζήτημα της σύστασης στην περιοχή ζώνης ελεύθερου εμπορίου και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αυτό συζητήθηκε με τον Λ. Κούτσμα κι ο πρόεδρος της Ουκρανίας είναι αποφασισμένος να το λύσει.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Με απλή αναλογική οι επόμενες βουλευτικές εκλογές

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Λ. Κούτσμα, υπέγραψε τον νέο εκλογικό νόμο που ψήφισε μόλις πριν μια βδομάδα το κοινοβούλιο της χώρας και ο οποίος προβλέπει την κατάργηση των 225 μονοεδρικών περιφερειών και την εφαρμογή απλής αναλογικής και για τις 450 έδρες του κοινοβουλίου. Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα μόνο οι μισές έδρες της ουκρανικής Βουλής εκλέγονταν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Επίσης, ο νέος νόμος μειώνει το όριο της εισόδου στη Βουλή από το 4% στο 3%.

Ο Λ. Κούτσμα, που ως τα σήμερα ήταν αντίπαλος του συστήματος της απλής αναλογικής, προσπάθησε να δικαιολογήσει την αλλαγή της στάσης του με το σκεπτικό, ότι «πριν είχαμε επί της ουσίας μόνο ένα κόμμα, που μας είχε μείνει από τα προηγούμενα χρόνια κι εκτός αυτού δεν ήμουνα σίγουρος ότι η ισχύς αυτού του κόμματος θα ήταν υπέρ της χώρας, ότι θα δημιουργούνταν συνθήκες ικανοποιητικές και για τα άλλα κόμματα. Σήμερα η κατάσταση άλλαξε. Οι ίδιοι οι κομμουνιστές έχουν σημαντικά υποχωρήσει από τους προηγούμενους προμαχώνες τους».

Να σημειωθεί ότι ο νέος εκλογικός νόμος είχε υποστηριχτεί από το ΚΚ Ουκρανίας, το Σοσιαλιστικό και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Ουκρανίας, όπως και το Αγροτικό Κόμμα και άλλες μικρότερες δυνάμεις, ενώ τα δεξιά κόμματα απείχαν από την ψηφοφορία. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να προκαλέσει νέες ανακατατάξεις στο πολιτικό τοπίο της χώρας, 7 μήνες πριν τις Προεδρικές εκλογές, που θεωρείται πως θα παίξουν σημαντικό ρόλο, όχι μόνο για τις εσωτερικές εξελίξεις, αλλά και για τους διεθνείς προσανατολισμούς της χώρας. Με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων προηγείται ο φιλοδυτικός ηγέτης του κόμματος «Η Ουκρανία μας» Β. Γιούσενκο, με 22,3%, ακολουθεί με 13,2% ο Β. Γιανουκόβιτς, εκλεχτός του σημερινού προέδρου και της φιλορωσικής τάσης, που στηρίζεται από τις κεντρώες πολιτικές δυνάμεις, ενώ στην τρίτη θέση είναι ο Π. Σιμονιένκο, ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας με 11,6%.

Στο μεταξύ με ανακοίνωσή του το ΚΚ Ουκρανίας, με αφορμή την τελετή διεύρυνσης του ΝΑΤΟ τάσσεται και πάλι ενάντια στην ένταξη της Ουκρανίας σε αυτό, δηλώνοντας πως «ο λαός της Ουκρανίας δεν επιθυμεί να βρίσκεται κάτω από οποιαδήποτε στρατιωτική μπότα». Κάλεσε, επίσης, για άλλη μια φορά την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο «να λογικευτούν» και να αποσύρουν όλους τους Ουκρανούς στρατιωτικούς από το Ιράκ.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ