ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προκλητικός και ανεξέλεγκτος ο Σαρόν

Ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εκτόξευε απειλές για τη ζωή του Γιάσερ Αραφάτ και προετοίμαζε το έδαφος για μονιμοποίηση της κατοχής μέρους της Δ. Οχθης, ισραηλινή αστυνομία και στρατός συγκρούονταν με Παλαιστινίους

Δακρυγόνα και «ειδική μεταχείριση» μέσα στο Τέμενος Αλ Ακσα

Associated Press

Δακρυγόνα και «ειδική μεταχείριση» μέσα στο Τέμενος Αλ Ακσα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΦΑ.--

«Δε θα συμβούλευα τον Γιάσερ Αραφάτ να νιώθει ασφαλής» δήλωνε χτες ο Αριέλ Σαρόν. Σε συνεντεύξεις του που δημοσιεύτηκαν, ταυτοχρόνως, στις τρεις μεγαλύτερες ισραηλινές εφημερίδες -«Μααρίβ», «Γιεντότ Αχρονότ», «Χααρέτζ» - ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εκτοξεύει απειλές κατά του Αραφάτ, του ηγέτη της λιβανικής «Χεζμπολάχ», ενώ παράλληλα δίνει μια «γεύση» των σχεδίων αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Εμπόδιο» σε κάθε πρόοδο χαρακτήρισε, πάλι, τον Παλαιστίνιο ηγέτη, ο Αριέλ Σαρόν, τονίζοντας ότι δεν εγγυάται κανείς την ασφάλειά του και την παραμονή του στη θέση του. Απέφυγε, πάντως, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ανάλογες απειλές εκτοξεύει και κατά του ηγέτη της σιιτικής λιβανικής «Χεζμπολάχ», Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ, υιοθετώντας τη σχετική άποψη που είχε διατυπώσει, πριν από μερικές ημέρες, ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Μοσέ Γιααλόν.

Στις τρεις συνεντεύξεις, ο Σαρόν αναφέρεται εκτενώς, για πρώτη φορά, και στα σχέδιά του περί «μονομερών κινήσεων». Τονίζει ότι στόχος του είναι η ολική ισραηλινή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της εκκένωσης όλων των εποικισμών. Αιτιολογεί την άποψή του ως «αναγκαία κίνηση για να πάψει το Ισραήλ να έχει την ευθύνη για τους κατοίκους της Γάζας, από οποιαδήποτε άποψη», ενώ συμπληρώνει ότι εφόσον δε θα υπάρχουν εβραίοι κάτοικοι και στρατός, σε περίπτωση εκδήλωσης αντι-ισραηλινών επιθέσεων, το Ισραήλ θα μπορεί να «τιμωρεί αποτελεσματικότερα τη Λωρίδα κόβοντας το νερό και το ηλεκτρικό».

ισραηλινοί στρατιώτες έχουν συλλάβει Παλαιστινίους μέσα στο Τέμενος

Associated Press

ισραηλινοί στρατιώτες έχουν συλλάβει Παλαιστινίους μέσα στο Τέμενος
Ο Σαρόν, επίσης για πρώτη φορά, μιλά για την εμβέλεια που, σύμφωνα με τα σχέδιά του, θα έχει μια ενδεχόμενη ισραηλινή αποχώρηση και από ένα μέρος της Δ. Οχθης. Τονίζει ότι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διαχωριστικού τείχους, θα εκκενωθούν οι εποικισμοί Γκανίμ, Καντίμ, Χομές και Σανούρ. Ο Σαρόν δε διευκρινίζει την τύχη αυτών των εποίκων, υπογραμμίζει, όμως, ότι «πολλοί Παλαιστίνιοι που ζουν στο Ισραήλ, χωρίς να έχουν όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά, θα εκδιωχθούν».

Οι προκλητικές συνεντεύξεις Σαρόν, που δημοσιοποιήθηκαν την ώρα που στην περιοχή βρίσκεται τριμελής αμερικανική αντιπροσωπεία, προκάλεσαν την οργή της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο εκπρόσωπος του Γιάσερ Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, κατηγόρησε το Σαρόν ότι «προχωρεί σε άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της έντασης, τορπιλίζοντας κάθε προσπάθεια διαλόγου και ηρεμίας, με απρόβλεπτες συνέπειες για όλη την περιοχή».

Συγκρούσεις και εισβολές

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν χτες, στην πλατεία των Τεμενών, έξω από το αλ Ακσα, στην Ιερουσαλήμ. Η ισραηλινή αστυνομία υποστηρίζει ότι Παλαιστίνιοι προσκυνητές πέταξαν πέτρες στους εβραίους πιστούς που βρίσκονταν στο τείχος μα αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αναλάβει δράση. Οι αστυνομικοί εισέβαλαν στην πλατεία των Τεμενών και χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, κροτίδες και λαστιχένιες σφαίρες για να αντιμετωπίσουν το πλήθος των Παλαιστινίων, που αναζήτησαν καταφύγιο μέσα στα δύο μεγάλα τεμένη. Οι αστυνομικοί δεν εισέβαλαν αλλά δε δίστασαν να ρίξουν δακρυγόνα και μέσα στα δύο μνημεία του τρίτου ιερότερου τόπου του Ισλάμ. Μετά από δύο ώρες, η ιδιόμορφη πολιορκία έληξε χωρίς να δοθεί συνέχεια. Επτά Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν και 14 συνελήφθησαν, ενώ παλαιστινιακές πηγές υποστηρίζουν ότι η επίθεση της ισραηλινής αστυνομίας ήταν απρόκλητη.

Στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στη Ράφα, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε με, τουλάχιστον, 20 οχήματα, τα ξημερώματα, όπου αντιμετώπισε σφοδρή παλαιστινιακή αντίσταση. Η εισβολή συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ και το μόνο γνωστό ήταν ότι σκοτώθηκε ένας 19χρονος. Επίσης, ένας 17χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στη Βηθλεέμ. Από την πλευρά τους, στελέχη της «Χαμάς» σε νέα συγκέντρωση χτες, απείλησαν με «επιθέσεις εκδίκησης» ακόμη και κατά του ισραηλινού Κοινοβουλίου.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Συναγερμός από την ανακάλυψη βόμβας

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Βόμβα ανακάλυψαν χτες το μεσημέρι οι ισπανικές αρχές στις γραμμές της υπερταχείας που εκτελεί το δρομολόγιο Μαδρίτης-Σεβίλης. Το ύποπτο δέμα εντόπισε πρώτος εργαζόμενος των κρατικών σιδηροδρόμων που ειδοποίησε τις αστυνομικές αρχές. Τελικά, ειδικοί πυροτεχνουργοί κατάφεραν να εξουδετερώσουν τον εκρηκτικό μηχανισμό, ενώ τα δρομολόγια διακόπηκαν.

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από τις γραμμές του τρένου περίπου 60 χιλιόμετρα νότια της Μαδρίτης. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Efe», επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, μετέδωσε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός περιείχε 10-12 κιλά δυναμίτη τύπου «Goma 2 Eco», τον ίδιο τύπο με αυτόν που χρησιμοποιήθηκε στις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης του Μάρτη. Η βόμβα ήταν συνδεδεμένη με πυροκροτητή με καλώδιο 136 μέτρων. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Ανχέλ Αθέμπες, οι δράστες παραμένουν άγνωστοι.

Την Πέμπτη η αστυνομία εντόπισε και εξουδετέρωσε τρεις παγιδευμένες επιστολές στο ταχυδρομικό κέντρο της Σαραγόσα. Οι επιστολές απευθύνονταν σε ισπανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο Αθέμπες υποστήριξε ότι στην περίπτωση αυτή οι μηχανισμοί μοιάζουν με αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν από «αναρχικούς».

Ο δικαστής Χουάν ντελ Ολμο απήγγειλε χτες κατηγορίες για τρομοκρατία εναντίον του Μαροκινού Οτμάν ελ Γκναούτ. Παράλληλα, διέταξε την απελευθέρωση δύο Σύρων, ενός Μαροκινού και ενός Ισπανού. Δεκαπέντε βρίσκονται προφυλακισμένοι.

Καταδίκη Οτέγκι

Ισπανικό δικαστήριο καταδίκασε χτες σε 15μηνη κάθειρξη τον ηγέτη του (παράνομου) ριζοσπαστικού αριστερού βασκικού κόμματος Μπατασούνα, Αρνάλντο Οτέγκι, επειδή «εξύμνησε τους τρομοκράτες»...

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Οτέγκι στη διάρκεια κηδείας φερόμενης ως μέλους της οργάνωσης ΕΤΑ εκφράστηκε υπέρ των «Βάσκων στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους στον αγώνα για την αυτοδιάθεση»... Ο Οτέγκι έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Τέλος, χτες, συνελήφθη στη Νότια Γαλλία ο Φέλιξ Ιγνάθιο Εσπάρσα Λούρι, που φέρεται ως μέλος της ΕΤΑ.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Φήμες για πραξικόπημα...

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Στη σύλληψη σημαντικού αριθμού υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων προέβησαν χτες οι νιγηριανές αρχές, επικαλούμενες τη διενέργεια έρευνας έντονης φημολογίας για «συνωμοσία με στόχο πραξικόπημα» κατά της κυβέρνησης του Ολουσενγκούν Ομπασάντζο.

Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ρέμι Ογιο απέφυγε να γνωστοποιήσει πόσοι και ποιοι αξιωματούχοι συνελήφθησαν. Δε διέψευσε, πάντως, πως ανάμεσά τους είναι και ο Χάμζα αλ Μουστάφα, πρώην επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας επί χούντας Σάνι Αμπάτσα. Η ίδια διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον πρόεδρο Ομπασάντζο που είναι σταθερά στο τιμόνι διακυβέρνησης της χώρας»...

Πέρα απ'?τις συλλήψεις και τις έντονες φήμες για πραξικόπημα (που τροφοδοτούνται κύρια από κύκλους της κυβέρνησης Ομπασάντζο) στη Νιγηρία επικρατεί τον τελευταίο καιρό ρευστή και τεταμένη κατάσταση, όπως διαφάνηκε απ' τα αιματηρά επεισόδια που εκδηλώθηκαν πριν μία βδομάδα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (από στρατό και αστυνομία έναντι υποστηριχτών και υποψηφίων της αντιπολίτευσης)... Μεταξύ των παραγόντων που σχετίζονται με την κρίση, συγκαταλέγεται η ανεργία και η φτώχεια που ταλανίζει το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού και αυτό παρά ...τα αυξημένα κέρδη της πετρελαιοπαραγωγού Νιγηρίας (λόγω των τρεχουσών υψηλών τιμών μαύρου χρυσού)...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ